Let do meseca preko Bihaća

V. M.

11. 01. 2012. u 20:58

Лет до месеца преко Бихаћа
Autor filma o svemirskom programu SFRJ kaže da će sve biti snimljeno po istinitim događajima. Žiga Virc: Potvrđeno oko 90 odsto činjenica, još tragamo za živim akterima

NAJAVA dokumentarnog filma o svemirskom programu Jugoslavije raspalila je maštu žitelja nekada bratskih republika. Reditelj filma „Hjustone, imamo problem“, Žiga Virc, kaže da je trejler napravaljen na osnovu informacija do kojih su do sada došli, ali da pravo istraživanje tek predstoji.

Film bi, prema najavi, trebalo da otkrije najveću tajnu hladnoratovskog perioda - tajni jugoslovenski svemirski program i njegove veze sa američkim osvajanjem Meseca. U trejleru se iznosi teza da je Tito došao do tajnih spisa pionira astronautike Hermana Potočnika na osnovu kojih je pokrenuo istraživanja u tajanstvenoj vojnoj bazi „Željava“ kod Bihaća na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Navodno, Broz je početkom šezdesetih Kenediju ustupio rezultate jugoslovenskih istraživanja, posle čega je predsednik Amerike najavio da će prvi čovek uskoro stići do Meseca.

- Film je u ranoj fazi pretprodukcije - objašnjava za „Novosti“ reditelj Žiga Virc. - Bez obzira na to, odlučili smo da izađemo u javnost i vidimo kakve će biti reakcije. Nazvali smo projekat „dokudramom“ što znači da će biti zasnovan na istinitim događajima i arhivima, ali za neke delove ćemo biti primorani da uradimo dramatizaciju (kao što se to obično radi i sa dokumentarcima o kriminalu). Na ovoj tački nije pitanje šta je istina, a šta fikcija. Jedino što je relevantno je šta je potvrđeno, a šta ne.

KAMEN ZA TITA NEPUNA tri meseca posle povratka sa Meseca, tročlana posada Apola 11 posetila je Jugoslaviju. Nil Amrstrong, Baz Oldrin i Majkl Kolins došli su u Beograd specijalnim avionom predsednika Niksona. Sa Titom su ručali u Belom dvoru. U znak zahvalnosti Brozu su poklonili kamen sa Mesečevog tla i zastavu SFRJ koju su nosili na Mesec i vratili. Predsednik SFRJ odužio im se Ordenom jugoslovenske zvezde sa lentom, najvišim državnim odličjem.

Virc kaže da zajedno sa scenaristom Boštijanom Vircom i drugim saradnicima, još traga za ljudima koji su na neki način bili povezani sa ovom temom, naročito tokom 1961. godine, kada su se navodno dogodili glavni događaji.

- Naročito se radujemo mogućnosti da zavirimo u beogradske arhive - priča reditelj. - Možemo da kažemo da smo za sada potvrdili oko 90 odsto činjenica. Na primer, knjiga Slovenca Hermana Potočnika „Problem putovanja u svemiru“ bio je osnova za uspostavljanje raketnog programa, najpre u Nemačkoj tokom Drugog svetskog rata, a zatim u NASA. Upravo nam je potvrđeno da njegova slika i dalje visi u centrali NASA. Njegov rad bio je velika inspiracija i za sovjetski kosmonautski program.

Svakog dana autori dobijaju nove infomacije. Između ostalog, stigla je i potvrda da su Amerikanci posle Drugog svetskog rata zaista tragali za neobjavljenim radovima Potočnika. Tragali su, međutim, na pogrešnom mestu - u Beču.

- SFRJ je imala mnogo tehničkih resursa za ratnu industriju - objašnjava Žiga. - Sagrađen je najveći podzemni kompleks „Željava“ koji je bio baza za supersonične avione i druge napredne tehnologije.

Notu misterije ispletenu oko ovog aerodroma posebno daje veo tajne kojim je ovaj podzemni objekat bio decenijama zaogrnut.

Još u vreme SFRJ šuškalo se da se u utrobi planine Plješevice kod Bihaća nalazi podzemni grad čija je prava namena bila poznata samo najužem krugu državnih rukovodilaca. Priču su dodatno podgrevali vojnici koji su služili vojni rok u blizini ovog objekta, kojima je ulazak u njegovu dubinu bio - zabranjen. Znalo se da je duboko u planini dobro čuvana avio-baza, ali od uha do uha kružile su i priče o razornim raketama, pa i atomskim bombama.

Činjenica, međutim, jeste da je „Željava“ u svojoj utrobi čuvala udarnu pesnicu jugoslovenske avijacije. Duboko u kamenu, okovan betonskim i čeličnim talpama, smatra se da je objekat mogao da izdrži atomski udar jednak eksploziji koju je proizvela bomba bačena na Nagasaki.

