Godišnjica u Veljunu: Ubijanje trajalo tri dana

V. N.

nedelja, 06. 05. 2012. u 20:56

Годишњица у Вељуну: Убијање трајало три дана
U Veljunu kod Karlovca održana komemoracija Srbima pobijenim 1941. Vence su položile delegacije Srpskog narodnog veća i Udruženja antifašističkih boraca Karlovačke županije
U Veljunu kod Karlovca u prisustvu predstavnika Srba u Hrvatskoj i antifašista, kao i lokalnog srpskog stanovništva, održan je komemorativni skup povodom 71-godišnjice masakra 525 Srba iz tog sela koji su 6. maja 1941. počinile ustaše.

Kod spomen-kosturnice koja se nalazi uz put koji vodi od Karlovca prema Slunju održan je pomen, a vence su položile delegacije Srpskog narodnog veća kao organizatora i Udruženja antifašističkih boraca Karlovačke županije, kao i konzul Srbije u Zagrebu Zoran Vasiljević.

Nakon što su ustaše 5. maja 1941. ubile jednog Hrvata mlinara koji nije prišao uz ustaški režim i njegovu porodicu, oni su to proglasili delom četnika i pokupili Srbe iz Veljuna starosti od 16 do 60 godina na saslušanje u hrvatsko selo Blagaj, nakon čega su ih pobili.

Ubijanje je trajalo tri dana, a žrtve su osim na dno jedne jame bacali i u vrtaču, odakle je jedan od Srba, Dušan Nikšić pobegao. Hrvati iz Blagaja su narednog dana zatrpali mrtve, poorali i posejali zob, razglasivši da su Srbi odvedeni na rad u Nemačku.

Nakon Nikšićevog iskaza partizani su uhapsili učitelja i ustaškog funkcionera Ivana Šajfara koji je s tri katolička sveštenika inicirao pokolj.

Nakon što je sve priznao, partizani su Šajfara i njegove saučesnike, koje su uhvatili i koji su priznali učešće u masakru, osudili na smrt.

Komentari (3)

đorđe5656

07.05.2012. 11:38

Gde je ona zagrebčanka da ovo prokomentariše /nadam se da ste vi u VN konačno shvatili i ne objavljujete njene komentare/ to verovatno za nju ništa ne znači ili bi samo požalila što taj masakr nije trajao još 3 dana.

MEXO

07.05.2012. 12:52

Tipicna slika Hrvata,oni koji nemaju snage da ubijaju,"zaoravaju",zataskavaju zlocine.

Josko

08.05.2012. 02:11

Blazeni Srbi, dokraja nevini i pravedni. Nikome nista ne ucinse; odite malo do pozarevacke lipe da se malo ohladite. Tamo cete naci vaseg pobratima Dacica..