Portir „Želvoza“ ranio dečaka u nogu

J. ILIĆ

26. 10. 2012. u 19:44

D. M. (37) pucao iz vatrenog oružja na decu koja su se igrala u krugu fabrike, pri čemu je jedan metak pogodio jedanaestogodišnjeg Elmira Mitića

SMEDEREVO - Portir FŽV „Želvoz“ D. M. (37) pucao je iz vatrenog oružja na romsku decu koja su se igrala u krugu fabrike, pri čemu je jedan metak pogodio jedanaestogodišnjeg Elmira Mitića. Dečak je zadobio prostrelnu ranu u predelu butine, i oporavlja se u bolnici. Policija ispituje dve verzije događaja koji, srećom, nije završen većom tragedijom.

Prema prvoj verziji, u naselju Mali Krivak koje se graniči sa fabričkim krugom, grupa dece prošla je kroz rupu u betonskoj ogradi i igrala se kraj napuštenih vagona. Prema svedočenju dece, portir je pucao u njih, i pritom ustrelio nesrećnog dečaka, koji je, iako ranjen, uspeo da pobegne sa ostalim mališanima.

- Elmir je policiji ispričao da je portir direktno pucao u njega. Ne znam, nisam bio tu. Lekar mi je rekao da je rana u levoj butini nastala sa oko četiri metra daljine, i da je metak izašao pored kuka, kaže Sadula Mitić dečakov otac.

Druga verzija koju je, kako je ispričao portir D. M. je da su ga romska deca uzrasta od devet do dvanaest godina napala, i da je bio primoran da se brani oružjem.

POVREDA U ZDRAVSTVENOM centru „Sveti Luka“ kažu da je dečak u dobrom opštem stanju, da je zadržan na odeljenju ortopedije zbog prostrelne rane u levoj butini, ali da njegova povreda nije teška.

- Prema svedočenju portira D. M., deca su ušla u krug fabrike sa namerom da kradu. On je pokušao da ih otera, ali su ga deca gađala kamenicama, nakon čega im je i portir uzvratio kamenicama. Kako nije mogao da se odbrani, pucao je u vazduh, i nehajno ranio dečaka - navodi portirovu verziju naš izvor blizak istrazi.

U naselju Mali Krivak ogorčeni su ovim incidentom.

- Mogao je da pobije decu. Ko mu daje pravo da puca na našu decu. Jer zato što su Romi? Šta mu deca mogu. Nema ih šaka jada, a on na njih pištoljem - kaže Elmirov stric.

Istraga će utvrditi šta se zaista dogodilo, a policija je započela rekonstrukciju događaja i balističku istragu. Portir D. M. je zadržan u policiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

vladimir

26.10.2012. 22:47

Lepo dosla deca da kradu ,a on im ne da.Ko je on da im ne dozvoljava da kradu?U naslovu je ispricana verzija Roma,a tek posle verzija ,sluzbenog lica portira.Bas je doslo vreme da te medijski lincuju ocas posla.

Jabre

26.10.2012. 23:18

Ajde upucate te neko u nogu i metak izađe kod kuka i ti možeš i dalje da trčiš ? A kao igrali se ? Pre će biti da su pokušali da malo odnesu gvožđa da prodaju. I to sa 4 metra daljine i još jeli ta osoba bila ispod u nekoj rupi da je metak mogao da putuje od butine gore prema kuku, pošto predpostavljam da je ogrebotina a ne metak koji je ušao u nogu i promenio putanju jer bi onda noga bila rastrgana a ovaj ne bi ni preživeo.

Sima

27.10.2012. 06:47

Šta zna dete sta je državna svojina.Ovo nije za šalu. Oružje se koristi za nužnu odbranu - spašavanje života, a neza oduzimanje tudjeg života u afektu. Za ovakve incidente se zove policija i ona brzo rešava stvar, ali pravo pitanje je ko je primio u službu obezbedjenja ovog već bivšeg čuvara lakog na obaraču, ko ga je obučavao i po kojim je pravilima postupao? Koliko znam još nije donet zakon o upotrebi oružja za zaštitu materijalnih dobara ili možda grešim?

Slavko Stanisavljevic

27.10.2012. 08:31

Nemogu da poverujem da citaoci u komentarima opravdavaju portira koji je na decu pucao iz pistolja ranivsi Elmira Mitica,11 godina starog.Novine objavljuju puno ime i prezime deteta ali nema imena pocinioca krivicnog dela,samo se inicijali navode.Pitam one citaoce koji rekose,,dopada mi se",da li bi tako rekli ako bi se radilo o njihovom sinu ili unuku...pa sta ako su decaci iz porodica roma.Onaj koji je dao oruzje portiru,bio je obavezan da mu da i napisano uputstvo o upotrebi vatrenog oruzja.

pacijent

27.10.2012. 08:33

gospode Boze kakvi ovdje komentrarisu. pa sta i da su krali, jel to razlog da se puca u djecu iz pistolja ? napali ga klinci od 11 godina i one se kao nije mogao odbraniti. pa kakve mi to bajke citamo ovdje. a da su ga ugrozili velikim kamenicama (koliko to kamen i na koju distancu moze da baci dijete od 11 godina ?!) onda bi i cuvar imao nekakve povrede. i policija ima dozvolu da puca samo u krajnjem slucaju nuzde kad im je zivot zaista ugrozen,a ne nekakav portir.

