Vidovdan kao srpska sudbina

Aleksandar Palić

23. 06. 2012. u 20:57

Kroz vekove 28. jun je bio važan, često i koban datum za Srbe. Od Kosovskog boja, atentata u Sarajevu, stvaranja Jugoslavije, pa do uspona i pada Miloševića

Vidovdan je za Srbe poseban dan, datum mitskih razmera, sinonim za velika stradanja, ali i pobede i nacionalna nadahnuća. Od Kosovskog boja, preko Prvog svetskog rata, do danas, Vidovdan je ostao duboko usađen u svest naroda.

Zato se i uoči ovogodišnje proslave u Gračanici ne može zaboraviti činjenica da se sudbina Srba vekovima određivala, lomila 28. juna (15. jun po julijanskom kalendaru).

- Vidovdan je glavna patriotska i duhovna komponenta srpskog naroda, koja je doduše doživela zamah tek u 19. veku sa nastankom nove nacionalne svesti. U istoriji Evrope nije bilo mnogo tako spektakularnih bitaka kao što je Kosovski boj, u kojem su poginula oba vladara. Takav događaj je bio predodređen da postane mit. To što su se kasnije na ovaj datum, namerno ili slučajno, odigrali i mnogi drugi događaji, samo je pojačalo mit o Vidovdanu - objašnjava istoričar Predrag Marković.

Evo nekih najznačajnijih događaja koji su se desili na ovaj dan:

KOSOVSKI BOJ (1389): Nijedan drugi događaj ne simbolizuje srpsku istoriju kao bitka na Kosovu. Kroz vekove, ona prati Srbe kroz priče o herojstvu, žrtvovanju, opredeljenju za carstvo nebesko umesto carstva zemaljskog, o porazu iz koga smo se duhovno uzdigli. Stradanje srpskih boraca na Kosovu je poistovećeno sa Hristovim stradanjem i osnovnim idejama hrišćanske vere.

- U ovakvoj interpretaciji veliku ulogu je imala crkva. Knez Lazar je bio njen darodavac, zaštitnik i miljenik, pa je Kosovski boj glorifikovan, dok je Marička bitka, iako istorijski značajnija, ostala u drugom planu. Jedan od razloga je i lokacija bitke, jer je Kosovo imalo mnogo veći značaj za Srbe - objašnjava istoričar Čedomir Antić.

NESTALO PLEMSTVO ISTORIČAR Predrag Marković smatra da je pored najave gubitka srpske države, boj na Kosovu imao još jedan kobni usud za Srbe.
- Posle boja na Kosovu nestalo je i srpsko plemstvo, od čega se do danas nismo oporavili - uveren je Marković.

KONVENCIJA SRBIJE I AUSTROUGARSKE (1881): U zamenu za potpunu ekonomsku i spoljnopolitičku potčinjenost Beču, srpska država i dinastija Obrenovića su kao kraljevina dobile međunarodno priznatu nezavisnost. Bila je to samo najava mnogih prelomnih tačaka, kada je Srbija morala da bira između Istoka i Zapada.

- Ne bi bilo dobro da današnja politička elita mora da donosi tako teške odluke, odnosno da dođe u situaciju u kojoj su tada bili Obrenovići, s obzirom na to da je konvencija sa Austrougarskom predstavljala jednu vrstu kapitulacije - kaže Predrag Marković.

BALKANSKI RAT (1913): Samo nekoliko časova po okončanju vidovdanskog praznovanja 28. juna, Bugari su izveli napad na Bregalnici, što je bio uvod u Drugi balkanski rat.

PRINCIP UBIJA FERDINANDA (1914): Dolazak austrougarskog prestolonaslednika u Sarajevo na Vidovdan trebalo je da ponizi i disciplinuje neposlušne Srbe u carevini. Ipak, na krilima kosovskog mita o žrtvovanju, Gavrilo Princip je ubio Ferdinanda. Usledilo je novo veliko srpsko stradanje, ali i nacionalno uzdignuće, u koje su verovale sve generacije od 1389. godine.

VERSAJSKI SPORAZUM SA NEMAČKOM (1919): Iako se ovaj događaj sasvim slučajno odigrao 28. juna, na najbolji način simbolizuje kraj Prvog svetskog rata, s obzirom na to da je rat i počeo napadom na Srbiju.

VIDOVDANSKI USTAV SHS (1921): Već u procesu stvaranja najvišeg pravnog akta buduće Jugoslavije bili su vidljivi potencijalni politički sukobi, koji će razarati zemlju narednih decenija.

DONETA REZOLUCIJA INFORMBIROA (1948): Još jedan Vidovdan, kada je Srbija, tada unutar Jugoslavije, morala da bira između Istoka i Zapada.

USPON MILOŠEVIĆA NA GAZIMESTANU (1989): Upravo na Vidovdan Slobodan Milošević se ustoličio u nacionalnog vođu i poveo Srbe u događaje za koje nisu bili nimalo spremni.

SRBI U HRVATSKOJ (1990): Sa namernom simbolikom, amandmanima na Ustav Hrvatske, Srbi su 28. juna 1990. prestali da budu konstitutivni narod ove republike.

VIDOVDANSKI SABOR OPOZICIJE (1992): Iako u senci 9. marta, ovo su bili najveći protesti protiv Miloševića u organizaciji DEPOS-a. Bili su i okidač za buduće demonstracije.

