Rudareva sreća - skandal

V. ĆIRIĆ

22. 04. 2004. u 18:17

Rudarsko društvo “Jerma” finansiralo prvi jugoslovenski film, “Rudareva sreća”, zagrebačkog režisera Josipa Novaka u kojem je glavnu ulogu igrao geometar iz Pirota Čedomir Penčić. Film koji je skandalizovao tadašnju javnost.

ZAGOVARANJE ponovnog otvaranja rudnika kamenog uglja "Jerma", zatvorenog šezdesetih godina prošlog veka, podno Vlaške planine, na četrdeset kilometara od Pirota, aktuelizovalo je i priču o prvom jugoslovenskom filmu, koji je u ono vreme, tačnije 1929. godine, izazvao skandal, u tadašnjoj javnosti.
Reč je, naravno, o filmu “Rudareva sreća”, koji je poznat i kao “Blago cara Radovana” zagrebačkog reditelja Josipa Novaka, tačnije o nekoliko scena, bez kojih se sadašnja ostvarenja ne mogu zamisliti. Ali, u ono vreme, pristojna mladež se nije smela grliti pred drugima, a kamoli ljubiti.
Glavni glumci i akteri tih scena, bili su pirotski geodeta Žedomir Penčić, koji je ličio na tadašnjeg američkog glumca Romana Volarea i beogradska glumica LJubica Veljković, poznata po umetničkom imenu Anita Mir.
Pomenuti film je finansiralo Rudarsko društvo "Jerma", odnosno vlasnici ovog rudnika, sa ciljem da se popularizuje firma, a radnja je zasnovana na motivima priče o blagu cara Radovana, koje se navodno nalazilo u kanjonu Jerme. Radnja filma se odvija tako što grupa ljudi luta nedođijama Vlaške planine u potrazi za blagom.
Među tragačima je i lik, kojeg igra glumac Čedomir Penčić. Tom prilikom susreću drugu grupu ljudi, koji su motivisani istim povodom. Ta grupa je, u stvari, sačinjena od porodice u kojoj je uz oca prelepa kćerka. Oni ne traže blago već kameni ugalj i već na prvi pogled dvoje mladih se zaljubljuju jedno u drugo. Naravno, javlja se i treća strana, tačnije jedan mladić, koji je do ušiju zaljubljen u mladu devojku i tada nastaju tuča i obračun noževima, na jednoj litici. U dramatičnoj borbi pobeđuje lik Čede Penčića, a gubitnik je oličen u glumcu Beti Nikoliću.
Nastavlja se ljubavna romansa između Penčića i LJubice Veljković, na filmu, ali i uživotu. Producent filma bio je ne malo iznenađen, kada su mladi akteri, pri kraju filma, jednostavno napustili snimanje i otišli. Sudbina je, međutim, htela, da se ovo dvoje kasnije rastanu. Čedu je, zbog skandala, napustila njegova devojka Hilda. On je napustio Pirot u kome mu je ispevana podrugljiva pesma: "Don Žuan si, Čedo, post`o, i za ljubav dade sve. Ne bilo ti, Čedo, prosto, zašto sada varaš dve".
Posle svega što je doživeo u rodnom Pirotu, ali i zbog zajedljivih naslova u srpskoj bulevarskoj štampi, Čeda odlazi u Makedoniju. Radi kao geometar u Prilepu, Tetovu, Ohridu, Skoplju. Oženio se Makedonkom, sa kojom je izrodio sina i kćerku. O sudbini njegove Hilde, koja ga je zbog bruke na filmu napustila, zna se da se kasnije udala i sa svojim suprugom rodila jednog od najvećih srpskih glumaca - Stoleta Aranđelovića.

PREMIJERA
FILM koji je u ono vreme izazvao zgražavanje i skandal, premijerno je prikazan u beogradskom "Koloseumu", pre Drugog svetskog rata, ali ga je videla i publika u drugim delovima Evrope.
Inače, zagrebački reditelj Josip Novak, Penčića je angažovao za glavnog glumca, kada ga je na putu za Jermu, sasvim slučajno sreo ispred hotela "Nacional" u Pirotu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Branko

13.12.2012. 15:00

Da, Čeda Penčić je živeo i radio u Makedoniji u sahranjen je u Skopju. Ima sina Dušana, a nije imao kćerku. Dušan ima sina i ćerku koji su bili šampioni u skijanju u Makedoniji, a takmičili su se i u inostranstvu. Dušanov sin je elektro inženjer, a ćerka arhitekta i profesor na Arhitektonskom Fakultetu u Skopju. Ova dopuna je dobronamerna!