Dosije Stanišić: Šta je Đinđić rekao Miloševiću

Predrag JEREMIĆ

28. 02. 2013. u 20:57

Zašto najpoznatiji srpski policajac Jovica Stanišić čeka presudu Haškog tribunala (4)? Đinđić: Jovice, ne vredi. Ovaj čovek nije normalan

DEJTONSKI sporazum je, po mišljenju Jovice Stanišića, Slobodanu Miloševiću bila poslednja šansa da zemlju izvede iz krize i svoju autokratsku vlast, prožetu u svim sferama snagama Jul-a promeni i oplemeni istinskim demokratskim procesima i saradnjom sa sve snažnijom opozicijom.

Ona je na najbolji način mogla da usisa široko narodno nezadovoljstvo. I imala je podršku spolja. Milošević to nije shvatao.

Stanišić, kao vrhunski operativac, čija je služba brinula o nacionalnoj bezbednosti, iako nije bio član nijedne stranke, shvatao je potrebu postojanja opozicije u demokratskom društvu. Iz sve snage se borio da opozicija uđe u parlament i da se politički život u Srbiji sa ulica premesti u skupštinske klupe.

- Milošević je svojom vladavinom Srbiju držao u latentnoj opasnosti od građanskog rata - ocenila je u to doba RDB, na čijem je čelu bio Stanišić. - Onemogućavao je borbu protiv narastajuće korupcije, a sa opozicijom je hteo da se razračunava silom, na ulici, što mi nismo nikako dozvoljavali i zbog čega je naš šef trpeo strahovite pritiske i imao mnogo problema. Stanišić je shvatao da porodica Milošević vodi zemlju u propast. Smatrao je da opoziciju treba razvijati i jačati. Miloševića je okruženje svakodnevno obasipalo pričama kako Jovica podržava DS i druge opozicione partije. Istina, on je imao kontakte sa Đinđićem, sa Vukom i ostalim opozicionim liderima, ali ne i ozbiljnije planove.

IZBEGAO DA HAPSI ĐUKANOVIĆA! SLOBODAN Milošević je imao plan da u Saveznoj skupštini „po hitnom postupku“ progura zakon o objedinjavanju službi Srbije i Crne Gore pod rukovodstvom Jovice Stanišića! I to je već bila gotova stvar. Crnogorski poslanici su bili spremni da glasaju „za“. Stanišić je odmah prozreo Slobin plan: dobiće ingerencije i nad Crnom Gorom, a onda bi mu naredio da uhapsi Mila Đukanovića, sa kojim je već bio u sukobu. Iste noći je sa bezbednog fiksnog telefona Stanišić pozvao Đukanovića i objasnio mu o čemu je reč. Crnogorski poslanici nisu podržali Slobin predlog.

- Njegova ideja je bila da se sve mora mirno rešavati i stalno ih je ubeđivao u to. Ali, bio je između dve vatre, između nakovnja i čekića, između ministra policije i Badže, udarne pesnice Miloševićevog režima - tvrde Stanišićeve kolege iz toga doba.

Po mišljenju Jovice Stanišića, Milošević je lažiranjem lokalnih izbora 1996. godine napravio istorijsku grešku. Jer, posle Dejtona svetu je trebao da pokaže organizaciju fer izbora. Sve iz Dejtona, jednostavno, palo je u vodu.

Masovne ulične demonstracije širom Srbije posle Miloševićeve krađe lokalnih izbora, činile su ga nervoznim i sve ubeđenijim da mora odgovoriti radikalno - primenom sile. Šef srpske DB je nekako uspevao da amortizuje tu suludu ideju, čime je samo produžavana agonija režima, ali nije bilo krvoprolića na ulicama, posebno u Beogradu.

U takvim okolnostima i sa iz dana u dan sve prisutnijom napetošću koja je pretila da dovede do eksplozije, Stanišić je posegao za možda u tom trenutku jedinim razumnim rešenjem: da organizuje susret Miloševića i opozicionog lidera Zorana Đinđića.

U srpskoj javnosti je mnogo kontroverzi o ovom susretu, pa ima i onih koji ni danas ne veruju da ga je uopšte bilo.

Istina je: bio je susret! Organizovao ga je Jovica Stanišić.

- Đinđić je tada prvi put imao kontakt sa Miloševićem - kažu operativci koji su nadgledali čitav događaj. - Trebalo je susret sakriti od javnosti, medija. Đinđić je doveden kod Miloševića. Sreli su se u vili broj 16, na Dedinju, preko puta bivše Titove rezidencije.

