Spas za Muzej vazduhoplovstva

T. SPALEVIĆ - R. DRAGOVIĆ

30. 12. 2011. u 20:58

Tri javna preduzeća ponudila rešenje za spas Muzeja vazduhoplovstva i njegovih eksponata. Posle pisanja „Novosti“ pomoć Direktorata, Aerodroma i Agencije za kontrolu letenja

BRIGU o Muzeju vazduhoplovstva koji je na rubu propasti, mogli bi uskoro da preuzmu Direktorat civilnog vazduhoplovstva, Aerodrom „Nikola Tesla“ i Agencija za kontrolu letenja. Ova preduzeća finansirala bi sve troškove rada ove kuće i zaštitu vrednih eksponata koje Muzej čuva.

Ovo je suština predloga Direktorata civilnog vazduhoplovstva koji je upućen Ministarstvu za infrastrukturu. Ova preduzeća, kako saznaju „Novosti“, izdvojila bi ukupno 20 miliona dinara za rad Muzeja. Prema predlogu, Muzej bi najviše pomogla Agencija za kontrolu letenja, koja bi godišnje izdvajala deset miliona. Direktorat i Aerodrom plaćali bi po polovinu tog iznosa.

- Ova sredstva dovoljna su za najnužnije popravke i normalan rad Muzeja - kažu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva. - To podrazumeva plate zaposlenih i troškove održavanja. Ne smemo da dozvolimo da propadne ustanova koja je jedna od simbola domaćeg vazduhoplovstva. To bi bila sramota.

NEREŠENA SVOJINA UPRAVA Muzeja vazduhoplovstva smatra da je jedini izlaz iz krize u koju ova ustanova tone godinama u prelasku na državni budžet. Problem, međutim, čini njegova podeljenost na vojni i civilni deo, ali i nerešeni imovinskopravni odnosi. Nedavno „skeniranje“ svojine pokazalo je da bi najveći udeo vlasništva u Muzeju trebalo da ima Ministarstvo odbrane. Među osnivačima su i javna preduzeća i fabrike namenske industrije.

Ideja o zajedničkom finansiranju Muzeja sredstvima tri velika javna preduzeća prvi je konkretan predlog za rešenje katastrofalnog stanja u kome se nalazi jedina srpska ustanova koja brine o vazduhoplovnom nasleđu. Direktorat, Aerodrom i Agencija za kontrolu letenja su među desetak ministarstava i preduzeća koja su i osnovala Muzej.

Na probleme u ovoj kući pažnju je skrenuo pokušaj direktora Predraga Grandića da proda vredne delove američkog lovca „lokid“ P38 iz Drugog svetskog rata jednom privatnom Muzeju iz Kalifornije, kako bi obezbedio sredstva za hitne radove u muzeju. Iako su delovi ovog aviona još 2009. proglašeni kulturnim dobrom Zavod za zaštitu spomenika kulture najpre je izdao, pa povukao izvoznu dozvolu. Našem muzeju, po ovoj transakciji, trebalo je da pripadne replika aviona „blerio“ i oko 230 hiljada dolara u kešu.

Ova afera, prekinuta zahvaljujući pisanju „Novosti“, otvorila je pitanje sudbine eksponata koji se čuvaju u surčinskom muzeju, kojim caruje javašluk i siromaštvo. U posebno teškom stanju su predmeti koji se čuvaju u muzejskom depou, kome je neophodna sanacija. Eksponati, kojima je inače potrebna restauracija,izloženi su vlazi, koroziji ...

Lokidu“, čija je prodaja sprečena, u pećinskim uslovima društvo prave i izuzetno vredni delovi „štuke“, „foke vulfa“ i jedini primerak na svetu letelice „fijat G-50“.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Oto

31.12.2011. 00:19

Ko to kaze da su delovi proglaseni kulturnim dobrom? Nema ga ni u evidencionim kartonima. Odgovorni novinari uz neku cinjenicu treba da napisu ko je i gde to napisao, u kom to dokumentu stoji. Aferu su napravili samo lovci u mutnom koji razvlace imovinu decenijama, a to nije direktor na kog se baca drvlje i kamenje. Budalastina servirana spolja od "zabrinutih". Ako pocnu da ga spasavaju, spasa mu nema, izgleda.

pravnik

31.12.2011. 12:33

@Oto - o kako gresite gospodine Oto:dokument koji se zove Izvestaj komisije MNT od 11.03.2009. komisiju su cinili 3 kustosa MJV, direktor MJV, 2 kustosa MNT i jedan strucni saradnik MNT. dokument je javan i dostupan, a zakljuci su bili:- delovi su muzeoloski obradjeni i zavedeni kao kulturno dobro u dokumentaciji MJV, MNT i Narodnog muzeja pod brojem T.161.5 taj broj se cak vidi i mnogim tv snimcima zakacen za delove.-jasno naglaseno da pomenuti delovi nemogu biti predmet razmene

nidža

02.01.2012. 08:41

@Oto - Pravnik se skriva iza skraćenica. Imena gospodine pa da se vide pravi zainteresovani za "nacionalno blago".Kustosi, stručni saradnicitadašnji direktor - svi oni imaju imana da vidimo te eksperte. Možda nam tada bude jasnija sva ova halabuka i "dušebrižništvo" oko muzeja.

jaka013

31.12.2011. 01:36

Izgleda da je Grandićev potez (čitaj: vapaj) urodio plodom... E, sad, ne lipši magarče do zelene trave, tj., koliko je verovati ovakvim grandioznim objavama...

pravnik

31.12.2011. 12:36

@jaka013 - Grandicev potez je urodio samo time da su osnivaci pokrenuli inicijativu za njegovu smenu, nadlezni krivicne tuzbe po sluzbenoj duznosti. Ovo oko pomoci je pravi potez osnivaca i ustanova koje mogu brzo i adekvatno da reaguju. Ono sto je on, cineci vise krivicnih dela, hteo srecom je zaustavljeno.

lepi zoki

02.01.2012. 13:46

@jaka013 - Tek danas sam razgovarao sa kolegom iz Muzeja.Kritikovao sam sve zaposlene jer nisu digli glas.Odgovor koji sam čuo oslikava pravo stanje u Muzeju. direktor je napravio još pre ove prodaje crne liste za otpuštanje(a to ste mogli da primetite u postovima koji brane direktora) kažnjava novčano zaposlene za trivijalne stvari (što je zakonom zabranjeno). Zaposlenima preti otkazima za bilo kakvu sitnicu. Veoma nisko mišljenje ima o stručnom savetu koji je proglasio svojim servisom.

Mikla

31.12.2011. 11:41

Ovo je sve zahvaljujuci tango6 blogu a ne novostima, novosti su samo prepisale od njega intervju. Da nije bilo coveka koji vodi tango6 ovo bi sve proslo.

pravnik

31.12.2011. 13:18

@Mikla - on je posle novosti reagovao. neko drugo ficiko lice je pokrenulo sva ova pitanja i dobilo kljucne dokumente. u svakom slucaju vazno je da su bar u ovom slucajju kriminal i samovolja spreceni na vreme.

milan

31.12.2011. 17:32

Nije " TAngo six" blog pokrenuo priču nego www.Paluba.info. Pogledajte ovu adresu.