MENI je bitno da sa vama okončam posao i da sve prepustim sudu istorije, koji će suditi i vama i meni.

Ovim rečima je u Haškom tribunalu u četvrtak nastavio iznošenje završne reči lider radikala Vojislav Šešelj, koji odgovara za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Hrtkovcima.

Optuženi, koga su prevodioci donedavno često prekidali zato što nisu stizali da prevedu sve što izgovori, a sudije bezuspešno utišavale zato što je njegov glas bio jači od glasa prevodilaca koji su čuli putem slušalica, u četvrtak je zbog očigledne bolesti sve teže iznosio svoju odbranu. Ne samo što je govorio polako i pravio, za njega neuobičajene, pauze između rečenica, već je sam tražio od suda da pravi pauze.

I, uprkos tome, Šešelj je smogao snage da iznese mnoge optužbe na račun haškog tužilaštva i suda:

- Metodologija kojom se služite - rekao je optuženi lider radikala - totalitarna je. Za nju su znali u Hitlerovom vremenu. Znali su i u Staljinovom. Ali oni su bili otvoreniji. A vi ste prikriveni. Zato mi je drago što sam raskrinkao vaše ciljeve, pozadinu vašeg delovanja i vaše gazde i inspiratore - rekao je Šešelj.

- U prvobitnim izjavama vaših svedoka nema nigde ni Šešelja ni "šešeljevaca". Ni Srpske radikalne stranke. A onda se pojavljuju posle 10 godina, na volšeban način, u izjavama koje sačinjava samo tužilaštvo. Jer, dovoljno je da tužilaštvo svedoku sa neprijateljske strane u ovome ratu jasno i nedvosmisleno stavi do znanja šta je poželjan iskaz, i svedok je odmah kooperativan. Odmah ide u tom pravcu i veze priču.

Od ostalih suđenja, prema Šešeljevoj oceni, ovo se razlikuje po tome što je "manipulacija s lažnim svedocima maksimalno došla do izražaja". Za njega se tužilac Markuzen i njegovi saradnici ponašaju kao "plaćenici koji su ratovali po afričkim zemljama". Oni "imaju zadatak", i kao "pitbul terijeri jurišaju kad osete krv i ne razmišljaju o tome šta rade".

- Što pominjete ovde Albance? - pitao je tužilaštvo lider radikala, osvrćući se na jedan deo optužnice. - Šta će vam to? Nedostaju vam dokazi, pa da malo dosolite? I da sam pobio milion Albanaca, ne možete mi ništa. Što me niste na vreme optužili za to?

Šešelj je pomenuo navode iz optužnice da je protiv muslimana "postojala nemilosrdna kampanja". Ali prema njegovim rečima, pitanje koje se postavlja u procesu koji se vodi protiv njega jeste - ko je kriv za rat u Jugoslaviji? Jer, "nasilno razbijanje Jugoslavije samo po sebi je krivično delo i niko ga ne može opravdati u međunarodnom pravu, a nasilno čuvanje je ustavna obaveza."

- Sad dolazimo do Sarajeva - prešao je optuženi na narednu tačku optužnice. - Tužilaštvo veliku pažnju poklanja mom telefonskom razgovoru iz tog vremena, kada je 18 dobrovoljaca bilo zarobljeno u Hrasnom. Branislav Gavrlivić Brne, koji je bio ranjen, zove me telefonom. Ja mu objašnjavam da sam poručio rukovodstvu da im se pomogne i da sam im čak pretio da ćemo povući sve dobrovoljce iz Republike Srpske ako ih ne izvuku. Možda je ta moja pretnja bila preterana, ali je u svakom slučaju bila efikasna. I vi imate samo taj moj razgovor?! A jeste li se zapitali, vi iz haškog tužilaštva, zašto nemate još neki moj snimljeni razgovor?

Šešelj je "prekoreo" tužilaštvo što je protiv njega koristilo njegove kontakte samo sa još trojicom četničkih vojvoda, a on je sarađivao sa još nekima, kao što je bio Slavko Aleksić.

