Klečka: Žive Srbe bacali u krečanu

D. ZEČEVIĆ

nedelja, 25. 11. 2012. u 10:40

Клечка: Живе Србе бацали у кречану
Ljimaj i njegovi saborci iz bivše OVK u pritvoru. Usvojeni ranije osporeni dokazi, sada već pokojnog svedoka Agima Zogaja

FATMIRU Ljimaju, jednom od komandanata bivše OVK i trojici njegovih saboraca, osumnjičenim za zločine počinjene u logoru Klečka 1998, ali i druge zločine počinjene tokom 1999. godine na Kosmetu, određen je pritvor do 30 dana. Ljimaju, Naseru Krasnićiju, Nedžmiju Krasnićiju i Naseru Šalji, pritvor je odredio sudija Euleksa iz Okružnog suda u Prištini, na zahtev međunarodnog tužioca, Mauricia Salustra. Trojica Ljimajevih saboraca uhapšena su u akciji Euleks policije u subotu popodne u regionu Prizrena, dok je Ljimaj, istoga dana kasno uveče, saslušan u bazi Euleksa u Kosovu Polju posle čega je i njemu određen pritvor.

Prema saopštenju iz Euleksa, predsedavajući sudija je obrazlažući razloge za određivanje pritvora, a uzimajući u obzir osnovanu sumnju da su optuženi počinili zločine za koje se terete, smatrao da postoji rizik od bekstva i rizik od ometanja dokaza kada su u pitanju svi optuženi:

- Sudija je uzeo u obzir činjenicu da se svi oni terete za veoma ozbiljna krivična dela, kao i činjenicu da su dokazi zaštićenog svedoka prihvatljivi za razmatranje odlukom Vrhovnog suda koja je donesena početkom prošle nedelje - navode iz Euleksa.

HAKERI PRETE EULEKSU POSLE odluke sudije Euleksa da Ljimaju i trojici bivših pripadnika OVK odredi jednomesečni pritvor, albanski hakeri napali su sajt misije Euleks tražeći oslobađanje osumnjičenih za zločine u Klečki. Odgovornost za hakerski napad preuzele su grupe "Vajldklik" i "Kosova hakers sekjuriti"
- Ako Ljimaj i svi borci za slobodu ne budu oslobođeni, bićemo prinuđeni da učinimo javnim sve vaše prljave dogovore. Objavićemo svaki službeni imejl koji ste razmenili sa državom Srbijom i svaki podatak o svakom obaveštajcu Euleksa. Euleks zna o čemu pišemo - poručili su albanski hakeri.

Tužilaštvo Euleksa, Ljimaja i još devet osoba, među kojima su i trojica uhapšenih, tereti za mučenje civila u logoru Klečka kod Lipljana zbog čega će Vrhovni sud Kosova, na zahtev Euleksa, ponoviti suđenje u ovom slučaju. Iako je u prvobitnom suđenju, okončanom marta ove godine, sud odbio da koristi dokaze jedinog, sada već pokojnog svedoka, Agima Zogaja, viši sud je u međuvremenu odlučio da su pomenuti dokazi ipak validni.

Prema navodima optužnice, Ljimaj i još devetorica optuženih pripadnika OVK narušili su "telesni integritet i zdravlje neodređenog broja civila srpske i albanske nacionalnosti i ratnih zarobljenika u logoru u selu Klečka kod Lipljana". Zatvorenici su, po optužnici koju je podigao specijalni tužilac Euleksa, držani u nehumanim uslovima - u lancima na izuzetnoj hladnoći, bez hrane, i sanitetskih objekata uz često batinanje...

Optužnica Euleksa zasnivala se na svedočenju pokojnog Agima Zogaja, čuvara u ovom logoru, koji je septembra prošle godine izvršio samoubistvo u jednom parku u Nemačkoj. Međutim, uprkos tome iza Zogaja su ostali dokazi u vidu pisanog i video-materijala, dok su prema podacima srpskog pravosuđa, pripadnici OVK pod Ljimajevom komandom samo u periodu od 17. do 22. jula 1998. godine, ubili 22 srpska civila.

Prema navodima srpskih pravosudnih organa, zločin u Klečki je jedan od najmonstruoznijih na Kosmetu, a među ubijenim civilima bili su i deca i trudnice koji su mučeni i pogubljeni na najbrutalniji način - bacani su živi u krečanu koja je korišćena kao krematorijum. Pretpostavlja se da je broj ubijenih u logoru Klečka, koji je bio pod direktnom kontrolom Fatmira Ljimaja, tokom 1998. i 1999. godine daleko veći odnosno da je u njemu mučeno i pogubljeno na stotine civila kidnapovanih prethodno širom Kosmeta.

HAG GA OSLOBODIO

IAKO je i pred međunarodnim sudom pravde u Hagu optužen za ratne zločine nad Srbima i Albancima, Haški tribunal je Ljimaja oslobodio svih optužbi novembra 2005. godine, a on je na Kosovu dočekan kao heroj. Nakon toga obavljao je niz političkih funkcija i sumnjičen za razne malverzacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

sudija Merion

25.11.2012. 21:23

I sta sta, trudnice sa decom mucile Ljimaja Gotovinu Izetbegovica, Tacija i Tudjmana?

Aki

26.11.2012. 06:26

A Karadzica i Mladica Hag ce da oslobodi za 20 ili 30 ili 40 godina, zivela pravda. Kome se mi Srbi udvaramo i sa kim saradjujemo.

neko i niko

26.11.2012. 09:17

tokom 1998. i 1999. godine daleko veći odnosno da je u njemu mučeno i pogubljeno na stotine civila kidnapovanih prethodno širom Kosmeta. I organi istih tih jadnika prodavani po belom svetu...ali nema vise junastva kod nas bar da se nekolicina nasih ugleda na jevreje (mosad)i ovakvih krvnika nebi gazilo zemlju a jos i obavljao politicke funkcije?!vratice se siptarskim krvnicima sve neka u to ne sumnjaju,mozemo mi i bez dacica,platice te nam vec jednom.videcete sta ce vas snaci.

Dragan

26.11.2012. 10:41

A sta je to JUNAK?Jel ima Srbija junaka za zadnje 20 godine?Ima li Srbija jednog normalnog coveka...sem "Tadica"..?On je najjunak hahahha.E zovite (bolje rob nego grob)!Rob je makar imao hranu,smestaj i neku crkavicu.Moz da nas sve potamane a mene zanima da sad ovog trenutka krenu na sever kosova i da streljaju 100 srbina,sta ce nasa drzava da uradi sem sto ima da apeluje?Ja to nisam i nisam p... a neka politicari samo zive i nek nas tamane svi koji stignu,nema problema.

Beogradjanin

26.11.2012. 11:14

Albanci ovo rade na Kosovu i Metohiji od svog dolaska na te prostore - 1690. su izazvali prvu SEOBU SRBA i ona traje vec 322 godine...sve se menjalo, osim ponasanja Albanaca, imali su dogovor i sa turskim sultanom, i sa Austro-Ugarskom, i sa Musolinijevom Italijom i sa hitlerovom Nemackom, sa Staljinovim SSSR-om, sa Mao Ce Tungovom Kinom i na kraju - sa Bil Klintonovom Amerikom...ocekujem da sudija Teodor Meron postane pocasni albanac za 2012. godinu, da se pridruzi Olbrajtovoj i Klintonu

Liki

26.11.2012. 11:45

@Beogradjanin - Zaboravili ste da pomenete Tita i Krdelja, njihovu vernu podršku u vreme socijalističke Jugoslavije !