VAŠINGTON - Ime Srebrenice će uvek biti povezano sa jednim od najmračnijih dogadaja 20. veka, navodi se u saopštenju predsednika SAD Baraka Obame, u kome je naglasio da su SAD protiv poricanja nesporne činjenice da je reč o genocidu, ali i dodao da bolna prošlost ne sme opterećivati budućnost Srebrenice i Bosne i Hercegovine.

"Tog dana se sećamo više od 8.000 nevinih muškaraca i dečaka, braće i muževa, očeva i sinova, brutalno ubijenih u Srebrenici pre 17 godina u genocidu koji je šokirao svet. Žrtve su konačno dočekale pravdu u sudu u Hagu i u Bosni i Hercegovini, gde počinioci ovih nedela, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, čekaju presudu", poručio je Obama povodom 11. jula, godišnjice masakra u Srebrenici.

On je, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, rekao da su SAD protiv pokušaja iskrivljavanja razmera ovog zverstva, racionalizovanja motiva koji stoji iza njega, i poricanja nesporne činjenice da je reč o genocidu.

Obama je naveo da bolna prošlost ne sme opterećivati budućnost Srebrenice i Bosne i Hercegovine.

"Svi priželjkujemo kontinuirano pomirenje i miran suživot narodima BiH i Balkana jer će postizanje tog cilja biti krajnji dokaz odricanja zla koje je počelo ratovima u BiH i u regionu koji je doveo do genocida u Srebrenici. Dok nevine žrtve ove tragedije nalaze spokoj 11. jula, SAD je uz ljude BiH i zajedno sa njima saoseća u patnji najvoljenijih. Naša srca i najdublje saosećanje je sa njima i obećavamo da ćemo trajno biti predani podršci na njihovom putu ka boljem sutra", navodi se u saopštenju iz Bele kuće.