Razgovarali su sami.

Razgovarali su čak nekoliko sati.

Jovica Stanišić nervozno je čekao u svom kabinetu. Sati su prolazili a Đinđića nije bilo. Po dogovoru, posle razgovora, Đinđić je trebalo da dođe kod njega sa prvim utiscima razgovora. I tek oko 23 sata uveče, Đinđić je, krišom, da ga niko ne vidi, ušao na sporedni ulaz u zgradu.

Stanišić je poskočio iz fotelje, kada ga je ugledao na vratima kabineta.

- I? - upitno ga je pogledao Stanišić.

Đinđić se nervozno spustio u fotelju i u dahu progovorio:

POZIV PAUELU ZORAN Đinđić je bio veoma razočaran zbog izneverenih obećanja Zapada, a posebno zbog ponašanja pojedinih ambasadora. Jednom prilikom je došao kod Jovice Stanišića vidno razočaran i iznerviran: - Neće američki ambasador govoriti mojim ministrima šta da rade! - rekao je Đinđić. Onda je sa fiksnog telefona pozvao američkog državnog sekretara Kolina Pauela i u direktnom razgovoru mu sve to ponovio.

- Jovice, ne vredi! Ovaj čovek nije normalan!

„Zanimljiv“ je bio razgovor Miloševića sa svojim šefom Službe posle susreta sa Đinđićem. Taj razgovor još uvek između sebe prepričavaju Stanišićeve kolege, onako kako ga je on ispričao:

- Milošević mu je strašno zamerio i bio je ljut kao ris! Vikao je da Stanišić stoji iza Đinđića, da je on, u stvari, Demokratska stranka, da čak stoji i iza SPO! Prosto nije mogao da se kontroliše! Verovatno zbog toga što je shvatio da je propao susret i eventualni dogovor sa Zoranom Đinđićem.

Rešenja ni posle susreta Miloševića sa Đinđićem nije bilo. Ulični protesti su bili svakim danom sve masovniji, a režim sve nervozniji. Situacija je polagano počela da izmiče kontroli. U takvoj situaciji Stanišić pokušava sa poslednjim adutom koji bi mogao da smiri političku krizu u Srbiji. Hitno odlazi u Moskvu na sastanak sa Jevgenijem Primakovom. Traži savet i pomoć da se problem reši, da se Milošević urazumi.

Rešenje je ubrzo pronađeno: Milošević je doneo zakon, leks specijalis! Time je rešena sigurno najozbiljnija politička kriza u Srbiji devedesetih godina.

Jaz između Miloševića i Stanišića bio je sve dublji.


MLADIĆU “OTELI“ FRANCUSKE PILOTE

OSLOBOĐENJEE dvojice francuskih pilota je bio veliki plus za srpskog šefa DB u očima međunarodne zajednice. Zbog toga je bio u poseti Parizu, gde mu je ukazana posebna počast i dodeljeno priznanje. - Stanišić je vodio celu akciju, jer smo imali podatak da su piloti živi i da su u rukama Ratka Mladića - pričaju ondašnji operativci Službe. - Međutim, Mladić nije hteo da pregovara, stalno ih je premeštao sa jednog mesta na drugo. Čak su lansirali i priču da su mrtvi, ali smo mi znali da su živi. Karadžić je napravio kontakt sa Mladićem, ali je on odbijao da razgovara. Stanišić je imao stalni kontakt sa francuskom vladom. Slučaj je poprimio svetske razmere. I u Dejtonu je izvršen pritisak, ali rezultata nije bilo. Širak je bio pod pritiskom svoje javnosti i konstatno pritiskao Miloševića. Nekoliko meseci je trajalo preganjanje, da bismo, na kraju, uspeli da oslobodimo pilote. I kad je sve bilo gotovo, helikopter kojim smo išli, otprilike u pojasu granice Hercegovine i Crne Gore, uleteo je u zaleđeni oblak! Jedva smo izvukli žive glave...

(Nastavlja se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (83)

Boro

28.02.2013. 21:34

Sta ti je zivot. Covek te hrani i daje ti sve a ti mu zabijes noz u ledja. Zao mi je pokojnog Slobe kad procitam sve ovo.

