Stres povlači oroz

M. LOPUŠINA

12. 06. 2012. u 20:59

Zašto sve više policajaca u Srbiji izvršava samoubistvo. Čak 70 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u poslednje vreme pucali u sebe iz pištolja

TRAGIČNA smrt policajca Vladimira Adamovića iz Šapca, koji je sebi oduzeo život na dužnosti, uznemirila je srpske čuvare reda i mira, jer se ovo samoubistvo dogodilo samo mesec dana posle sličnog suicida njihovog kolege u Vojvodini. Sindikat srpske policije, koji se već mesecima bori da dođe do relevantnih podataka o fenomenu samoubistva kod policajaca, ulaže napore da spreči ovu pojavu.

- Broj samoubistava radnika Ministarstva unutrašnjih poslova poslednjih godina se ne smanjuje. Veliki broj zaposlenih ne izdrži razne vrste pritiska i rešenje problema pronalazi u suicidu. Od 2000. godine do danas više od 70 radnika Ministarstva unutrašnjih poslova izvršilo je samoubistvo. Istovremeno bilo je još 16 pokušaja suicida i devet pretnji policajaca da će izvršiti samoubistvo - rekao nam je Dragan Žebeljan, portparol Sindikata srpske policije.

STATISTIKA PREMA podacima MUP Srbije, najviše samoubistava policajaca dogodilo se 2001. devet, 2004. godine - čak 16, potom 13 suicida 2007. godine, da bi ih 2009. i 2010. bilo po deset. Prošle godine se dogodilo sedam samoubistava, a ove već dva.

Nijedan od pet policijskih sindikata nema precizne podatke o suicidu policajaca, niti ozbiljne sociološke analize ovog fenomena. Kako te podatke poseduje samo MUP Srbije, Glišo Vidović, predsednik Sindikata srpske policije, morao je da podatke traži pozivanjem na Zakon o pristupnosti informacijama od javnog značaja. MUP Srbije je tek nakon žalbe predsednika ovog sidnikata odgovorio da nema podatke o broju radnika koji se leče zbog duševnih bolesti, da nema podatke o članovima porodice policajaca, koji su počinili suicid i da ne raspolaže podacima zašto su i čime pozornici, inspektori i načelnici izvršili samoubistva. Većina njih se ubila službenim pištoljem, pucanjem u glavu.

- Naše policajce pogađa stres na poslu, deprimiraju ih socijalna beda i nemogućnost da se iščupaju iz siromaštva. Prosečna plata uniformisanog policajca sa srednjom školom je 35.000 dinara. Zaradi se nešto na prekovremenom i noćnom radu, ali polovinu te zarade ti policajci daju za kiriju. Većina njih su podstanari, a mnogi kilometrima putuju do posla. Jedan policajac koji se ubio putovao je čak iz Medveđe u Beograd na posao - podseća nas Žebeljan.

Mlađe policajce posebno pogađaju vrlo česta vanredna angažovanja i rad od 12 sati umesto osam. To izaziva hronični umor i nervozu.

KRIVCA NEMA Nekoliko dana posle tragičnog samoubistva policajca Vladimira Adamovića (40), koji je u sebe pucao na dužnosti, iz službenog pištolja, našoj redakciji javila se potresena supruga Maja. Uplakana žena nam je rekla da ona sigurno ne može biti krivac za to što je Vladimir digao ruku na sebe. Cela porodica i prijatelji, takođe su bili šokirani kada je gradom prostrujala najgora vest za Adamoviće. A. D.

- Policajce još muče nedostatak opreme i težak ekonomski položaj, nesigurnost u obavljanju poslova, jer poslodavac ne štiti zaposlene u slučaju sporova, policajci vrlo često uloze u sukob s građanima koji imaju velike materijalne i socijalne probleme. Takođe, rastrzani su između ličnih osećanja, percepcije stvarnosti i primene zakona i naređenja, a svesni su da to nekome otežava život i ugrožava egzistenciju - tvrde u Sindikatu srpske policije.

U sindikatu smatraju da državna administracija ne vodi dovoljno računa o zdravstvenoj i personalnoj zaštiti policajaca.

MOBING I PRITISCI SREDINE

- POLICAJCI su izloženi mobingu i pritiscima od delinkvenata, nekih pripadnika lokalne vlasti, ali i starešina. Stepen njihove depresije i destrukcije, koja se iz nje rađa je veoma visok. Ako se policajac sa stresom, nervozom i sličnim problemima požali lekaru ili psihologu, najčešće se dobija šifra "F". Većina starešina takvom policajcu oduzima oružje i vozačku. Tada se osete nezaštićeno i napušteno. Najčešće izostaje i podrška kolega koja je u takvim situacijama presudna - objašnjava Žebeljan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Milos

13.06.2012. 07:50

Nije u pitanju stres vec to sto se pri sistematskom pregledu onih koji treba da budu primljeni na rad u MUP i pri redovnim sistematskim pregledima zaposlenih u MUP-u ustanovi da najmanje 20% njih ne prodje psihajtrijski pregled i da ne bi smeli da nose oruzje a budu primljeni na rad u Policiju. Ko ovo ne veruje neka proveri u Zavodu za zdravstvenu zastitu radnika MUP-a u Durmitorskoj ulici u Beogradu. Lekari su u toj Ustanovi ogorceni sto se ne postuje njihov nalaz sa sistematskih pregleda.

Doktor M.M

13.06.2012. 11:36

@Milos - NONSENS pričate gluposti dragi moj Miloše, kao prvo ti pregledi su tajna samo po sebi, jer se mora poštovati odnos: DOKTOR-PACIJENT i nijedna obična stranka nema uvid u to! Nemojte pričate stvari koje su ustvari vaša pretpostavka i to bez ikakvog pametnog pokrića. Molim vas ostavite se ovakvih komentara.

