DOGRAĐIVALI su kuće, kupovali traktore, motokultivatore i stoku. Poklanjali belu tehniku i uređivali kupatila. Humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“ od 2006. godine sakupila je više od 160.000 evra i taj novac iskoristila da olakša život za 220 siromašnih višečlanih porodica.

Ideja za osnivanje ove organizacije rodila se 2005. godine kada se nekoliko humanih ljudi iz dijaspore i iz Srbije srelo na Internet forumu. Sledeće godine i zvanično su formirali udruženje „Srbi za Srbe“. Osnivači su se u međuvremenu povukli i nastavili da podržavaju organizaciju kao donatori, a mlađa „garda“ preuzela je stvari u svoje ruke. Jezgro čini dvadesetak stalnih aktivista, ali se ukupan broj često menja, jer svi imaju druge poslove i obaveze. U udruženju niko nije zaposlen i svi rade volonterski. Svakog meseca dobiju stotinak donacija u iznosima od 5 do 100 evra.

NAJVIŠE POMAŽE DIJASPORA NAJVEĆI deo priloga, oko osamdeset procenata, „Srbi za Srbe“ dobijaju iz dijaspore. Prednjači Amerika, a zatim Švajcarska i Austrija. Donacije se uglavnom sakupljaju preko internet sajtova za plaćanje poput „Pej pela“. Organizuju se i humanitarne žurke i drugi događaji na kojima se prikupljaju prilozi.

- Želja nam je da pomognemo siromašnim srpskim porodicama koje imaju puno dece - objašnjava Peđa Marinković, potpredsednik ove organizacije.

- Obilazimo i pomažemo naše ljude na čitavom Balkanu i u svim krajevima naše zemlje - u Krajini, Raškoj oblasti, na Kosovu, posebno u enklavama na jugu, u Vojvodini... Obično im nosimo belu tehniku i druge stvari koje su im neophodne, ali i stoku i poljoprivredne mašine kako bi sami mogli da se izdržavaju i žive od svog rada. Poklonili smo dvadesetak krava i jedan traktor, a sada sakupljamo novac za motokultivator.

Jedna od porodica kojima su „Srbi za Srbe“ pomogli su Nikolići iz Bojnika. Nikolići imaju dvanaestoro dece i žive od poljoprivrede i svega 11.000 dinara socijalne pomoći. Doskora su živeli u tako maloj kući da je njih šestoro spavalo u nekoliko kvadrata, a ostali u kuhinji ili kod rođaka koji žive u blizini. Dozidani deo sada velike kuće uskoro bi trebalo da dobije krov.

Organizacija je nedavno osnovala ogranke u Švajcarskoj i Americi. To će omogućiti donatorima iz tih zemalja umanjenje poreza, pa se članovi udruženja nadaju da će ubuduće uspevati da sakupe još više novca.

DONACIJE

SVE donacije, troškovi i način na koji se raspoređuje novac organizacija „Srbi za Srbe“ objavljuje na svom sajtu. Tamo se može videti lista svih porodica kojima su pomogli i koliko su novca potrošili na svaki od projekata.