JOŠ trojica optuženih za trgovinu narkoticima sa Darkom Šarićem u ovom trenutku pregovaraju sa Tužilaštvom za organizovani kriminal o priznanju krivice, saznaju „Novosti“! Kada se ova trojka dogovori, broj onih koji su izneli detalje o organizovanju i krijumčarenju tone kokaina iz Južne Amerike u zapadnu Evropu, ali i načinu kako je gang funkcionisao i čiju je pomoć u Srbiji imao - popeće se na 10!

Prema onome što saznajemo, pri kraju je još jedna istraga o pranju para. Na čelu ove ekipe je mlađi brat narko-bosa iz Pljevalja - Duško Šarić. Osumnjičeni su da su novac od kokaina, reč je o osam miliona evra, ubacili u legalne tokove na teritoriji Srbije kroz kupovinu firmi i nepokretnosti.

Jedinica za finansijske istrage MUP Srbije do sada je, kako nam je rečeno, pronašla i privremeno zaplenila imovinu Darka Šarića, koja se procenjuje na više od 100 miliona evra. U Beogradu je, tako, po odluci sudije Posebnog odeljenja Višeg suda, oduzeto šest stanova, vila na Dedinju, nekoliko garaža, oko 150.000 evra i blizu dva miliona dinara...

Prema podacima operativaca MUP Srbije, ovaj Pljevljak, koga potražuje nekoliko zemalja zbog trgovine narkoticima, u našoj, ali i okolnim zemljama oprao je više od četiri milijarde evra, a sumnja se da je ta cifra dvostruko veća. Pomoću saradnika, prevashodno ljudi iz sveta politike i biznisa, kupio je gotovo sve što je bilo na prodaju.

Šarić i njemu bliski ljudi, koji su radili u njegovo ime, pojavljuju se kao vlasnici ili suvlasnici u više od 50 firmi. Sve je počelo osnivanjem tri firme u američkoj državi Delaver.

Jedan od svedoka Mile Jerković pričao je u sudnici Posebnog odeljenja kako je, preko advokata Radovana Štrpca, poslovao sa Pljevljakom, često i na svoju štetu. Za to je, u jednom trenutku, okrivio čak i Agenciju za privatizaciju.

- Štrbac mi je rekao da on i ja zajedno učestvujemo u privatizaciji „Agrokombinata“ - pričao je Jerković kako se u rukama Šarića našlo desetine firmi i poljoprivrednih dobara, sa najplodnijom vojvođanskom zemljom. - Nismo imali dovoljno novca i tražili smo od Šarića i Gorana Sokovića. Cena je bila 58 miliona dinara. Šarić je rekao da nađemo firmu na koju će da nam prebaci 600.000 evra.

Sutradan je Jerkoviću od firme „Mateniko“ uplaćen traženi novac. On je detaljno pričao i o kupovini „Mitrosrema“, „Bačke Sivac“, „Mladog borca Sonta“... U ovim poslovima pored Štrpca, pojavljivali su se i Andrija Krlović i Zoran Ćopić.

Policiji je donekle bila olakšana finansijska istraga kada je reč o Šariću, jer su radeći na slučaju Antona Stanaja i njegove firme „Rokšped“ iz Podgorice, koji je uhapšen u Beogradu zbog šverca cigareta, došli i do imena ovog Pljevljaka.

JOČIĆ DAO PRVI NALOG AKCIJA na razbijanju narko-klana Darka Šarića započela je još 2007. godine posle zaplene više od 20 kilograma heroina u jednoj garaži u Novom Beogradu. Tada su uhapšeni Arso Šarić i još jedna osoba, dok su vlasnici garaže bili Darko i Duško Šarić. Operativni podaci srpske policije su govorili da je reč o opasnoj narko-grupi i po nalogu tadašnjeg ministra policije Dragana Jočića formiran je predmet i počelo je da se radi na razbijanju ovog klana.

- Pod lupu su bila stavljena dva kruga privatizacije - objašnjava izvor „Novosti“ iz istrage.

- Anton Stanaj je prvo preko trećih, povezanih lica kupovao gazdinstva po Vojvodini. Samo jedna od tih firmi imala je 8.600 hektara oranica i bogat stočni fond. Posle hapšenja 2007. godine, kada je već uveliko bilo najavljeno donošenje zakona o oduzimanju imovine stečene organizovanim kriminalom, on je počeo da prodaje svoju imovinu prijateljima kako ne bi ostao bez ičega. U tome je učestvovao i Darko Šarić.

Sa otpočinjanjem akcije „Balkanski ratnik“ braća Šarić su prodali veći deo imovine u Crnoj Gori, odnosno prebacili je na treće osobe kako bi izbegli zahtev Srbije za njenu blokadu. To isto su uradili i u našoj zemlji, gde se kao glavna firma za kupovinu pojavljuje njihov „Municipijum S“, kojim je rukovodio Nebojša Jestrović.

Interesantno je da je za Šarića imovinu u Srbiji u prvo vreme kupovao brat Antona Stanaja, Nuo Stanaj, i to iz Crne Gore.

Piramidalni sistem osnivanja preduzeća, kroz koje se pere prljav novac, Šarić je vrlo brzo u potpunosti preuzeo od Stanaja, a potom je pokupovao i njegove firme. Ipak, sam taj čin je pomogao finansijsku istragu protiv pljevaljskog narko-bosa.