Nestale Titove najvrednije stvari

V. C. S.

24. 11. 2011. u 20:55

Titovi naslednici imaće muku da uđu u trag brojnim pokretnostima koje su ostale iza maršala. Ne zna se gde su skupocene slike, satovi, nakit

POSLE prvog ročišta kojim je počela podela imovine Josipa Broza Tita, jasno je da na spiskovima sa pokretnostima koje naslednici treba da podele, nema najvrednijih stvari. Ovo je za ”Novosti” potvrdio pravni zastupnik Titovog unuka Josipa - Joške Broza, Goran Petronijević.

- Jovankini advokati odmah su uočili da su spiskovi sa imovinom koja treba da se deli, a koji su u sud stigli iz Muzeja istorije Jugoslavije i Arhiva Srbije (dostavio im SDB) prethodno ”selekcionisani” - kaže Petronijević za ”Novosti”. - Dosta vrednih stvari je nestalo jer su ih u raznim periodima razvukli ”čuvari” Titove imovine.

Petronijević ne zna tačno šta na spiskovima fali, a Jovankina zastupnica Bojana Sarić-Pavlović nema odobrenje udovice da bilo šta iznese u javnost. Ipak, iz onoga što smo saznali od bivšeg Jovankinog advokata Tome File i Joške Broza, izvesno je da među zaostavštinom nema stvari sa famoznog četvrtog spiska koji je godinama stajao u DB, pre nego što je ustupljen Arhivu Srbije.

Nestale su vredne slike i razni pokloni iz Titove zaostavštine, poput umetničkih slika Oskara Kokoške i Franciska Goje. Desetkovana je i Titova dragocena kolekcija pušaka. Kolekciju maršalovih pušaka za lov, prema rečima Joške Broza, činilo je 167 primeraka. On je siguran da se izgubio trag od najmanje tri karabina, mada sumnja da je brojka daleko veća jer je na poslednjoj izložbi maršalovog oružja bilo samo 67 komada.

Prema rečima Tome File, odranije se zna da nedostaju i neki od najvrednijih predsednikovih satova. Dvadesetak njih ukradeno je još pre šest godina, na izložbi u Beogradu, ali se sumnja da fale još neki. Broz je bio poznat kao veliki ljubitelj časovnika, a njegovu kolekciju krasili su neki od najvrednijih primeraka ”Roleksa”, ”Filipa pateka”, ”Majsena”, ”Lonžina”...

Različite državne komisije sastavile su ukupno tri popisa onoga što je ostalo iza Broza. Najvrednija je imovina sa pomenutog četvrtog spiska, koji je, po Filinom mišljenju, sporan i koji je pune tri decenije bio tajna. Na njemu se nalazilo sve što nekadašnja socijalistička vrhuška nije htela da da Jovanki - od nakita i slika, preko kolekcije narodnih nošnji, do Titovog voznog parka, njegovih odlikovanja, zlatnih kočija i 40 konja. Ove stvari ranije su procenjene na 50-60 miliona dolara!

Što se tiče nekretnina, osim malog vinograda koji je za života otkupio i poklonio sinu Žarku, Tito nije imao nepokretnosti na svoje ime.

Jovanka Broz je saznala da će biti izbačena iz kuće mesec dana posle Titove smrti od slovenačkog funkcionera Sergeja Krajgera. Iz kuće nije smela da ponese bukvalno ništa, čak ni lična dokumenta, fotografije, garderobu... Njene stvari, odeća, ogrlice, narukvice, dijademe, grivne, zaplenjene su po naredbi generala Ivana Dolničara. Držane su u nekoj garaži tri godine, pa je u međuvremenu dosta toga propalo.

Kada je kasnije sudu predala spisak onoga što traži, na njemu se našlo 24 kofera garderobe i ličnih stvari. Na drugom spisku ima oko 1.000 stavki, odnosno jedna trećina Titove imovine, za koju Jovanka tvrdi da je zajednička, stečena u braku. Ostalo, po njenom mišljenju, može da se deli među naslednicima: njom, sinom Mišom i unucima Joškom, Zlaticom, Edvardom i Svetlanom.

- Mislim da će najteže biti da se utvrdi obim nasledstva koje treba da se deli, kao i gde su nestale sve te vredne stvari. Bilo je mnogo mahinacija sa Titovom imovinom i zato je taj postupak dve decenije stajao u fioci. U međuvremenu, većina naslednika živi u veoma skromnim uslovima, dok neko drugi uživa u Brozovim stvarima - zaključuje Petronijević.