SVI SLAVE MITOVE KRITIČARI kosovskog mita često govore da je Vidovdan kao datum obeležavanja pogrešan jer se slavi poraz.
- Mnogi narodi imaju slične bitke kojih se trajno sećaju, a koje su takođe bili porazi. Čak i Amerikanci glorifikuju bitku za Alamo i stradanje njihovog Dejvija Kroketa - objašnjava Čedomir Antić. - I ostale nacije grade svoj identitet na mitovima.

MILOŠEVIĆ ISPORUČEN HAGU (2001): Tačno 12 godina posle Gazimestana, Milošević je izručen sudu u Hagu. Datum izručenja gotovo da je izazvao više kritika nego sam događaj. Nacionalno poniženje ili namerno pružena prilika Miloševiću da ponovo na Vidovdan uđe u istoriju, „kao borac protiv svetske nepravde“ - dilema je oko koje do danas traju sporenja.

LAZAREVE KNjIGE

Koliki je uticaj, makar u prošlosti, Vidovdan imao na Srbe, najbolje pokazuju svedočenja Osmana efendije, koji je optuživao Karađorđeve ustanike 1806. da u rukama stalno nose knjige kneza Lazara i da je on podstrekač bune u njihovom razumu. Vidovdan je za državni praznik proglašen 1889. godine, na 500. godišnjicu Kosovskog boja, kada je upriličena i proslava miropomazanja kralja Aleksandra Obrenovića u manastiru Žiča. Kao nacionalni praznik opstao je sve do dolaska komunista na vlast. Danas je Vidovdan pre svega datum kada se sećamo onih koji su dali život za Srbiju.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

MatijaBG LDP/DS

23.06.2012. 22:17

Vidovdan je na zalost takav i trebalo bi svi taj dan da nose crninu u znak stradanja zbog srpskih nepotrebnih gluposti i pre svega politicke nadmenosti,podela unutar same nacije i neprekidnog ne prihvatanja drugacijih opcija vec momentalnog proglasavanja tzv.izdajnika....sad se vidi kad se svi datumi zbroje ,ko je izdajnik,zbog koga je nacija izumirala,suzavala se i u ljudstvu i teritoriji.I sto je najgore,umesto da se izvuku pouke,pojedinci nas vuku u nove Vidovdane.Pamet u glavu,na vreme..

Nenad

24.06.2012. 17:39

@MatijaBG LDP/DS - Cekaj,,,, ako ja dobro citam i vi iz LDP se zalazete za sirenje srpskih teritorija samo izgleda nekim drugim sredstvima. Elaboriraj ovo jos malo, mozda nam bez razloga ides na nerve.

Srpski vitez

24.06.2012. 18:27

@MatijaBG LDP/DS - Pa ti čoveče nisi čitav! Stvarno se vidi čijom se ideologijom vodiš.

Khepresh

23.06.2012. 22:19

Svi zaboravljaju da napomenu zbog cega se 15 jun (28 po gregorijanskom) naziva Vidovdan. U pitanju je dan spomena na Svetog Mucenika Vitusa (Viton, Vit, Vid ili po srpski Zivko), dete mucenik i veliki cudotvorac sa kraja 3 veka sa Sicilije. Iako njegov kult nikada nije bio posebno rasprostranjen na istoku (u vizantijskim menologijima ne cak ni ne pominje mada je u pitanju zajednicki svetac istoka i zapada), bio je poznat Srbima krajem 14 veka sto dokazuje veoma veliki stepen tolerantnosti...

zavarivač

24.06.2012. 17:36

@Khepresh - Primiosi se na rudu katoličke propagande. Ili ne znaš ili "ne znaš".Proguglaj ako ništa drugo i videćeš poreklo Vidovdana. Probaj sa Svetovid (vrhovno božanstvo Srba).Neznanje je opasno.

Khepresh

24.06.2012. 19:12

@Khepresh - Zavarivac, nikada nisam rekao da nisam katolik, no nisam rimokatolik!!! Ako ne poznajes razliku bolje se drzi zavarivanja! Ako "katolicka" propaganda datira iz 3 veka onda sam stvarno naseo. Sto se tice svetovida i ostalih paganistickih gluposti (po meni) pitaj svog monaha Artemija za savet, no verujem da bi ti i on izvukao usi! Da li je "katolicka" propaganda postojanje u kalendaru svetaca kao sto su: Genoveva, Patrikije irski, Kasijan italski, Lav rimski, Amvrosije, Edgar, Ursula, Benedikt itd

Khepresh

23.06.2012. 22:23

... i kosmopolitizma Srba tog vremena (nazalost za razliku od danas kada se nekima samo na pomen nekog "zapadnog" sveca dize kosa na glavi)! Takodje katedrala u Pragu je posvecena upravo ovom svetitelju dok je u Francuskoj Sv. Vid posebno postovan kao zastitnik od kuge.

milos

24.06.2012. 14:35

@Khepresh - Danas malo njih ovo sto si napisao zna. Nije kriv niko drugi za nasa istorijska lutanja i stradanja vec mi sami, zbog naseg neznanja i odbijanja promena... Kada nas narod postane nacija problemi opstanka nece postojati!

Zavarivač

24.06.2012. 01:57

Zamolio bih autora ovog teksta da malo više prouči istoriju i da prestane da se bavi otupljivanjem (zatupljivanjem) Srba.Naša istorija ne počinje sa Nemanjićima. Predlažem Vam da pročitate nešto o Arkoni i Baltičkim Srbima. Vezano za Vidovdan, proučite poreklo tog sada hrišćanskog praznika. A jedan Vidovdan je bio tragičan i početak kraja Baltičkih Srba - daleke 1168 ili 1169. uništena je Arkona - Srpsko svetilište na ostrvu Rujan u današnjoj Nemačkoj...