Grob po želji majke

M. M

09. 02. 2010. u 20:45

 Među znamenitim Srbima koji počivaju u tuđini je i slikarka Milena Pavlović Barili, rođena u Požarevcu. Umrla u Njujorku, a sahranjena u Rimu, po pravoslavnim običajima

 Da su nove komunističke vlasti u Beogradu, 1947. godine, imale više sluha za želju Milenine majke, Danice Pavlović Barili, poznatoj srpskoj i evropskoj slikarki, sasvim sigurno, sudbina ne bi bila i - večna tuđina. Počivala bi danas u Požarevcu, kako je i najpre bila Daničina, ali i želja Mileninog supruga, američkog oficira avijacije Roberta Tomasa Astora Gostina.
Nastojanje nadležnih u Srbiji da u otadžbinu vrate Slobodana Jovanovića i ovde ga dostojno sahrane, ponovo pokreće pitanje da li se tako nešto može dogoditi i sa drugim znamenitim Srbima, čije su humke rasute po svetu. Kao što je i Milenina.
Tačku na nepravdu koja je pre gotovo šest i po decenija naneta ovoj porodici, stavila je upravo majka Milene Pavlović Barili, Danica. Odlučila je da njena kći, preminula u Njujorku, bude sahranjena u Rimu, gde joj je živeo otac. A, Danica, kada je bilo sigurno da joj se bliži kraj, testamentom je (1957. godine) zaveštala da ovde bude i njeno večno počivalište. Otputovala je u Italiju i koju godinu, potom, pridružila se kćerki i suprugu. Zajedno su sahranjeni na rimskom groblju za strance, Testačo.
- Nikada, posle odbijanja ovdašnjih vlasti 1947. godine da Mileninom suprugu izdaju vizu, kako bi njenu urnu iz Njujorka preneo u Srbiju, Danica Pavlović Barili nije pokretala pitanje prenosa ćerkinih posmrtnih ostataka u Srbiju - kaže nam Jelica Milojković, kustos Galerije i Muzeja slavne slikarke, u Požarevcu.
Ona upućuje na prepisku između Mileninog supruga i njenih roditelja, koja se čuvaju u požarevačkom hramu sećanja na Milenu, a koji svedoči da je urnu sa ostacima četiri godine u svojoj vitrini u kući u Njujorku čuvao njen suprug. S njom je razgovarao, tešio se i čekao priliku da je, po želji Milenine majke, uruči ocu u Rimu. Danica je imala još jednu želju, a to je napisala u pismu suprugu - da njihovo jedino dete, ako je moguće, bude sahranjeno uz pravoslavne običaje. Tako je i bilo.
Jelica Milojković kaže:
- Niko nema pravo da se ogluši o bilo čiju testamentarnu volju, pa i Daničinu, bez obzira ma kolika da je želja da Milena Pavlović Barili danas počiva u Srbiji. Vođeni time, nadležni u opštini Požarevac su još 1968. godine uplatili upravi groblja Testačo 260.000 lira za održavanje grobova porodice Pavlović Barili. Redovno posećujemo te grobove i mogu da vam prenesem da je to zaista jedno uređeno počivalište.
Time je, ponovo, stavljena tačka na mogućnost, ili nečiju želju, da se i posmrtni ostaci Milene Pavlović Barili prenesu i sahrane u Srbiji.

RUSKI SVEŠTENIK
Bruno Barili, dva dana po sahrani, napisao je Danici pismo, u Požarevac: „Draga Danice, naša Milenica počiva u miru, zauvek, ispod jednog čempresa na najlepšem groblju na svetu. Ruski sveštenik je obavio sahranu, a ja sam urnu prekrio crnim velom, s njom sam položio i naše fotografije. I jedan cvetak“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije