Garaplija: Za akcije „Ševa“ odgovornost prebacivana na Srbe

Tanjug

četvrtak, 07. 02. 2013. u 17:47

Гараплија: За акције „Шева“ одговорност пребацивана на Србе
Na suđenju Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu svedočio bivši pripadnik SDB MUP BiH, Edin Garaplija. Odgovornost za akcije"Ševa" protiv civila prebacivali na Srbe

Na suđenju Radovanu Karadžiću, u četvrtak je u Haškom tribunalu svedočio bivši pripadnik Službe državne bezbednosti MUP BiH, Edin Garaplija, koji je rekao da je tokom rata u BiH delovala tajna vojna jedinica "Ševe" i da je odgovornost za njene aktivnosti snajperskog delovanja i napada na civile prebacivana na Vojsku Republike Srpske.

Garaplija je rekao da je reč o tajnoj vojnoj jedinici koja je delovala uglavnom u Sarajevu, ali i na drugim područjima, pa i u inostranstvu. Jednicu Ševe je u maju 1992. osnovao tadašnji ministar unutrašnjih poslova BiH Alija Delimustafić i njen rad je bio potpuno tajan, rekao je Garaplija. Samo su Delimustafić i manji broj rukovodilaca znali za njihovo postojanje, među njima i Nedžad Ugljen, jedno vreme podsekretar u SDB.

Ugljen je, nedugo nakon otkrivanja i upoznavanja javnosti sa jedinicom ubijen u Sarajevu, naveo je Garaplija.

On je izjavio da su sredinom 1996. od pripadnika Ševa Nedžada Herende on i njegove kolege u Agenciji za istraživanje i dokumentaciju (AID) "dobili priznanja o aktivnostima jedinice koja su ih šokirala".

"Sve terorističke aktivnosti, od snajperskih likvidacija, do postavljanja eksplozivnih naprava, su jako kompromitujuće za bosansku odbranu", rekao je Garaplija.

Karadžić je svedoka posebno ispitivao o dva incidenta, o ubistvu francuskog pripadnika Unprofora i pokušaju ubistva nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Armije BiH, generala Sefera Halilovića.

UNPROFOR Garaplija je rekao da je od Herende čuo da je dobio zadatak da dejstvuje snajperom po francuskim položajima u centru grada, za šta su bosanski zvaničnici su rekli da je bila odgovorna srpska strana, ali da ne može precizno da kaže ko je počinilac ubistva.

Prema iskazu Garaplije, Herenda je priznao i da je bio saizvršilac u operaciji postavljanja eksplozivne naprave u stanu generala Halilovića, koji je neposredno pre pokušaja atentata bio smenjen, jer se javno usprotivio podeli BiH.

U javnosti je incident predstavljen kao granatiranje od strane VRS navođenim projektilom tipa "maljutka" jer su Herenda i ostali počinioci ostavili trag kabla maljutke da bi se stvorila slika da je granta došla sa srpskih položaja, kazao je Garaplija.

Garaplija je u četvrtak svedočio pošto su sudije izdale obavezujući nalog jer nije hteo da svedoči dobrovoljno.

Penzionisani general Vojske Republike Srpske (VRS), Radislav Krstić, koji je u Haškom tribunalu proglašen krivim za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici, odbio je danas da svedoči u postupku odbrane Radovana Karadžića, pozivajući se na zdravstene razloge.

Pretresno veće je naložilo da mu se do 8. marta dostave dodatni lekarski nalazi koji bi pokazali da li bi svedočenje zaista bilo štetno po Krstićevo zdravlje i, ako se utvrdi da bi bilo, da se navede na koji način. Veće smatra da treba proceniti i pitanje mentalne sposobnosti generala Krsića da svedoči, odnosno da li može da shvati pitanja koja mu se postavljaju i da li može da pruži tačne odgovore, saopštio je predsedavajući sudija O-Gon Kvon.

Kada dobije te nalaze, veće će doneti odluku o daljem postupku i da li će podići optužnicu za nepoštovanje suda protiv Krstića.

Krstić je pozvan da svedoči na osnovu obavezujućeg naloga suda, jer je odbio da se odazove Karadžićevom pozivu i dobrovoljno da iskaz.

ON je bio zamenik komandanta Drinskog korpusa VRS, a zbog uloge u srebreničkim događanjima, on je osuđen na 35 godina zatvora i upućen u Veliku Britaniju na izdržavanja kazne, ali je, nakon što su ga 2010. napali muslimanski zatvorenici, odatle vraćen u pritvorsku jedinicu UN u Sheveningenu.

Suđenje Karadžiću, po optužnici za genocid, zločin protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH, nastavlja se u utorak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

dinarac

07.02.2013. 18:13

Sve su to"oni"znali i ranije,šta da se radi.Ko drugome jamu kopa...Pozdrav bratu Radovanu.

Ratko,Banjaluka

07.02.2013. 20:01

Istina izlazi polako na vidjalo.Radovane vrati nam se vrati niko nezna ko ti upravljati:

Das ist Walter !

08.02.2013. 12:04

@Ratko,Banjaluka - @Ratko,Banjkaluka,Ma nema govora,tvoj junak je "nevin",to tvrdite ti i TANJUG.Molim te ne mici se s Manjace.

zoks

08.02.2013. 12:48

@Ratko,Banjaluka - Das ist nichts@ Ti si se ocigledno"makao" iz sela,ali selo iz tebe nikada!A mozda ni tada!

baunti

12.02.2013. 18:42

@Ratko,Banjaluka - Sta je Walter, istina boli? Ajoj, kako ce tek da zaboli, cekaj samo da sve prljavstine koje ste radili izadju na vidjelo... Ali nista to nije naspram onog kako ce da boli kad dodje dan za naplatu.

