Oslobođeni Gotovina i Markač: Oluja iz Haškog suda oduvala pravdu

E. RADOSAVLJEVIĆ

16. 11. 2012. u 20:52

Petočlano veće Haškog tribunala, sa tri glasa „za“ i dva „protiv“ oslobodilo svih optužbi hrvatske generale. Presuda: nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata, niti su generali odgovorni za bilo koji zločin, iako je u „Oluji“ ubijeno više hiljada Srba

HRVATSKI generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni su u Haškom tribunalu i najmanje sumnje za ubistva nekoliko hiljada Srba i progon preko 220.000 njih u Hrvatskoj tokom 1995. godine. Još jedna „Oluja“, ovog puta haška, rasterala je Krajišnicima i poslednju nadu u pravdu.

Presuda je doneta na 140 stranica, a za nevinost Gotovine i Markača glasala su trojica od petorice sudija. Tek što je obelodanjena, jedan od najvećih stručnjaka za ratne zločine u Hrvatskoj, bivši sudija u Zadru i član našeg pravnog tima u tužbi protiv Hrvatske Savo Štrbac, nazvao ju je „Meronova presuda“.

- Kad imate ovako podeljene glasove, a znate da predsednik veća, u ovom slučaju i Haškog tribunala Teodor Meron glasa poslednji, onda znate da je on onaj koji je presudio - da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata i da su Gotovina i Markač nevini - objašnjava Štrbac. - To je razlika između pravde i nepravde.

Kako je doneta odluka i šta se dalje dešavalo iz minuta u minut pročitajte OVDE

Brojni zločini nad Srbima u Hrvatskoj tokom 1995. godine, ovim su - zaboravljeni u Tribunalu. Za akciju „Bljesak“ koja je bila uvod u „Oluju“, niko nije ni bio optužen.

U presudi na 140 stranica, predsednik Tribunala i ovog žalbenog veća Teodor Meron objasnio je da žalbeno veće smatra „da optuženi Gotovina i Markač nisu učestvovali i udruženom zločinačkom poduhvatu tokom operacija u Kninu, Obrovcu, Gračacu i Benkovcu“, a da cilj artiljerijske vatre na te gradove „nije bio da se proteraju civili“.

Ovakva odluka Apelacionog veća Haškog tribunala da, sa tri glasa za i dva protiv, preinači u oslobađajuću prvostepenu presudu dvojici hrvatskih generala, kojom su bili osuđeni za ubistva i nasilno proterivanje srpskih civila u vojnoj akciji 1995. godine, predstavlja jedan od najvećih preokreta u 18 godina dugoj istoriji tog suda, ocena je svih pravnih stručnjaka.

Žalbeno veće nije prihvatilo da je bilo udruženog zločinačkog poduhvata zaključak je prvostepenog suda u kome je navedeno da je granatiranje ova četiri grada bilo protivzakonito. Ova presuda prvostepenog suda bila je zasnovana na „pravilu od 200 metara“, odnosno da su sva granatirana mesta, udaljena više od 200 metara od legitimnog cilja, bila dokaz o protvzakonitom artiljerijskom napadu.

- Žalbeno veće jednoglasno zaključuje da je prvostepeno veće pogrešilo kada je izvelo pravilo o 200 metara - rekao je Meron. - Ta presuda nema nikakve naznake o postojanju dokaza koje je veće uzelo u obzir, a koji se odnose na granicu greške od 200 metara... Raspravno veće je zaključilo da mu nije predočeno dovoljno dokaza da bi se izveli zaključci o činjenicama u odnosu na sva četiri grada. Uprkos tome, jednoobrazno je primenilo pravilo o 200 metara na sva četiri grada.

U Hrvatskoj vlada euforija posle odluke Haškog suda. O atmosferi u Zagrebu čitajte OVDE

Ovakav zaključak - da su ostali dokazi nedovoljni za presudu o protivpravnom granatiranju Benkovca, Knina, Obrovca i Gračaca, ipak nije potpisan jednoglasno. Sudije Karmel Ađijus i Fausto Pokar izdvojili su svoja mišljenja.

Trojica preostalih sudija, kako se moglo zaključiti, nisu više ulazila u suštinu predmeta. Na osnovu ovog zaključka, oni su presudili i da nije postojao udruženi zločinački poduhvat. Naime, Meron je objasnio da je prvostepeno veće potpkrepilo postojanje udruženog zločinačkog poduhvata na „sveukupnoj oceni više zaključaka koji se međusobno potkrepljuju“.

- Međutim, žalbeno veće, uz suprotno mišljenje sudija Ađijusa i Pokara, smatra da je zaključak prvostepenog veća o ključnoj zajedničkoj svrsi i prisilnom uklanjanju srpskih civila iz Krajine, uglavnom počivao na postojanju protivzakonitih artiljerijskih napada na civile i civilne objekte u četiri grada - naveo je Meron.

Meronovo veće je podsetilo i na presudu prvostepenog veća u kojoj se navodi da je Gotovina znao za krivična dela koja su se odvijala u četiri grada pre i posle napada, da ih je trebalo istražiti, ali da je on to propustio da uradi. Pored toga, veće koje ga je osudilo na 24 godine robije, navelo je i mere koje je Gotovina morao da preduzme: da stupi u vezu i da traži pomoć od nadležnih osoba i da preusmeri sredstva koja su mu bila na rspolaganju kako bi se preduzeli potrebni koraci u vezi sa tim krivičnim delima. Ali, ni te dodatne mere, kako je zaključilo žalbeno veće, nisu bile dovoljne ni za godinu dana zatvora Gotovini!

- Žalbeno veće, uz suprotno mišljenje sudije Ađijusa, smatra da je opis dodatnih mera prvostepenog veća nedovoljno razrađen i neprecizan i da se njime ne utvrđuje konkretno na koji bi način te mere uticale na primećene nedostatke - smatra Meron.

Da Hrvatska nije pitala „koliko košta oslobađajuća presuda“, nije tajna. Tukla je po svim frontovima. Redovno je, godinu i po dana, plaćala američkoj lobističkoj organizaciji „Paton boks“, svakog meseca po 60.000 dolara. Angažovala je i grupu pravnika i vojnih analitičara koju su domoljubi nazvali „12 veličanstvenih“ i koji su tražili da i formalno dobiju status „prijatelja suda“ u ovom procesu. Iako im je taj status odbijen, izdejstvovali su ono što su hteli - rušenje „pravila od 200 metara“ bilo je njihov izum. Zna se da je u ovoj grupi bilo najviše Amerikanaca, po jedan Kanađanin i Englez“. Koliko je novca otišlo za njihov angažman nije poznato. Zvanično se, međitim, zna da je država do donošenja prvostepene presude potrošila 32 miliona evra.

- Na Zapadu je lobiranje potpuno legitimno, ali šta ono tačno podrazumeva, ne znam - kaže Štrbac. - Ova presuda pokazuje da nije istina ono što se dogodilo nego ono što se izlobiralo.

Pored toga, Hrvatska je angažovala i bivše tužioce Haškog tužilaštva Gregora Kehia i Džona Džonsa koji su - otišli u advokate, a bavili su se zločinima u Hrvatskoj!

Za advokata Tomu Filu koji je iskusio hašku pravdu uzduž i popreko, nema ni najmanje sumnje da je Haški tribunal antisrpski sud.

- Ubijenih oko dve hiljade ljudi, proteranih 260.000, prema ovoj presudi ispada da smo to sami sebi uradili - kaže Fila u neverici. - U Tribunalu više nema nijednog Hrvata koji odgovara. Tuđman je bio prvi, ali je umro. Onda je umro i Bobetko. Ova dvojica su oslobođena, tako da izgleda da smo samo mi krivi za sve što se događalo u Hrvatskoj.

Za Filu je sumnjiva i brzina kojom je Haški tribunal doneo apelacionu presudu.

Haški tužilac Serž Bramerc nije imao komentar posle presude.

Reagovanja na odluku Tribunala pročitajte OVDE

VLADA SRBIJE OGORČENA PRESUDOM

Vlada Srbije skinula je sa dnevnog reda sve tačke koje se odnose na dostavu dokumentacije Haškom tribunalu, što ne znači da obustavlja saradnju sa tim sudom, ali je svodi na tehnički nivo, izjavio je šef Nacionalnog tima za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

On je rekao da je Vlada Srbije izrazila ogorčenost zbog presude kojom se hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobađaju po svim tačkama optužnice, istakavši da takva presuda nanosi bol žrtavama i njihovim porodicama.

Ljajić je naveo da je Vlada odlučila da niko od državnih organa ne učestvuje na konferenciji koju Haški tribunal organizuje 22. novembra u Beogradu.

On je istakao da je takvu odluku doneo i bivši šef Tribunala Fausto Pokar, koji je izdvojio svoje mišljenje u presudi hrvatskim generalima.

*********************

NIKOLIĆ: SKANDALOZNA ODLUKA

predsednik Nikolić, povodom skandalozne odluke Apelacionog veća Haškog tribunala o oslobođanju Ante Gotovine i Mladena Markača od krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske Krajine 1995. godine, izražava stav da je sada sasvim jasno da je Tribunal doneo političku, a ne pravnu odluku, kaže se u saopštenju pres službe predsednika Republike, i dodaje:

- Ova odluka Haškog tribunala neće doprineti stabilizaciji situacije u regionu, otvoriće stare rane, a Srbe u Hrvatskoj, mali broj njih koji je ostao tamo da živi, staviti u poziciju krivaca nad kojima i dalje svako može nekažnjeno da sprovodi svoju „pravdu“, smatra predsednik Srbije.

