LIDER radikala Vojislav Šešelj počeće u sredu da iznosi završnu reč, uprkos tome što se ne oseća dobro ni posle druge operacije kada mu je zamenjen defibrilator zbog problema sa srcem i bez obzira na upozorenja stručnjaka da mu u sudnici može ponovo pozliti.

- Uprkos lošem zdravstvenom stanju, Šešelj zahteva da se u sredu pojavi u sudnici Haškog tribunala jer ne želi da se odloži datum iznošenja završnih reči i iznošenje odbrane koja će razobličiti sve optužbe haškog tužilaštva - rečeno nam je u utorak u centrali SRS u Beogradu.

U međuvremenu, Haški tribunal i sam zabrinut za zdravstveno stanje Šešelja, s jedne strane zbog njegovih, kako se navodi, „alarmantnih izjava“ o izveštaju koji su podneli srpski lekari, a sa druge, zbog njegovog ponovnog odlaska u bolnicu, naložio je Sekretarijatu da imenuje tročlanu komisiju medicinskih stručnjaka koja će pregledati Šešelja.

Sud očekuje da lekari što pre, a najkasnije u roku od 30 dana od datuma podnošenja zahteva, dobije njihov izveštaj o zdravstvenom stanju optuženog Vojislava Šešelja, kao i o tome da li je on sposoban da podnese uslove u pritvoru.

BIO U BOLNICI VOJISLAV Šešelj je u utorak uveče zbog problema sa bubrezima bio prebačen u bolnicu. Posle lekarske pomoći vraćen je u pritvorsku jedinicu. Ovo novo pogoršanje zdravstvenog stanja neće odložiti iznošenje završne reči.

Veće haškog suda takođe „ohrabruje optuženog“ da sarađuje i „pokaže dobru volju“ kako bi trojici medicinskih stručnjaka bilo omogućeno da ga pregledaju i kako bi im bio omogućen pristup njegovom zdravstvenom kartonu.

Haški tribunal podseća da je Šešelj prvi put prebačen u bolnicu 6. januara, kada mu je pozlilo. Zbog toga od šefa pritvorske jedinice Haškog tribunala zatraženo da podnese detaljan izveštaj o okolnostima pod kojima je Šešelj prebačen u bolnicu, kao i o proceduri pod kojom je to urađeno.

Od nadležnih u pritvoru zatražen je i medicinski izveštaj o Šešeljevom zdravlju, a od Sekretarijata da ponovo imenuje lekara Sergeja Nikolajeviča Avdejeva koji je pregledao optuženog između 2010. i 2011. godine, za medicinskog eksperta. U slučaju da on ne bude na raspolaganju, sud je zatražio da se postavi neki drugi ruski lekar i da podnese „detaljan izveštaj“ o zdravstvenom stanju optuženog.

Međutim, 3. februara, Sekretarijat je obavestio sud da je Šešelj odbio da ga pregleda ruski kardiolog koga je imenovao kao medicinskog stručnjaka, kao i da ga pregleda „bilo koji lekar koga postavi sud“.

U međuvremenu, Sekretarijat je ispunio zahtev Vojislava Šešelja da ga pregleda četvoročlani tim srpskih lekara koje je on sam izabrao. Na statusnoj konferenciji, koja je održana 7. februara, Šešelj je, između ostalog, rekao:

- Ovog puta primiću srpske lekare. Oni će podneti pisani izveštaj, ali ga neće predati vama, niti Ministarstvu zdravlja Srbije, već će to biti saopštenje za javnost koje će biti obelodanjeno na konferenciji za novinare i objavljeno na mojoj veb-stranici. Taj izveštaj sadrži vrlo važne i vrlo ozbiljne podatke, čak i u ovako preliminarnom obliku. Ali, ja samo preko javnosti i objavljivanja svih tih podataka mogu sve to da demaskiram - rekao je Šešelj.

Zbog svega toga, sud je zatražio da se formira još jedan lekarski tim.

Šešelj je operisan u petak, kada mu je ugrađen novi aparat koji reguliše rad srca, jer stari nije dobro radio. Ta informacija je potvrđena u Tribunalu, kao i da se Šešelj u subotu vratio u ćeliju, ali zbog zabrane da daju informacije o Šešeljevom zdravstvenom stanju, iz Haškog tribunala nisu saopštavali nikakve detalje o tome.


SUD ODLUČUJE

NA sajtu Tribunala do utorka uveče je stajala najava da će se, uprkos činjenici da je Šešelj previše bolestan da bi se vratio u sudnicu, iznošenje završnih reči nastaviti 14. i 15. aprila.

Sam Šešelj insistira da se u sredu pojavi u sudnici, ali će odluku o tome, ipak, doneti veće sudija, koje može i da odloži početak iznošenja Šešeljevih završnih reči.