OKO Rudog u nedelju sneg, a u gradu ”partizani”, kao i onih dana od 17. do 22. decembra 1941. godine, kada je Josip Broz Tito od 1.199 boraca od Prvog i Drugog crnogorskog bataljona, dva Kragujevačka, Šumadijskog i Beogradsko

-posavskog bataljona, formirao Prvu proletersku brigadu.

Kao i tada i u nedelju je na mestu postrojavanja partizana stajao Aleksandar Belojević (91), rodom iz Moračice, kod Podgorice, i 66 godina stanovnik Beograda. Uz njega, a iz sastava Prve proleterske brigade stajali su i Miloš Bandić, koji se u Rogatici pridružio Prvoj proleterskoj, a Splićanin Zdenko Duplančić to je učinio 1943. godine.

U ime boraca i poštovalaca, koji neguju tradicije Prve proleterske u Beogradu, skupu u Rudom se obratila Snežana Janić-Lukinović, sekretar sekcije iz Beograda, čiji su otac, dva strica i četiri ujaka bili u sastavu Kragujevačkog bataljona.

Pred spomenikom Prvoj proleterskoj pozdrave je okupljenim ratnim saborcima, poštovaocima partizanske borbe i malobrojnim Ruđanima, u ime SUBNOR-a RS uputio Romanijac Svetozar Bjeković, a u ime Saveza antifašista iz Kantona Sarajevo, pozdrave je izrekao Veljo Droca.

MALO PORANILI - JESTE da smo malo poranili na 70. rođendan Prve proleterske, formiranoj 21. decembra pre 70 godina, ali nam je više odgovarala nedelja, kao neradni dan - pravdao se zbog ”uranka” Tomo Terzić, sa Pala, čiji je brat Vojo u partizanima ranjavan čak 11 puta, a njihov otac i dva strica učestvovali u Cerskoj bici tokom Prvog svetskog rata.

- Žao mi je što se Rudo ovako slabo razvija, što je zamrla industrija, a opet se radujem kada vidim još dosta kuća i građevina iz onih decembarskih dana 1941. godine, kada sam kao kurir, gore sa tromeđe Rudog-Priboja-Pljevalja, referisao Rankoviću, a onda u Rudo i doveo saborce Drugog crnogorskog bataljona. Ono čega se i danas sa bolom sećam, a nosim iz Rudog, jeste prvi boj ”Prve proleterske” u Gaočićima, kod Rudog, kada su u okršaju sa Italijanima poginuli otac i sin, oba iz Kragujevca, a otac uz to bio i solunski borac - kaže Aleksandar Belojević, koji je u Rudo doputovao sa sinom Goranom, profesorom na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ali i Podgorici i Foči.

Najmlađi u stroju u Rudom u nedelju je bio desetogodišnji Sandro Sekulić, rodom iz Srebrenice, sin novinara Marinka Sekulića kojeg je iz Vogošće dovela baka Fatima Useinović.

- Moj otac Nurija Hadžiarapović, a Sandrov pradeda, bio je partizan. Kćerka Nermina i zet Marinko su u Srebrenici, a njihovo četvoro dece, zbog boljih uslova za školovanje su kod mene u Vogošći - kaže Fatima.

Za ”proletere” i goste iz Beograda, Kragujevca, Priboja i nekoliko opština Kantona Sarajevo, ovdašnji članovi KUD ”Mladost” su u Domu kulture, izgrađenom 1971. godine, za dočeka Tita, izveli kulturno-zabavni program.

Posle zajedničkog ručka, gosti iz Rudog su otputovali ispunjeni osećanjem zajedništva i sa novim stečenim poznanstvima, koje će jačati i produbljivati na nekom sledećem jubileju posvećenom partizanskoj borbi.