- Tokom operacije „Oluja“ proterano je preko 220.000 Srba i ubijeno na hiljade nenaoružanih muškaraca, žena i dece. Ko je za to kriv? Današnjom odlukom Haškog tribunala Hrvatska može legitimno da slavi najveći pogrom u svetu posle Drugog svetskog rata. Država koja ne dozvoljava ni porodicama nestalih Srba da utvrde gde se nalaze tela njihovih najmilijih.

Ako je do sada bilo razloga da verujemo onima koji su tvrdili da je Haški tribunal neutralan, pravičan i nešto više od suda Srbiji i srpskom narodu, najnovijom odlukom o oslobađanju ratnih zločinaca je to demantovano - smatra predsednik Nikolić.

Srpski narod je u novijoj istoriji bio žrtva genocida, najsurovijih zločina, progona i mučenja, a Srbi žigosani kao zločinci, koji treba da se stide i ćute. To je paradoks koji više ne sme da se ponovi, istakao je predsednik Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (219)

zlatko ivaniš

16.11.2012. 22:39

@anita - ne treba stavljati reci haski sud i pravda u istu recenicu. Tako je nevini Gotovina i Markač ležali su u zatvoru da bi se izjednačili agresor Srbija i žrtva Hrvatska a njihov grijeh je bio jer su branili svoju zemlju na njenom teritoriju (Hrvatskom) a na pritisak imperijalista Velike Britanije i Francuske ali iza pravde stoji Njemačka i zato danke Deutchland

Eutanazija

17.11.2012. 00:04

@anita - Zlatko, Zlatko..., tvoja mama je izgleda malo precesto isla na Jadran...

ma nemoj Ivanis

17.11.2012. 01:06

@anita - agresor Srbija,a onda jadna Hrvatska u svoju obranu isterala nejac,a sto neisterala to pobila.Stvarno je hRvatska ispala super zemlja.Mrs tamo sa nasih foruma,radujte se vasim zlocincima,sad ce vama uz njih blagostanje,ne morate nista da radite zivecete ko carevi.Nadrljali ste vi susedi dragi,ali jos to ne znate

Vukovar

17.11.2012. 11:58

@anita - Rat u Sloveniji-izgubljenRat u Hrvatskoj -izgubljenRat u Bosni izgubljenRat na Kosovu-izgubljenPravni rat u Hagu -izgubljen Sta je sljedece rat protiv EU-a

Milan M.

16.11.2012. 21:17

Tacno predsjednice,dozvolil su im nasi da prave pozoriste od medjunarodnog prava.Da bi ucutkale Srbiju na privremeno osude odgovorneza zlocine u Hrvatskoj dok oni srede sve papire o ulasku Hr.u EU.Kada je sve gotovo oni su samo ponistili optuzbe,zato vrijeme Srbija je cutala vjerovala ludim obecanjima EU.Kapetan Dragan je samo pride i to nije slucajno isti dan da dodje odluka Australije o izrucivanju,to vam je poruka G.Nikolicu od istih da nece odustati sve dok Srbiju ne izbrisu sa karata.

Zika

16.11.2012. 23:21

@Milan M. - Milane ne drobi. Uzmi aspirin. Pa svugde ima rdjavih i dobrih ljudi. Hrvati su nam ipak braca ali mi trebamo nesto napraviti i vise raditi. Oni tamo imaju golemo more za malu zenlju. Oni ce lako.

Tomo

16.11.2012. 22:00

@Vicky - Članak kaže 220 000 tisuća a ti si u par redova stigla na 560 000 u tome je vaš problem što ne znate šta je istina

Алексей Алексейевич

17.11.2012. 00:23

@Vicky - ''Više desetaka hiljada (!?)'' - ne znam za tebe, ali meni ovo ni ne liči na srpski jezik.

Твртко

16.11.2012. 21:20

Сусједи, што се радујете, помислите само да је Србија на 77 километара од Аграма (Загреба). Ето на вашу велику жалост ни поред 2 геноцида нас се нисте ријешили, ту смо као живи свједоци да вас вјечито подсјећамо на вашу свирепу злочиначку прошлост (другачију ни немате).

Gale

16.11.2012. 22:01

@maxsimus - Gotovo je maksimuse, sve je vraćeno na početak. Srbi više ne priznaju ni jednu presudu haškog tribunala. Dugo su svi sudili samo Srbima, pa i sami Srbi a svi drugi su bili samo žrtve. Srbija je u specijalnom sudu osudila Srbe za Ovčaru na preko 200 godina robije. Sa obzirom da Oluja nije zločin sa 250.000 prognanih i hiljade ubijenih i stotine spaljenih srpskih sela, više nije zločin ni Ovčara ni Srebrenica.

saskoni

16.11.2012. 22:50

@maxsimus - A sad bas zbog toga treba oslboditi Srbe koji su kod nas osudjeni zbog Ovcare

Biba

17.11.2012. 09:24

@maxsimus - Rat ste sam počeli i izgubili, pa posle toga ste dobili kaznu da dolazite pameti i tako nešto nikada ne pokušate!

savo arizona

16.11.2012. 22:02

Nikolicu raspisi referendum pripojenjem sa majkom Rusijom,ovo sto vam rade Evro Fasisti je cinizam i ponizenje da nemoze biti vece.

Biba

17.11.2012. 09:21

@savo arizona - Šta bre ti onda u Arizoni? Zašto ne u Vladivostok, " heroje iz daleka". Zapamti, Uncle Sam već tebi i tvoje komontare posmatra a ti lažni rusofile samo lupaj, čini mi se da tebi geografija nije dobro poznata....

naranca

18.11.2012. 13:33

@savo arizona - @biba.Ja sam iz Vladivostoka.Bolje heroj iz daleka nego kukavica iz bliza.A Sam moze...Ne bi objavili.

saskoni

16.11.2012. 22:03

A sad dragi moji pozurite da predate i ostale Srbe , mozda se njima posteno sudi. Nasi politicari su prodane duse.

DIV

16.11.2012. 22:12

Skandalozno!!!Ovo je samo potvrda da je Haski sud imao jedan jedini cilj da Srbi budu genocidan narod ,a svi ostali nevini!!!! Ovo je ocigledna politicka odluka koja je sramna ,ali zlocine koje su Hrvati ucinili ostace upamceni u istoriji.

zlatko ivaniš

16.11.2012. 23:08

@DIV - pa jedino tako je i pošteno pošto su oni i započeli sve ratove na ovim prostorima (i sve su izgubili)

Eutanazija

17.11.2012. 00:01

@DIV - Zlatko, vjerovatno si premlad da bi se sjecao bivse Juge i Hrvata koji su se spremali da je razbiju (i vaseg slavnog bivseg predsjednika) uvozeci, mnogo ranije nego sto je rat poceo, oruzje iz Madjarske. Isto tako si premlad da bi se sjecao na cijoj je strani NDH bila za vrijeme 2. sv. rata, a sigurno ti ni iskopane jame za vrijeme "hrvatskog proljeca" nista ne govore. Najlakse je za sve kriviti Srbe, a vi ostali ste svi andjeli i to je i slavni haski sud upravo dokazao...

Zlatko Ivaniš

17.11.2012. 09:03

@DIV - eutanazija nisam premlad imam 46 godina i sječam se u bivšoj državi da su prednost pri zapošljavanju imali Srbi,prednost pri upisu na fakultetedjeca Srba,poslovođe i šefovi na poslu bili su mi Srbi mnogi od njih polupismeni (čast izuzecima) kasnije im sve to nije bilo dovoljno nego su na nagovor službene Srpske politike po mojoj Hrvatskoj postavili balvane i izmišljali nekakve krajine i rezultat im je bežanija koja je režirana iz Beograda to ti je tak !

mudrijaš

17.11.2012. 12:26

@DIV - Zlatko, generacijo, kako beše 1970-tih...? da te podsetim, zaboravnog, da je sfrj bila komunistička tiranija hrvatskog diktatora i slovenačkog doglavnika, u kojoj je hrvatskoj dodata srpska teritorija, a srbija je rasparčana! stvarno mi nije jasno kako možeš toliko da lažeš, a onda je setim čuvene pesme Jovana Dučića.......

naranca

18.11.2012. 13:28

@DIV - @ZI.Ja sam cuo drugu pricu.Da su Hrvati zeljni "lake" love isli na zapad i mahom izbegavali skolovanje.Rano se zenili i otvarali biznise.Prednost na faxu nije imao niko ,bar ne zvanicno-za razliku od sadasnje politike prednosti "branitelja"-zvanicno -crno na bijelo.Tito se drzao "Kljuca"tako da su za funkcije otpadali "talentovani" Srbi,a primani Hrvati,Albanci,Slovenci zato sto su te nacije.Neka vrsta rasizma ne.Itd itd.Sjecanja mogu da budu j...na.

talicnitom

16.11.2012. 22:14

Nije srbima kriv Haški tribunal već srpski političari poltroni. To su ljudi bez morala, spremni na izdaju srpskih interesa zarad šake para. Naravno te pare su pokrali iz budžeta, tj od svog naroda da bi ga izdali.Ko im je dao za pravo da srbe isporučuju ovakvim sudovima. Njih bi trebalo u zatvor na doživotnu robiju, a ne generale koji su časno izvršavali svoju dužnost.