ŠEŠELJ TRAŽI DODATNO VREME Od ukupno dodeljenih 10 sati za izlaganje završne reči, Šešelj je do sada iskoristio šest sati i 20 minuta, pa će preostalo vreme iskoristiti u utorak i sredu, 20. i 21. marta. Još nije poznato da li će mu biti dodeljeno još četiri zatražena sata izlaganja.

- A vi to nemate pojma - nezadovoljno će Šešelj. - Kad god bih dolazio u Sarajevo, obilazio sam jedinicu Slavka Aleksića, sastavljenu od dobrovoljaca iz celog sveta. Od Rusa, Ukrajinaca, bio je tu i jedan Nemac, Japanac. Svaki put sam ga obilazio. Nažalost, Aleksić se posle rata priklonio Biljani Plavšić, a ja sam na vreme prepoznao njenu izdaju. Mnogi časni Srbi nisu. Mnogi su kose čupali zbog toga.

Šešelj je zatim citirao tužilaštvo, koje je reklo u završnoj reči da je Momčilo Perišić razorio Mostar, a da je jedna jedinica SRS bila pod njegovom komandom.

- Prvo, Mostar tada uopšte nije bio razoren. Šta god da je Perišić gađao artiljerijom postoje brojna svedočenja da je on tada upozoravao stanovništvo. Za dobrovoljce SRS niko ništa ne može da kaže loše, pa ni vaši lažni svedoci. Nego pronalaze nekoga koji je tamo "danima čistio pušku", i slične gluposti.

On je negirao i da su dobrovoljci ikada bili u jednom selu u okolini Nevesinja. U prilog tome, naveo je i presudu kantonalnog suda iz Mostara u kojoj se vidi da je vođen postupak protiv 20 ili 30 ljudi.

- Vidi se da su svi oni meštani - rekao je Šešelj. - Nigde nema "šešeljevaca". A onda vaš neki svedok kaže, "ma sigurno je bilo šešeljevaca".

- Vi nećete da se stvari razjasne. Vi hoćete da se zamagle, jer su u mutnom najlakše lovi. Vi ste izvukli jadac, što bi se reklo u srpskom narodu, i to je dokaz da je ovaj proces velika, snažna kompromitacija Haškog tribunala. Doveli ste svedoke koji su govorili u prilog odbrani.

Tako je jedan od njih, rekao je optuženi Šešelj dok je govorio sve sporije, ispričao kako je on "tukao po Mostaru". Ispostavilo se, prema njegovim rečima, da je Mostar udaljen 30 kilometara, a da je između "veliko brdo".

- Pa tako nisam uspeo mitraljezom do Mostara. Ali valjda jesam do muslimanskih položaja. Bar se nadam - rekao je Šešelj.

Tu je, treći put tog dana, zamolio sud za prekid, jer se oseća, kako je rekao, prilično umorno.NIJEDAN HRVAT NIJE DEPORTOVAN IZ HRTKOVACA
Posle pauze od pola sata, komentarišući deo optužnice koji se tiče govora koji je održao u Hrtkovcima 1992. godine, Šešelj je istakao da taj miting nije bio militantnog karaktera i da je sve što mu se pripisuje istinito koliko i tvrdnja da je tražio da se pobiju deca iz mešovitih brakova.

Šešelj je postavio pitanje zašto haško tužilaštvo nije sankcionisalo nekoga iz hrvatskih vlasti zbog velikog progona Srba, jer je reč o stotinama hiljada ljudi, ističući da "nije moje da se pravdam, ali mogu da tako kompromitujem Haški tribunal".

- Meni je važnije da vas kompromitujem nego da sebe odbranim - rekao je Šešelj tužiocima, ističući da u slučaju govora u Hrtkovcima nije bilo nikakvog napada i da stoga ne može biti nikakvog krivičnog dela, kao i da nije bio deportovan nijedan Hrvat.