MatijaBG LDP

28.02.2013. 22:13

@Boro - Hhaahhahah.....jadnicak,toliko je bio napacen...5.oktobra je s njim trebalo po metodu Elene i Nikolaja Causeskua!Sve bi danas bilo drugacije.

anonimus

28.02.2013. 23:50

@Boro - Pa Slobe nema vec dobrih 12 godina a samo nam je gore svake godine... pogotovo kada vidim da jos uvek postoje ljudi tako zaslepljeni lazima kao sto si ti, koji ne moze da vecu sliku od one koja mu je pred ocima... osecam da se igras sa sibicarima i verujes kako oni igraju posteno.

Srbenda Chicago!

01.03.2013. 00:53

@Boro - @anonimus, prijatelju ni ne pokusavaj da ulazis u raspravu sa covekom kojem je mozak bio u centrifugi poslednjih dvanest godina. Ne samo to nego ti garantujem da ovaj "pametni" zivi kod roditelja i nema posao. Kada bi mi samo objasnio kako to da Ceda zivi na dedinju, placa telohranitelje, ima privatno preduzece, vozi najskuplja kola i to sve bez dana radnog staza, ja bi mu bio jako zahvalan...

Шћепан

01.03.2013. 01:07

@Boro - Ćuti uzburkaćeš duhove iz Šilerove! A da je uvedena ta praksa Čaušesku onda ne bi ni postojala ta partija koju potpisuješ uz nick!

Radovan

01.03.2013. 04:08

@Boro - Vidim ja kakve ti metode zastupas Matija. Svakim danom si mi sve jasniji i jasniji.

Radovan

01.03.2013. 04:12

@Boro - Ma Matija se ufuro da je bio veliki revolucionar 5. oktobra. Jos ga nije popustilo.

SM

01.03.2013. 08:04

@Boro - Sta je sloba izgradio u srbiji ovi ne mogu ni da okrece... Plate redovne, zdravstvo i skolsto besplatno... To je ta srbija koju cemo dugo pamtiti... Kazete za bombardovanje kriv, Pa dajte da ja vama kazem dolazim u vasu kucu i 5 kvadrata je moje da postavim bazu na vasu teritoriju, iako ste slabiji od mene umrli bi baneci vasu teritoriju...eto odgovora.. Amerikanci su jos tada trazili 2 baze u srbiji jednu u vojvodini a jednu na kosovu. Ja gledam objektivno stvari

MatijaBG LDP

01.03.2013. 10:04

@Boro - Hhhaahahahah....plate od 10 maraka,zdravstvo i skolstvo bez koncepta,toliko jako da su se studenti iz fakulteta izvlacili zarad mobilizacije,kantice pored puta,a bombardovanje...pa,zato tupko postoji diplomatija....znas,sta znaci biti diplomata?On to nikad niej umeo...bio je klasicni provokator i dobio zasluzenu lekciju.Na zalost svih nas!

Kubura

28.02.2013. 21:35

Naruceno pranje biografije... Milosevic je bio okruzen spijunima koji su ga gurnuli u vartu sa njim i Jugoslaviju a pre svega Srbiju.... dosta vise vezivanja gordijevih cvorova od ove nase istorije jer ni prethodne cvorove nismo ni na vidiku da razvezemo... SMAČE SVETA DOBRODOSAO SI!

HMMMMMMMM

28.02.2013. 22:37

@seljak-bezemljas - Svrha je priprema terena da i njega oslobode kao i Perisica.. "CIA snajka, CIA"...

Dejo

28.02.2013. 22:05

Kakve su ovo narucene sapunice za velicanje domacih izdajnika?!? Znamo da ce biti pusten iz Haga ali dosta bre vise s tim!!!

Гога

28.02.2013. 22:15

Већина нас је била активни учесник свих ових догађаја, што шетајући што посматрајући немогућу мисију. Надали се бољем а добили после тога још горе стање. Ово што ради гос.Вучић са својим тимом даје ми наду да ће ствари већ једном кренути на боље.

Vido'je

28.02.2013. 22:24

Uf, uf, uf,........a onda se macka najela eksera, i pocela da zakiva fosne!.....Pa samo bih voleo da mi autor ovog clanka objasni kako zaledjeni oblak moze da lebdi iznad granicve Crne Gore i Hercegovine. Zar nije led tezi od vazduha??? A tek kako je helikopter prosao kroz vodu u cvrstom stanju tj. led.Pa ovi misle da je ovaj narod ostao totalno bez pameti.

conc1955

28.02.2013. 22:26

Mene iskreno interesuje jedan drugi detalj...zasto Djindjic posle razgovora sa Slobom rasturi koaliciju Zajedno i bojkotova izbore.Tada je narod bio spreman za skidanje Milosevica.Al nista ne bi od toga nego sacekasmo i bombardovanje i DOS.