Oficir

13.06.2012. 09:31

Biće da je u pitanju nešto drugo, negativna selekcija. Ko se danas odlučuje za profesiju policajca, beda i sirotinja i neobrazovani mladići. Kakav ministar, takva i policija.

Doktor M.M.

13.06.2012. 11:34

@Oficir - Šta pričate neuki čoveče? Selekcija za SŠUP u Sr.Kamenici je jedna od boljih u državi, možda izvesni broj pitomaca bude primljen preko veze, ali ostali su svi obrazovani mladići, i ne bih rekao beda, već mladići VAN Beograda, jer se podrazumeva da njihovim gospodskim zadnjicama u BGD i za rad u Trafici daju 35.000 dinara.

Oficir

13.06.2012. 11:48

@Oficir - Doktore M.M. pretpostavljam da ćete Vašeg sina upisati u policijsku školu, mislim policijski kurs od 6 meseci. Posle tog kursa u Kamenici radi se o stvarno obučenim i kompetentnim policajcima. Plata policajca je stvarno mala, ali ukupna primanja su značajna, pošto se zna koliko su policajci KORUMPIRANI. Još nisam upoznao čoveka koji nije dao novac korumpiranim policajcima, pa zar im i sam ministar nije takav?

Sasa

13.06.2012. 15:21

@Oficir - A ti si "oficiru" veliki poznavalac stanja i prilika u policiji???? Doktor je lepo rekao da je selekcija prilicno dobra. Kurs ne traje 6 meseci nego ukupno 18 meseci. 6 meseci teoretske nastave (prilicno zahtevne), 6 meseci prakse i 6 meseci pripravnickog staza. Bilo je nekada 6 meseci, i u par navrata, za vreme ratnih desavanja i po 3 meseca. Kada ce vec jednom da shvate pojednici da policija nije saobracajac na ulici koji uzme mito, vec mnogo siri pojam.

Sasa

13.06.2012. 15:24

@Oficir - I nemojte vi oficiri (iz Vojske pretpostavljam, posto bi poznavali osnovne stvari da ste iz policije) da drzite nikome moralne pridike. Ceo radni vek provodite na grbaci naroda, a sve ratove ste izgubili. Sto se tice korupcije, da je manje "postenjacina" koje daju i nude mito (sto je isto krivicno delo, kao i primanje mita), manje bi bilo i korumpiranih policajaca i svih drugih drzavnih sluzbenika.

MITROVIC Despota Ilija

13.06.2012. 17:35

@Oficir - E da znas oficir ja im nisam dao ni prebijene pare. sreo sam u policiji dosta ,,prosjaka i reketasa,, bas tako ih nazivam u obracanju ministru policije- o policiji govorim istinu mada je istina ruzna, ruznije stvari o policajcima govorili su do sada od mene samo njihovi ministri. Bahati, komandiri i nacelnici uzrok su stresa kod vecine policajaca. moraju da cute a unutar policije ukljucujuci i ministarstvo caruje javasluk i lazi to mogu da dokazem pismenima. mobing je preblaga rec.

Momcilo

13.06.2012. 09:34

Ivica Dačić koji je trebao da bude procesuiran zbog mita, umesto u zatvor zaseo u ministarsku fotelju i to ni manje ni više nego policijsku. Šta tu ima da se kaže i dalje komentariše.

Jakov Prokopović

13.06.2012. 10:46

Kod nas ne možeš da budeš ministar policije ako nemaš kriminalno iskustvo. Jočić je obijao trafike, pa posle to nije bilo dovoljno, i za Dačića se tražio kofer od 100.000 evra mita što je ovaj alijas "kalemegdan" i ispunio!

Srbija

13.06.2012. 12:52

Pa cekajte gosp. doktore ,o kakvoj vi to tajni pricate , zar mislite da smo mi svi gluvi i slepi.....bas kod vas u vasoj struci nema tajni , jos pacijent nije usao kod vas na pregled a sestra pa i cistacica na hodniku "objavile" dijagnozu....uz to galamite sa pacijentima da svako cuje u susednim sobama i hodnicima.....

slobodan

17.06.2012. 18:42

ja sam u struci stolar sa trudom naucen zanat moj rizik je da ostanem bez prsta ...a policajac odlucio je da bez skole sa kursom dobije drzavnu redovnu platu benificiran staz i ako je on poremecen u glavu i doslo mu da povuce oroz pa bree bolje nek puca sebi u glavu nego u nekog drugog

slobodan

17.06.2012. 18:48

lakse je zavrsiti kurs za policiju nego frizerski ,ma to sto je pucao sebi u glavu pozdravljam ,tesko mi je kada procitam policajac ubio zenu ,dete,bacio bombu na komsiju ,proveo je vreme na ratistu nije mu lako ... ma sam je birao zanat i za to je placen pa posle zasto ...

slobodan

17.06.2012. 18:49

mi nismo policijska drzava stoga su moja dva predhodna komentara objavljena

nina

17.09.2012. 22:47

Ja koliko sam videla po gradu i pijacama policajci ne smatraju da su radili ako se ne ogrebu za bilo sta. Narod sta ce daje im kazu ko zna kada ce mi nesto zatrebati od njih mislim neka usluga. A o saobracajcima da i ne pricam kazna su velike oduzimaju se poeni pa svaki vozac bolju racunicu ima da da 50 eura nego kaznu da plati i da mu se oduzimaju poeni. Tako im idu na ruku da pune novcanike i zive lagodno.Pitam se ko to moze da spreci niko