Otmice zemunskog klana (3): Kumovi dele plen

04. 03. 2013. u 20:57

Ne smete da ga bijete puno, naredio Spasojević. Otmicu naredili Šiptar i Legija, kome je pripalo pola para

SLEDEĆA lokacija za skrivanje Vuka Bajruševića bio je - Surčin. Odabrana je jedna od dve kuće Dejana Milenkovića Bagzija (sada svedok-saradnik), koju mu je poklonio Ljubiša Buha Čume, takođe svedok-saradnik, u Vojvođanskoj ulici 241-243.

Jednog jutra oseća užurbanost otmičara, kao da ih je više. Govore mu da su se čuli sa njegovim ujakom iz Subotice i da se on mnogo založio za njegovo oslobađanje. Skidaju mu lepljivu traku, ali ostavljaju zavoj preko očiju, koji čvršće stežu. Daju mu ujaka na telefon i naređuju da mu kaže da ne pravi gluposti i da se pridržava uputstava otmičara. Telefon uzima neko od kidnapera i nastavlja razgovor. Vuk je svestan da je ujak prethodno tražio potvrdu da mu je sestrić živ i da su mu zato dali telefon.

Smeštaju ga na zadnje sedište nekog vozila i polaze. Tokom vožnje dva puta se zaustavljaju. Stoje po nekoliko minuta i opet kreću. Treći put staju. Ovog puta sve je drugačije. Naređuju mu da stavi kapuljaču od jakne na glavu i da izađe napolje.

Jedan od otmičara ga pita da li ima para za taksi. Kada su dobili odrečan odgovor, otmičar je izvadio 900 dinara i tutnuo mu u ruke. Kada je posle video cifru, setio se da je isti iznos imao kod sebe one večeri kada su ga oteli.

- Lezi na asfalt, stavi ruke na glavu i broj do 500 - glasila je sledeća naredba. - Kad završiš, ustani.

Ovog puta Bajrušević nije poslušao naređenje. Čim je čuo da se zvuk automobila udaljio, ustao je i skinuo zavoj.

- Bio je mrak - prisećao se neku godinu kasnije Bajrušević. - Stajao sam pored reklamne table na kojoj je pisalo BTC. Shvatio sam da sam u blizini buvljaka u Novom Beogradu. Uputio sam se ka svetlima i zaustavio taksi. Odvezao sam se kući.

Vuk Bajrušević pušten je 27. novembra između 19 i 20 časova. Kasnije, pričajući o danima zatočeništva, sećao se da je uz njega, sve vreme, bio jedan momak koji je bio vrlo korektan i za koga pretpostavlja da je u „njihovoj hijerarhiji bio na najnižem stepenu“. Istraga je utvrdila da je reč o Marku Petroviću Mamici i on je taj koji mu je dao novac za taksi. Kraj njega je, tokom te poslednje vožnje do slobode, sedeo Dejan Milenković Bagzi.

Svedok-saradnik Zoran Vukojević Vuk, koji je brinuo o obezbeđenju vođa „zemunskog klana“, ispričao je kasnije istražnim organima da je kidnapovanje Vuka Bajruševića bila prva otmica „zemunaca“. Od Dušana Spasojevića je čuo da je Milorad Ulemek Legija posredovao kod otkupa i da je bio angažovan u obezbeđivanju Bojane Bajrušević.

Ova otmica je, zahvaljujući svedocima-saradnicima, ali i Dušanu Krsmanoviću, detaljno istražena tek u policijskoj akciji „Sablja“ 2003. godine. O otmici Vuka Bajruševića svedočio je i Saša Petrović, pripadnik klana, sa čijom sestrom Mirjanom Spasojević ima dete. On je naveo da mu je Spasojević jednom prilikom naredio da odnese hranu u zgradu kod Instituta za majku i dete, rečima: „Odnesi to Mamici.“

- Video sam vezanog čoveka lisicama za ruke i noge, a između je bio lanac. Preko lica je imao selotejp traku - svedočio je Petrović. - Znam da su pregovori išli jako teško.

KONTROLA NA PUTU VUKOV ujak Zoran kaže da je na putu od Zemuna primećivao momke, na svakih 300-500 metara, sa mobilnim telefonima. Znao je da ga prate. Nije, međutim, znao da su ga „promašili“ i da su očekivali drugi tip „volvoa“. Bio je na telefonskoj vezi sa Kumom i Dućom, koji su ga navodili kuda da vozi.
- Sve vreme sam na otvorenoj liniji imao nekog „Bosanca“, takav mu je bio naglasak - priseća se Zoran.
- Govorio mi je kuda da idem, čas levo, čas desno... Kada sam ostavio pare i vratio se kući, svi su skočili na mene i pitali me gde je Vuk. Ta neizvesnost dok se nije pojavio, trajala je tri sata. Kasnije su me ponovo zvali i tražili još para. Upućivao sam ih na Bojanu. A, oni mi kažu:
- Sa tom aždajom nećemo da razgovaramo. Ti si normalan, sa tobom ćemo.