Asgard

16.11.2012. 22:46

@talicnitom - Sve si u pravu u vezi nasih prodanih politicara poltrona, ali sada na scenu stupa ona jos gora frakcija "nasih politicara" predvodjenih cedom jovanovicem koji ce od sutra poceti da upucuju cestitke i izjave podrske Gotovini i njegovoj bulumenti!

RS

16.11.2012. 22:25

''Gdje su među ljudima granice? Nema u čovjeku ni Vlaha ni Turčina. Postoji samo golema ljudska bijeda i nevolja. Jednako i vlaška i turska.''Proslo je dosta godina od rata a Srbi, Hrvati i Muslimani se i dalje prepiru i mrze. Treba da oproste jedni drugima, ali ne i da zaborave. Dajete los primer mladima, nema potrebe da mrze nekoga zato sto je Srbin, Hrvat ili Musliman. Odajte pocast zrtvama rata tako sto cete prestati da sirite mrznju.

Eutanazija

16.11.2012. 23:56

@RS - O cemu ti pricas, covjece?! Ovi isti iz Haga osudjuju Srbe za genocid u Srebrenici iako se do sada nije dokazalo niti da ga je stvarno bilo niti koliko je zrtava uopste bilo. "Oluja" je cinjenica mnogo vise nego Srebrenica i genocid nije ni spomenut, a glavni akteri oslobodjeni. Kud ces vecu pljusku u lice, a ti tupis o "bratstvu i jedinstvu" i oprostu... Kamo srece da smo stvarno nesto naucili iz prijasnjih gresaka, Prljavo Kazaliste sigurno ne bi pjevalo u Srbiji...

teuta

16.11.2012. 22:50

ja sve mogu razumjeti samo jedno ne mogu...u 21 stoljeću da ste vi srbi toliko ne informirani da ne kažem slijepi...pa dragi naši susjedi pa jel moguće da s vama toliko manipuliraju ...pa jel moguće da vjerujete da je cijeli svijet glup.loš.protiv vas??pa zašto bi bio??zašto se ne upitate?sa mnom nikada ne bih mogao tako nitko manipulirati pa makar bio moj predsjednik ..pa jeli ijedan Hrvat došao u Srbiju ratovati?pa je Hrvatska država napala Srbiju?

Алексей Алексейевич

17.11.2012. 00:19

@teuta - Pažljivo upotrebljavaj frazu ''ceo svet''. Protiv Srba su se okrenule samo zemlje sa dugom tradicijom kolonijalizma, robovlasništva i sveopšteg silovanja malih naroda. Ako to uzmemo u obzir, onda je možda i bolje što smo bili protiv takvih.

jova

17.11.2012. 00:25

@teuta - Teuta je bila kraljica Ilira ,a pod Ilirima se slepaju siptari,hrvati su nastali,kako tvrde, od Perzijanaca...tako da tvoj pseudonim asocira na siptare,kao i komentar. Hrvati nisu napali Srbiju,a rado bi to ucinili...da su samo imali mogucnosti...zato su uradili ono za sta im je i sudjeno: NAPALI SU SRPSKI NAROD U NJIHOVIM DOMOVIMA I U HRVATSKOJ I U BiH NDH ni za vreme Hitlera nije imala ovoliku teritoriju,a na lazima i prevarama o tzv. domovinskom ratu ne moze se graditi buducnost..

@teuta

17.11.2012. 01:00

@teuta - teuta,ni jedan Hrvat nije isteran iz Srbije,time je dokazano ko je genocidan.Sve ste isterali i ostavite na miru taj narod.Niko ne bi iz svog doma otisao zato sto voli da ide,nego sto je morao.Sto niste oterali to ste pobili i nazvali sve incidentom.Eto vam sada imate pirovu pobedu,ali posto ste vi veliki vernici,upamti-doci cete kod onoga gore jednog dana,to nikog mimoislo nije.Prodjite se nas,nasi su nas politicari zavili u ovo,mi nismo krivi,ali ispastamo,ali ni ne slavimo ni jednog

chox

17.11.2012. 02:22

@teuta - Verovatno si i sam do juce pljuvao i govorio sve najgore o ovom sudu , kako je protiv Hrvata a sad je super

Galeb4

17.11.2012. 08:49

@teuta - Teuta,ne uci ti nas da smo slepi i nevidimo nista ... Nije ceo svet protiv nas ali vi jeste i zato okani se svojih "dobronamernih" komentara.Sto se ratovanja tice,ratujes protiv nas putem medija,svesno ili nesvesno?

vladap

16.11.2012. 22:52

@ - Moja generacija to neće dočekati,ali ova nepravda će se kad tad ispraviti i ispaštaće neke nove nedužne generacije,propašće i Ameri,Švabe,a pogotovo Englezi

teuta

16.11.2012. 22:53

Hrvati ni jedan nije napao Srbiju!!!Srbi koji su napustili Hrvatski , trebaju prije svega kriviti svoje tadašnje a i sadašnje političare koji su manipulirali s jadnim ljudima sa kojima iskreno suosjećam..sigurno da im je teško jer im sigurno danas nije lako u Srbiji, nemaju nikakav status a neće da se vrate..vratite se , Hrvatska je pravna država nemojte biti marioneta Srpskih političara i vjerovati im da su jedini u" pravu i jedini pametni"

Eutanazija

16.11.2012. 23:51

@teuta - Teuta, ne mlati, molim te. Ja sam jedan od tih "jadnih" Srba koje vi jedva cekate da se vrate sa nozem medju zubima, a moji glupavi preci, koji nikako da skontaju da ima tamo nije bilo zivota (samo smrt...) su vidjeli jos vise. I 2. sv. rat i "hrvatsko proljece" '71. i Tudjamana krajem 80.-tih. Vi jedno pricate a drugo radite i zato te molim, okani nas se, dobili ste sta ste htjeli, ne morate nas jos ovdje izazivati. Uzivaj u "lijepoj vasoj novoj NDH".

ante

17.11.2012. 00:03

@teuta - NDH nikad nece biti pravna,krvava je do ramena.bog ce vama suditi.vec sledece godine.a ova vlast je nesrecna sto otvara vrata hrvatskim firmama u srbiji.

PRAVDA

17.11.2012. 00:16

@teuta - Ajde bre pali odavde,niko te nista nije pitao! Mnogo ste posteni u pm!

Mister No

17.11.2012. 07:09

@teuta - Mozda je hrvatska pravna drzava ,ali vratiti se u drzavu gde je tomson mega zvezda,treba biti gluplji od marionete.U tvojoj drzavi nesto ozbiljno smrdi.

Tomson

17.11.2012. 10:53

@teuta - Šta vi imate sa Tomsonom?Mi nemamo ništa sa Arkanovom suprugom.

Perun

16.11.2012. 23:04

Молба уредништву Новости, објавите ово на истакнутом месту.Протест против Хашког трибунала и ЕУ, субота у 15 часова

evergreen

16.11.2012. 23:13

polako sta ste se uzrujali, kad su pustili ove, vjerovatno puste i onog Mladica i mozda jos par njih, jer kako kazu: sta Karla del Ponte trazi u Hagu...Pa Mladica :DDDD

Zoran1

16.11.2012. 23:14

Koji su se to Srpski "mudri" politicari zalagali za ulazak Srbije u Vavulonsku Uniju?

Marko

16.11.2012. 23:15

Reći NE Evropi u svakom pogledu zbog uvrede srpskog naroda i srpskih žrtvi.Podići zid od cigala i betona na granicama Srbije.Ne petljati se sa zločincima Evrope i satanskim sledbenicima.

Montenegrin

16.11.2012. 23:26

Bilo bi ako ne bratski(valjda )a ono ljudski od bosanskih pravoslavaca da objasne svojoj braci iz Hrvatske kako su to oni u vrijeme njihovog pogroma u Hrvatskoj zajedno sa svojim saveznicima Hrvatima u BIH bili zajedno u istim rovovima i nisu niti jedan jedini metak ispalili na HV?Da malo razjasne neke stvari oko pripreme njihovih buducih domova oko Srebrenice,Modrice,Foce.Vidim da se tu uglavnom oni oglasavaju lijuci krokodilske suze na sudbinom sabrace sa cijom sudbinom su trgovali?

nik titanik

17.11.2012. 01:09

@Montenegrin - Ljudi su radili što moraju da prežive. Kako da pucaju na HV (taman da su i htjeli) kad će ih nadmoćnija armija BiH poklat jedne i druge ako se podijele ?Srbi u BiH su najbolje izborili za sebe, imaju autonomiju i bolje su prošli i od hrvata a posebno od muslimana. Srbi u RH isto imaju dosta prava, od nove godine su građani EU.

dani

17.11.2012. 01:22

@Montenegrin - djecko saradnja srba i hrvata u bosni tokom rata je trajala nekoliko mjeseci i to tokom 1993 godine,bljesak i oluja su bili 1995,zato obnovi malo gradivo i idi na neki svoj forum ili stranicu svojih novina.

