BiH štiti ratnog zločinca

S. MIŠLjENOVIĆ

21. 09. 2012. u 07:20

Bošnjački političari štite od hapšenja komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića. Proces protiv Atifa Dudakovića promenio bi sliku o ratu u BiH

BANjALUKA - Da li pravosedne institucije BiH imaju snage da izdaju nalog za hapšenje i privedu Atifa Dudakovića, bivšeg komandanta Petog korpusa RBiH zbog ratnog zločina?

Ovo je pitanje koje se već godinama provlači u javnosti, ali konkretnog odgovora još nema. Dokaza za zločine Petog korpusa ima i previše u Tužilaštvu BiH, a nedavno je iz Republike Srpske otišao još jedan izveštaj protiv Atifa Dudakovića i korpusa kojim je komandovao.

U izveštaju su čak i snimci sa naredbama Dudakovića da se streljaju dva civila u Bihaću, ali i da se pale srpska sela. Ipak, ni ovo nije dovoljno Tužilaštvu BiH da Dudakovića izvede pred lice pravde.

U lancu onih koji štite Dudakovića nalaze se mnogi bivši i sadašnji političari. Prema rečima sagovornika “Novosti”, među njima se izdavajaju Haris Silajdžić, koji je Dudakovića vodio po tribinama Stranke za BiH, pa lideri SDA - Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović i čitava plejada Bošnjačkih političara još iz ratnih vremena koja ima svoje ljude u pravosuđu BiH.

Staša Košarac, šef Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih RS kaže za “Novosti” da ne veruje da će Tužilaštvo BiH izvesti Dudakovića pred Sud BiH.

- Očigledno postoje krugovi, kako u političkom delu predstavnika Bošnjaka tako i u Tužilaštvu BiH, koji štite svim mogućim sredstvima Atifa Dudakovića. Čak i deo međunarodne zajednice ne dozvoljava da se Dudaković procesuira, jer bi onda na videlo izašli mnogi zločini koje su počinili Bošnjaci i karakter rata u BiH bi bio znatno drugačiji. Politika je duboko ušla u Tužilaštvo BiH i stopira ovaj proces. Svima je jasno da postoje neoborivi dokazi u Tužilaštvu BiH protiv Dudakovića i Petog korpusa, ali reakcije nema - ističe Košarac.

On dalje kaže da se mnogi u BiH boje istine o ratu u BiH.

- To se, pre svega, odnosi na Federaciju BiH i njihov politički vrh. Sve dok se pred pravosuđem ne otvori priča o lancu odgovornosti Bošnjaka u ratu, neće moći da se govori o pravom radu pravosuđu BiH i jednakom odnosu prema svim žrtama rata - poručio je Košarac.

ROK - 1. JUL 2013.

RUKOVODILAC Operativnog tima Republike Srpske za traženje nestalih Goran Krčmar, izjavio je da ima saznanja da je 1. jul 2013. godine rok za završetak istrage koju Tužilaštvo BiH sprovodi protiv bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića. On je izjavio da je ovu informaciju Operativnom timu prilikom nedavne posete Banjaluci potvrdila zamenik glavnog tužioca BiH Vesna Budimir.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

MEXO

21.09.2012. 07:33

Zasto ovaj slucaj nije prosljedjen Hagu? Nek Vuk Jeremic pokrene ovo pitanje i ostala u vezi zlocina nad Srbima i da mu stalne clanice savjeta bezbjednosti daju odgovor.

Republika Srpska

21.09.2012. 08:32

Sto bih nas narod oduvek govorio;"Kadija te tuzi i kadija ti i sudi" A da je to istina pokazalo je ovo trulo tuzilastvo bisve i takodjer trule bosne i hercegovine

Franjo

21.09.2012. 08:57

Još kako bi se slika oko rata promenila, da se ovakvi tipovi pojave pred sudom, međutim u to skoro da ne verujem. Znate, kada se neko svrstava među žrtve, onda i nije baš za očekivati vlastito pranje veša i tu je najveći problem. Svejedno će kad tad doći do nekih pomaka u vezi sa zločinima "žrtava" prošlog rata i onda će slika biti potpuno promenjena. Do tada će biti sve po starom.

virdus

21.09.2012. 10:00

@Mirsad - ....koji Bog,Mirsade.....onaj u kog je veroveo tvoj pradeda ili ovaj u kojeg ti verujes....znas ti dobro sa kog izvora je tvoja reka potekla,ako nisi siguran samo kreni uzvodno.....pozzzz...

drzavnik

21.09.2012. 09:17

Radi sitine valja navesti informacije dostupne na web stranici Haskog tribunala koji je sve "dokaze" koje su poslali bosanski Srbi ocjenio nevalidnim za kazneno procesuiranje ovog generala. Nastojanje bosanskih Srba uoci izbora su smijesna i uvijek zavrsavaju isto. Sjetimo se "dokaza" koje su pruzili u slucajevima Ganic, Divjak, Oric, Jurisic.... ( svi su pali ne samo u Hagu nego i u svim ostalim drzavama: Britanija, Austrija pa i Srbija). Neka posalju opet "dokaze" u Hag.

zoks

21.09.2012. 12:52

Taman posla da se imalo menja slika o ratu u BiH-i!Ni jedan dokaz u korist Srba ne sme videti svetlost dana,jer se mora opravdati bombardovanje Srba,zasnovano na lazima!A od ovih bivsih Srba,kako novokomponovanih muslimana,tako i novokomponovanih katolika,"bosnjaka" i "krvata" ja licno nista drugo i ne ocekujem do onoga sto su uvek ispoljavali prema svojoj izvornoj braci,Srbima!Nego na svu srecu,mogu samo da nas mrze,jer je to jedino sto umeju !

zagrebcanka

21.09.2012. 16:17

Ima li uopce ista sto su Srbi u stanju potkrijepiti istinskim dokazima, a ne lazima i mitomanijom?

Raso

22.09.2012. 04:59

@zagrebcanka - .....zagrebcanka... A cime to vi mozete potkrijepiti progon 250 000 Srba iz hrvatske...otadzbinskim ratom..???? Ne sviraj bre trubu ( da ne kazem sta drugo),da vam nije zapada i evrope imali bi onu stvar,ovako oni stoje iza vas,pa i ovakve osobe poput ovog "covjeka" gore i pored svih dokaza koje vide i kurta i murta prolaze nekaznjeno...

Mila

23.09.2012. 09:43

@zagrebcanka - Godinama ste nam solili pamet da umišljamo"svetsku zaveru" protiv nas i dajemo sebi nekakvu važnost,pa ispliva na videlo da je sve poteklo iz nemačke kuhinje,a podržano od osvedočenih "demokrata"amera,jer devedesetih Švabe nisu baš smele u vojne akcije...Što ste gospodjo pevali Danke Dojčland?Jednom saveznici,uvek saveznici,ali,neka hvala,u našem mentalitetu nema mnogo te ljubavi iz interesa...

MEXO

22.09.2012. 08:34

Ima neka pravda,neki kazu "Bozija volja",doce vreme da ce Dudakovic i svi oni koji ga sljede skupo platiti za zlo koje su napravili,a tek Krvati............auuuu,dobro je da se kukolj odvojio od zita.

Gresni pop Milorad

29.09.2012. 11:37

Pa izgleda da su samo Srbi ludi pa svoje generale i sve oni koji su ih branili salju u Hag....