Oplenac čeka kneza Pavla

Violeta TALOVIĆ

26. 01. 2012. u 21:06

U crkvi Svetog Đorđa u Topoli očekuju na jesen sahranu posmrtnih ostataka Pavla Karađorđevića. Princeza Jelisaveta: Obratiću se za pomoć donatorima

EVO, ovde, pored sina kralja Petra Prvog i kneginje Zorke, Đorđa i njegove supruge Radmile, mogli bi da budu sahranjeni posmrtni ostaci kneza Pavla. A naspram njega, pod ovim raskošnim srpsko-vizantijskim svodom ukrašenim mozaikom, jedno grobno mesto u tišini čeka i kneginju Olgu.

Miladin Gavrilović, direktor Zadužbine kralja Petra Prvog na Oplencu, otkriva mesto u kripti crkve Svetog Đorđa gde će, „ako sve krene po dobru“, biti sahranjeni posmrtni ostaci prognanog namesnika i njegove supruge, kneginje Olge.

- Vreme je da se knez vrati na Oplenac, među pretke, u zavičaj - kaže Gavrilović. - Državi je dugo trebalo da kneza Pavla rehabilituje i ispravi istorijsku i ljudsku nepravdu.
Jesen bi, smatra Gavrilović, bila idealno vreme da se posmrtni ostaci kneza i kneginje (i njihovog sina Nikole) iz Švajcarske gde su sahranjeni, prenesu na Oplenac.

Toliko je potrebno za pripremu ovog događaja koji nikako, smatra on, ne sme proći bez ozbiljnije podrške crkve i države.

SARKOFAG VOŽDA I KRALJA U HRAMU su dva sarkofaga - u severnoj pevnici kralja Petra, ktitora crkve, a u južnoj vožda Karađorđa. U kripti je 39 grobnica, od kojih su 22 groba dinastije Karađorđević. Četiri pripadaju srpskim vladarima. Grobnice su popunjavane bez naročitog reda, ne poštujući generacijsko načelo, stepen srodstva, redosled u smrti. Ovde je grob Karađorđeve majke Marice, supruge Jelene, njihove dece i devetoro unuka.

I princeza Jelisaveta Karađorđević kaže za „Novosti“ da očekuje podršku države, crkve i prijatelja.
- Ne znam koliko će ekshumacija, prenos i sahrana posmrtnih ostataka mog oca koštati. Obratiću se za pomoć donatorima i najverovatnije formirati odbor za sahranu.

Do tada treba obaviti niz proceduralnih poteza, počevši od zahteva švajcarskim vlastima za ekshumaciju, pa sve do čina same sahrane.

- Blagoslov patrijarha srpskog Irineja ohrabrio je princezu Jelisavetu ali ona je, u želji da što pre dobije toplu reč crkve, previdela i da joj je za upokojenje u crkvu Svetog Đorđa potrebna saglasnost nadležnog episkopa vladike šumadijskog Jovana - kaže Gavrilović.

- Bez obzira na ovaj princezin previd, episkop će, uveren sam, biti saglasan. Protokol je u nadležnosti Episkopije, ali i države koja ne sme da se obruka i koja treba da stane iza ovog događaja.
Gavrilović očekuje da će uz Ministarstvo vera, podršku sahrani posmrtnih ostataka kneza Pavla na Oplencu dati i Ministarstvo kulture.

Osim Jelisavete i Aleksandra, dece kneza Pavla, Gavrilović smatra da je očekivana i saglasnost drugih članova dinastije Karađorđević.

- Siguran sam da je vest o rehabilitaciji među njima s radošću dočekana i da će sahrani prisustvovati svi Karađorđevići - kaže Gavrilović. - Još od kralja Petra, Oplenac je porodična grobnica Karađorđevića. Ovo mesto ima istorijsku simboliku i ako im nije bilo dozvoljeno da u zemlji umiru, vreme je da se u Srbiju vrate i sahrane pored slavnih predaka.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Miro Markovic

26.01.2012. 22:01

Svim clanovima dinastije Karadjordjevica treba dozvoliti da budu sahranjeni tamo gde je Petar I Karadjorjevic podigao mauzolej svojoj uzoj i siroj porodici. Ta zelja kralja Petra I mora da bude ispostovana, jer tako se mi svi vracamo nasim vrednostima i zavetima starijih, koji su nam ostavili drzavu i sve sto imamo u nasledstvo. Komunisti imaju svoja groblja, njima niko ne zabranjuje da se sahranjuju gde hoce i kako hoce. Ovo je sveto mesto za srpske Karadjordjevice. Tako mora da bude.

Marko

27.01.2012. 03:58

@Miro Markovic - Kakvim bre vrednostima i zavetima starijih? Jos uvek se secam kad sam pre 20 godina babu pitao: a kakav je bio taj kralj, jeste li ga voleli? A ona kaze: borio se za vlast kao i ovi danas, samo gledao koliko moze da nas opljacka! Ono sto izaslanici Karadjordjevica smatraju da drzava treba da im vrati, neka sami skupe novac za otkup te imovine po trzisnoj ceni, dosta vise nekog glupiranja o kraljevstvu i kraljevima, nemamo ni decu da lecimo!

monsider

27.01.2012. 09:22

jos jedna velika sramota za ovu drzavu,za narod,za iskrene patriote i za sve one koji vole zemlju srbiju.zar je moguce da se izdajnicima dozvoljava povratak u zemlji,da budu rehabilitovani za svoja dela koja su cinili?zar coveka koji je jugoslaviju dao na izvolte fasistima,zar coveka koji je opljackao blago ovog naroda,i koji je kao siromah ziveo u najskupljem hotelu u parizu sa svojom porodicom,dozvoliti povratak.jos jedan dokaz da ej bolje izdajnik nego istinski patriota i rodoljub