NISU DALI UNIFORME

PRVI pokušaj ostavinske rasprave održan je 1983, kada su, po svedočenju Joške Broza, naslednicima ponuđene bezvredne stvari - neki štofovi i odeća, nekoliko upaljača i lula, fotoaparat i jedan okrnjeni prsten. To je bilo raspoređeno na tadašnja tri naslednika - Jovanku, Žarka i Mišu Broza. Žarko je tražio Titove četiri svečane uniforme sa kopijom lenti i ordenja, ali to nikada nije dobio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (52)

Mihalj

25.11.2011. 00:26

@Miodrag Bumbic - E moj druze Bumbicu ... taj bravar je bio postovani i svetski priznat politicar a kaplar je bio sposobni vojskovodja i Marsal a bio je voljen od svih jugoslovena. Bumbicu bumbaru razmisli malo i ne ponavljaj kao papagaj.

Snoopy

25.11.2011. 09:38

@Miodrag Bumbic - Cast mi je da sam bio Titov savremenik,jest da smo vikali "Druze Tito mi ti se kunemo,bla,bla bla..." ali zivesmo i zivotom dostojna coveka.Danas mogu da vicem "Druze Tadicu,mi ti se kunemo" ali ne mogu da sastavim kraj sa krajem.

aleksandar-švedska

25.11.2011. 10:01

@Miodrag Bumbic - E moj druže.mora da si bio komunista! Zar neznaš da se ceo narod podelio na členove i ostale.A kako se živelo-dobro,zato sada ostadosmo bez sela,drumova,staračkih domova a i podmladka.SVE to je još u titovo doba pustilo korene.E pa reci koliko taj dobar život je koštao i još košta.

sestrica

25.11.2011. 10:33

@Miodrag Bumbic - Aleksandre, hajde ostavite se vise tog interneta i na prvi sprat, doktor vas zove!

Faca

25.11.2011. 11:04

@Miodrag Bumbic - au..., kako si ti pametan.. a jos iz svedske...! Da nisi ti taj Repojeiyu ili kako ono bese?

Johny Schlizer

24.11.2011. 21:49

Svi u Srbiji znaju da je najveci deo titovih stvari otislo u Crnu Goru. Zna se tacno i ko ih je odneo na "cuvanje" - odnosno pokrao, kao i mnoge stvari koje su posle Drgog Svetskog Rata pokradjene iz kuca bogatih beogradjana a beogradjani pobijeni do zadnjeg - vise od 30.000 njih. Sve je otislo za Crnu Goru.

Krka Krkobabic

25.11.2011. 00:28

Kako doslo,tako i otislo,krao Broz,ovi pokrali njega i tako se krug zatvorio.Oskaru Benderu niko nije znao pravo ime i prezime a ne zna mu se ni za grob niti za njegovu imovinu. Pitajte slovenackog bacvara sta bijase sa njegovom imovinom koju pokradose "posteni" slovenci krvati. Kao sto su pokrali njega tako su pokrali i jadnu napacenu Srbiju a koju i dan danas na veliko kradu.Srbin u Sloveniji ne moze otvoriti ni kiosk a ovi otvaraju u Srbiji super moderne i veliketzne centre i dizu lovu.

srki_

25.11.2011. 00:44

Kazu, kralj i vlada izneli zlato. Ne, zlato je ostalo, Nemci kada su dosli sve su uredno popisali i ostavili u trezor.(postoje pisani tragovi)Pljacka se desila kada su partizani i Rusi "oslobodili" Beograd i beogradjane i trezor bivse drzave i sav njegov sadrzaj!

Mika, običan čovek

25.11.2011. 01:13

Ne zna se gde su grobovi desetina hiljada stradalih od bravarovog režima pa nikom ništa,a ovde se diže frka što se ne zna gde su njegove tabakere,dvogledi i fotoaparati.

damir slijepcevic

25.11.2011. 01:22

Koja Titova imovina!?On je to kupio od plate, naslrdio od tetke,sta je u pitanju? Poklone koje je dobijao kao predsednik SFRJ, nisu njegovi!!! Alo, ko je ovde lud?

kdjvzn

25.11.2011. 07:46

Ispalo je, kao sto se pokazalo u poslednjem ratu, da smo i mi, kao i drugi narodi iz bivse Jugoslavije, samo gomila privremeno kultivisanih sumskih razbojnika.Bojim se da nema demokratije bez prethodnog dovodjenja u red lopovskog mentaliteta, a to znaci mnogo zavrtanja usiju.

tikvan

25.11.2011. 08:06

Odneli drugari golaci iz sume, navikli da otimaju kome stignu pa kao sto su cizme skidali sa mrtvih da se ne smrznu tako uzimali od mrtvih i posle rata. Ko je umro prirodno a ko nije oni ucine da umre pa mu uzmu. Sve je to ista skola skolovala!...