DusanRS

28.02.2013. 22:27

Zaista, ko se krije iza ovog lista?! Kako vas nije sramota da velicate i pisete hvalosjeve o prdanoj dusi i cijom agentu. Gde onaj dio kada je dobijao garancije americke vlade da napusta Hag, kako je navdio NATO avijaciju, to je u sledecem broju?

Ruben Lonuestro

28.02.2013. 22:29

Posle ovog teksta trebali bi i poslednji fanaticni obozavaoci crnogorske spodobe iz Pozarevca da shvate relnost stvari.

Vojislav

01.03.2013. 08:21

@Ruben Lonuestro - Na zalost ta spodoba i dalje ima svoje iracionalne obozavaoce, ali naravno uvek glasnije nego sto je potrebno kako bi delovalo da ih je vise. Sto st tice Djindjica, koliko je bio osporavan dok je bio ziv, toliko se najbolje vidi koliko je narod shvatio koliko je bio potreban Srbiji onda kada ga vise nije bilo. Povorka do groblja je bila jedan od najmasovnijih spontanih skupova u Beogradu ikada.

zoks

01.03.2013. 12:01

@Ruben Lonuestro - Ruben@ A po cemu "crnogorske"?Znaci da bi bio Srbin treba u Srbiji da se rodis!?Sta god da je Milosevic uradio neko bi bio nezadovoljan,ali je cinjenica koju samo argumentima mozes oboriti,da je njegov poslednji govor prava slika danasnje Srbije!Komunjare organski ne podnosim,ali je istina ono sto je istina!

Ruben Lonuestro

01.03.2013. 14:33

@Ruben Lonuestro - @zoksCIA ga ja bacila padobranom na ledja Srpskom narodu ; nastavak je poznat.Pratite pazljivo ponasanje Sali Berisha aktuelno i videcete zapanjujuce slicnosti izmedju dvojice ali to su preduge price za ovaj forum. njegov poslednji govor ne poznajem sumnjam da mogu iz njega nauciti nesto novo. a na tvoje pitanje: Srbin? treba osecati duh i kulturu Srpskog naroda ; to nema veze sa mestom rodjenja.

zoks

01.03.2013. 17:57

@Ruben Lonuestro - Rubene,neces nista novo nauciti sigurno,niti mi je bio cilj da ti govorim da nesto ucis,nego kad budes cuo njegov poslednji govor videces danasnju Srbiju u tom govoru!Sto se tice slicnosti izmedju Slobe i Berishe....Slobin narod nije nikada postovao okupatorevecina,za razliku od Berishinog naroda,vecina,a zapad hoce poslusne narode!Srbi to nisu,niti treba da budu!Gospoda Boga treba da slusamo i nikoga drugoga!

Ruben Lonuestro

02.03.2013. 16:21

@Ruben Lonuestro - citirao sam samo zapanjujuce slicnosti izmedju deklaracija dva pojedinca ; nit koja spaja je da ponasanje i prvog i drugog idu na ruku americkoj imperiji i njenim geopolitickim ciljevima (the big chesboard - Zbignev Brzezinsky) o narodima ne pricam jer i te kako poznajem nepremostive antropoloske razlike izmedju dva koje citiras. Sloba je verovatno na svoj nacin i bio nekakav patriota ali problem je njgov bilans ; rezultat ; moze se raditi za interes nekog drugog a da toga nismo ni svesni.

seljak LA

01.03.2013. 05:51

@tutinac - @tutinac skroz pametan komentar, sad znam da ima ljudi u Srbiji koji nesto znaju, ovaj bosanceros je mozda neciji idol i heroj, bar za nas dvojicu nije nista, ama bas nista.

sasa

01.03.2013. 06:02

@tutinac - Novosti i dalje citaju uglavnom Slobisti. Covek je (Djindjic) otisao da razgovara sa Milosevicem, pokusavajuci da ga ubedi da popusti i prizna poraz na izborima. I kao sto ste mogli da procitate (a to ne zelite da prihvatite) zakljucio onomsto smomsvi znali, da Milosevic nije normalan covek.Kakve to veze ima sa Nemackim spijunom?Djindjic je najbolje sto je Srbija imala, a ovaj feljton je pokusaj da se pred desetogodisnjicu njegovog ubistva, baci senka na njegove zasluge!Sramota

zoks

01.03.2013. 11:57

@tutinac - tutinac@ Pre nekoliko godina mi nisu hteli ni komentare objavljivati,kad sam pisao skoro isti komentar kao tvoj!Ja mislim da se ni jednom narodu ne moze lakse podmetnuti neki "dobrotvor"(mada i sa Rusima je ista stvar,Lenjin),kojega zapad podrzava,a znam iz iskustva da je svaki "dobrotvor"srpski kojega je zapad podrzavao zavio Srbiju u crno,isto kao ovaj Djindjic!Ne dao Bog da naivnost boli,nama bi pola nacije za minut umrlo!Priseti se Tita,Pijade,Dolanca,i ostale petstokupljavine!