Pobuna na brodu

13.02.2013. 18:56

@Ratko,Banjaluka - Oces li mozda sina i kcer poslati po naplatu racuna.Da bi imao sta izgubiti,prvo moras imati.Lako je testerati jadnu tastaturu i preko nje slati hvalospeve.Zasto ne odes i ne naplatis sam zaostale racune.Ima jedna dalmatinska za tebe " radi guza ko meduza"

posteno govoreci

07.02.2013. 20:49

potrazite na netu informacije, kako su ove iste "Seve" ubile mladi sarajevski par Muslimanku i Srbina koji su za vrijeme rata htjeli preci u RS...svi svjetski mediji su ih prikazivali kao zrtve Vojske RS...cuveni slucaj "Sarajevski Adam i Eva"...u Sarajevu postoji spomenik mladom paru na kom pise da su ih, i pored priznanja clana zloglasnih "Seva", ubili Srbi...toga ima koliko hoces, tesko je sada posle svega ispraviti nepravdu...ali bitno je da mi svojoj djeci prenesemo istinu...

Lookavitza

08.02.2013. 01:00

posteno govoreci@ nije Adam i Eva vec Sarajevski Romeo i Julija.Reportazu je pravila nedavno RTS i tako je traljavo uradila,da je amaterski novinar mogao uraditi bolje.Pametni su bili roditelji pokojne/rahmetli Admire,nisu dali nikakvu izjavu.

posteno govoreci

08.02.2013. 10:56

@Lookavitza - upravu si za Romeo i Julija, moja greska...a reportazu nisam pogledao, svakako cu to uraditi...nadam se da je zakacena na YT

zoks

08.02.2013. 05:23

Od Gospoda Boga se plasim i od nikoga i nicega vise!Svi koji se lazima sluze neka pomisle da imaju decu,unuke,i kad ih nesto snadje,lose naravno,ne treba se cuditi i pitati a sto je ovo bilo i zasto je bilo?Pozdrav velikom Srbinu Radovanu i generalu Mlaadicu,kao i svim Srbima u tom sprdistu od sudista i cirkusu zapadnjacke "pravde"!Kad tad cete i vi gospodo zapadnjaci polagati kod sudije racune!U to mozete biti sigurni!

Ratko,Banjaluka

08.02.2013. 19:34

Waltere pokatolico,javi se sa svojim vlastitim imenom.Pobrini se ti malo za zlocinca Nasera i Gotovinu.A Raso ce ostati junak kod Srba za sva vremena.A ti sad nastavi dalje da lajes iz Austrije.

Beogradjanin

11.02.2013. 11:29

Zakasnela istina - prakticno je jednaka neistini...ovo je trebalo razglasiti pre 20 godina...zlocin koji se ne kazni - ponovice se...

Stefan Perovic

11.02.2013. 19:01

Polako izlazi sve na videlo,kako su "zrtve" ubijali svoje sugradjane.U jednu ruku je dobro sto postoji ovaj americki tribunal,jer smo od Milosevica i sada Karadjica i Mladica saznali mnoge stvari koje nikada nismo culi....Cekam finale ovog sudjenja,gde ce Karadjic i Mladic dokazati da nije streljano 8000 muslimana,nego njih oko 400,koji su prethodno izvrsili strahovite zlocine,ubijavsi cak i zene,djecu,starce,a posle toga nikada nece vishe niko spomenuti Srebrenicu....

Stefan Perovic

11.02.2013. 20:11

Moderatoru:ja sam rasturio o ovoj temi americkog novinara Majkla Dobsa,koji ima svoj vebsajt i pise propagandu o Srebrenici,placen od arapa da siri mrznju prema Srbima i napokon je shvatio da nije u pravu i ovde su svi mediji pisali o njegovom poslednjem clanku gde se kaje i brani Srbe,a niko ne zna da sam ga ja mesecima ribao za Srebrenicu....Rasturam po internetu sitom sveta te globalisticke lazove i pacove,koji vam sramote profesiju...Ajd zdravo.

Dr Dabic

12.02.2013. 18:28

@Stefan Perovic - @Stefan Perovic "ja sam rasturio o ovoj temi americkog novinara Majkla Dobsa".Po stilu pisanja i izrazavanja ne bi ti mogao rasturiti ni dete iz prvog razreda osnovne skole.Ti si rodjen za rasturanje sledecih intelektualnih velicina :lopate,kranp,asov i ako ti dozvole,macola.Ne hvali me majko i sam znam lagati : "Ovde kod mene jedan momak krenuo na studije zurnalistike", "Rasturam po internetu sitom sveta te globalisticke lazove i pacove".Uzimaj tablete za smirenje,ali ne sa alkoholom.

Das ist Walter,Hurensohn

12.02.2013. 20:52

@Stefan Perovic - Dr Dabicu ti si neki Arschloch iz Austrije pod laznim nadimkom.

Stefan Perovic

11.02.2013. 20:17

Ovde kod mene jedan momak krenuo na studije zurnalistike i studirao preko godinu dana.Napisao on nesto,a ono stotinu kontrola da bi prosao taj clanak da se objavi,bas kao kod vas tu u Srbiji poslednjih 11 godina,otkad je stigla Nato diktatura.Napustio je studije i upisao se na drugi fakultet...Novine jos neko vreme mogu da zabavljaju zombije,ali to nece jos dugo trajati.Znaju svi vec da su mediji svugde pod kontrolom zloglasnih globalista.

4c

13.02.2013. 10:52

Nazalost u ovim izjavama,iako se razotkrivaju pravi pocinitelji,se nazire i to kako smo mi u stvari bili nespremni za ovaj rat i bez ikakvog cilja.Nasim liderima bilo je bitno da zgrnu lovu,a teritorije i ljudstvo manje vise.