Mile Novaković: Legija davao moć mafiji

M. ANTIĆ

01. 03. 2013. u 20:59

Autor knjige „Otmice zemunskog klana“ o zlodelima mafijaša: Od otmica zaradili 20 miliona evra. U akcije išli sa policijskim značkama

SRBIJOM nikada, pre „zemunskog klana“, nije harala moćnija, zloglasnija, organizovanija i vlastima bliskija mafijaška organizacija. Njihovo jezgro brojalo je dvadesetak jurišnika, a šire, armija od preko 200 „vojnika“. Vršili su najteža krivična dela - tridesetak ubistava, na stotine krađa i ucena. Drogu su rasturali na tone. Prvi su na ovim prostorima počeli da otimaju ljude. Samo od otkupa dobili su više od 20 miliona evra, a od droge i ostalih prljavih poslova zgrtali su, u to vreme, na stotine miliona maraka. Pošto su zločine vršili gotovo javno, bili su ubeđeni da sve to rade - u ime i za dobro države!

Penzionisani pukovnik srpske policije Mile Novaković, autor knjige „Otmice zemunskog klana“, koja će se od srede naći na kioscima u izdanju Kompanije „Novosti“, ovako objašnjava zašto se latio spisateljskog posla. Iako je čitavog svog policijskog staža jurio kriminalce i smeštao ih iza rešetaka, sada je odlučio da „ukoriči“ tu, kako kaže, opaku mašinu smrti i zla, protiv koje se godinama borio:

ĐINĐIĆ IM NAJVIŠE SMETAO * KAKO se dogodilo da ubiju premijera Đinđića?
- Kad Ljubiša Buha počinje da ih raskrinkava, mnogi koji su na bilo koji način stajali iza „zemunaca“ počinju da im okreću leđa. Oni su zbog toga bili besni. Jurili su Čumeta, planirali likvidaciju Čedomira Jovanovića i Bebe Popovića, ali su od toga odustali. Rešili su da ubiju Đinđića, jer ih je Legija „ubedio“ da se svi nalaze na haškoj poternici. Taman kad smo trebali da ih uhapsimo, oni su ostvarili svoj cilj. Da to isto veče nisu proglašeni ubicama premijera, verovatno bi već sutradan, preko svojih ljudi, koje su imali u svim strukturama, pokušali da preuzmu vlast u zemlji.

- Oni su do tada neviđenom metodom, nepoznatom u teoriji i praksi kriminala, uspevali da od porodica otetih izvuku ogroman novac. U knjizi je detaljno opisano desetak najvećih otmica koje su „zemunci“ izveli pred kraj 20. i početkom ovog veka. Za otkup Milije Babovića uzeli su 11 miliona evra, za „vraćanje“ Miroslava Miškovića dobili su 7,5 miliona nemačkih maraka.

* U knjizi na uzbudljiv način opisujete to njihovo umeće u izvođenju otmica i, posebno, naplati otkupa.

- Vrh „zemunskog klana“ činili su Dušan Spasojević Šiptar, Mile Luković Kum i Milorad Ulemek Legija. Njih trojica su u to vreme bili ljudi koji su odlučivali o životu i smrti u Srbiji. Kad je, recimo, Legija tipovao Miliju Babovića, Šiptar i Kum su odmah u pogon stavljali svoju „mašineriju smrti“. Legija je po alibi otišao u Grčku kod najboljeg Babovićevog prijatelja na odmor. „Zemunci“ su oteli Babovića, smestili ga na nekom od salaša, vezanog lancima, a porodica otetog pozvala je Legiju da pomogne. On je dotrčao i stavio im se na raspolaganje. „Zemunci“ su telefonom ispostavili račun, a Legija je, obećavajući da će otkriti otmičare, svojim partnerima nosio novac za otkup. Kad su pare stigle do Šiptara i Kuma, oteti je puštan na slobodu, a plen se delio po dogovorenoj šemi. Legija je uvek uzimao polovinu. Drugi deo „zemunci“ su delili onako kako bi odlučio Šiptar. I tako kod svake otmice.

* Drama Babovića trajala je 40 dana. Šta je bio razlog tome?