Mirko

25.11.2011. 09:58

@Zmaj sa Homolja - Jeste, radio je. Dao je juzim Slovenima slobodnu, modernu i nezavisnu drzavu SFR Jugoslaviju, a tvojima zivot, stan i posao, da bi sad ti mogao tu da ga pljujes. Ali ostali su njegovi sledbenici... a ti samo tako dalje nastavi i uskoro ce ti to doci glave. Smrt fašizmu, sloboda narodu

Neko

25.11.2011. 10:39

@Zmaj sa Homolja - Srbi su imali drzavu i pre Tita, slobodu i sve sto uz to ide.Imali su i imovinu i posao, nisu imali autonomne pokrajine, sve sto im je Tito dao...a dao je nekima zatvor jer su nesto imali, ne ukrali vec zaradili.Kada se vrati onima kojima je oduzeto, neka i njegovi dobiju sta im pripada, ako je ista imao...a nije jer nije svojim radom stekao, vec je uzimao ili dobijao na poklom, ne kao Tito, vec kao predsednik drzave SFRJ.Sve sto imaju je u Kumrovcu, pa tamo neka i traze.

Pavle N.

25.11.2011. 11:02

@Zmaj sa Homolja - Na mirkov komentar je bilo vec 54 preporucujucih glasova, kako to da je sad odjednom 13?!

Pavle

25.11.2011. 13:19

@Zmaj sa Homolja - San je ovo u cemu zivis danas ti, videces... Samo polako..

gardista

25.11.2011. 08:45

Nameštaj i slike su krajem 1999. godine iz garaže u kasarni Dedinje razgrabili tadašnji generali za svoje kancelarije u komandi Gardijske brigade i Generalštabu na Banjici.

stankop54

25.11.2011. 09:56

Posto mnogi kazu da to nepripada naslednicima onda najverovatnije pripada lopovima koi su se potrudili da te stvari zgrabe na vreme kao i imovinu drzave i radnika,,pa onda je najverovatnije njino.Tako je to kod nas.

MORAVAC

25.11.2011. 10:01

Lepo Srbski narod kaze "Oteto prokleto".Ne samo da je ukrao vlast narodu uz pomoc Sovjeta (ne Rusa jer je Staljin bio Gruzijanac),nego je nastavio i da krade narodno blago.

Boba, Pariz

25.11.2011. 10:04

Ko je bio Tito, jednog dana ce se doznati, medjutim, cinjenica je da je vladao Jugoslavijom od 1945 do smrti. Sve poklone koje je mogao dobiti kao predsednik ne pripadaju njemu nego Jugoslovenskim Narodima i da bi trebali biti izlozeni negde kao muzej, poput Kuce Cveca. Prema tome, po mom msljenju, niko od njegovih naslednika nema pravo da trazi tukvu vrstu nasledstva.

SMOKI

25.11.2011. 10:35

@Boba, Pariz - Draga Bobi iz Pariza,svaka cast za ovako razmisljanje. Bas me zanima da li si ti nasledila svoje roditelje jer sve sto su radili dok su tebe gajili trebalo bi po tvom rezonu pripasti drzavi. DZaba su te skolovali, o Titovom trosku. Vrati sve sto su ti ostavili, jer to pripada narodu Srpskome, a ne Francuskom.

Marko

25.11.2011. 11:13

@Boba, Pariz - Ništa Smoki on nije zaradio, sve što je imao dobio je za jedno veliko ništa.

Za Bobu

25.11.2011. 11:37

@Boba, Pariz - AJde ti meni iz pariza posalji bar 00000.01% onoga sto mi je Tito dao, hoces?

Liliane

25.11.2011. 13:55

@Boba, Pariz - Smoki,ako je nasledila svoje roditelje,znaci da su to oni zaradili!Sve sto jeTito imao bilo je opljackano od naroda,oteto od naroda,prisvojeno sve sto je ostalo iza Karadjordjevica i poklonjeno od stranih vlasti,pa bi logicno to trbalo da pripadne narodu i da sva zaostavstina bude stavljena u neki muzej.Nemozes reci da je Jovanka podvila rukave i tako nesto zaradila!Zar ih sve redom nije sramota da traze nesto.

hm

25.11.2011. 10:36

Eh braćo Srbi, Blaženi bili u svom neznanju, nikada naiste imali crtu za realnost niti crtu za državotvornost, takvi kakvi ste u ovom svetu neka vam bog pomogne...amin.

