Cvijan: Moguća obnova procesa hrvatskim generalima

Tanjug

18. 01. 2013. u 20:14

Predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimir Cvijan izjavio je da je po internim pravilima Haškog tribunala moguće izvršiti reviziju postupka protiv hrvatskih generala

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimir Cvijan izjavio je da je po internim pravilima Haškog tribunala moguće izvršiti reviziju postupka protiv hrvatskih generala Anta Gotovine i Miroslava Merčepa, izrazivši nadu da će to biti učinjeno "zbog pravde i svih žrtava".

Povodom izjave ministra pravde i države uprave Nikole Selakovića da je od glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca dobio uveravanja da će to tužilaštvo pokušati da dođe do revizije slučaja Gotovina i Markač, Cvijan je rekao Tanjugu da je moguće to učiniti.

"Znam da je po internim pravilima Haškog tribunala moguće izvršiti reviziju postupka u slučaju da se nađu novi dokazi, ili dokazi koji nisu korišćeni u dosadašnjem postupku", objasnio je Cvijan.

Predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo je podsetio da je Haški tribunal već sprovodio reviziju slučaja generala Veselina Šljivančanina.

"U slučaju generala Šljivančanina već jednom je primenjeno pravilo ponavljanja postupka, zbog čega sam siguran da je to moguće i u slučaju hrvatskih generala", istakao je on.

Cvijan je kazao da je potrebno podržati aktivnosti Selakovića, u smislu da Tribunalu prezentuje nove dokaze protiv hrvatskih generala, izrazivši nadu da će sudski postupak biti obnovljen.

"Iskreno se nadam da će zbog pravde i svih žrtava, naročito srpskih žrtava, zbog svih genocida koji su izvršeni nad srpskim narodom, da će pravda pobediti, odnosno da će Haški tribunal kroz reviziju obnoviti postupak", rekao je Cvijan.

On je ponovio da su presude suda u Hagu "nešto što nema veze s međunarodnim pravom" i da je zato ranije izjavio kako treba spaliti knjigu iz međunarodnog prava "jer očigledno ne funkcioniše".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Radovan

21.01.2013. 20:10

@Dokazi - Ima oko tri stotine masakriranih u Mrkonjicu za koje je Gotovina osumnjicen, a verovano ima jos slicnih slucajeva koji nisu pominjani u Hagu!

Lazetić

19.01.2013. 11:45

Bitno je da je Cvijan zurno utuzio srpske patriote da zadovolji NVO. Sada se sa ovim vadi.

Vera

19.01.2013. 12:08

A, sada Cvijane treba da se oglašavaš i reaguješ na govor mrznje i blaćenje Srbije i srpskih političara koja dolaze od NVO!