- „Zemunci“ su se uplašili da ne budu otkriveni, pa su „igrali“ na dva koloseka. Porodicu su pritiskali da plati, a Legija se sve vreme predstavljao kao „oslobodilac“. Milija je imao povlašćen položaj sve do pokušaja bekstva, a onda je bio izložen neviđenoj torturi. Na kraju, za njega su izvukli najviše novca.

* Kako se onda desilo da Miroslav Mišković bude pušten za nepuna 24 časa?

- On je kidnapovan u ranim jutarnjim satima. Odveden je na nepoznatu lokaciju i bačen u jamu. Za njega su „zemunci“ odmah zatražili otkup od pet miliona maraka. I od porodice i njegovih saradnika u „Delti“ dobili su odgovor da su spremni da istog dana plate otkup. Ali pošto su znali da se zbog otmice Miškovića cela policija i DB digla na noge, otmičari su u ovom slučaju pokazali dotle neviđenu umešnost.

Jedna od žrtava „zemunskog klana“ pronađena je u lancima
* U čemu se ona sastojala?

- Pristali su da razgovaraju samo sa jednim čovekom. Oteti Mišković je izabrao svog kuma i jednog od rukovodilaca u „Delti“ Milana Spasojevića. Njega su otmičari punih dvadeset sati, iz minuta u minut, sa različitih telefona i mesta, kako ih policija ne bi otkrila, zvali, davali mu uputstva. Čas da krene ka Novom Sadu, čas ka Nišu, onda ka Zagrebu, pa da se vrati u grad, da promeni telefon, zatim da nađe druga kola... I, tako su ga vijali satima.

* Zašto su to radili?

- Pošto su sve vreme mislili da Miškovićevog čoveka prati policija, na kraju su iz jame izvukli vlasnika „Delte“ i primorali da pozove ministra Dušana Mihajlovića i da ga zamoli da naredi policajcima da se povuku, kako bi njegov čovek mogao da im preda otkup. Taj razgovor je dramatičan i u knjizi je dat njegov traskript. Mihajlović je povukao sve snage, pa je otkup predat. Mišković je ostavljen na auto-putu u cik zore.

* Otkud „zemunskom klanu“ tolika moć? Vi ste u jednom trenutku, 2002. godine, rekli. „Ako mi ne uhapsimo njih, oni će uhapsiti državu“. Kako to objašnjavate?

- Dušan Spasojević i Mile Luković su krenuli sa ulice. Došli su iz okoline Leskovca. Najpre su se bavili sitnim krađama i rasturanjem droge. Onda su upoznali vođu „surčinskog klana“ Ljubišu Buhu Čumeta. Radili su za njega i tu ojačali. Preko sadašnje Legijine žene upoznali su se sa Miloradom Ulemekom i odmah se „našli“. U međuvremenu, ubijen je Arkan, šef nad šefovima srpskog podzemlja. Legija je dobio odobrenje od države da ga osveti. Naoružao je „zemunce“ i zajedno su izvršili seriju od desetak likvidacija. Već u tom trenutku, „zemunci“ su mislili da rade za državu. Dolazi 5. oktobar 2000. i oni svoje učešće u tim događajima kapitalizuju novim vezama sa novom političkom elitom.

ČUME UZVRATIO UDARAC * KAKO je došlo do sukoba unutar klana. Šta je bio uzrok?
- Legija od početka nije „mirisao“ Čumeta. On, Šiptar i Kum doneli su odluku da ga ubiju. Najpre su nagovorili njegovu suprugu Ljiljanu da ga otruje. Ona mu daje otrov, ali Čumeta na čudesan način spasavaju na VMA. Kasnije, lično Legija i Sretko Kalinić, glavni pucač „zemunskog klana“, kreću da ga likvidiraju. Postavljaju zasedu, izlaze ispred njega, ali obojici su zakazale automatske puške. Čume shvata o čemu se radi, javlja se policiji i pristaje da ispriča „sve što zna“ o „zemuncima“. Mene vraćaju na čelo „Poskoka“.

* Da li to znači da ih je i nova vlast prihvatila kao kriminalce?