Marko

25.11.2011. 11:21

Zna se da su tu imovinu zadužili Karađorđevići kao i da je sprečen pokušaj prodaje te imovine na aukciji u Engleskoj kada se u domaćoj javnosti podigla frka oko toga, kao i da je Aleksandar Karađorđević izneo i prodao neke slike koje su se pojavile u privatnim kolekcijama koje su dostupne javnosti. Proverite, pa ćete videti.

As Bre

25.11.2011. 11:44

Kakve more Titova imovina? Presednici svih zemalja na svetu mogu da zadrže samo poklone u vrednosti manje od 100EUR, sve ostalo pripada državi. Tako i Titovi naslednici mogu da dele samo one poklone koji su manje vrednosti od gornje, posto je jedino to pripadalo njemu od pokretne imovine. Za ostalo moraju da pokažu račune da je to on kupio, pa onda neka dele.

Velimir

25.11.2011. 11:50

Mnogi se komentatori ovde prave nevesti,nabrajaju sta im je Broz "dao";kao da je taj dosao sa nekim imetkom,stvarao ga nekim radom ili dobrim delima.Zaboravljaju da je nasilno,kao svaki pljackas,uz ubistva vrsio otimacinu i gazio sve pozitivne zakone jedne civilizovane pravne evropske drzave.Da je uveo strahovladu uz brojne grobnice i kazamate i rasparcao srpske teritorije.

Sale

25.11.2011. 13:15

@Velimir - Strahovlada je u fasistickoj E i U. n se borio da bi nas od toga odbranio i uspeo je u tome, kao sto ce i nasi narodi i narodnosti opet to uraditi, nista se ne brini...

Velimir

25.11.2011. 15:18

@Velimir - Pa,voleo bih da te vidim da kod "naroda i narodnosti"(tu si verovatno mislio na Hrvate,Slovence,Siptare i sl.) samo proviri tvoj nos i zatim kad im saopstis nameru proverim kako izgleda.Lako je to Srbima prodavati maglu,pa makar se ona zvala i EU-a uskoro ce jedna clanica stvarno biti sa U.

Br5anislav

25.11.2011. 12:09

Šta se ovde sjatilo drugova i drugarica da brane titića. Hajde lepo vežite pionirske marame pa put Kumrovca i tamo plačite za njim.

Marko

25.11.2011. 13:13

@Br5anislav - Ja uskoro idem do tebe kuci sa oruzjem i sa drugaricama i drugovima.Neznam gde ces ti ali ni "put za fassticku E i U" te vise nece spasiti. ;-)

tikvan

25.11.2011. 18:38

@Br5anislav - Vodi racuna samo da ne dobijete odgovor kakav zasluzujete od srpsog domacina kog ste unistili i upropastgili!

Br5anislav

25.11.2011. 21:38

@Br5anislav - Gde si marko sa drugovima i drugaricama? Evo sad će već 10 uveče, a tebe te nema te. Baš sam se spremio da ti domaćinski uzvratim. A što se tiče E i U, "treba mi" kao i titić.

boki

25.11.2011. 15:43

ja znam gde su titove najvrednije stvari pitajte miru markovic i njenog sina. slobu ne mozete jer je mrtav. sve tito sto je dobio od strane delegacije je titovo sada njegove familije. kamo srece da imamo jos jednog titu ako je i krao kao sto pricate on je sam krao a ovo krade ko kako stigne i vi cete reci da se bolje sada zivi nego u titovo vreme.nekada kada sam isao u inostransvo bilo mi je milo da kazem da sam jugosloven jer svi su nas cenili kao naciju a sada me je sramota.

To je sve imovina Srbije!

25.11.2011. 20:48

Ako danasnje srpske vlasti dozvole da se bilo sta - sto je taj strasni zlocinac, koji je Srbiju raskomadao i podelio na 5 jezika, 4 nacije i 3 vere, koji nikada nije otisao u Jasenovac, koji je najbolje srpske fabrike preselio u Hrvatsku u Sloveniju, koji je celo more dao Hrvatima koji su ga i II sv. ratu predali fasistickoj Italiji zvanicnim aktom - ako se dakle bilo sta iznese iz Srbije, onda je to cin veleizdaje!

Liliane

25.11.2011. 22:23

@To je sve imovina Srbije! - To mi znamo sta je sve ucinio da bi sto vise ostetio Srbiju,ali su svi zaboravilida je u prvom svetskom ratu ratovao protiv Srbije i Srpskog naroda!Ja to nikad necu zaboraviti.Zbog tog zlikovca sam napustila moju zemlju.