Pregovarali su Šiptar i Kum i mislili su da ih Bojana snima, ali se nisu mnogo brinuli oko toga.

Najiscrpnije detalje dali su Krsmanović i Miladin Suvajdžić. Krsmanović je naveo da su otmicu naredili Šiptar i Legija.

- Podela para je obavljena u Kotobanji, u Surčinu - opisao je Krsmanović. - Brojali su Čume i Duća. Duća mi je dao 50.000 maraka, ali mi je odmah, kao i ostalima, uzeo 10.000, navodno da se kupi Ljilji Buhi džip. Deo para sam odmah potrošio, ali mi je najveći deo uzeo Duća. Rekao je kao da će da ih čuva, a kada mi budu zatrebale da tražim i da će mi dati. Navodno, možda su obeležene, pa da ih „opere“. Nikada mi ih nije dao, a ja nisam ni tražio. To su bile prve pare koje sam ja dobio od Duće. Međusobno smo šaputali da je Legija dobio pola i da je to bio deo dogovora sklopljen još pre otmice.

Miloš Simović je, kao i u mnogim drugim krivičnim delima, bio glavni organizator otmice. On je direktno primao uputstva od Spasojevića, a onda je to sprovodio u delo.

Miladin Suvajdžić - Đura Mutavi, bio je u svom iskazu još konkretniji o ulozi Legije u otmicama. Ovaj Novosađanin je nabavio sve mobilne aparate koji su korišćeni u kidnapovanjima i bio je u grupi koja je obezbeđivala put kojim je išla primopredaja para. Za svoj deo posla, nije dobio kao ostali novac od naplaćenog otkupa, već pola kilograma Spasojevićevog heroina, koji je bio kod Čode u Novom Sadu. Trebalo je da ga proda, i da novac uzme za sebe. Đura Mutavi, međutim, kaže da to nikada nije uradio.

Braća Simović su, prema nekim informacijama koje su dali svedoci-saradnici, dobili po 250.000 maraka, dok je Vlada Budala „prebio dug“, pošto je dugovao Spasojeviću 150.000 maraka za kuću koju je kupio.

Đura je ispričao da je Spasojević određivao ko će da čuva otetog Vuka.

- Ne smete da ga bijete mnogo. Ponašajte se prema njemu korektno - ispričao je Suvajdžić. - Vlada Budala, Jure, Simovići i Krsmanović voleli su da budu brutalni i Duća je to znao.

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Branko

04.03.2013. 21:41

Zlikovci koji su već u zatvoru neka tamo ostanu bez mogućnosti bilo kakve amnestije-pomilovanja, a barabe koje su na tzv.slobodi uhapsiti, osuditi i poslati da im prave komšiluk u samicama.

miko

05.03.2013. 00:15

Zašto Čume ne odgovara za otmicu,šverc droge,ubistva.Sad je on uspešan biznismen a nije čudno takvi su svi biznismeni u Srbiji.

grobari cg

05.03.2013. 07:34

I sta sad je ovo kao feljton novosti? dal je moguce da nema o cemu da se pise ? pa ovo smo citali 10 godina muka nam je vise ..molim omiljeni dnevni list da malo relaksira narod :)

Zika

05.03.2013. 17:34

@grobari cg - Zar toliko negativnih elemenata. Pa to je gradjanski rat. Sta rade snage bezbednosti. Uvek su bile efikasne, najbole na svetu.

Mis_Pigi

05.03.2013. 07:57

sve se to dalo srediti kao neke, po sistemu pružao je otpor prilikom hapšenja, i likvidacija

Momcilo

05.03.2013. 12:31

Kada ce na red doci otmica Slobodana Milosevica i njegova prodaja Hagu? U fantomkama, farmericama i patikama su pred ocima celog sveta, koji nam se naravno smejao, izveli tu otmicu! Napisite malo ko je uzeo pare od nagrade i na koliko su je delova podelili...

okelapavlovic

06.03.2013. 05:14

Kad vam je potreban novac , napisite knjigu ali gledajte da bude slicne sadrzine jer to izgleda prolazi. Jadni li su priznati pisci jer im hleb otimaju glumci, voditelji ,policajci... zalosno !