Beograd: Hotel Splendid vraćen naslednicima

B. SUBAŠIĆ

20. 12. 2012. u 07:55

Naslednicima hotela "Splendid" rešenje o vraćanju imovine uručeno na dan porodične slave. Vratili ruinu, nema ni nameštaja, ni instalacija, čak je i malter olupan

BOŽJA je volja da mi oteta baština bude vraćena na dan Svetog Nikole, slavu mog pradede Živote Lazarevića koji je davne 1923. napravio hotel "Splendid" sa svojim ortakom Trifunom Jovanovićem. Uzbuđeno za "Novosti" Miodrag Erac, zastupnik sedmoro naslednika nekada luksuznog zdanja pored Starog dvora, komentariše radosnu vest koja im je stigla u sredu.

Danas je nekadašnji prestižni hotel u ulici Dragoslava Jovanovića, tik uz Stari dvor, pust i zakatančen. Naš sagovornik se nada da će mu Sveti Nikola priteći ponovo u pomoć i da će 2013. na devedesetogodišnjicu postojanja "Splendid" ponovo oživeti.

- Moj pradeda Života i njegov ortak Trifun bili su čuveni prestonički krojači koji su životnu ušteđevinu uložili u hotel koji se nalazio na predratnim razglednicama kao ponos Beograda - kaže Erac. - Nažalost, nas sedmoro naslednika danas smo dobili samo kostur zgrade u kojoj nema bukvalno ničega. Ni nameštaja, ni instalacija, čak je i malter olupan do cigle.

Stari hotel u centru Beograda nacionalizovan je 28. aprila 1948. godine, a naslednici su s kolena na koleno prenosili vlasnički list iz 1947, tapiju na zemljište i popis imovine koja je bila u zgradi u trenutku podržavljenja.

TRAŽE PARTNERA NASLEDNICI "Splendida" još uvek nemaju jasnu predstavu šta da rade s ogromnom opustošenom zgradom. - Nadamo se da će nam Sveti Nikola, zaštitnik trgovaca, poslati partnera s kojim bismo obnovili "Splendid" jer bi bilo sramota da on ostane ruglo u centru grada - kaže Erac.

- Kao i svi meni slični još od 5. oktobra očekivao sam ispravljanje decenijske istorijske nepravde i vraćanje pradedovine - kaže Erac. - Čim je počelo da se govori o zakonu o restituciji 2005-2006. među prvima sam se prijavio kao jedan od naslednika "Splendida". Uprkos nespornim naslednicima koji su protestovali, Agencija za privatizaciju je 2008. prodala hotel za 12 miliona evra, koje je kupac trebalo da isplati u šest rata.

Prema podacima Agencije za privatizaciju, prva aukcija za prodaju hotela "Splendid" sa četiri apartmana i 50 soba ukupne površine 1.195 kvadrata bila je neuspešna jer nije bilo zainteresovanih. U sledećoj aukciji 2008. godine 72 odsto kapitala hotela u državnom vlasništvu prodato je biznismenu Veselinu Rutoviću za 1,1 milijardu dinara. Hotel ne radi još od kraja 2009, kada je raskinut ugovor o njegovoj privatizaciji, pošto kupac nije ispunio ugovorne obaveze.

- Država koja je mom pradedi otela hotel i u ovom slučaju je na dobitku, jer je uzela bar prvih dva miliona evra od kupca - kaže Erac. - Naslednici su ponovo gubitnici jer dobijaju kostur zgrade, a po slovu zakona nemaju pravo da se žaale, iako im je naneta ogromna šteta. Ostalo nam je da se uzdamo samo u Svetog Nikolu, da nas zaštiti od neke nove nepravde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

MILOJE

20.12.2012. 10:07

kako god bilo neka vam je sa srecom vama je vraceno nadam se da ce i meni i mojoj porodici radujem se

Бошко Кнежевић

20.12.2012. 10:15

Драго ми је да је враћање имовине кренуло и да се полако исправља давно учињена неправда према старим власницима....Надам се да ће и мојој породици вратити отето..

Pokret Starosedelaca Srbije

20.12.2012. 10:30

ljudima iz srbije jugoslavija i nacionalni jugoslovenski kadrovi su oteli desetine milijardi evra .traze nekakve papire za dokazivanje imovine,kad su otimali i useljavali se u imovinu domacina srbije papire nisu trazili!

neba

20.12.2012. 10:50

Da li neko zna da je najvise nacionalizacije u vreme komunizma, preko 60%, bilo na teritoriji danjasnje Srbije (sa APV)?!Ostalih 5 republika i KiM su cak i dobile veci deo pokretne nacionalizovane imovine, ukljucujuci i fabrike iz Vojvodine, Pomoravlja...Ako to nije bila okupacija, sta je onda to bilo?!

mihailo

20.12.2012. 10:51

Pravda ? Koja crna pravda? Drzava je sve unistila i sada vraca ruinu sa kojom nezna sta ce da radi ali ce zato i dalje ce da pljacka stare vlasnike jer ce odmah da razreze ogroman porez i to od prvog dana povracaja i nastavit ce da i dalje pljacka, samo sada ce cak moci i legalno da opet oduzme zbog poreskih obaveza.

Miro Markovic

20.12.2012. 19:10

Za vreme komunisticke vlasti i diktature proletiraja, radilo se ono sto se "besmrtnim komunistima" dopadalo. Otimali su sve pod parolom "To je nama nasa borba dala". Nikome se nisu izvinjvali, jer moglo im se. A danas kao velikodusno "po zakonu EU", moraju da vracaju oduzeto, ali ne onom originalnom stanju vec upropasceno. Gde su pare za rastureno i nezakonito oteto? Nigde. Njihova deca jos vladaju, pa nece da ih ostete. Sibicari, doci ce i vama kraj. Znamo mi ko ste vi.

komsija bivsi

21.12.2012. 00:34

a gde je nadoknada za tolike godine koriscenje i jos sve opustoseno ruina sramota velika zaista ali opet ste docekali da vam se vrati.

starosedeoc Beograda

21.12.2012. 00:56

Investicija koju bi trebali da ulozite je ogromna.Ako imate para i hrabrosti napred to je srogi centar i bilo bi mi drago da nije neko od lopova to vec zgrabio.

lala

21.12.2012. 07:55

Tako ce za 100 godina da vrate imovinu Miskovicevim, Karicevim, gazda Jezdinim unucima ako im se sad nesto nepravedno oduzme.

Miro Markovi

23.12.2012. 06:13

Kada ce Skupstina Srbije da uvede zakon o lustraciji? Poljska je to, naprimer, odavno uradila. Kada ce da se sudi bivsim komunistima, koji su ubijali cestite i nevine srpske ljude i otimali njihovu posteno zaradjenu imovinu, pod parolom "To je nama nasa borba dala"?. Znamo i pamtimo mi sve one koji su to pocinili, kao i njihove "zakonske naslednike". Osteceni Srbi cekaju svoju pravdu jer dobro znaju da kriminal nikada ne zastareva.