Rudo: 70 godina Prve proleterske

R. MILOVIĆ

18. 12. 2011. u 20:49

U Rudom su se u nedelju okupili učesnici NOB i podsetili na decembarske dane 1941. godine. Emotivni susreti partizana iz bivših SFRJ republika. Rudo se slabo razvija

OKO Rudog u nedelju sneg, a u gradu ”partizani”, kao i onih dana od 17. do 22. decembra 1941. godine, kada je Josip Broz Tito od 1.199 boraca od Prvog i Drugog crnogorskog bataljona, dva Kragujevačka, Šumadijskog i Beogradsko

-posavskog bataljona, formirao Prvu proletersku brigadu.

Kao i tada i u nedelju je na mestu postrojavanja partizana stajao Aleksandar Belojević (91), rodom iz Moračice, kod Podgorice, i 66 godina stanovnik Beograda. Uz njega, a iz sastava Prve proleterske brigade stajali su i Miloš Bandić, koji se u Rogatici pridružio Prvoj proleterskoj, a Splićanin Zdenko Duplančić to je učinio 1943. godine.

U ime boraca i poštovalaca, koji neguju tradicije Prve proleterske u Beogradu, skupu u Rudom se obratila Snežana Janić-Lukinović, sekretar sekcije iz Beograda, čiji su otac, dva strica i četiri ujaka bili u sastavu Kragujevačkog bataljona.

Pred spomenikom Prvoj proleterskoj pozdrave je okupljenim ratnim saborcima, poštovaocima partizanske borbe i malobrojnim Ruđanima, u ime SUBNOR-a RS uputio Romanijac Svetozar Bjeković, a u ime Saveza antifašista iz Kantona Sarajevo, pozdrave je izrekao Veljo Droca.

MALO PORANILI - JESTE da smo malo poranili na 70. rođendan Prve proleterske, formiranoj 21. decembra pre 70 godina, ali nam je više odgovarala nedelja, kao neradni dan - pravdao se zbog ”uranka” Tomo Terzić, sa Pala, čiji je brat Vojo u partizanima ranjavan čak 11 puta, a njihov otac i dva strica učestvovali u Cerskoj bici tokom Prvog svetskog rata.

- Žao mi je što se Rudo ovako slabo razvija, što je zamrla industrija, a opet se radujem kada vidim još dosta kuća i građevina iz onih decembarskih dana 1941. godine, kada sam kao kurir, gore sa tromeđe Rudog-Priboja-Pljevalja, referisao Rankoviću, a onda u Rudo i doveo saborce Drugog crnogorskog bataljona. Ono čega se i danas sa bolom sećam, a nosim iz Rudog, jeste prvi boj ”Prve proleterske” u Gaočićima, kod Rudog, kada su u okršaju sa Italijanima poginuli otac i sin, oba iz Kragujevca, a otac uz to bio i solunski borac - kaže Aleksandar Belojević, koji je u Rudo doputovao sa sinom Goranom, profesorom na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ali i Podgorici i Foči.

Najmlađi u stroju u Rudom u nedelju je bio desetogodišnji Sandro Sekulić, rodom iz Srebrenice, sin novinara Marinka Sekulića kojeg je iz Vogošće dovela baka Fatima Useinović.

- Moj otac Nurija Hadžiarapović, a Sandrov pradeda, bio je partizan. Kćerka Nermina i zet Marinko su u Srebrenici, a njihovo četvoro dece, zbog boljih uslova za školovanje su kod mene u Vogošći - kaže Fatima.

Za ”proletere” i goste iz Beograda, Kragujevca, Priboja i nekoliko opština Kantona Sarajevo, ovdašnji članovi KUD ”Mladost” su u Domu kulture, izgrađenom 1971. godine, za dočeka Tita, izveli kulturno-zabavni program.

Posle zajedničkog ručka, gosti iz Rudog su otputovali ispunjeni osećanjem zajedništva i sa novim stečenim poznanstvima, koje će jačati i produbljivati na nekom sledećem jubileju posvećenom partizanskoj borbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

djslavka

18.12.2011. 22:17

da li je moguce da neko napise komentar hapsi policijo dok su jos zivi.sramotno jer da nije bilo njih danas ni ti nebi postojao kao covek.pravi covek nikada tako sta ne bi napisao.razmisli malo kakav problem imas u glavi

Idler

18.12.2011. 22:53

Znate li tko je još rođen na taj dan (Gori, Gruzija, 21. decembar 1879) i u čiju čast je formirana ta brigada? Ne znate, potražite malo, mnogi će se iznenaditi !?

DRZIVAGO

20.12.2011. 09:53

@Idler - Staljin je rodjen 18.decembra 1878.Ostavite istoricarima da se bave istorijom. Ovakvi neumesni komentari se mogu naci samo u zutoj stampi.Rat je dobio samo onaj ko je preziveo. Oni mrtvi su ga svakako izgubili.

Vladimir

19.12.2011. 04:34

To li je bila neka internacionalna vojna formacija? Nije takodje jasna ta rec "proleterska". Neki kazu da to nisu bili proleteri nego internacionalni komunisti iz drzava Srbije, Bosne, Hrvatske . Drugi opet tvrde da to nisu bili ni proleteri ni komunisti nego antifasisti. Zbrka jedna totalna.

Prof Slavka

19.12.2011. 04:35

Prva proleterska brigada i u njoj Moj (mamin otac), deda, Njegov brat , dva ujaka ,tetka,Svi stari Beogradjani . Ostao je ziv samo ujak Ostoja i on je tamo danas na proslavi. Ja sam ponosna sto poticem iz tako patriotske familije. A taj sto partizane naziva zlocincima neka stane ispred ogledala.

ranko75

01.04.2012. 09:29

@Prof Slavka - Tako je prijatelju. Ti sto partizane nazivaju zlocincima su nas i doveli dovde.

SMOKI

19.12.2011. 11:15

Citam ove komentare, poput Vladimirovog. Steta sto postoji takav nacin razmisljanja. Pa nije nikakav problem procitati i saznati ono sto se nezna. Greota je huliti na prohujalu istoriju nasih predaka.Bili oni partizani ili cetnici. Kad se sve sabere i jedni i drugi su izginuli zarad tudjih ludih glava. Hajde mi koji pisemo ove redove, ili ih mrzimo ili volimo, da ostavimo makar hiljaditi deo traga za sobom koji su oni ostavili. Oni gradise mi rasturismo. Oni izginuse,mi samo pričamo.

Stojko

19.12.2011. 21:51

Zar Politički komesar I Proleterske nije bio Jovo Kapičić.Kako bez njega da prođe proslava?

trifke

21.12.2011. 20:30

To je bilo vreme kada je poštena inteligencija Srbije hapšena,proganjana,deportovana na Goli otok da bi ljudski talog i šljam isplivao na površinu i rukovodio našim životima na žalost do dana današnjeg.Žao mi je što su izginuli mladi ljudi i sa jedne i sa druge strane ne videći dalje od očiju.Nažalost, rezultate tih vremena smo debelo osjetili 90-tih godina.Još jednom napominjem ,iskreno mi je žao svih žrtava.Slava im.