Miroslav

01.03.2013. 12:48

@tutinac - Kratak odgovor.Zasto je opozicija, kada je zauzela parlamenat na silu, zapalila taj isti parlamenat i glasacke listice koje su bile unutra??Demokratski je mogla da proveri i objavi svoju afirmaciju.(dobila izbore)

zoks

01.03.2013. 17:53

@tutinac - Miroslav@ Jedina je istina da tadasnja opozicija nije pobedila na izborima!I to je jedina istina!A sve sto se kasnije desavalo desavalo se na stetu Srbije,na celu sa Dos-manlijama!

Casni_brko

01.03.2013. 00:19

Ocigledno sminkanje i pranje biografija spijuna stranih sluzbi koji su bili oko Milosevica!Posle Perisica bice pusten i Jovica

gogi

01.03.2013. 09:42

@mizzuno - MIZZUNO sta si rekao? sloba je kralj? verujem da si za vreme sankcija ziveo ngde dalekooo dalekoo npr australija,nemacka,austrija,,,, pa sad glumis ovde velikog srbina i ljubitelja slobe,,,bezi breeee lazni patriotu

Cvele

01.03.2013. 10:29

@mizzuno - Pa nije Sloba uveo sankcije da bi sam sebi otimao 15% teritorije, vec oni koji i danas nikako da otmu Kosmet. Nije vazno kakav je on patriota, kad se vidi da ti nisi cak ni lazni.

Milan Galic

01.03.2013. 03:50

Zoran Djindjic- jedini normalan covek i politicar Srbije! Vi koji velicate Seselja i Milosevica verovatno imate 10 godina i ne znate sta je rat ili znate, a kad su nas ova dvojica odvela tamo ste se krili po podrumima! Nikad Srbin ne moze da nauci nista!

Radovan

01.03.2013. 04:06

Sloba je bio veliki covek i poslednji drzavnik Srbije koji je mogao da se ubroji u drzavnike, a ne u diktatore kako neki zele da ga predstave. Ovi amateri posle njega nisu mu ni do kolena. To da je Sloba zapoceo rat i cinio zlocine, ne veruju vise ni Hrvati, ni Bosnjaci, a uskoro nece ni Siptari dok se malo civilizuju. Znamo mi svi dobro kako je i sta bilo.

MatijaBG LDP

01.03.2013. 09:55

@Radovan - Toliko velik drzavnik da je u roku 5 godina izgubio 4 rata,a pored toga doveo do nikad zabelezene hiperinflacije u svetu,utemeljio leglo mafije,svakojakog zla,izigravao Tita,zaratovao s citavim svetom,do te mere da je cak i Rusija okretala ledja od nas...o cemu bulaznis...prebroj danas Srbe u HR,Kosovu,delovima BIH....

Ledeni

01.03.2013. 04:13

Ma kakve su ovo sprdacine napinase i gluposti, kojim to kolegama, Sef DB prica o intimnim i najvaznijim pitanjima u razguvoru sa Predsednikom Republike, kako to Sef DB odbija da poslusa svog Predsnika i radi za drugu drzavu, odbijajuci njegovu naredbu, to je pravi pripadnik svog naroda ili izdajica u koris tudjeg, on je kao ok sto je radio navodeci vas text, za Mila Djukanovica, kako vas nije sramota da pisete ovakve gluposti i kontradiktorne stvari, pa ovo je gore od Mirka i Slavka, strasno...

KOS

01.03.2013. 04:28

Koja je ovo ....!Niti se zna kome je bio odgovoran, ni kome veran, koga je spiunirao, za koga radio...A mi to sve godinama drzali na grbaci!Fuj...

ceka

01.03.2013. 06:32

Sada mi je sve jasno.Stanišić,Đinđić i Vesna su bili prava opozicija pa zato Vuka nisu ni obaveštavali o susretu sa Miloševićem.