KO JE HERMAN POTOČNIK

HERMAN Potočnik (1892 - 1929) bio je slovenački raketni inženjer i pionir kosmonautike. Zapamćen je najviše po svojim radovima o dugoročnom boravku ljudi u svemiru. Rođen je u Puli, a živeo je u Mariboru, Vitanju i Beču. Jedinu knjigu „Problem putovanja u svemir“ objavio je 1928. godine. Na 188 stranica uz 100 sopstvenih ilustracija izneo je plan za putovanje u svemir i uspostavljanje trajnog ljudskog prisustva. Njegov rad inspirisao je Vernera von Vrauna, vodećeg stručnjaka za svemirske tehnologije, najpre u nacističkoj Nemačkoj, zatim u Americi. Umro je od upale pluća sa samo 36 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Miki

11.01.2012. 21:45

Nije Verner von Vraun nego Verner von Braun a u originalu Werner von Braun, a on je tvorac americkog vestackog satelita.

Čiča Petronije

11.01.2012. 22:12

Američki svemirski program su vodili bivši nacisti na čelu sa von Braunom! Prvi austronauti su nakon povratka sa meseca na zemlju imali svetsku turneju i Jugoslavija je bila samo jedna od destinacija! Najviše zasluga za let čoveka na mesec sa ovih prostora ima Gavrilo Princip!!! Freska mileševskog Belog anđela nije slučajno izabrana da bude prva slika koja je poslata u svemir!

parisole

12.01.2012. 01:47

mesec je srpski !sad nam hvali sunce!!!poslacemo i tamo sve nase naucnike! sa suvim hlebom i malo vode mi smo najveci narod koji bez love moze da ide na mesec!(od prvog do prvog)!!!ps: prodajem vinograd 500000000 ari na marsu! cena povoljna(za srbe)!grozdje ocekivati za oko 6000000000 god!'ajd bre

miami

12.01.2012. 02:27

Ovakvim izmisljenim tekstovima i bajkama,zeli se ubediti javnost kako je komunizam jedno divno i napredno drustvo,kako je Tito genije kao i ovaj u Severnoj Koreji ,kako je bilo bolje tada,nego sada itd.Ja cu samo podsetiti da komunisti u Jugoslaviji nisu bili u stanju da naprave jedan dobar automobil.A vojne avione,helikoptere i tenk M84 je zasnovan na stranom znanju ,licencama.Komunisti takodje nisu bili u stanju da naprave mlazni motor za avion,vec su kupili licencu od RR-a.A glupi nasedaju...

Mile

12.01.2012. 03:57

Smislili Slovenci da malo Propagiraju svoju Dezelu, koju niko u svetu ne razlikuje od Slovacke. To nije samo sada nego je oduvek bilo. Poznata je cuvena istinita Anegdota sa Nikolom Pasicem, kada mu je dosla neka delegacija Slovenaca 1913. a on ih pitao jel su Slovaci . Oni mu Odgovorili ne mi smo Slovenci a on njima , znam al to je skoro pa isto .

Marko

12.01.2012. 05:10

''Nijedna nasa republike nebi bila niko i nista da nismo svi zajedno'' reci marsala Tita koje su se tako surovo obistinile...Nismo znali sta smo imali,suludo smo prokockali sve,zavadili se i zaratili na krv i noz zbog nekolicine usijanih glava,i sada svi uzivamo u svojim banana drzavama...

Kliment - Ohrid

12.01.2012. 10:33

@Marko - Bravo Marko, ja se potpuno slazem sa Vama. Jer sam imao proliku da u Prvoj uzivam, au drugoj "zivotarim".

avio inzenjer

12.01.2012. 10:42

Nikakvog svemirskog programa SFRJ nije imala i to je bilo nezamisliv domet i mnogo vecih zemalja od SFRJ, a stvarni centar vazduhoplovnog znanja i tehnologija bio je u Beogradu pocevsi od nekadasnje velike skole pa do Masinskof fakulteta smera za kosmonautiku i instituta u Zarkovu, odatle se stvorene sve ideje i ponesto i realizovano, orao, jastreb, galeb, razna naoruzanja domace proizvodnje, Zeljava, Mostarska fabrika, itd,...., tekst nema veze sa realnoscu

znatizelja 90

12.01.2012. 13:12

Mozda bi neko mogao da razvije diskusiju na temu : Sto je pustena u etar informacija da Slovenija zeli biti 51. drzava SAD_a; kakav je uticaj imala na tadasnja zbivanja kao i kakav je bio slijed dogadjaja?

sreto

13.01.2012. 19:46

Posto je rijec o Jugoslovenskom kosmickom programu, i Kosmodromu kod Bihaca, vjerovatno su prvi kosmonauti bili HUSO i HASO !!!