Montenegrin

17.11.2012. 10:01

@Montenegrin - Dani saradnje izmedju Srba i Hrvata u BIH nikad tokom rata nije prestajala manjim ili vecim intezitetom i u zavisnosti od potreba a protiv muslimana.Zar VRS nije povlacila snage ispred HV a koncentrisala ih protiv ABIH 95-te?Eto komsija mi je 94-te isao sa vojnim cisternama u Rijeku po gorivo a na tablicama je pisalo VRS.Zato pricaj nekom ko ne zna i ko Vas ne zna preplatio bi Vas.

naranca

18.11.2012. 14:38

@Montenegrin - @niktitanik."Srbi u RH isto imaju dosta prava"-ovo je dobro,zaista dobro.

petar mrkonjic

16.11.2012. 23:35

Ako je Portoriko glasao da se pripoji USA putem referenduma ,ne vidm sto Srbija ne bi mogla da se pripoji Rusiji putem referenduma.Vidimo i sami da je Evropa brod koji tone.

Jelena

17.11.2012. 00:58

@davornik - Izgleda da ne vredi nista. Ovim je jasno receno- ''Ubij Srbe i nece ti se suditi. Cak ce te i nagraditi.'' Sramota! I to mi je pravda...Trebalo bi da se stide!Vazno je da su oni ''branili'' svoj narod tako sto su ubijali Srbe (koji su takodje bili njihovi gradjani)...a Srbija je kriva sto je te iste Srbe stitila. Sad da ubijes npr. nekog Amerikanca, odmah bi to bio atak na Ameriku, molim lepo. A za Srbe- koga briga. No, Bog je veliki i njegova pravda je ona koja je bitna jer On zna sta radi.

nik titanik

17.11.2012. 01:05

@milan - Nisu Hrvati donijeli presudu. Međunarodni je sud. Bojkotiraj sve međunarodne proizvode ! U vrijeme krize, to i nebi trebao biti neki problem ...

Maja

17.11.2012. 01:23

@milan - Zašto da bojkotujete hrvatske proizvode, nisu ih oni oslobodili, bojkotujte sve što dolazi iz EU i ne putujte i njihove zemlje.

Galeb4

17.11.2012. 08:38

@milan - Milane,tvoj je predlog za sada najveca kaznena mera i treba je dosledno sprovesti!

mudrijaš

17.11.2012. 12:21

@milan - još od 1991. bojkotujem hrvatsko SVE!!!!! Fin. policija u Frikom, Ideau, itd. i da kampuju tamo!!!!

kondor

16.11.2012. 23:54

Mozete vi gospodo iz Beograda na celu sa DOS-ov. politikom njima da pljunete pod prozor . Oni brane svoje zlocince koji su ubijali i napravili najveci egzodus jednog naroda posle drugog svt. rata i odose u EU . Sta ste vi radili predali sve srpske generale koji su barnili srpska vekovna ognjista i srpsku nejac od genocida . Pardon imali ste jos jedan veliki posao doneli dekleraciju da su Srbi genocidni i menjali razne rezolucije na stetu Srbije . Ako sami sebe ne postujete niko vas ne postu.

Goran

17.11.2012. 01:39

@kondor - Pa i oni su predali svoje generale. Jedina razlika je što su oni svoje generale lobiranjem oslobodili, a mi naše nismo niti ćemo nažalost.

Jovan Milivojevic

16.11.2012. 23:55

Genocidna tvorevina,nemoze bez Jasenovca i drugih stratista zazelili se ljudske krvi.

Slobo

17.11.2012. 00:08

E, moji srbi, a vi ste i PREDSEDNIKA DRZAVE, koji je tri puta biran na izborima, isporucili "medjunarodnom sudu" u Hagu...

miki

17.11.2012. 07:21

@Slobo - Nije Srbija, nego demokrate koje su zavrsavali posao onih koji su ih doveli na vlast.

jova

17.11.2012. 00:14

Znamo mi dobro ko su i Gotovina i Markac,znamo i sta je to Haski Tribunal, ali ne znamo ko je pritisnuo trojicu sudija da donesu ovako podlu presudu. Trebalo bi osnovati centar,slican jevrejskom S.Vizental i svim sredstvima doci do istine. Inace,ovo je sigurno vec pocetak ostvarenja programa za unistenja srpskog naroda....ne moze se vise cekati da ti neko drugi donese pravdu...

sade

17.11.2012. 02:49

@jova - ne vrijedi vam to nista kada i kad se dode do istine vi je odbacite ako vam ne odgovara. Primjerice kad vec spominjes centar simon vizental, on tvrdi da je u ndh ubijeno 90-100 000 srba , a ne milijarde kako vi kazete. Naravno ta istina vam kao ni ova danasnja ne odgovara pa se okrecete svojoj poznatoj mitologiji

miki

17.11.2012. 07:18

@jova - Pa pritisnulo ih je par miliona dolara.Zar nije Taci pre nekoliko dana bio u Zagrebu,najverovatnije da da tip kome treba dati pare da se oni oslobode.Pa za vreme rata u staroj Jugi oni su svi nosili kofere para mocnicima tog vremena a mi smo se nosili mislju da smo vojno jaci itu je bila nasa greska.

Aleks

17.11.2012. 00:27

Bas smo iznenadjeni ! Da li je to moguce !? E sad bi bilo dobro da nam kazu nesto po tom pitanju oni koji su Mladica i Karadzica i ostale poslali tamo ! Bas bih voleo da vidim njihove komentare

jovanovic

17.11.2012. 00:31

Srbi, uključite mozak. Pogledajmo fakte:Glavni argument tužilaštva je prekomerno granatiranje Knina, Obrovca ui još 2 grada. Pri tome su uspeli dokazati slovom i brojem 65 granata u 4 grada koje su pale dalje od 200 m od glavnih, vojnih ciljeva. S tim da je, po svim vojnim stručnjacima, tih 200 m jako jako teško kontrolirati. Na tome se bazirala optužba!!! U Kninu je od granata srušeno oko 10 kuća.Vukovar ja SAV razrušen. Do temelja.

Dragan

17.11.2012. 00:31

Hrvati su ostali cvrsti i podrzali su svoje nasuprot pritiska i svakojakih cinizma , ostali su jedinstveni , a srbi su svoje prodali za sta , za nista- ostavili su ih sami kao da ne postoje , ostavili su ih bez vjere u njih jer i sami su izgubili vjeru , e vidite hrvati nisu to uradili i danas srbi rade protiv samih sebe i sve dok se svi srbi ne ujedine nece biti dobro sve dok se ne prizna zlo i se bez vjere gleda na sve nece biti dobro Nek nam Gospod Bog bude na pomoc

vele

17.11.2012. 00:42

Svima nam je jasno da je taj isti zapad koji je sada oslobodio ove ratne zlocince pocetkom 90-tih priznao secesiju slovenije,hrvatske, bih i time prozveo rat na prostoru bivse SFRJ i zasto bi sada pogazio ono sto su stitili ovi isti generali.Oni "ludi" srbi su htjeli samo da ostanu u SFRJ a zapadu ta drzava nije odgovarala.Svi smo se nekada zakljinjali u Jugu a srbi su se jedini borili za nju a hrvati su protjerali i poubijali uz podrsku zapada te koji nisu htjeli da ostanu u novoj NDH.

Srki

17.11.2012. 00:43

Drugim recnikom, Hag smatra da je cca 200 000 hrvatskih Srba napustilo svoje domove i ostavilo svoju tesko stecenu imovinu i kuce iz sportskih razloga. Hrvatska im je omogucavala ravnopravan zivot dostojan coveka ali su oni iz ko zna kojih razloga, neobjasnjivo kolektivno otisli. Cisti avanturisti.

crofan

17.11.2012. 00:46

Upućivali smo naše molitve Bogu za snagu našim generalima. Naviknuti na udarce, osjetili smo dar koji pokreće srce i Bože hvala ti. To su bile prve riječi koji su odjekivale u srcima Hrvata. Samo molitva to može obuhvatiti i dok smo jučer sklapali ruke, svijeće, molili, titrala je nada. Srce nam je puno što ovdje vidimo nadu zajedništva s našim generalima!

Jole

17.11.2012. 00:46

Ovo vam je evropa. Silovanje 400 mil gradjana od par komesara i evropske oligarhije.

bonaparta3

17.11.2012. 00:50

Gospodine Nikoliću i gospodine Dačiću pod hitno, ali pod hitno dajte predlog da se Ratko Mladić kao i svi drugi SRPSKI generali i oficiri RS proglase za narodne heroje.. Pa kad mogu ratni zločinci da budu oslobođeni očiglednog zločina onda i naši generali koji su izvršavali časno svoje vojničke zadatke treba da budu proglašeni ZA RATNE HEROJE

srećko

17.11.2012. 10:09

@bonaparta3 - Ako ih Haški sud kao sud UN-a pravomoćnom presudom oslobodi svake krivnje za genocid i ratni zločin to je moguće,ali da li je realno očekivati oslobađajuću presudu to je sasvim drugo pitanje.