- U neku ruku da. Preko Legije oni su mogli svuda da se probiju. Legija je tada važio sa junaka, oslobodioca, gospodina... Uostalom, kompletno naoružanje iz Stanice policije u Starom gradu, u noći između 5. i 6. oktobra, odneto je u Zemun i tamo zakopano. Ono je kasnije korišćeno u svim zločinima „zemunskog klana“. U akcije su išli policijskim maricama, u policijskim uniformama i sa policijskim značkama. Uvek ih je štitio JSO.

* Hoćete da kažete da je država pred njima svesno žmurila?

- Do određenog momenta, svakako. U knjizi se to jasno vidi.

* Po odluci tadašnjih koministara policije, formiran je „Poskok“, a vi ste bili njegov šef. Šta je bio vaš zadatak?

- Prevashodno da istražimo ubistvo Ćuruvije, da rasvetlimo zločin na Ibarskoj i ubistvo Ivana Stambolića. I, da pratimo ostala zbivanja na kriminalnoj sceni. Već tada se videlo da su „zemunci“ silni i da imaju zaštitu. Svejedno, mi smo ih pratili, prikupljali dokaze. Ali išlo je teško. Posebno kod otmica, jer niko nije želo da sarađuje. Ipak, posle otmice Miškovića, „zemunci“ su znali da smo im na tragu, pa su lažnim s pasošima pobegli na Zapad. U francuskoj su uhapšeni. Kada su vraćeni, pritvorili smo ih zbog lažnih pasoša i pripremali krivične prijave za otmice. Međutim, oni u jesen 2001. godine pokazuju svu svoju moć. Potežu veze među političarima, u policiji, DB, tužilaštvima i sudovima i ubrzo su pušteni na slobodu. „Poskok“ je rasformiran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Laki

01.03.2013. 21:33

Ko je iz vrha politike davao moc mafiji? Bez te pomoci ni 10 Legija ne bi vredelo, bez tog podatka ova knjiga gubi smisao.

BRZI

01.03.2013. 22:10

@Laki - u pravu si laki, a ovakva " lektira" ima i još loš nus efekat, da indirektno glorifikuje krimose.

kicholino

01.03.2013. 22:20

@Laki - pa to bih i ja upitao..napisao penzos knjigu da narodu uzme lovu posto se svi loze na te gluposti,a najbitnije detalje izostavio....

Stevan

01.03.2013. 21:50

Sve ste to znali i niste ih uhapsili, neg ste iho pustili da ubiju Djindjica. Zbog toga bi trebalo da zavrsite u zatvoru. Inace, gde su ti silini milioni zavrsili?

Branko

01.03.2013. 21:52

Da vidimo komentare "patriotskih, navijačkih..." i svih drugih retrogradnih, razarajućih "snaga" srpskog društva. Javite se "ss"-ovci, "narandže",Kurte&Murte. Imate drvlje i kamenje, a može i neka lomača da se spremi za potpalu. Figurativno, naravno. Svako vam dobro. Puno pozdrava.

Stefan Perovic

01.03.2013. 22:09

Zemunski klan celo vreme radio za DOS ,hapsio Slobu,saslusavao gradjane,a Ceda J. Spasojevicu nosio cigare u Shilerovu.i Mile nam prica nesto sasvim drugo.Jedina mafija u to vreme je bio Zemunski klan i Surcinski klan koji je isto sljakao za DOS,a kasnije je vodja mafije Chume,Buha dobio od DOS/a da asfaltira puteve po Srbiji...

Mirko

01.03.2013. 22:50

@Stefan Perovic - Amerikanci su preko zemunskog klana sredili Djindjića, jer je počeo mnogo da talasa oko Kosova. Spona im je bio Čeda. Nikada Čeda nije objasnio prirodu svojih odnosa sa zemunskim klanom, zašto ih je obilazio u zatvoru i šta su se domundjavali? U ovo verujem, znajući za koga Čeda radi.

Duleee

01.03.2013. 23:31

@Stefan Perovic - Al ste vas dvojica obavesteni?! Je li Perovicu, "Jedina mafija u to vreme je bio Zemunski klan i Surcinski klan"!!! Zar to onda nisu dve mafije ;). I da, zar tvoj idol Sloba tada nije koristio usluge Legije i njegove kriminalizovane JSO (Stambolic, Ibarska magistrala)?! A mozda su za vas Legija, Siptar, Kum velike i neosporne patriote?!

