Knezu Pavlu sve počasti

V. TALOVIĆ

27. 01. 2012. u 20:58

Država će pomoći pri prenošenju i sahrani posmrtnih ostataka Pavla Karađorđevića. Princeza Jelisaveta želi ispraćaj kakav je imao kralj Nikola na Cetinju

POSLE blagoslova patrijarha srpskog Irineja i država pokazuje dobru volju da se posmrtni ostaci kneza Pavla i kneginje Olge, iz Lozane u Švajcarskoj, gde su sahranjeni u izgnanstvu, prenesu u porodičnu grobnicu na Oplencu.

Kako „Novosti“ saznaju, Ministarstvo vera i dijaspore kneginji Jelisaveti Karađorđević pružiće svu pomoć da se uz državne počasti izvrši prenos posmrtnih ostataka kneza Pavla, njegove žene Olge i kneževića Nikole.

- Knez Pavle rodu je dao svoje veličanstveno umeće, bez senke, što je konačno sudska rehabilitacija nedvosmisleno potvrdila - kaže državni sekretar u Ministarstvu vera i dijaspore dr Predrag Tojić. - Kao srpski vladar, knez Pavle zaslužuje sve državničke počasti u prenosu zemnih ostataka iz egzila na sveto mesto, koje mu po božjim i ljudskim obzirima pripada, u kriptu Crkve svetog Đorđa na Oplencu.

NEPRAVDA - Da nema političke volje, ne bi bilo ni rehabilitacije - kaže Dušanka Subotić Homen. - I predsednik Boris Tadić je nedavno istakao da je srećan što je knez Pavle rehabilitovan posle duge istorijske nepravde.

Pre nekoliko dana princeza Jelisaveta se, preko svog advokata Dušanke Subotić Homen, obratila za pomoć nadležnom Ministarstvu. Da je država spremna da pomogne u ekshumaciji, prenosu posmrtnih ostataka i sahrani, govori brzina kojom je stigao potvrdan odgovor, ali i zalaganje ministra vera i dijaspore Srđana Srećkovića, koji se sa državnim sekretarom iz Ministarstva pravde dogovorio da zajedničkim snagama isprave ovu istorijsku nepravdu.

- Uputili smo zahtev i Ministarstvu spoljnih poslova Srbije da se preko naše ambasade i konzulata u Švajcarskoj pokrene procedura za svečani prenos moštiju počivšeg kneza Pavla i kneginje Olge - kaže Tojić. - Kao vladar koji je vodio zemlju više od šest godina, 1934-1941, zaslužuje najviše počasti. A kako je živeo u rasejanju naše Ministarstvo kao nadležno, institucionalno treba da sprovede odluku Vlade. Smatram da bi bilo neophodno da se oformi odbor koji bi pratio ovaj događaj.

TROŠKOVI - Od odluke Vlade zavisiće da li troškove ekshumacije, prenosa i sahrane pokriva država - kaže Predrag Tojić. - Ako se sahrana odobri uz državne počasti, troškovi su državni. Ako pomoć države izostane, očekuje se pomoć donatora.

- Kako je knez Pavle rehabilitivan pravosnažnim rešenjem, nema pravnih smetnji da se izvrši prenos moštiju u kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu - kaže Dušanka Subotić Homen.

Ona kaže da je želja princeze Jelisavete da knez Pavle bude sahranjen uz najveće državne počasti, kao što je kralj Nikola dočekan i ispraćen od svog naroda, na večni počinak u crkvu na Cetinju. Kralja je dočekala počasna garda, a počast mu je odao i narod u mimohodu.

Advokati koji zastupaju princezu Jelisavetu dogovaraju dalje korake. Posle potvrdnog odgovora iz Ministarstva vere i dijaspore, prvi sledeći je upućivanje zvaničnog pisma Vladi, odnosno Generalnom sekretarijatu Vlade.

- Kao advokat princeze Jelisavete, pratiću taj postupak da ne bi trajao previše dugo - kaže Subotić Homen. - Po švajcarskom zakonu zabranjena je ekshumacija od 1. aprila do 1. oktobra što nas obavezuje da budemo brzi. Ali ako se i dogodi da sahrana bude na jesen, bez obzira na to ko tada bude u vlasti, zaključak Vlade moraće da se ispoštuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

miami

28.01.2012. 00:28

Premestanje i sahrana da,ali umetnicka dela iz Belog dvora ne.To treba da ostane srpskom narodu,jer i jesu nabavljana od srpskih para.

marija

28.01.2012. 17:56

treba kneza vratiti kuci i gde mu je mesto, kao i sto treba kralja petra i ostale clanoce porodice karadjrodjevica preneti u srbiju da ih sahrane na oplencu!

monsider

28.01.2012. 21:53

njihovi preci su se borili za svoj narod,nikada nisu potpisivali nikakve ultimatume,kapitulacije.karadjordje nije pristao na saradnju sa turcima,nego je ustao i podigao prvi srpski ustanak,kralj petar I je kao petar mrkonjic ucestvovao u hercegovackom ustanku i peske sa narodom i vojskom presao albaniju u prvom sv.ratu,kralj aleksandar se borio u 1.svetskom ratu.a ovaj?izdao zemlju,potpisao trojni pakt sa fasistima,odneo narodno blago,i takav da bude rehabilitovan..sramota!!!

Nata

29.01.2012. 19:54

Samo vi nađite donatore pa radite šta hoćete, meni na pamet ne pada da dajem novac za neke davno zaboravljene likove.