Max

17.11.2012. 00:56

Onda bi trebalo pustit i Mladica.I on je bio general,i Srbi su branili svoje,a ni on osobno nije ubijao kao ni Markac i Gotovina.Ubijala je njegova vojska.Zasto su osudjeni srbijanski generali na Kosovu,zasto je N.A.T.O intervenirao na Kosovu??Ne znam.Srbi su branili svoje.A nijedan Siptar nije osudjen a znamo svi kako je bilo i tko su Siptari.Zasto je N.A.T.O intervenirao na Kosovu?Zasto nije osudjen Naser Oric?On je osobno ubijao.

nik titanik

17.11.2012. 00:58

"Po ovome ispada da su srbi sami krivi za ono što se dogodili" alo, pa tko je započeo rat? Tko je htio dražavu u državi u RH?Isto to Albanci tražili u Srbiji pa se ne slažete, samo ste tu neuspješni da zadržite vlast. U BiH praktički srbi imaju pola države, bar po imenu, tako da negdje dobješ negdje izgubiš. Kriviti Hrvatsku za to što je svoje područje vratila pod svoju upravu je licimjerno ako ste isto to htjeli s Kosovom.

mrki

17.11.2012. 01:03

Da li i mi imamo malo ucesca sa nasom politikom povladjivanja zapadu na skoro svaku sitncu da se nimalo ne zameramo nikome

Max

17.11.2012. 01:04

O Mladicu da kazem i ovo.Jedan dio moje obitelji je spasen zahvaljujuci Mladicu.Bjezali su 1993.,od muslimana preko Ozrena.Nisu imali gdje.Srbi su ih prihvatili i autobusom prevezli dalje.Bez problema.

Bata Dosen

17.11.2012. 01:35

Posle svog ovog cirkusa , njhova mesta u haskom zatvoru treba da preuzmu tadic i kompletna vlada od 2008 do 2012 bez izuzetaka . tadic im se izvinjava jos dan danas da bio jos kojeg srbskog Generala strpao u hag . Gospodine Slobodane Milosevicu slava vam .

Goran

17.11.2012. 01:37

Nova ofanziva, Kapetan Dragan se izručuje Hrvatskoj. U Splitu uhapšen Srbin optužen za ratne zločine. Vuk Jeremić na Twiteru preti da će napraviti kontraudar i da neće znati šta ih je snašlo. Naša banana država treba javno da se deklariše od ideje za ulazak u EU...

dupin

17.11.2012. 02:22

bilo je ubijenih civila srba u hrvatskoj, stotine ili tisuće, ne znam, spaljeno je na tisuće kuća, to je istina, kao što je istina da je bilo ubijenih civila hrvata i spaljenih njihovih kuća, ali istina je, također, da ova dva generala nisu za to kriva, njih je tuđman žrtvovao da spasi svoju kožu i kožu ekipe oko njega koja je naređivala. ne postoje hrvati ubojice kao ni srbi, ne postoje ubojice francuzu ili nijemci ili židovi ili izraelci, ubojice su ubojice i treba ih kazniti

Nikola

17.11.2012. 02:33

Dali ce srpski bivsi i sadasnji vlastodrzci shvatiti u kakvoj su zabludi bilii jos uvek se nalaze, kada su se zaklinjali u haski sud i EU. Kada su sanarocitim ushicenjem hapsili sve one u koje je neki haski cinovni pruzioprst.Djindjic, Tadic, ceda Jovanovic i jos neki mane znani, dali su svoj obolsvom ovom cirkusu.Hrvatskoj treba cestitati na ovom velikom uspehu, o kojm Srbija moze samoda sanja. Nije to Drazina vec Nediceva Srbija. Kvislinski duh jos nije ishlapeo.

Stevo Susnjar

17.11.2012. 02:51

MORALI pozuriti sa presudom da presednik Toso Meron nebi odapeo a uzeo pare toliko o pravdi

Srpkinja

17.11.2012. 03:08

Današnja presuda je naša sramota!! Svojim ponašanjem, vođenjem politike, sve smo sami sebi krivi i prouzrokovali!! Sram nas bilo!! Koga duša ne boli danas zbog ove presude ne treba Srbinom da se zove!!

slavisha

17.11.2012. 03:13

Ako sada Srbi nista ne preduzmu povodom ove presude, onda nikad vise ne smiju spomenuti ni Jasenovac, ni oluju ni jame po hercegovini. Nikad. Jedina razlika izmedju Ante No1 i No2 je sto je onaj poklao 1 mil Srba i sto nije mogao za kaznu nugdje iz suncane Spanije, dok No2 je kriv samo za par hiljada pa posto je uhapsen u spaniji vjerovatno jedino tamo pored Sribije nece moci da putuje. SRAMOTA

Alboy

17.11.2012. 03:17

Zalite se u UN---kod jeremica , hahahaahaha !Sad ce i nas RAMUS stici u PRISTINU , haahahahahah !

DEKI

17.11.2012. 03:31

Samo vi i dalje kupujte u Idei, idite na njihove koncerte, nanjihovo more. BOJKOT HRVATSKE ROBE!!!

Bane PFC

17.11.2012. 04:01

Oni su naravno,ponosni na svoje heroje.Veličaju pobedu nad golorukim narodom,koji su proterali.Mi smo ti,kojima nedostaje nacionalnog ponosa.I dalje ćemo jesti Kraševe i Podravkine proizvode,piti Janu,kupovati u Idei...Obavezno jedva čekati,da nam gostuju Severina,Toni Cetinski,Prljavo kazalište,Colonia,Tereza Kesovija,Goran Karan,Parni valjak,Giboni...Volećemo Olivera Dragojevića i njegove pisme i glazbu.Ko zna,možda jednog dana ugostimo Thompsona i Miroslava Škoru.Vrlo moguće.

BMW

17.11.2012. 04:37

Svaki komentar je suvisan. Slika jasno govori da cifuti upravljaju/vladaju svijetom, imaju iza sebe dobru zastitarsku agenciju zvanu USA i prave svijet onako kako njima stima. Balkan je inace pogodno tlo za sukobe pa to vrlo dobro i koriste, a njihovi ratovi koje oni kreiraju se zavrsavaju sa punim dzepovima, profiti su enormni....

Saban

17.11.2012. 06:08

Sa polazne tacke savest-cast-postenje ova oslobadjajuca presuda je sramota UN i njenog suda!!!

mik

17.11.2012. 06:59

Ovo je pljuvanje u lice Srpskom rodu i narodu koji je u tadasnjoj Hrvatskoj propatio Isusove muke. I jos kao neizvesno 3-2. Sve ce to Bog ispraviti jednog dana...

Sven

17.11.2012. 07:33

Nevjerovatno koliko mržnja ima u vama srbima. I sada čitam komentare kako se opravdava Srebrenica, Vukovar, pokolj i patnja nedužnog naroda bez obzira o kojoj je naciji riječ.... I sada se spominje granica Karlobag - Virovitica a pojma nemate da je Hrvatska država postojala i dok ste vi bili Turci, odnosno pod Tursko opsadom.... Opametite se već jednom.. gledajte u budućnost... Propadate gore nego Grčka.

rozen

17.11.2012. 11:03

@Sven - Istorijski grešiš. Da li je normalno da toliki broj Hrvata izađe na ulice i da slavi pokolj. Da li bi bilo normalno da oslobode srpske generale i da udarimo šamar u lice svim ubijenim Muslimanima. Ne bi bilo normalno, ljudski. U ratu svi ubijaju, a oni na položajima treba to da plate. Bilo da su Srbi, Hrvati ili Muslimani. Ajde i Srbi da plate 27000 evra i da nas na kraju ubede da rata nije ni bilo...Protivno svakom zdravom razumu!!!!!

Norvezanin

17.11.2012. 12:43

@Sven - Svin. Srbi su narod koji najmanje mrzi . Frustrirani jesu zbog nepravde i oni su izrucili svoje Hagu da im sudi. Ali ako se samo Srbi osudjuju a ne drugi za nedjela. Naravno da ce reakcije biti nepromisljene.Tvoj komentar pokazuje ko mrzi. Samo prebroj zrtve i broj izbjeglica.Pa ces vidjeti da nesto nije uredu.

Sven

17.11.2012. 13:53

@Sven - Rata je bilo ali ne u Srbiji,nego u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Kosovo... bilo ga je tamo gdje ste vi zacrtali da mora biti velika srbija a na kraju ste ostali na beogradskom pašaluku...Žalosno je ovo što radite sada svima onima koji su doživjeli patnju rata.... veličate svoje zločine, svoja zlodjela.... pokite se po ušima i tražite oprost....ne od nas nego od Boga..... SRAM VAS BILO.

naranca

18.11.2012. 14:29

@Sven - @sven Ajde oslobodite se te patoloske otrcane Austro-Ugarske poklicice"Velika Srbija".Ko je rekao ,zacrtao ili proglasio to?Nisam nigde cuo ni procitao da je Sloba to i pomislio.Slabic je uvek bio za AVNOJ i YU.A sto se tice velicine Mi smo uvek Veliki.Moralno ,intelektualno ,vojno....

Mirko Dolanc

17.11.2012. 07:37

Sudije koje su glasali za oslobodjenje Gotovine:Theodor Meron(SAD), Mehmet Güney (Turska) i Patrick Robinson (Jamajka) Protiv oslobadjanja gotovine su bili :Agius (Malta) i Fausto Pocar (Italija)Zanimljivo da je ovaj americki sudija Meron koji je glasao za oslobadjanje Gotovine preziveo koncetracioni logor u II svetskomm ratu ,pa posle toga ziveo u Izraelu ,a posle u SAD gde je postao savetnik predsednika Klintona.Tako da su neevropske sudije odlucile da se Gotovina oslobodi.

Mišo

17.11.2012. 08:00

Šta drugo očekivati od političkog suda.Samo se pitama kako se te sudije ne plaše da će ih progoniti nevine žrtve stradale u akcijama koje su vodili Gotovina i Markač.Baš me interesuje kako će gospdin Bramerc komentarisati ovu sramnu odluku političkog suda.

Ogar Ogarci

17.11.2012. 08:02

Tito je imao poprilicno dobra i elegantna sredstva za borbu protiv zlocinaca.Ne treba im dati mira nikada i treba pravdu realizovati na drugaciji nacin.