Sale

27.10.2012. 08:47

Licno radim u Zelvozu i svako jutro kada dolazim na posao pitam se dali mi je kancelarija prezivela noc,jer braca Romi nemilice kradu,A sluzba FTO ne sme da reaguje jer strepe za svoj zivot.U slucaju da im ne dozvole da kradu gadjaju ih kamenjem ili u gorem slucaju po zavrsetku smene pri izlazu iz kruga fabrike naidju na doticnu grupu Roma koji mu na tezi nacin objasne da im zakon dozvoljava da kradu.Policija dolazi na uvidjaj barem jednom nedeljno,uhapse oni njih ali se pozivaju na prava manjin

MilicA

27.10.2012. 09:07

Ja citam, a ne verujem ocima, kakvi su ovo komentari, pucati u dete?! od jedanaest godina, e dokle smo stigli...

deda Lale

27.10.2012. 09:42

Baš bih voleo da znam kako biste reagovali da je to dete bilo srpsko a ne romsko.Po pravilima službe se zna kada se sme koristiti i kako pištolj što dotični nije ispoštovao tako neka odgovara za pokušaj ubiistva.Inače taj je baš neki junak kad puca u decu,JUNAČINA.Kad političari pokradu milone evra tad se ne puca u njih nego im se ljube ruke.E moj narode srpski

nezvani gost

27.10.2012. 14:10

@deda Lale - da dodju da se "igraju" sa tvojim inventarom iz kuće, kako bi reagovao? čisto sumnjam da bi im davao čokoladice.

Cuprija

27.10.2012. 10:05

Mi u Cupriji imamo mnogo problema sa romima,ako im nesto ne das,upadaju u dvorista,bez obzira da li je gazda tu ili ne.Ne smeju ljudi da reaguju,jer onda romi vade nozeve ,pistolje,prete...a policija ne sme da reaguje,jer kako kazu"romi su zakonom zasticeni"Morao bi neko iz vlasti da dodje u Cupriju i da pita narod,inace sledi peticija za proterivanje roma

jm

27.10.2012. 10:59

Žao mi je dečkića, ali se valjda zna gde dete od 11 godina treba da se igra, a to nije sigurno u fabričkom krugu.

deki smederevo

27.10.2012. 11:23

..Zelvoz ..ima strasne probleme sa komsijama Romima jer oni vrlo drsko odnose sve iz fabrickog kruga jer vecina portira ne sme da im se suprostavi.Kradje su milionske ...

Igor

27.10.2012. 12:56

"Mogao je da pobije decu. Ko mu daje pravo da puca na našu decu. Jer zato što su Romi?"Ne, nego zato sto kradu i napadaju cuvara.

DiplomiraniDuduk

27.10.2012. 13:17

"Jer zato što su Romi?"Da bi se odgovorilo na ovo pitanje treba znati da pored Malog Krivaka i Želvoza ima mnogo slobodnog mesta za igranje - uključujući i fudbal. U samom krugu Želvoza, nema pogodnog mesta za igranje - pa ni za fudbal.

Predrag Zdrale

27.10.2012. 14:29

Kakav je to covek koji puca u decu zbog toga sto su mu se popeli na tresnju?

Uterivac

27.10.2012. 21:13

@Predrag Zdrale - Tresenje su prezrele jos krajem maja ,a u krugu fabrike sigurno ne rastu!

Predrag Zdrale

28.10.2012. 13:30

@Predrag Zdrale - Nisi razumeo moj komentar. I da su hteli da ukradu 150 dinara gvozdja jeli to razlog da pucas u dete?

Caga

27.10.2012. 18:05

A gde su roditelji te dece, da vide gde im se deca "igraju".... naravno deca se ne igraju, nego obavljaju zadatak. Ne opravdavam pucanj, ali da roditelji ne uce od malena svoju decu kako da lako dodju do novca, do ovoga ne bi ni doslo. Deca bi se igrala u svom dvoristu gde ih vide roditelji, kao u svim normalnim porodicama, a ne u fabrickom krugu. Gde se vasa deca igraju?

Bozilovic Milos

28.10.2012. 13:35

sta god da je radio,portir nema pravo dakoristi oruzje sem ako ga neko napadne.. kakvi ste Vi ljudi,pih ,sramota,opravdavate nekog sto je pucao u klinca,sram Vas bilo sve!!