BEOGRAD - Suđenje u postupku koje je nekadašnji ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić pokrenuo protiv Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava održano je danas iza zatvorenih vrata.

Sudija Vesna Filipović je na zahtev Dulićevog tima isključila javnost sa suđenja.

Dulić, koji je prisustvovao suđenju u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, kao i članovi njegovog tima, nisu davali izjave.

Dragan Dobrašinović iz prokupačkog Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava rekao je novinarima da je današnje suđenje bilo "krajnje pristrasno" i da je "bez i jednog razloga isključena javnost, a da sud nije dozvolio nijedno smisleno pitanje optuženih".

Dobrašinović je najavio da će tražiti izuzeće sudije, ali i da će svu dokumentaciju i saznanja koja poseduje ta organizacija proslediti Tužilaštvu za organizovani kriminal.

On je naveo da na današnjem suđenju Sud nije dozvolio da tužena strana postavi bilo koje pitanje kako bi se utvrdilo da li je Dulić zaista pretrpeo duševne bolove zbog objavljivanja članka o trošenju budžetskih sredstava od strane njegovog ministarstva, koji je marta 2011. godine objavljen na sajtu Koalicije za nadzor javnih finansija čiji je član prvotuženi Toplički centar za demokratiju i ljudska prava.

"Dulić je pretrpeo duševne bolove zbog istine i to je osnov za vođenje krivičnog postupka. Svu dokumentaciju prosledićemo tužiocu za organizovani kriminal. Nas ovaj predmet više ne interesuje, jer znamo da Dulić nije pretprpeo duševnu bol i znamo da je u pitanju samo pokušaj odbrane onoga što je neodbranjivo", rekao je Dobrašinović.

On je naveo da Sud danas nije prihvatio svedoke koje je predložila tužena strana, među kojima Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića, jer su imali neposredan kontakt sa Dulićem pa bi trebalo da znaju da li je trpeo duševne bolove, a da su im odbijena i pitanja koju vrstu bolova je Dulić imao, koje su bile manifestacije....

Bivši ministar tužio je Toplički centar za demokratiju i ljudska prava iz Prokuplja zbog teksta u kome se, kako tužba tvrdi, iznosi uvredljiv i netačan sadržaj, i traži naknada štete u iznosu od 900.000 dinara zbog pretrpljenog duševnog bola usled povrede časti i ugleda.

U Dulićevoj tužbi iz jula 2011. godine piše da je u tekstu navedeno da je kao ministar životne sredine i prostornog planiranja dao nalog za nenamensko trošenje 225.000 evra kroz nabavku usluga bez objavljivanja javnog poziva.

Protiv Dulića je nedavno podignuta optužnica zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju izdavanja dozvola za postavljanje optičkih kablova firmi "Nuba invest".