Francuzi dali zlato za pokolj u Srebrenici?

E. R.

29. 02. 2012. u 20:58

Teza Radovana Karadžića o pozadini ubistava u Srebrenici: Francuska obaveštajna služba dala zlato kako bi vojska bosanskih Srba streljala muslimane

HAŠKI optuženik i prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić sugerisao je u sredu tokom unakrsnog ispitivanja bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog korpusa VRS Dražena Erdemovića da je francuska obaveštajna služba dala zlato kako bi vojska bosanskih Srba streljala muslimane iz Srebrenice u julu, 1995. godine.

Karadžićeva teza je, kako je objasnio, da je "zlato došlo iz inostranstva da se učine stvari koje su učinjene...likvidacije i egzekucije u julu 1995. godine".

- Zlato potiče od jedne tajne službe koja je imala veze sa vašom grupom - rekao je Karadžić Erdemoviću.

- Nikad čuo - odgovorio mu je svedok koji se sedmi put pojavio u Haškom tribunalu.

- A niste li čuli da je Deseti diverzantski odred imao veze sa francuskom obaveštajnom službom, čije je pripadnike posle rata u BiH vodio u Zair da ratuju?

- Čitao sam u novinama dok sam bio u pritvoru Haškog tribunala da je neke od mojih bivših saboraca odveo francuski pukovnik u Zair - odgovorio mu je Erdemović. - Čuo sam i da je komandant Desetog diverzantskog odreda Milorad Pelemiš dobio kilograme zlata iz Srebrenice zato što nas je poslao da streljamo civile.

SVEDOČENJE ERDEMOVIĆA

Erdemović je potvrdio da je 16. jula na farmi Branjevo sa još sedmoricom pripadnika Desetog diverzantskog odreda streljao između 1.000 i 1.200 muslimanskih civila. Optuženi Karadžić je tvrdio da je to bilo nemoguće učiniti za tako kratko vreme, kao i da na tom prostoru nije moguće sahraniti toliki broj žrtava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Nostradamus

29.02.2012. 21:27

Kakva neuloza - Francuzi dali zlato za streljanje?. Sa druge strane Karadzic je psihijatar, a ipak izjavljuje ovakve stvari, pa mi nisu bas jasni ciljevi njegove "odbrane" na sudu?.

sovica

29.02.2012. 22:05

@Nostradamus - Pitanje Nostradamusu : koja bese prva zemlja u Evropi koja je zabranila Burke?

zoks

01.03.2012. 13:46

@Nostradamus - Da imas pojma sta su ti isti francuzi radili u npr Ruandi,ne bi tako govorio! Mnoge prljave igre zapada ce se otkriti!A vidis i sam da se polako otkrivaju prljave igre,zavere, oko Srbije,vikiliks,svedjani,nemac,itd...! Nije ta Srebrenica bas sve onako kako kreatori demokratije hoce da predstave zajedno sa svojim slugama!

Simeon

02.03.2012. 22:56

@Nostradamus - Tebi mnogo cega nije jasno, a trpas se svuda. Kad ne znas onda cekaj dok neko objasni. Samo ni onda neces shvatiti jer ti to ne lezi.

Nostradamus

04.03.2012. 08:42

@Nostradamus - A kakve veze imaju burke sa zlatom za streljanje ljudi?.

Nostradamus

04.03.2012. 08:44

@Nostradamus - Gospodine Simeon, pa zasto vi ne objasnite to, jer ocigledno razumete sta Karadzic zeli sa ovom "taktikom"?.

Nostradamus

04.03.2012. 08:48

@Nostradamus - Francuska "legija stranaca" sluzi upravo za te "prljave poslove" i to nije nikakva tajna. Ali ako ste svesni tudjih zlodela, zasto onda niste svesni zla koje je ucinjeno u nase ime?. Verujete li vi da su Francuzi namerno dali zlato da bi nas postene Srbe ocrnili, tim streljanjem?. Mortam da kazem da je ideja o tome, psiholoski gledano, na nivou razmisljanja deteta od 5 godina. Puno pozdrava.

Milutin

02.03.2012. 07:52

CIA je radila posredno. Za prljave poslove koristila je drzavljane drugih zemalja. U VRS bilo je i onih kojima je rat sluzio za licno bogacenje. Posto Francuzi ne podnose muslimane a streljanjem u Srebrenici su jednim udarcem 'ubili dve muve', pobili muslimane a Srbima, zbog vezivanja Francuza na Palama, podmetnuli nogu. Mozda u svedocenju Erdemovica ima supljina ali drugi mogu kazati vise jer Erdemovic je ucen kako da 'svedoci'.

nikodije

04.03.2012. 02:28

Ja sam samo pitao u cijem dzepu je zavrsilo to zlato,ali vi necete to da objavite.Mozda neko zna.