IvanGrozni

01.03.2013. 06:50

Te vrhunski operativac, te shvatao potrebu postajonja opozicije, te mu smetala autokratska vladavina...Čovek bi pomislio da je bio sociolog. Mrsko mi je da priznam da je Sloba za neke stvari bio u pravu, a naročito za ono čuveno "domaći izdajnici i NATO plaćenici".

iz glave

01.03.2013. 07:47

nikad u ove 23g nisam ni pomišljao da glasam za SPS, ali sve što je Milošević rekao o opoziciji se vremenom pokazalo kao 100% tačno. Istorija će ih zpamtiti kao večitu srpsku opoziciju čak i kad su na vlasti.... a glorifikovanje Stanišića me dovodi do pitanja - kol'ko bre košta feljton u VN da se i ja malo glorifikujem

laf

01.03.2013. 08:10

Svi govore,pokoni Sloba je bio lud,ja znam jednu cinjenicu,dok je Sloba vladao nasa zemlja je bila velika imali smo more i Kosovo,danas kako koja vlast dodje nasa zemlja sve manja i manja.Za sto godina ce se sloba pominjati kao Dusan silni,govorit ce se pa mi smo nekada izlazili na more,kad bude Beogradski pasaluk.

MatijaBG LDP

01.03.2013. 09:57

@laf - HHhhaahahahahahhaha...iamli more i Kosovo.....tupko,to ste vi umisljali da je nase more....a zasto ej zemlja manja i manja.....pa Srbija otkad se oslobodila bas njih,nije izgubila ni pedalj teritorije.

Mixa

01.03.2013. 13:04

@laf - gde bre nadje more...pogledaj malo kartu...pa imali smo grcko more...

Stefan Perovic

01.03.2013. 08:36

Steta sto se jos uvijek ne smije otvoreno govoriti o Djindjicu i zaslugama Slobodana Milosevica....ali i to ce uskoro doci,kad konacno stignu promjene,koje ce uskoro stici u Srbiji.

milos odalic

01.03.2013. 08:43

Nacitali smo se friziranih memoara. Sad sam video arhivski snimak oslobodjenog generala Parisica a pored njega sedi general Dimitrijevic.On je bio u sukobu sa Stanisicem i njegova prica o oslobadjanju francuskih zarobljenika i hapsenju Djukanovica mi se cini verodostojnijom. Posebno sto je istakao da su u Hag poslati lazni zapisnici u kojima se sva krivica baca na Milosevica. Da je Stanisic pruzao ovakav otpor nekom, koji nije bio normalan (znamo da je to bilo blizu istine) ne bi bilo kraha.

Realista

01.03.2013. 08:46

Sto lepo ne objavite " Price o Jovici" , " Kad je Jovica bio mali" . " Jovica i piloti" ... Ovaj covek je evidentno radio za nekoga spolja a znamo i za koga ... A kakoje jedan progonjeni sovjetski disident posle smrti J.V.Staljina : " Na mrtvoga lava svaki magarac mozeda se ritne..."

Miroslav

01.03.2013. 09:25

Hmmm! Lako je pricati sada kada je glavni akter izgubio zivot u Hagu, a ovaj drugi? Ko je njega ubio i zasto? Nista jos nije jasno. Ali se ipak secam da mnogo sta sto je Milosevic rekao bila ziva istina. To jest, ispostavilo se tako.

MatijaBG LDP

01.03.2013. 09:58

@Miroslav - Pa on je proizvodio sve,lako mu je bilo znati istinu ....on je tvorac svoje "istine"....valjda ces razumeti!

zoks

01.03.2013. 11:15

@Miroslav - Miroslav@ Samo treba poslusati poslednji govor Milosevica,i ako neko ne prepozna danasnju Srbiju u njemu taj ima veliki problem!Na svu srecu to je samo njegov problem!Da je Milosevic uradio kao ovi danas sto rade,predali se bez borbe,opet ovi koji ga danas olajavaju bi rekli"eto predao se a metka nije opalio"!A to bi naravno ulizicama,kukavicama i kapitulantima najvise odgovaralo!A upravo takvi ssu u zadnjih desetak godina na vlasti,sa sve ovim danasnjim!

