OD Slobodana Jovanovića, najvećeg srpskog pravnika i istoričara, oprostili su se u ponedeljak njegovi sunarodnici u Londonu. Kovčeg sa posmrtnim ostacima bio je celog dana izložen u Crkvi svetog Save, odakle je daleke 1958. godine nekadašnji predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije u egzilu i Srpske kraljevske akademije otišao na večni počinak.

Među ljudima koji su ga ispratili na „poslednje putovanje“ bio je i Nenad Petrović, jedan od prijatelja koji su pre 53 godine iz iste crkve izneli njegov kovčeg na putu za londonsko groblje Kansel grin. Doživeo je i trenutak da Srbija ispravi dug star više od pola veka i vrati posmrtne ostatke jednog od naših najvećih intelektualaca svih vremena u rodnu zemlju.

Crkva je bila puna. Celog dana su poštovaoci prolazili u mimohodu.

- Bilo je mnogo sveta. Ujutru smo održali parastos. Prisustvovao je i ambasador naše zemlje dr Dejan Popović, bio je i narod iz parohije. Uveče, u 19.30 organizovali smo pomen - kaže za „Novosti“ sveštenik Dragan Lazić, paroh londonski.

REHABILITACIJA KOMUNISTIČKE vlasti osudile su 1946. godine u odsustvu Slobodana Jovanovića sa optužbom da je pomagao okupatoru. Kažnjen je sa 20 godina lišavanja slobode, 10 godina gubitka političkih i pojedinih građanskih prava, oduzimanjem celokupne imovine i gubitkom državljanstva. Rehabilitovan je 2007. godine, odlukom Okružnog suda u Beogradu koji je presudu Vrhovnog suda FNRJ iz 1946. godine proglasio ništavnom.

Do oda poslednju počast Slobodanu Jovanoviću došao je i jedan od najmlađih Jovanovićevih rođaka. Kako nema sopstvenu decu, Jovanović ima srodnike tek u devetom kolenu, iz porodice Pavlović. Upravo u grobnici Koste St. Pavlovića, rođaka i ličnog sekretara, sahranjen je Jovanović pre 53 godine. Njegov sin Stevan K. Pavlović dao je saglasnost za ekshumaciju iz porodične grobnice. Na pomen nije mogao da dođe, jer živi u Sautemptonu, ali je podržao sve što je učinjeno da se Jovanoviću vrati bar deo počasti koje zaslužuje i da se ispravi preduga nepravda države prema njemu.

U četvrtak će posmrtni ostaci Slobodana Jovanovića stići u Beograd. U pratnji će biti i ambasador Popović. Za subotu u 11 sati zakazana je komemorativna sednica u amfiteatru Pravnog fakulteta u Beogradu, koji nosi Jovanovićevo ime. Govoriće akademik Nikola Hajdin, predsednik SANU, rektor Beogradskog univerziteta prof. dr Branko Kovačević i dekan Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Vasiljević. U podne će plato ispred fakulteta svečano da ponese ime Slobodana Jovanovića.

MIMOHOD

POSMRTNI ostaci Slobodana Jovanovića biće izloženi u subotu od 10 sati u kapeli broj jedan na Novom groblju u Beogradu. Njegovi poštovaoci mogu da dođu i odaju mu poslednju poštu. Opelo će početi u 13 časova, a pola sata kasnije biće sahrana u Aleji zaslužnih građana.

VODEĆI SRPSKI INTELEKTUALAC

Slobodan Jovanović bio je rektor Pravnog fakulteta, predsednik Srpske kraljevske akademije i predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije u egzilu. Utemeljio je ustavno pravo kod nas, autor je na desetine knjiga. Jedan je od najvećih srpskih intelektualaca svih vremena.