TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal je posle prihvatanja dopune krivične prijave koju je MUP Srbije nedavno podneo protiv Olivera Dulića, bivšeg ministra životne sredine, podiglo optužnicu protiv njega, kojom mu se na teret stavlja najteži oblik ovog krivičnog dela, za koji je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. Pored Dulića optužnica je podignuta i protiv Nebojše Janjića, njegovog nekadašnjeg zamenika i Zorana Drobnjaka, direktora „Puteva Srbije“.

Kako saznajemo, optuženi i njihovi advokati još nisu dobili ovaj novi tužilački akt, na koji će imati pravo da ulože žalbu. Optužnicom im se na teret stavlja da su preduzeću „Nuba invest“ pribavili više od 2,5 miliona dinara, a na štetu budžeta Srbije...

Protiv Dulića, Janjića i Drobnjaka, Tužilaštvo je prvobitno podiglo optužni predlog, zbog najblažeg oblika zloupotrebe položaja, za koji je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina. Tim predlogom, tužilaštvo je za Dulića zatražilo dve godine zatvora. Na teret im je stavljeno da su preduzeću „Nuba invest“ iz Beograda nezakonito izdali najpre saobraćajno-tehniče uslove, potom lokacijske dozvole, zatim saglasnosti i na kraju građevinske dozvole i pored upozorenja od strane zaposlenih u Ministarstvu životne sredine i preduzeća „Putevi Srbije“ da za to nisu ispunjeni propisani uslovi.

Prema stavu Tužilaštva, izdavanjem zahtevanih dozvola omogućeno je „Nubi“ da pristupi izgradnji optičke mreže na državnim putevima kojima upravljaju „Putevi Srbije“ i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom. Pored toga, kako se tvrdi, optuženi su „Nuba invest“ stavili u povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se obraćali istim zahtevima. Zahvaljujući povlašćenom položaju, „Nuba“ je vrlo brzo sklopila ugovore sa dvema firmama iz Amerike i Slovenije, koji su joj donosili godišnji prihod od 3,5 miliona evra.

Dokazi koje je posle podizanja optužnog predloga prikupila policija odnose se na neuplaćene dažbine u postupku dobijanja rešenja preduzećima čija je osnivač država. Među njima su „Srbijagas“, „Železnice Srbije“, „Telekom“, „Elektroprivreda Srbije“, ali i desetine opština kroz koje prolazi optički kabl.


GDE JE 5,6 MILIONA EVRA
PREMA onome što je ranije saopšteno iz Tužilaštva, oni su uputili zahtev UKP za prikupljanje potrebnih obaveštenja kako bi se nastavio rad na istraživanju korupcije u vezi sa izdavanjem spornih dozvola za postavljanje optičkih kablova. Takođe, ispituje se gde je tačno završilo 5,6 miliona evra, koji su umesto u investiranje optičke mreže uplaćivani na račune povezanih preduzeća na Kipru i Sejšelima.