Mixa

01.03.2013. 13:02

@Miroslav - Ja se pitam gde zivim i sa kojim ljudima,zar zaista ima onih koji misle da je Sloba heroj...mozda i ima ali to mogu biti samo sverceri i tajkuni i dedinjari,koji su u njegovo vreme najvise profitirali.Siromasan i popsten narod je zestoko nastradao,izgubio najdraze a mnogi i kuce i svo imanje.Braniti Slobu sada kada se sve zna zaista je cudno ili sam mozda ja lud...Ako ste iz one poznate stranke e onda vas razumem ali niste u pravu,vas problem ce biti i dalje da neko zeli da glasa za vas

Miroslav

01.03.2013. 13:16

@Miroslav - Ne branim ja uopste Milosevica. Niti sam bio clan ijedne stranke, niti cu biti. Ali demokratski sam se nadao da ce nam demokratija donese bolja vremena i stanje, a ono sve gore. Izvinjavam se, zaboravio sam da je Milosevic privatizovao sve firme i zatvorio ih posle, bankrotom....

MatijaBG LDP

01.03.2013. 13:28

@Miroslav - Nijedna vlast ti nece doneti bolji zivot,za to se moras boriti sam...to je greska ovdasnje nacije....ocekuju od politicara bolji zivot....politicari moraju da vode druga vazna pitanja,ona na kojima je Milosevic pao....izazivao je ratove,gubio ih i u takvoj atmosferi propadalo je sve!

Miroslav

01.03.2013. 14:32

@Miroslav - Matija, ne moze se s tobom ni argumentima. Ti sve znas i tu je problem. Vratimo se unazad, daleko unazad. Kada sam bio mali, za vreme Tita, moj otac je kupio plac pa napravio kucu, u kojoj je jedne godine doneo electricni sporet a druge frizider pa trece tv....idt. Sve bez kredita, jer je bio zaposlen i imao platu. Onda smo pogledali u zapadne `sirene`(morske) i trazili promene (visepartijske) koje nam je prvi doneo Milosevic. Posto ni on nije valjao hteo sam demokratiju...a tv bez kredit??

kele-bec

01.03.2013. 20:47

@Miroslav - Matija bg,ne lupetaj molim te vise !Mozemo se nas 1 000 000 boriti i raditi sve ono sto je Djiki govorio u svojim seansama ,kad dodje jedan Ceda Djilas,Tadic oteraju u stecaj pomocu svojih direktorcica i prodaju za Dzabe stranim investitorima ,jos uz to dobiju i podsticajna sredstva koja isto idu po grbaci ovog napacenog naroda.A da nepricamo o kradji i ostalim stvarima!VISE NEVERUJEM NIKOM.

MatijaBG LDP

01.03.2013. 10:12

Sta se sad svi cudom cude...pa, Milosevic je samo mislio na sebe,svoju porodicu i naravno najvise na vlast...grlio se taj i s Tudjmanom,Rugovom,svakim i svacim,dovlacio,odvlacio,podmetao,ali nikad globalno nije gledao na svoj narod...klasican diktator!Imao je tada ocajno slabu opoziciju,Draskovica koji je bio potkupljiv,Seselja koji je bio uz njega u svakom krvavom piru,a rezultat svega je milosrdni andjeo 99/te!umesto da smo se redili njih,mi smo dozvolili da oni zrtvuju nas!FUJ,ne ponovilo se!

Teodor

01.03.2013. 10:51

@MatijaBG LDP - He, he Matija. Sva dešavanja ovog sveta objašnjava Slobom. Da nisi u nekom srodstvu sa Draškovićem ili si tajni obožavaoc Sonje Biserko? A možda si U rodu sa Biserko a .... LDP je to bajo.

MatijaBG LDP

01.03.2013. 12:28

@MatijaBG LDP - Teodore,mene bi bilo jako sramota kad bih imao takve argumente za repliku,kao sto to radis ti...kao prvo,ovo je naslov u kojem se objasnjava,gle cuda Sloba...pisem samo vezano za temu...cega i koga sam ja ljubimac,potpuno je nebitno...ono sto je meni pokazatelj koliko smo otupeli kao drustvo je cinjenica da bilo ko moze da glasa pozitivno za ovakvu tvoju repliku...repliku bez imalo smisla i znanja.

Branko

01.03.2013. 10:17

O onim kojih više nema, sa poštovanjem, ali što se tiče Miloševića zaista je umesno pitanje - da li je sa njim sve bilo u redu, mentalno?

