RADEĆI na čišćenju zaostalih kasetnih bombi u blizini vojne baze na Pančićevom vrhu u četvrtak je, oko 10.30, poginuo specijalista u ovom poslu deminer Rade Alimpijević (49), radnik firme „PMC Inženjering“. Tragedija se dogodila nedaleko od mesta gde su 1. avgusta, radeći isti posao, poginula dvojica starešina Vojske Srbije.

Alimpijević je u 10.25 na oko 50 metara od vojnog objekta detektovao signal koji je ukazivao da se tu nalazi kasetna bomba.

- Počeo je da otkopava i tada je došlo do detonacije u kojoj je smrtno stradao - kaže direktor Centra za razminiranje, Petar Mihajlović. - Radovi na razminiranju tog terena počeli su juče a predstavnici Centra za razminiranje su na terenu izvršili pregled opreme i ljudi i obavili njihovo uvođenje u posao. Svi demineri su upozoreni da se radi o izuzetno rizičnoj lokaciji u blizni ograde vojnog objekta u kom se početkom avgusta desila nesreća u kojoj su stradala dvojica vojnih pirotehničara.

U porodici stradalog deminera za tragediju su saznali od novinara. O tome čitajte OVDE

Eksplozija je izazvala požar koji je zahvatio nisko rastinje i brzo počeo da se širi.

- Čuli smo najpre snažnu eksploziju i odmah videli i veliku buktinju koja se brzo širila, pokušali smo da gasimo vatru, ali to je bilo nemoguće, jer je vetar raspirivao plamen koji je brzo zahvatao rastinje na obližnjim ski-stazama ozbiljno preteći da ugrozi i našu vojnu bazu, uređaje za civilnu kontrolu leta i druge objekte na Pančićevom vrhu - rekao nam je juče jedan od očevidaca.

ISKUSNI PIROTEHNIČARI PETAR Mihajlović, direktor Centra za razminiranje, objašnjava da je prema njihovom projektu Međunarodna fondacija za razminiranje obezbedila donaciju i sprovela tender posle čega je izabrala izvođača.
- Posao je dobilo preduzeće „PMC Inženjering“ koje je angažovalo vrlo iskusne pirotehničare i najsavremeniju opremu za detekciju kasetne municije i zaštitu - kaže Mihajlović.

U gašenje velikog požara odmah su se uključili vatrogasci sa Kopaonika i iz Raške, aktivirani su i topovi za pravljenje veštačkog snega, a vrlo brzo stigli su i helikopter MUP Srbije i ruski avion specijalizovan za gašenje požara. Borba sa vatrenom stihijom, koja je pretila da, kako smo nezvanično saznali, zahvati i rezervoare sa gorivom na Pančićevom vrhu, trajala je satima.

Prema onome što smo mogli videti iz neposredne blizine, vojna baza više nije ugrožena, ali helikopteri i ruski avion i dalje „bacaju“ vodu na ovo područje, a pomažu im i vatrogasci sa Kopaonika i iz Raške, gašenje požara otežavaju gust dim koji se vije svuda oko Pančićevog vrha, vetar i opasnost od zaostalih kasetnih bombi.

Posle izbacivanja vode iz vazduha podigao se gust dim pa je bilo nemoguće da se proceni koliku površinu je zahvatila vatra. Pretpostavlja se da je gorelo područje površine između 20 i 40 ari.

Nesreća se, kao i u avgustu, dogodila na delu Pančićevog vrha za koji se zna da još nije potpuno očišćen od kasetnih bombi koje je NATO 1999. godine nemilice sipao po njemu.

PRONAĐENO TELO

Pripadnici vatrogasne jedinice i specijalne jedinice MUP-a Srbije uspeli su večeras da, nakon višesatne borbe sa vatrom na Kopaoniku, pronađu telo Radeta Alempijevića, koji je stradao prilikom razminiravanja terena rekao je Tanjugu načelnik kruševačke policije Miljan Petrović i dodao da je istraga u toku.

Prema Petrovićevim rečima, obdukcija tela biće izvršena u petak u Kruševcu, a takođe, predmet istrage će biti i beogradska firma koja je angažovala Alempijevića na poslove razminiravanja.

"Sve će biti predmet provere, od regulisanja radnog odnosa do posedovanja zaštitne opreme", rekao je Petrović i naglasio da će detalje o tome saopštiti istražni sudija.

Petrović je kazao da požar na Kopaoniku još uvek nije likvidiran, ali je stavljen pod kontrolu i dodao da ekipe vatrogasno - spasilačke jedinice i dalje uvek dežuraju.

On je dodao da požar nije zahvatio veliku površinu objasnivši da je akcija gašenja trajali više sati jer je reč o nebezbednom terenu gde se nalazi minsko polje, te su vatrogasci strahovali da bi, usled požara mogla da ekslodira još neka od zaostalih kasetnih bombi.

Takođe, jak vetar na Pančićevom vrhu otežavao je akciju gašenja u koju su uključeni vatrogasci sa Kopanika, Raške i iz Brusa.