Kasa i Mališanović iznosili novac

J. LEMAJIĆ

21. 11. 2012. u 20:59

Kako je dvojac Kasa - Mališanović postao fatalan za nekoliko subotičkih preduzeća. Silni milioni evra završili u Mađarskoj i Kanadi

VEZU između subotičkog biznismena Peđe Mališanovića i Jožefa Kase, uticajnog političara, a potom i direktora filijale Agrobanke, republički organi će, po svemu sudeći, dugo istraživati.

- Ono zbog čega se Kasa i njegov tadašnji pomoćnik Malešević terete jeste to što je većina kredita Agrobanke za mnoge sumnjive poslove Peđe Mališanovića odobravana i pre obezbeđivanja bankarskih garancija ili stavljanja hipoteke na imovinu - saznajemo od izvora bliskog istrazi.

Krivična prijava protiv Kase, Mališanovića, Zorana Maleševića i Miomira Paovice podneta je prvenstveno zbog „Male Bosne“, koja je kreditima dovedena do propasti, ali u igri su i druga preduzeća, od kojih je većina u stečaju, a iza kojih stoji dvojac Kasa-Mališanović.

Nimalo jednostavnim transakcijama na račun poljoprivrednog kombinata „Mala Bosna“, iz istoimenog sela kod Subotice, sa oko pet stotina hektara oranica, prebacivani su dugovi drugih preduzeća Peđe Mališanovića - „Azotare“, „Azohema, „Peđakomerca“ „Vetproma“, „Panvite nova brazda“ iz Đurđina.

KREDITI IME Zorana Maleševića javnosti je najmanje poznato. On je u jednom periodu bio zamenik Jožefa Kase u subotičkoj filijali Agrobanke, ali je pre dve godine dobio otkaz kada je otkriveno da je nezakonito obračunavao kredite za poljoprivrednike koji su deljeni iz gradskog Fonda za poljoprivredu.

Svemu tome mnogo je pomogao i sudski veštak Miomir Paovica, koji je u Subotici poznat po tome što je za potrebe gradske uprave radio procene prilikom zamene poslovnih prostora. Tada su neke od najatraktivnijih lokacija u gradu došle u ruke subotičkih kontroverznih biznismena. On je kapital „Male Bosne“ procenio na čak 1,7 miliona evra, što je nekoliko puta više nego što zaista vredi, i tako bila garant za ostale zajmove kod Agrobanke.

I pored sveg novca koji je stizao raznim kanalima, u blokadi su „Azotara“ i „Azohem“, na čijem čelu UO je niko drugi nego Jožef Kasa. „Panvita nova brazda“ i „Vetprom“ su u stečaju, dok su „Subotičke novine“, u kojima Mališanović procentualno ima neznatan ulog ali praktično svu moć, u blokadi već pola godine zbog duga od blizu 30 miliona dinara.

Zbog toga se u subotičkoj javnosti već dugo može čuti da se novac iznosio preko granice, tačnije u Kanadu i Mađarsku, gde je Kasa vlasnik velikog broja nekretnina.

Tekst o saslušanju Jožefa Kase i ostalih osumnjičenih pročitajte OVDE, a tekst o novim hapšenjima OVDE

Ali nisu samo banke davale novac za pomenuta preduzeća. Mališanović je 2010. godine dobio i 40 miliona dinara od Pokrajinskog sekretarijata za nauku i razvoj za pokretanje proizvodnje kristalnog đubriva u fabrici „Azohem“, što, po njegovom priznanju, nikada nije proradilo.

NAČIN POSLOVANJA

U PRIJAVI koju je podnelo preduzeće AD „Mala Bosna“ u restrukturiranju navodi se primer poslovanja Mališanovićevih preduzeća. Primera radi, 25. januara 2010. godine Agrobanka je, kao deo kredita od 230 miliona dinara, uplatila 98.250.000 dinara pa potom 7.080.000 dinara „Maloj Bosni“. Poljoprivredno dobro istog dana daje zajam „Peđakomercu“, u iznosu od 105,3 miliona dinara. Međutim, „Peđakomerc“ ovaj novac direktno sa računa „Male Bosne“ prebacuje firmi za koju se navodi da se zove „Vulin komerc“ iz Rume, ali ima isti broj računa kao „Peđakomerc“ u NLB banci. Sa računa „Male Bosne“ isplaćuje se i oko sedam miliona dinara preduzeću „Dragan Marković“ u restrukturiranju, iz Obrenovca.