Igor

17.11.2012. 08:03

Nisam ja ogorcen na Hag. Ogorcen sam na svu onu ...bagru koja je u poslednjih 12 godina kao u safariju lovila zasluzne srbe i prodavala ih na komad holandskom, americkom i pitaj Boga cijem jos olosu koji je angazovan u ovom "tribunalu".

Slavko Stanisavljevic

17.11.2012. 08:08

Ovo je nepravedna odluka suda u Hagu jer istina i pravda ne stanuju tamo.To je bilo dobro poznato i sudijama od pocetka osnivanja ovog suda,jer je on i osnovan zbog nas Srba.Ovu cinjenicu predocio je Vojislav Seselj na stotine puta Haskim sudijama,oni su znali da je to istina,i samo su saginjali glavu,kao nojevi u pesek,jer su morali da sude,ne po pravdi i zakonu vec po naredbi SAD.Mislim da je pravi trenutak da Vuk Jeremic,kao Sekretar UN zatrazi ukidanje tog sramnog suda i da se Srbi oslobode.

peca

17.11.2012. 08:23

Promeniti naziv sela Lazarevo u Mladicevo. Vreme je...(rece Bata Zivojinovic u ``Lepa sela lepo gore)!!!

marko

17.11.2012. 08:23

Svaka cast Hrvatima Mi smo Srbi najgori naod!!!!!!!Sloboda Seselju,Karadzicu,Mladicu i Hadzicu.........netreba nam ovakva evropa....REPUBLIKA SRPSKA POD HITNO DA ISTUPI IZ BIH

Svetlana

17.11.2012. 11:41

@rade - Rade, nece Srbi u EU, nego vlada koja je odavno izgubila svaku realnu vezu sa narodom. Rade sta hoce i kako hoce. Strasno. Zar stvarno mislis da bi i jedan Srbin glasao za uvodjenje sankcija bilo kojoj zemlji, a posebno ne zemljama koje nisu priznali KIM ( sto " nasa vlada" jeste) i koje su svojevremeno glasale protiv uvodjenja sankcija Srbiji....

Galeb4

17.11.2012. 08:29

Serza Bramerca proglasiti "Persona non grata".Upravo je on sa ovima koji sada placu, odvukao nase najvece rodoljube u njihove tamnice.Predsednice Nikolicu,sprovedite privredne i sve druge reforme u zemlji ali cvrsto stati uz majku Rusiju!

Bojan Kostic Skopje

17.11.2012. 08:34

Sklonite se puta zlocinacke Evrope i Amerike,pri.djite sto brze Risije i Kine to su nam iskreni prijatelji

Mrgud

17.11.2012. 08:36

Kome sada nije jasno da se Amerika i EU od rusenja Milosevica pa do danasnjih dana sprdaju sa Srbijom, a sve u nameri da je izbrisu sa mape zemalja onda...... A ti Ivice pevaj po kafanama.

Poduhvat

17.11.2012. 08:40

U međunarodnom kaznenom pravu ne postoji "zločinački udruženi poduhvat".Po tužiteljstvu svi vojni ciljevi ako nisu gađani unutar 200 m je zločin,ne navodeći pokretne vojne ciljeve.Pravo kaže po običaju rata unutar 1000 m nepokretni vojni ciljevi.žalbeno vijeće je temeljem međunarodnog prava pobilo točku optužnice ,a time i ostale točke kao deportaciju civilnog stanovništva prekomjernim granatiranjem ,ubistva itd.

Kazneno pravo

17.11.2012. 08:46

Ne bi bilo loše da neki iz Srbije koji poznaje međunarodno kazneno pravo iznese šta znači prekomjerno granatiranje i zločinački udruženi podhvat?Gdje piše da je prekomjerno granatiranje prouzročilo deportaciju stanovništva i da je sve ono šta je gađano van 200 m zločin.Tužiteljstvo nije podiglo niti jedni optužnicu za Srbe u smislu zločinačkog udruženog poduhvata a vrlo dobro je poznato kako su gađani gradovi poput Vukovara ili Dubrovnika.

mladic

17.11.2012. 11:17

@Kazneno pravo - to je vrlo poznato ali ocigledno ne tebi.......SRBI nisu bombardovali dubrovnik.....

Mile

17.11.2012. 14:22

@Kazneno pravo - Mladicu@ nisu Srbi gadjali ni Sarajevo,,??!! ziv ti majka,,!! hhahahaaa,!! ;-))

naranca

17.11.2012. 15:01

@Kazneno pravo - @KP.Nisam strucnjak ali sam cuo da je Tudjman rekao"Granatirajte ih (srbe)dok ne nestanu"A bilo je i klanja i ubijanja izbliza baba i deda koji su mislili da nisu nista krivi.Paljenja kuca i pljacke.A to bi mogao da bude "pot hvat"

naranca

18.11.2012. 14:19

@Kazneno pravo - @mile.Jedno zlo ne opravdava drugo.A pogotovo se ne ocekuje od medjunarodnog suda da tako razmislja!!!

Politika i kazna

17.11.2012. 08:56

Srpski političari ne poznaju međunarodno kazneno pravo niti u njemu pravdu i pravičnost i zato bi trebali proraditi po tom pitanju a ne davati političke izjave u svrhu dnevnih potreba.

Labud

17.11.2012. 08:59

Svaka čast Hrvatskoj i hrvatskim političarima oni svoje štite a mi još uvek jurimo jatake i šta je sad problem

Posmatrac

17.11.2012. 09:02

Polako ljudi.Pogledajte malo o cemu pisete.Ovo nema nikakvog smislaClanak spominje brojku od 220.000 izbjeglica,Gospodin Fila je dodao toj brojci 40.000 za jednog advokata koji bi trebao da bude ozbiljan hmm.Gale je mislio da je to ipak malo previse pa je smanjio brojku za desetak hiljada,a onda je Vicky totalno pobrkala loncice i izasla sa cifrom od 560.000Tko vas moze uzeti za ozbiljno pored ovakvih izjava

Brane K

17.11.2012. 09:14

"Hrvati su najhrabiji narod na svetu, ne zato sto se nicega ne boje, vec zato sto se nicega ne stide". Jovan Ducic je izgleda bio u pravu.

Voja Vilenjak

17.11.2012. 09:43

E, pa dobro i ova prica sa hrvatskim generalima je zavrsena. Mene sada brine hoce li Zvezda da rokne partizana danas!

pancevac

17.11.2012. 12:21

@Voja Vilenjak - Odgovor voji vilenjaku! KAKVE VEZE IMAJU TE DVE STVARI!

Borivoj Rasuo

17.11.2012. 09:55

Posle ovakve odluke Haskog tribunala da oslobode hrvatske generale Gotovinu i Markaca i rehabilitacija Hitlera ne izgleda nemogca.

vladimir

17.11.2012. 10:15

Odmah ukinut ovaj lazni sud za ratne zlovcne oterati ovog Vekarica dokle ce bre da hapsi i sudi sto je neko nekog hrvata pogledao popreko evo sad neka Ovcara stalno nesto vade a hrvati plombiraju jame pale i unistavaju sve tragove.Jadna drazavo i jos jadiniji mi koji ovo dozvoljavamo.Pljunuli smo na sve srpske zrtve u sva tri rata u 20 veku.

BMW

17.11.2012. 10:38

A mi i dalje cvilimo i nijemo promatramo sta nam rade. Odrvenili smo izgleda na sve ... jadno

Sadman Sway

17.11.2012. 10:52

Ovo je pravedno oslobađanje .ali zločina je bilo i Hrvatska država je trebala to na vrijeme kazniti. Ova dva čovjeka su ratovali po svim ženevskim propisima. Netko drugi (a treba znati tko morao je zaštititi civile i imovinu) . Merčep , Glavaš i svi ostali trebali su pred sud (vojni) 95. Merčep i ranije. Gotovina je izabran kao glavni krivac jer nije bilo značajnije osobe tada.(Tuđman i Šušak su umrli),u svakom slučaju Haški sud je sr..nje.

GAVRILO PETRIC

17.11.2012. 11:11

Protiv sam svake nepravde, ovo je necuvena nepravda, ali kada vidim u nasem tuzilastvu i pravosudju da za neko tesko krivicno delo neko bude osudjen 12 god, robije a neko cak ne bude ni prcesuiran a kamoli osudjen onda vidim daje i nase pravosudje isto, mozda su se ugledali na nase tuzilastvo i pravosudje.

Optimista

17.11.2012. 12:33

@Hrvat - Neka to sto smo izgubili, nego ne mozemo da shatimo da su ti ljudi heoji i ponos svoje nacije, Pre nekoliko nedelja unazad je Nikolic izjavio da narod nikada ne stoji iza ratnoh zlocinaca, a sad ispada da su svi Hrvati zlocinci.A mi i dalje lajemo uzalud na zvezde bez ikakvog efekta. ZASTO ????

nesh

17.11.2012. 13:03

@Hrvat - Izgubio si ti a da toga naravno nisi ni svestan...po običaju, slični tebi!