Darko

01.03.2013. 12:13

@Branko - Stvarno, kad covek pokusava da kako tako odbrani svoju zemlju od neprijatelja, postavlja se pitanje da li je on normalan. Da li je neko normalan ako bi branio svoju kucu, stan od provalnika? Da li je sa tobom, sto postavljas takvo pitanje, sve u redu, mentalno? To podhitno zapitaj sam sebe i nemoj da pravite vise ovaj narod srpski budalama. Naseli su 5.oktobra na vase lazi i nikad vise.

Branko

01.03.2013. 14:18

@Branko - Darko, delimično mogu da se složim sa Tobom, "pokušava da odbrani ... od neprijatelja". Pre toga je imenovani svojom suludom politikom stvorio te iste neprijatelje - to je problem. Sve ostalo su posledice koje su vidljive i danas, na celom Balkanu a u Srbiji ponajviše.

mile

01.03.2013. 12:11

Da je Milosevic uspio da ujedini Srbe u jednu drzavu svi bi smo ga proglasili za sveca, ali posto nije sad je ovakav i onakav!!!!!

Dejo

01.03.2013. 18:14

@mile - Nece proci mnogo vremena, Sloba ce biti slavljen kao drugi srpski Karadjordje. I njemu su "posekli glavu" i poslali "sultanima" na Portu. Sloba je imao tu nesrecu da se nasao na celu Srba u najgorem istorijskom momentu za nas narod. Ja mu se iskreno divim sto je bar nesto uspeo da sacuva od ove drzave u izuzetno neravnopravnoj borbi, nezabelezenoj u istoriji covecanstva. Iako ga nisam voleo, sada ga postujem vise nego svu ostalu izdajnicku boraniju.

Lela

01.03.2013. 12:54

Je li ovo priča o onom Stanišiću koji je radio za CIA-u? U jednoj državi je normalno da predsjednik vodi državu, a ne šef obavještajne službe koji pritom, izgleda, radi i za stranu obav. službu), pa ako Milošević nije bio normalan- a do njega držim kao do lanjskog snijega- ova dvojica su bili još manje normalni. Biti tuđa marioneta nikako ne može biti normalna situacija, a čak je i pogubnija za neku državu od autohtonih luđaka. Šta je pozitivno u tome što Milo nije maknut?

Ruben Lonuestro

01.03.2013. 14:40

@Lela - ne mesajte pojmove ; biti u kontaktu sa jednom sluzbom nije isto sto i raditi u njenu korist ; u tim mutnim vodama uloge su cesto kompleksne itd. definitvni sud je na kraju ; na balansu izmedju: za zajednicu/protiv nje. Ono sto znam o Stanisicu je nediskutabilno u korist prve alternative. A o vodji je dovoljno objektivno analizirati situaciju vaseg naroda izmedju dva datuma - njegov dolazak na vlast i odlazak u Hag. Tek u Hagu njegova uloga postaje pozitivna.

Popov

01.03.2013. 20:39

@Lela - Ne mesamo mi pojmove, nego je gosp Stanisic zaista radio za CIA, o cemu postoje i dokazi.Ovaj feljton je zapravo artiljerijska priprema da se doticni gospodin vrati kao tkv heroj u Srbiju pocne da se bavi politikom kao i uvek.Ako malo razmislite glavom, Perisic je takodje kao agent CIA oslobodjen u Hagu, i time se zeli napraviti ravnoteza sa oslobadjenjem Gotovine i Markaca, takodje starih americkih prijatelja.Razgovor sa Milosevicem nije uprilicio JS vec Milorad Vucelic.

Ruben Lonuestro

02.03.2013. 16:06

@Lela - Hvala Popov ; posmatram to sa distance (prostorne, vremenske... a nemam dovoljno ni dokumenata) i moguce je da se varam ; u svakom slucaju vasi argumenti mi izgledaju kredibilni.

razumna

01.03.2013. 12:54

@ - Dobro je da jos postoje normalni ljudi koji ne veruju u ovakve price.

Mitar

01.03.2013. 15:40

@ - Stanišic je proglašen od veštaka Haškog suda za psihijatrijski teško bolesnog čoveka do te mere da ne može da prati proces.Ove priče su u kontekstu s tim.Vecinom mašta.

Sojke

01.03.2013. 17:48

Tim France pilotima je makar trebalo suditi za ratno-agresorski zlocin! Zasto ne pisete koliko su svojim ilegalnim bombama pobili nevinih zrtava? Argumenata ima protiv njih i njihove zemlje na pretek, ocito zrtve su neki Srbi ko mari!?

ilijs

03.04.2013. 16:19

Ne znam koliko je tekst tacan,ali sigurno da je Jovica Stanisic veliki profesionalac!