POSLE dve i po godine rada, dokumentarni film "21. sekund" o tranzicionom snalaženju Zoltana Danija (52), "tamanitelja" NATO aviona, imaće u četvrtak TV premijeru. Sekvence filmskog ostvarenja o čoveku koji je 27. marta ratne 1999. godine bio na čelu tima, koji je oborio "nevidljivi" avion F-117 A, snimane su u Kovinu i na nekoliko drugih lokacija u Vojvodini i Beogradu.
Reditelj Željko Mirković iz Niša, koji je pokupio šest internacionalnih i domaćih nagrada za prethodni dokumentarac "Muharem, muzika oči života", kaže da film "21. sekund" ima jednu širu, epsku metaforu - povratkak junaka svojoj porodici.
- Zoltan se, kao Odisej, sa dalekih putovanja i podviga vraća porodičnom životu - kaže Mirković. - Porodici, koja mu predstavlja glavni motiv da život započne iznova i u kojoj nalazi snagu za sve izazove. Zoltan je kao profesionalac u jednom trenutku, nažalost najgorem po narod i državu, dostigao krunu svog dugogodišnjeg rada i istraživanja na protivraketnim sistemima, oborivši "nevidljivi" i "neoborivi". Međutim, tranizicija i život prave neverovatne lomove i unutrašnje i spoljašnje. On je danas pekar i vodi potpuno drugačiji život.
Film traje 56 minuta, a izvršni producent je Polka Dot. Snimanje dokumentraca su, pored ostalih, podržali Ministarstvo kulture, Filmski centar Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i obrazovanje Vojvodine.
- Autorska akipa očekuje da ovaj projekat, pored izuzetnih emocija i snage, donese još jedan kvalitet izražen kroz poetičnost vojvođanskih predela - veli direktor fotografije Darko Ković. - Zato je film sniman kroz četiri godišnja doba i sve to nagoveštava i vizuelno veoma bogato ostvarenje.
Glavni "glumac" Zoltan Dani sada privatno radi u rodnom Skoranovcu kod Kovina, najjužnijem mađarskom selu u Vojvodini. Vlasnik je vrlo uspešne pekarske radnje, a pokreće i mnogobrojne inicijative za razvoj seoskog turizma. Pre dve godine je registrovao firmu "Panon-perlit d.o.o.", za poslove uvoza i izvoza.
- U momentu kada vam u životu ponestane motiva i ideja, vreme je da nešto iz korena menjate, jer u protivnom zalutaćate u životu i najverovatnije vam se neće svideti sve ono što će vam se kasnije desiti - priča Dani. - Vreme ne čeka nas, ono neumitno prolazi i što pre krenete veće su mogućnosti da vaše ideje i rešenja postanu pozitivni. Ako u tom slučaju porodicu stavite na taj pozitivni pijedestal, kome težite, svim svojim bićem, svakako ste na najboljem putu da svoj životni cilj ne promašite. Povratak iskonskim vrednostima kao što su porodična zajednica i deca, jesu prava vrednost kojima se posvećujem.
"Tamanitelj" NATO aviona podseća da su posle rata želeli da ga "sakriju", pa su ga postavljali na neka radna mesta koja za njega nisu bila inspirativna, navodno privremeno, ali se kasnije ispostavilo da je to bilo za stalno.
- Zbog toga sam vojnu karijeru sa činom pukovnika okončao septembra 2004. godine, tako što sam zatražio penzionisanje - kaže Dani. - Ko zna zašto je dobro što se sve tako i završilo. Pekarski zanat sam naučio pre desetak godina kod mojih rođaka u vreme one velike inflacije, muka me je naterala, trebalo je nekako preživeti i nahraniti porodicu.

OBOREN I "DUH"
INTERESANTNO je da je pored "nevidljivog" lovaca-bombardera F-117 A, Zoltanova jedinica ratne 1999. godine u noći između 1. i 2. maja oborila i američki F-16, koji je pao kod Šapca.
- Za ta dva aviona imamo "crno na belo" da su oboreni - priča Dani. - Pouzdano znamo, međutim, da smo srušili i američki strateški bombarder B-2 A, po imenu "Duh Misurija", koji je pao u Spačvanskoj šumi, 15 kilometara od naše granice, ali to ne možemo da dokažemo.

”POČASTI”
POSLE ratnih podviga Zoltan Dani je doživeo silna čestitanja, bilo je tapšanja po ramenu i kafice, ali ništa više od toga. Nikada kao oficir, za 27 godina provedenih u vojsci, nije odlikovan.