Igor

17.11.2012. 14:31

@Hrvat - Latini, varalice stare. Zemaljske sudove mozete obmanutiali sud onoga gore, necete moci. Doci ce na naplatu dugovi kad-tad. Drzava nastala na zlocinu i narod ciji je smisao bitisanja u zlocinu nece dobro zavrsiti.

dule

17.11.2012. 11:52

hrvatska je ulozila 25 mil.eura za odbranu svojih gen. a koliko je ulozila srbija,i zato ne bulaznite vise,ako imas pare imas sve tako i u hagu.A iskreno svejedno mi dali bili u hagu ili u zagrebu mi i dalje nemamo sta da jedcemo kao normalan svet.

Perica

17.11.2012. 12:13

Treba dosta godina da prodje i dosta skolovanja i truda a narocito odgoja djece s jedne i s druge strane mada je ovo samo pocetak.Ne treba gubiti nadu u bolje sutra. Prekinimo prenositi mrznju na nasu djecu koja postaju ubojice.Oni rade kako roditelji misle i to se nazalost nastavlja.Pa nastavljajte...mnogo srece u zivotu i u radu.

Slobodan Stojanovic

17.11.2012. 12:17

Hej,  vi jurite svoje heroje i izrucujete ih haskom tribunalu, a onda ostajete zapanjeni kada ih tamo ubiju ili osude, ili kada puste svoje prijatelje iz zatvora. Vrane su vam odavno popile mozak.

lepi

17.11.2012. 12:45

Ovo je pravedna odluka suda ,kako mozemo osuditi Hrvatske generale kad drzava Srbija i njena prsla vlast ubili su se objasnjavajuci da je Milosevic sve kriv,da je izazvao sve ratove, izvinjavali su se svakome i nakon toga ocekivati da se kazne generali je stvarno smjesno.Sledece sta ce se desiti je da ce osloboditi svi iz Haga osim Srba .Njima ce odrezati najvece kazne koje se mogu dobiti.Poslije ce Srbija priznati nezavisno kosovo,onda nam ode i Vojvodina i Srbija ce postati Beogradski pasaluk.

2001 god.

17.11.2012. 12:47

Evo u vazduhu se oseca, jos samo da uhapsimo i izrucimo Slobu u Hag pa cemo biti primljeni vrlo brzo u EU. Tako su nam obecali. Pa nije valjda da nas lazu?.. P.S. Od tad prodje mnogo godina i procice jos mnogo. Pricaju o nekavim datumima, lazu, mazu, magarac i sargarepa, sprdaju se snama a Srbija im dala sve i pala na kolena. (sankcije, bombardovanje) Ko da nas tamo ceka med i mleko a zemlje clanice eu jedna za drugom cekaju u redu da bankrotiraju! Grcka bankrot pa Italija, Spanija,.. Propast..

legionar

17.11.2012. 12:57

e srbijo opet si kleknula a gace same padose pa nase demokrate izvedose narod na ulice i uz pomoc serpi i pistaljki sebi obezbedise dobru i ugodnu starost pa gde su sada zagovornici demokratije i pravosudja da izvedu narod sa tim istim elementima na ulicni protest ili se samo protestuje u svoju korist mnoge smo zabe progutali zahvaljujuci demokratiji pa valjda mozemo i ovog zabca a nasi generali i ljudi neka se i dalje odmaraju u hagu sramota da vas je

fića

17.11.2012. 12:58

...izgleda da smo mi srbi opet ispali budale kroz istoriju što nam nije prvi put sa tim prokletim hrvatima...ali ako ikada uđemo u nemačku uniju eto ih opet sa nama da nas prave na budale...valjda ćemo konačno posle ovakve zločinačke odluke naučiti lekciju iz istorije!!!...

Dragan

17.11.2012. 15:48

@fića - Ne brini Fićo nikad nas neće primiti u EU. Ko ne izvuče pouke iz istorijskih lekcija, istorija mu se ponovi. Nakon svega što smo doživeli od Hrvata 40-ih i 90-ih godina 20 veka, posle 2000 smo im dozvolili da neometano kupuju firme i posluju u Srbiji, dok naše firme tamo ništa ne mogu da kupe. Kad nas prođe ova euforija oko presuda već od maja ćemo gledati reklamne poruke na TV i bilbordima za letovanje u Hrvatskoj. Takvi smo mi Srbi, na žalost, lako opraštamo.

BeogradZemun

17.11.2012. 13:09

Eto poslali su nam porkuku `` GLUPI SRBI`` isporucili ste sve generale, predsednike, komandante sve srpske heroje u Hag, sami sebe proglasili krivim. Jadni, bedni idemo i molimo za EU, istu onu EU koja nam zeli sve najgore koja nas i proglasava krivim za sve i koja nam je odnela nekoliko hiljada zrtava !!!

ivan

17.11.2012. 13:14

Nevjerovatno, pa vi srbi se uvijek nečemu čudite. Pa jeste li vi svjesni činjenice da su srbi okupirali trećinu Hrvatske, potjerali hrvate i da su taj teritorij htjeli pripojiti Srbiji. Pa šta vi hoćete! Šta bi rekli da vas Hrvatska napadne i želi vam okupirati Srbiju do Zemuna i proglasiti "Krajinu". Opet bi se čudili vjerojatno.

N

17.11.2012. 15:43

@ivan - Pa, ti Srbi su tu zivjeli vijekovima, nisu oni tu dosli odnekud, a ako Bog da, vratice se na svoja ognjista!

Stanko M.

17.11.2012. 16:06

@ivan - Da, samo sto su Srbi bili konstitutivni naroda u Hrvatskoj sve do 1990-te ,kada je sabor to ukinuo.....i tada krece pakao za Srbe....maltretiranje, zatvaranje, ubijanje....

moja Srbijo!

17.11.2012. 21:50

@ivan - znas kao sto ti nisi hteo/la da budes u Jugoslaviji, tako Srbi nisu hteli da budu u novostvorenoj Hrvatskoj... niste cak imali ni prava na secesiju po Ustavu 74.. ni jedna federalna jedinica nema prava na to... samim tim trebalo je da se odvoji deo Hrv u kome su ziveli Hrvati od Jugoslavije.. a ne i Krajna.. jer granice ovakve nisu nit istorijske nit ste ih dobili ratom 45 godine... Vi ste jedina drzava koja je kao gubitnik iz 2 sv. rata izasla sa vecim granicama.

Frx

18.11.2012. 02:56

@ivan - Kako je to točno Hrvatska izašla iz 2. svj rata kao gubitnik a Srbija kao pobjednik? Hrvatsku su oslobodili partizani (većinom Hrvati kao što je bio i drug Tito) a Srbiju je oslobodila Crvena armija - ima slika na srpskoj wikipediji

vl

18.11.2012. 07:59

@ivan - Vi ste jedina drzava koja je kao gubitnik iz 2 sv. rata izasla sa vecim granicama - pa vi niste normalni - koje selektivno poznavanje povijesti a Tito i partizani su svi bili srbi ? I mi vi smo u WW2 ratovali na dvije strane (ustase-partizani;cetnici-partizani) a sad tko je imao vise partizana odnosno cetnika/ustasa nebitno. Hrvatska je u YU 1918 usla s Hercegovinom, Posavinom,Zemunom i Bokom kotorskom koje je izgubila jedino smo na izlasku dobili Istru pa ti sada racunaj sto smo profitirali.

naranca

18.11.2012. 14:09

@ivan - @vi.Hrvatska u Austrougarskoj je bila Zagreb i okolica.Ostalo su bile odvojene grofovije:Slavonija,Dalmacija,DubrovnikHrvatski grb "sahovnica" je grb Zagreba koji je nacrtao tadasnji vlasnik te grofovije inace Madjar.I u to vreme zvanicni jezik u toj Hrvatskoj je bio Madjarski.A sto vam je posle Aca dao 1918 to ide na njegovu dusu.

jh

18.11.2012. 14:58

@ivan - kako tacno? vidi bio je pad zajednicke drzave, stvorili ste NDH, bili uz Hitlera, njemu klicali, sami ste rekli da vam je politika da ubijete sve Srbe.. tacnije- 1/3 ubiti- to vam je Jasenovac, 1/3 pokatoliciti, i 1/3 proterati- e to ti je Oluja.. granice NDH sa kojim ste usli u rat su manje od sadasnjih granica Hrvatske teritorije.. pa znas kad si u savezu sa nekim, onda taj neko dodje da te oslobodi.. a ne da vas izda kao sto ste to vi ucinili.. ali vi ne znate ni sta je savez ni prijateljstvo

mizzuno

17.11.2012. 13:28

a kod nas da neko javno kaze da je general ratko mladic srpski heroj, nasa policija bi ga odmah uhapsila a vlasti bi na sva zvona o tome pisala samo da se mogu zapadnjacima jos vise uvuci .....

Vezir

17.11.2012. 14:03

Dokaz da je oluja bila legalna redarstvena akcija .A da su se desili neki zlocini , da, i to je moguce.Inace ,ovom odlukom je jos jednom pokazano i dokazano kako ce Evropa da razgovara sa Srbijom .

dupin

17.11.2012. 14:21

fino, baš super političarima u regiji došla ova presuda. sad se i hrvati i srbi s tim zabavljaju, a od toga se ne živi. hrvatska i srbija su iste, na rubu bankrota, o tomu ni riječi. jučer bila euforija, ali danas ostalo jednako skupo gorivo, prazni frižideri i neplaćeni računi. al nas sve skupa hebu.

Coldrex

17.11.2012. 14:35

Baron je pričao posle da je špil bio star,da je previše pio,da ga poneo žar,pa svi što gube se ljute,to je normalna stvar :)

Optimista

17.11.2012. 16:38

@jaran - Realnost?? To je odavno baceno u smace, ponos i mrznja su trenutno na snazi.

