Ubistva u Srbiji: Bodežima gađaju posred srca

Z. U. - V. M.

31. 07. 2012. u 20:59

Treće ubistvo hladnim oružjem u Srbiji za manje od 30 sati dovoljan razlog za zabrinutost

PANČEVAČKA policija uhapsila je Vladimira T. zbog sumnje da je u Starčevu nekoliko sati ranije šrafcigerom ubio komšiju Srboljuba S. (22). Vladimir je u utorak oko 3.15 ujutru Srboljuba ubo u stomak i u srce. Sumnja se da je bio pod uticajem alkohola i da je do tragedije došlo posle svađe u lokalu.

Teško ranjen, Srboljub je pokušao da potraži pomoć u komšiluku ali je ubrzo izdahnuo. Vladimiru T. određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati, posle čega će biti priveden istražnom sudiji Višeg suda u Pančevu.

Ovo je treći slučaj ubistva hladnim oružjem u Srbiji za manje od 30 sati. Prvi se dogodio u Kovinu u noći između nedelje i ponedeljka. Novica J. posle prepirke zbog duga od hiljadu dinara napao je Zdravka Smiljkovića ispred njegove kuće u kojoj su u tom trenutku bili Smiljkovićeva žena i troje dece. Najpre ga je udario ciglom u glavu, a onda mu zario nož u srce. I Zdravko je krenuo da zatraži pomoć od komšije, ali je ubrzo pao mrtav. U ponedeljak popodne nož je bio fatalan i za Srđana Đ. (46), vlasnika picerije „Freš“ iz Bora, koji je na Brestovačkom putu ubijen sa dva uboda.

Korišćenje hladnog oružja u komšijskim i porodičnim obračunima u Srbiji nije novost, a takvih slučajeva u poslednje vreme je sve više. Jedan od glavnih razloga je dostupnost noževa i drugog hladnog oružja.

U policiji objašnjavaju da se u hladno oružje ubrajaju sablje, bajoneti, kame, bodeži i bokseri. Tako se, međutim, ne klasifikuju noževi.

- Policajac u konkretnoj situaciji ipak ima pravo da proceni da li je neki predmet namenjen za napad - kažu, za „Novosti“, u policiji. - On ima pravo da oduzme svaki predmet koji bi mogao da posluži za napad ili za neko krivično delo. Da li će nešto biti ocenjeno kao hladno oružje ili ne zavisi i od situacije i osobe kod koje je pronađeno.

Naš izvor kaže da, uprkos rigoroznoj kontroli prodaje hladnog oružje, nije moguće oduzeti sve što može da se iskoristi kao oružje. Pored noževa, često sredstvo u obračunima su i sekire, šrafcigeri i druge alatke koje ima svako domaćinstvo i tu policija ne može ništa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ducca

31.07.2012. 22:18

Totalna je glupost oduzimati tzv. "hladno oruzje". To moze biti - prakticno svaki predmet. Treba rigorozno sankcionisati prestupnike, a ne oduzimati predmete ljudima koji nikada nece naciniti prestup.

Pravda

31.07.2012. 23:32

A ko ce ljudi da izdrzava porodicu nastradalog? To drzava neka resi, lako je zlotvora zatvoriti.