Lopovi upali u nuklearni institut “Vinča“

N. M. N. - I. M.

15. 10. 2012. u 21:10

Лопови упали у нуклеарни институт “Винча“
Institut i pored ograde, obezbeđenja i video-nadzora, bio laka meta za lopove. Policajci koji su sprečili krađu primljeni na VMA, srećom, nisu ozračeni

INSTITUT „Vinča“, i pored ograde, obezbeđenja i video-nadzora, bio je ponovo laka meta za lopove. U nedelju uveče trojica kradljivaca prosekla su ogradu, ušetala u krug nuklearnog instituta i odnela police iz jedne barake.

Policija je u krađi uhvatila Slobodana J. (37), koji je priveden i određeno mu je zadržavanje od 48 sati. On je, kako smo nezvanično saznali, vozio kamion na koji su utovarene ukradene police. Dvojica njegovih saučesnika uspela su da pobegnu. U strahu da su bili izloženi radioaktivnom materijalu, petorica policajaca koja su uhapsila Slobodana J. hitno su primljena na Vojno-medicinsku akademiju. Pregledima je utvrđeno da nisu ozračeni, pa su pušteni kući, saznajemo na VMA.

Patrola je lopove uhvatila u rutinskoj kontroli, tako što su primetili kamion parkiran uz ogradu „Vinče“.

- Lopovi su priterali kamion, prosekli žicu i odneli desetak metalnih polica iz jednog pomoćnog objekta, koji se nalazi blizu ograde - kaže za „Novosti“ Jovan Nedeljković, direktor Instituta „Vinča“. - Tu nije bilo ništa radioaktivno, tako da nema razloga za paniku.

POVRATNIK U JEDNOJ krađi bakarnih kablova sa trafoa Instituta, lopova je udarila struja. Čim se oporavio, ponovo se vratio u krug „Vinče“ i još jednom uhvaćen u krađi.

Mada, da su lopovi zalutali malo dublje u krug instituta, mogli su da stignu i do skladišta u kojima ima mnogo ozračenog otpada. Nedeljković navodi da su hangari sa najopasnijim materijalima posebno obezbeđeni - da imaju video-nadzor i senzore pokreta. Ipak, u okviru instituta ima i drugih objekata u kojima se čuvaju radioaktivni predmeti. Institut nema svoje obezbeđenje, već je za taj posao zaduženo JP „Nuklearni objekti Srbije“, koje se, takođe, tu nalazi.

- Teško je pokriti svaki deo, jer je samo ograda dugačka 4,2 kilometra - objašnjava Nedeljković. - Postoje portiri na kapijama, a kamere oko najvažnijih objekata. To ostavlja dosta prostora lopovima, kojima je ove godine Institut mnogo češće meta, nego ranije.

Tako Slavko Karić, zadužen za bezbednosti u „Vinči“, kaže da je nedeljni upad već šesti ove godine. Lopovi su sakupljači sekundarnih sirovina, a plen obično - žice, kablovi, limovi i sve drugo što može da se proda na deponiji.

HANGARI KRCATI OTPADOM

HANGARI 1 i 2 krcati su radioaktivnim materijalom i kada bi lopovi nešto odatle odneli, mogli bi da ugroze svoj i tuđe živote. Ipak, s vremena na vreme, ozračeni otpad bude pronađen i van hangara. To dodatno povećava rizik da će opasni materijal završiti u rukama lopova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

JP „Nuklearni objekti Srbije“

15.10.2012. 22:44

Izvin'te čemu služi ovo javno preduzeće i ko ga je osnovao?

NOS

16.10.2012. 10:03

@JP „Nuklearni objekti Srbije“ - Pitaj Tadica,t.j. Djelica,koji je tada bio ministar nauke...

nuklearni tehnicar

16.10.2012. 10:43

@JP „Nuklearni objekti Srbije“ - osnovala ga je drzava,a sluzi da bi se prepakovali ti hangari,sto je veoma opasan posao,kao sto je bilo opasno i prepakivanje istrosenog nuklearnog goriva!!

@NOS

16.10.2012. 14:18

@JP „Nuklearni objekti Srbije“ - Pored ovog JP NOS, koji se bavi zaštititom od jonizujućih zračenja i nuklearnom sigurnošću Srbije osnovana je te iste 2009 i Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije. Do pre nekoliko dana bilo je u planu da se i JP i Agencija ukinu, ali... odluka promenjena i obe će opstati. A imamo i Institut Vinču, Je l' to domaćinsko poslovanje?

@nuklearni tehnicar

16.10.2012. 14:20

@JP „Nuklearni objekti Srbije“ - Nije bilo potrebe osnivati JP NOS za to kada postoji Instiut Vinča.

Miro I.

16.10.2012. 01:40

Idu li ti lopvi ikad u zatvor za sve te kradje i da li ikad plate neku stetu.???Izgleda da oni nikome ne odgovaraju za nista i zato nastavljaju da kradu.

Nenad

16.10.2012. 15:46

@Miro I. - Imaju na koga da se ugledaju u ovoj nazovi državi. Niko nikom ne odgovara ni za šta, osim boranije.