Masakr u Paulin Dvoru: Bombama ubijali srpske civile

E. R.

11. 12. 2012. u 13:43

Samo dvojica pripadnika HV odgovaraju za masakr. Porodica Katić izgubila najviše članova. JNA pronašla skalpiranu glavu žene

POSLE tačno 21 godinu od masakriranja 17 srpskih civila i jednog Mađara u Paulin Dvoru kod Osijeka, samo dvojica osuđenih - pripadnik 130. bataljona Hrvatske vojske Nikola Ivanković na 15 godina zatvora i njegov saborac Enes Viteškić koji je dobio 11 godina.

A stravičan zločin koji se dogodio u noći između 11. i 12. decembra 1991. godine, ne zaboravlja se. Pripadnici 130. brigade HV upali su u kuću Andrije Bukvića u kojoj su bili zarobljeni civili i iz osvete zbog smrti svog saborca, iz svojih pušaka i bombama ubili njih 18. Porodica Katić izgubila je najviše članova.

Ujutru, svi leševi su odneti u crnim, plastičnim kesama u vojno skladište Lug nedaleko od Paulin Dvora. Tamo su zakopani u masovnu grobnicu preko koje su pripadnici HV istovarili mnogo pokvarenih vojnih automobila kako bi je sakrili. Leševi 10 muškaraca i osam žena otkriveni su tek šest godina kasnije, 500 kilometara od kuće Andrije Bukvića gde su bili preneti po nečijoj komandi.

Nekadašnji zapovednik operativne zone Osijek Karlo Gorinšek rekao je da je to bila „osvetnička akcija male grupe pripadnika Hrvatske vojske“ i „klasičan ratni zločin“. Za razliku od njega, Branimir Glavaš koji je tada bio zapovednik odbrane Osijeka, tvrdi da nema nikakve veze sa masakrom.

Jutro posle zločina kako je utvrdila istraga u Hrvataskoj, u Paulin Dvor je stiglo vozilo Hitne pomoći iz Osijeka i zateklo troje civila koji su preživeli masakr zato što nisu bili na „prvoj liniji“. Velimir Gavrilović, Vida Kulaš i Stana Pokrajac očivici su ovog zločina HV.

Dan pošto su leševi prebačeni u vojno skladište, u Paulin Dvor su ušle snage JNA i paravojnih jedinica. Pronašli su samo skalpirano telo Dare Vujnović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Rusi & Kinezi

12.12.2012. 09:23

Zao mi nevinih ljudi koji poginuse zbog sulude zelje Slobodana Milosevica i SANU-a da granica bude Karlobag-Ogulin-Virovitica. Ali barem je netko osudjen za zlocin, za razliku od mnogih zlocinaca koje drzava Srbija krije i danas.

Đani

13.12.2012. 14:19

Ubojice na 40 g zatvora i problem rješen kad već nema smrtne,isto vrijedi za bilo koju stranu

Paulin Dvor

13.12.2012. 21:12

Ja sam iz Paulin Dvora i ubistva su se desila ali ni priblizan broj ni na priblizan nacin.

Hepi KlaUN

16.12.2012. 16:34

@Paulin Dvor - Pa da, desila su se ubistva, alio "ni približan broj ni na približan način", kažeš. Kao i u Jasenovcu. Tipično ustaško pravdanje, na kraju biće da su Srbi sami sebe poubijali.