Dejan

17.11.2012. 15:04

Ns je izdao Boris Tadic i Demokratska Stranka. Oni su prodali Srbiju ! Nemojte nikada to zaboraviti !

Pravo

17.11.2012. 16:49

@MiroslavD. - Ne postoji međunarodno, srpsko pravo dolazi u obzir ako ne srpskim pravom onda srpskom silom."Bože pravde"

ivan

17.11.2012. 16:05

svima je ocigledno jasno da je haski tribunal stvoren samo za srpski narod i nebi trebalo da nas ova vest toliko cudi !!!

Vicko

17.11.2012. 16:10

Tko je Gotovinu poslao u Hag? Tko slavi njegov povratak? Koliko ceovaj sadasnji cirkus trajati? Verovatno po onoj staroj izreci " svakogcuda , tri dana dosta." Mali broj sretnika vratit ce se na svoja radnamesta, armija nezaposlenih ponovo ce "okupirati" gradske kontejnere.I na kraju "generali" su oslobodjeni krivnje za zlocine ali ne i drzavaHrvatska. Ali, nije to prvi puta.

Republika Srpska

17.11.2012. 16:26

Marcak i Gotovina su generali, vojnici. Oni trebaju da slusaju naredjenja svojih predpostavljenih. To im stoji u opisu posla. Vecina nas je bila u vojsci i zna da se naredjenje izvrsava bez pogovora. Oni su dobili naredjenje da oslobode Krajinu od Srba i to su i ucinili. Isto tako znamo da u ratu i u ljubavi je sve dozvoljeno. Hrvatska kao drzava se borila za svoje generale kako jedna drzava treba da se bori za svoje vojnike. Nas najveci problem je sto se Srbija ne bori ni za sta svoje!!!

MarkoBg

17.11.2012. 18:04

@Republika Srpska - Opa, sad si se zaneo. Ajde malo na hladjenje pa procitaj koga si podrzao...a za prethodne komentare imas pluseve.

Republika Srpska

17.11.2012. 19:23

@Republika Srpska - Nastavak za MarkaBg. Oni su cekali godinama da napadnu Republiku Srpsku Krajinu. Nisu govorili kao nasi vodeci politicari:"Kosovo je zavrsena prica..." ili " Moramo da prihvatimo situaciju na terenu" Nego su uvjek i svi do jednoga govorili to je neotudjivi dio Hrvatske i to Hrvatska ce biti. Oni brate Slovencima ne daju 21 kilometar mora u Piranskom zalivu pa makar ne usli u EU. Nasi politicari kazu da EU nema alternativu!!! Mene je ova odluka razalostila, ali ova situacija je samo nasa krivica.

Republika Srpska

17.11.2012. 19:45

@Republika Srpska - MarkoBg pogresno si me shvatio koga ja podrzavam. Ja sam samo rekao da jedna drzava bi trebala da se zauzme za svoje vojnike koji su se borili za tu drzavu. To je Hrvatska svesrdno uradila ali Srbija, ne da nije to uradila vec je cak preko medija i bacila i drvlje i kamenje na svoje vojnike koji su rizikovali svoje zivote za Srbiju i za Srpstvo. Ja se samo pitam ko ce se u buducnosti htjeti boriti za Srbiju koja svoje vojnike ne postuje i ne stiti pred medjunarodnim nasilnicima?

Republika Srpska

17.11.2012. 16:30

Nastavak... Srbijansko rukovodstvo je aminovalo protjerivanje Srba! Zasto tada Srbija nije digla vojsku da brani taj narod? Cijelo vrijeme tvrdi se u Srbiji da Srbija nije u ratu i da je miroljubiva mada joj se pripisivalo sve zivo. Pa sto nije dogla vojsku i usla otovreno u rat i zavrsen prica. Sad se mi mozemo ljutiti sto zapad oslobadja njih!! Srbi trebaju da se ljute na svoja rukovodstva sto nisu znala da brane Srbe u regionu, tako da ce niz vodu da puste i ove Srbe na Kosovu kao Krajinu!!

Republika Srpska

17.11.2012. 16:40

Ovo je Srbijanska sramota sto su sve generale i drzavnike, i to ne samo svoje nego i iz Republike Srpske, izrucili i jos drvlje i kamenje bacali po njima u medijima. Nasladjivali se kako ce sad lakse u EU da udju. Hrvati s, svi ko jedan pred donosenje ove presude, molili sa katolickim svestenicima za svoje generale. Proevopska Srbija je na svoje pljuvala. Treba malo da se sami zapitamo na koga mi treba da se ljutimo i kome da zamjeramo. Ovo nije Haska sramota, ovo je nasa sramota!!!

brus

17.11.2012. 16:50

vi srbi samo matematikom se bavite i to jako loše uvije zbrajate kolko je vaših poginuli koliko je protjerano a vaše žrtve niko od srba ne računa jadni vi najbrojniji a svugdje ste izgubili u sloveniki u hrvatskoj u bosni na kosovu pa kad sve sabereš upita li se itko of vas do koga je.

naranca

18.11.2012. 13:52

@brus - @brus.Da li su se upitali juznjaci u USA ko ili tko je kriv za zrtve u americkom gradjanskom ratu?

aca

19.11.2012. 08:00

@brus - E, moj Brus, nešto si zaboravio. Stvorili smo republiku Srpsku, prvu srpsku državu preko Drine u zadnjih 650 godina. To je velika pobeda!

Cool

18.01.2013. 20:47

@brus - Aco, u pravu si. Imate prvi put srpsku drzavu preko Drine. Ali zato imate na Kosovu cistu albansku-muslimansku drzavu, Muslimani Bosne vas mrze i vratit ce vama to kad god. A dokle ce ostati ta srpska drzava preko Drine, to je veliko pitanje. Vec sada nema ta takozvana republika preko Drine svoju vojsku. Znaci potrajat ce jos koju godinu i bit ce Muslimanska i malo Hrvatska. Znaci sta ste vi Srbi uspjeli? Napravili ste dvije muslimanske drzave u srcu Evrope - svaka vam cast!!!! Razmisli o tome!

lela

17.11.2012. 18:34

Ma bruka i sramota.....preinaciti takvu presudu u oslobadjajucu je van pameti....razumela bih cak i neko umanjenje kazne ali ovo....

Dudule

18.11.2012. 09:39

pa po toj logici treba rehabilitovati sve Hitlerove generale iz Nirnberga, ni oni nisu nikog ubili !?

carlos

18.11.2012. 11:52

treba cestitati hrvatskoj na jos jednoj popedi?! ali postavlja se pitanje da veliki i mocni nisu hteli takav ishod presude,sta bi se desilo??kako god srbija je zakazala ne sada vec odavno,nepostoji strategija odbrane i pruzanja pomoci svim haskim optuzenicima...treba da se stidimo svojih postupaka prema tim ljudima koji leze u tamnici!!! kako god bilo ali jedno je sigurno:nemci i posle drugog sv rata i nirbuskog procesa do dana danasnjeg se nisu odrekli svojih...naucimo nesto od nemaca i hrvata

sinke

18.11.2012. 13:22

Okrenite se budućnosti drugovi a ne rovarite stalno po prošlosti, Srbija je izgubila rat i ovo je potvrda. pogrešna politika!

Vožd

18.11.2012. 19:40

@sinke - Nije ga Srbija izgubila. Još ga ona gubi zbog takvih kao što si ti. Važniji nam euro od ponosa. Oćeš da rasparčamo Srbiju zbog loše politike ??? Nek te se pradedovi stide !!!

Bojan

19.11.2012. 01:35

HRVAT SAM, imam 17 godina. Moj djed je umro od posljedica rata, nikad ga nisam zagrlio, Majka je pretrpjela puno i previše epileptičkih napadaja, ocu se par godina kasnije radi stresa vratio tumor na bubrezima koji je danas izlječen Bogu hvala. "Domovinski rat je bio obrambeno-oslobodilački rat za neovisnost i cjelovitost hrvatske države protiv agresije udruženih velikosrpskih snaga" nijedan naš vojnik nije kročio na tlo Srbije te ubijao nedužne civile, ostavite naše generale na miru.

?

19.11.2012. 23:20

@Bojan - Vidis, i mom dedi je neko od tvojih pucao u ledja i nisam imao sansu ni da ga upoznam. Samo da kazem da je bio civil, nenaoruzan.

Vicko

19.11.2012. 05:30

Molim vas gospodo koji komentarisete ovu tematiku, ne zaboraviteda kada pominjete hrvatske visoke casnike-generale, uvek pisiteHRVATSKI generali. Na taj nacin, svima koji citaju vase tekstove biti ce jasno o kome je rec.

Toma

19.11.2012. 14:08

Mogu vas razumjeti da od 91-95 niste imali prave informacije radi medijske blokade miloševićeva režima ali danas je internet dostupan svima,kliknite na you tube i puno ćete stvari doznati.Vaša razularena banda (jer se to ne može nazvati vojskom) sravnila je vukovar(samo jedno od hrvatskih stratišta) a hrvatska vojska vojnički porazi 21.korpus "krajiške" vojske,komandant Čedo Bulat vojnički salutira i preda korpus.20000 civila i 5.000 vojnika preda naoružanje i napusti Hrvatsku.

marko

20.11.2012. 07:43

Ovo je sramota sta nam rade,treba da zahtevamo da nam vrate nase generale!