Stefan Perovic

02.03.2013. 07:43

@Stefan Perovic - @Duleee:ti mora da si neki petooktobarac,kojem su dobro izaprali glavu...Nema Sloba nikakve veze sa ubistvom Stambolica,jer se on nije uopste ni kandidovao za trku predsednika na tadasnjim izborima,tako da ne postoji nikakav razlog da Sloba stoji iza tog ubistva......Zemunski klan je ogranak Surcinskog klana ako nisi znao,odvojio se od njih...Mile nam ne rece,gde je ona silna lova zavrsila od Spasojevica.....Uh kako je mocna dosovska propaganda,jos uvijek djeluje na pojedince...

Boro

01.03.2013. 22:21

Jadni su ovi bivsi pukovnici. Sve su znali a suteli.Treba ih odmah u zatvor.Sedis tu 20 godina i sad pricas.

rr

01.03.2013. 22:31

Gospodine Mile, kao iskusan operativac Vi sigurno znate mnogo vise no sto ste napisali u toj knjizi...samo ono sto je najbitnije za potpuno raskrinkavanje hobotnice ste izostavili....recite slobodno ako ste covek i policajac imena politicara koji su radili za Zemun i Surcin,,,recite ko Vas je sprecio da ih uhapsite pre ubistva Djindjica, recite ko je sada od njih u vlasti.....samo tako mozete opravdati svoju profesiju i postenje...sve drugo nema svrhe pa cak i ova poluistinita knjiga ....

branko1

01.03.2013. 22:57

@rr - E moj Mile,kome ti pričaš bajke.?To što ti pričaš i pišeš je sprdačina Istina je drugačija i porazna za one koje ti "slaviš"

Kajzer Soze

01.03.2013. 22:58

Gde si bio pre 10-12 godina,nego sad pricas neku pricu koja se vec zna.Ja i neznam zasto su ti posvetili ovu rubriku.

AlexKg

02.03.2013. 05:54

"„Poskok“ je rasformiran" tada je bila rasformirana i demokratija u Republici Srbiji !

sMile

02.03.2013. 06:43

Zemunski klan stvorili su Surcinci, ucili zanat od njih,, surcinci su bili najaci u drzavi a i dan-danas Cume drzi konce u svojim rukama,,!! ;-))

goran

02.03.2013. 08:18

......pa kad sve to znate,celu istinu i pravdu,recite kad-gde-i kako su ubijeni Spasojevic i Kum????i gde je sve to bogatstvo zavrsilo?????/ sto je tako brzo srusena Silerova,aaaaaaaaaaa Mile???? sve si znao al nista nisi radio!!!! Katastrofa!

Zoran

02.03.2013. 12:16

"Onda su upoznali vođu „surčinskog klana“ Ljubišu Buhu Čumeta. Radili su za njega i tu ojačali." Po ovoj izjavi se vidi ko je bio glavni kriminalac u Beogradu.Policija je sve to znala i ništa nije preduzimala.Malo logike i nastaje pitanje.Ko je i sa kime rušio vlast 2000 godine?Ovaj Novaković prikriva glavne informacije.

krle - dron

02.03.2013. 17:21

Najveci razbojnici i smradovi ikad vidjeni u srbiji posle hapsenja u francuskoj i katancenja u CZ-u potezu svoje politicke veze i pokazuju svoju snagu i bivaju pusteni. Po pustanju organizuju ubistvo premijera,Ko ih je pustio ??? taj je narucio ubistvo premijera.....

грађанин

03.03.2013. 09:08

миле,миле,,,,ако је и од тебе,много је.....смањи мало...

Miki

03.03.2013. 11:57

Ma ajde bogati, ti si kao radio ali su ti bile vezane ruke. "Država ih je štitila" ??? Kakva su to lupetanja? Tvoje priče ne bi progutali ni tinejdžeri.

Dejan

03.03.2013. 15:21

Čitava bivša država (socijalistička Jugoslavija) funkcionisala je decenijama na kriminalnom radu. Kad se od kriminala krene, ne može se daleko stići. Srbiji će biti potrebne nove decenije da se tog nasleđa konačno reši.