* * * * *

REZULTATI ISTRAGE: 19 U PRITVORU - ŠTETA VIŠE OD 22 MILIONA

ZBOG odobravanja kredita iz Agrobanke bez adekvatnog pokrića i obezbeđenja tužilačka istraga pokrenuta je početkom avgusta, kad je uhapšen Dušan Antonić, nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Agrobanke, sa još devet osoba.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, na štetu Agrobanke podignuto je kredita u visini od preko 22 miliona evra. Za 19 osoba, koje su negirale krivicu ili su odlučile da se brane ćutanjem određen je pritvor, dok je za šestoro osumnjičenih, koji su, kako smo saznali priznali krivicu, doneto rešenje o određivanju kućnog pritvora.

Dve nedelje posle hapšenja Antonića, privedeno je još pet osoba, među kojima su Radislav Sekulić i njegov sin Duško, odgovorna lica u preduzećima „Habitfarm“, „Svisintermedikal“, „Svis farmacija“, „Produkt trejd“, „Vestern stajls“, „Novi dani“ i „Luton“. Oni su, kako se tvrdi, podigli kredite u visini od preko 500 miliona dinara, koji nisu vraćeni.

Istraga se vodi i protiv, sina Dušana Antonića, Milana, zatim Slavoljuba Korićanca, Antonićevog zamenika, Bojana Zarića, člana IO banke, Vehba Papića, direktora sektora rizika i Bobana Labovića, direktora pravnih poslova Agrobanke. Tužilaštvo tereti i Suada Hasovića, direktora firme „Drina timber“, Branimira Uzelca, direktora „Hedkomerca“, Miloša Uzelca, nekadašnjeg rukovodioca „Drina timbera“.

Na spisku osumnjičenih su i Dragomir Jovanović, bivši finansijski direktor „Habitfarma“, Dragovan Milinković, predsednik Opštinskog odbora SPS u Ivanjici, Borka Filipović, Bratislava Mihailovića, Duška Šunjarevića, Milana Stefanovića, Nenad Maričić i Snežana Paunović, odgovorna lica u preduzećima koja su poslovala u sistemu „Habitfarm“.

U međuvremenu, privedena su dvojica sudskih veštaka, Stojan Stojanov i Zvezdan Damjanović, kojima se na teret stavlja da su lažno procenjivali imovinu „Habitfarma“. Zajedno sa njima uhapšen je i Miloš Marković, jedan od direktora.

Krajem prošlog meseca istraga je proširena u odnosu na Antonića, Korićanca, Zarića, Labovića, Papića, i to hapšenjem Stevana Alavanje, vlasnika tri preduzeća, Bojana Simonovića, člana IO Agrobanke i Predraga Vučkovića. (N. B.)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Demokrata

22.11.2012. 06:00

Treba im dati svima kucni pritvor i ne pustati ih bar mesec dana da izadju na ulicu, pa da vidimo onda kako ce sledeci put da se ponasaju!!

pera

22.11.2012. 08:08

Ne bi bilo lose da hrvatska i Srbija izmenjaju sudije, mozda bi bilo nekih rezultata

Bojan Bujic

22.11.2012. 09:41

pa da ima para u Srbiji al za pojedince!!!jbg ko blize vatri taj es bolje ogreje!!opppssss a poneki se i opece kao ova gospoda !!!

New Now

22.11.2012. 10:33

srpskomadjarska mafija pljacka vojvodinu,i zato optuzuju beograd da odnosi novac iz vojvodine. vojvođanski autonomaši ili tuku ljude ili kradu novac po vojvodini.

VasaS

22.11.2012. 12:32

Pa Kasa je krao jos devedesetih, a kad su dosle "promene" nastavio je, jer je ovim bivsim odgovaralo da se Srbija sto vise i ekonomski unisti, a i da oni profitiraju od toga! Treba nam stvarno jedan dobar usisivac da rascistimo svo djubre gomilano 12 godina! Nego treba biti vrlo pazljiv sa skladistenjem toksicnog otpada! dugo mu vreme poluraspada!