Hag odbacio Karadžićev zahtev da ispita Papuljasa

Tanjug

utorak, 20. 03. 2012. u 17:58

Хаг одбацио Караджићев захтев да испита Папуљаса
Tribunal odbacio zahtev bivšeg predsednika Republike Srpske da naloži predsedniku Grčke Karolosu Papuljasu da razgovara sa njegovim pravnim savetnikom

HAG - Haški tribunal danas je saopštio da je odbacio zahtev bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića da naloži predsedniku Grčke Karolosu Papuljasu da razgovara sa njegovim pravnim savetnikom Peterom Robinsonom.

Sudsko veće je zaključilo da nema potrebe da Papuljas razgovara sa Karadžićevim pravnim savetnikom zato što su mu poznate sve relevatne informacije koje je dobio u razgovoru sa Karadžićem dok je bio ministar spoljnjih poslova Grčke (1993-96).

Karadžić je tražio da Papuljas svedoči zato što je "zbog verskih i istorijskih veza između Grka i Srba bio jedan od retkih međunarodnih posrednika u ratu kojima su bosanski Srbi verovali".

Karadžić (66), kojem se u Hagu sudi zbog optužbi za genocid, ratne i zločine protiv čovečnosti, predložio je da se jednočasovni razgovor sa Papuljasom održi u kancelariji grčkog predsednika u Atini 2. aprila.

On je više puta pisanim putem tražio od grčke vlade da mu se obezbedi razgovor sa Papuljasom i do sada je svaki put bio odbijen.

Karadžić je uhapšen u Beogradu 2008. godine posle čega je izručen Haškom tribunalu, gde mu je počelo suđenje u oktobru naredne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije