Srpski kriminalac spasava blago Hilandara!

Marko LOPUŠINA

28. 05. 2012. u 20:52

Novosti otkrivaju - Ko je Žarko Jakić, najtraženiji Srbin na poternici Interpola. Žak živi u Grčkoj i sa monasima vodi bitku protiv lopova srpskih relikvija

BRITANSKE tajne službe, crnogorska mafija i ziloti zapalili su manastir Hilandar da bi se domogli svetih pravoslavnih relikvija, koje na tržištu umetnina i kod britanskih kolekcionara imaju milionsku cenu. Žarko Jakić sa monasima iz Svete Gore i prijateljima iz Rusije pokušava da spreči Britance da se domognu srpskih svetinja.

Sa ovom pričom u Beograd je nedavno iz Grčke stigao novinar i pisac Momir Vasiljević, koji se u Atini susreo sa Žarkom Jakićem, trenutno najtraženijim Srbinom na poternicama Interpola. Ovaj rođeni Cetinjanin je u podzemlju poznat po nadimku Žak. Na Interpolovoj poternici bio je označen kao: "... najveći balkanski gangster bez dokaza". Ovaj tajanstveni čovek se nedavno ispovedao piscu i o sebi kazao:

- Sin sam crnogorske princeze Teodore i mladog boksera sa Cetinja. Kako njihov brak nije mogao da opstane, majka je udata za bogatog Crnogorca, a otac je emigrirao u Francusku, bio u Legiji stranaca i napravio boksersku karijeru. Ja sam kao vanbračno dete odrastao u domu za siročad u Bijeloj, a potom sam živeo u hraniteljskoj porodici na Cetinju. Odatle sam ranih sedamdesetih započeo karijeru švercera u Italiji i potom sa našim mangupima obišao celu Evropu. Zbog moje policijske biografije promenio sam porodično ime i prezime i danas živim kao normalan čovek u Grčkoj.

O njegovim spektakularnim pljačkama banaka po Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Austriji i Švedskoj svetski mediji su govorili kao o vrhuncu gangsterske veštine. Jakić je kao mafijaš, uglavnom, radio sam. Dugo bi planirao "poslove", koristio je samo žene kao saradnike i posle svake pljačke nestajao iz Evrope na pola godine. Traže ga Nemačka, Italija, Francuska, Austrija i Švedska, ali i BiH i Crna Gora.

Pisac Momčilo Vasiljević iz Sremske Mitrovice nam je posvedočio ove reči, jer poseduje dokumente o Žaku, iz kojih je uveren da se čovek promenio, jer danas u Atini živi isključivo od trgovine antikvitetima.

- Žak Jakić je prošao kroz celu lepezu zločinačkih uloga u evropskom podzemlju. Bio je švercer, lopov, ucenjivač, makro, žigolo, ubica, pljačkaš, državni plaćenik. Bio je prijatelj sa Arkanom i Legijom, saradnik državne bezbednosti i plejboj. Kao dobrovoljac učestvovao je u prvim ratnim operacijama u Hercegovini i Hrvatskoj. Napustio je vojsku i posvetio se švercu nafte, kafe, cigareta i ostale u to vreme deficitarne robe za potrebe aktuelne političke vrhuške u Srbiji i Crnoj Gori. Razočaran u vlast i sebe pokušao je da se ubije očevim legionarskim pištoljem - priča nam Momčilo Vasiljević i pokazuje fotografiju koju je od Žaka dobio.

Jakiću je život spasao stari monah Fotije, Hilandarac, koji ga je na Svetoj Gori vodio sa sobom u keliju, i tu ga polako, postupno i uporno, uvodio u pravoslavno pokajanje, otkrivanje božje ljubavi i tajnu iskupljenja. Taj proces je trajao od 2000. do 2009. godine. Kada je otac Fotije video ove promene, poverio je Žarku Jakiću tajnu misiju spasenja.

- Tajna koja mi je poverena odnosi na jedinstvene i neverovatne relikvije, koje je monah slučajno pronašao u jednoj keliji na Svetoj Gori. Tu su ih sakrili ziloti, koji su opljačkali manastir Hilandar. Reč je o zlatnim krunama Cara Davida, i o mermernim pločama, u koje je utisnut "Božji pečat". Moja misija je da relikvije vratim tamo gde one pripadaju - otkrio je samo deo svoje životne misije Žarko Jakić posredstvom pisca Vasiljevića.

ŽAKOVA PRAVILA BURAN život Žarka Jakića opisan je kao biografska sudbina u romanima Momčila Vasiljevića "Žakova pravila", "Žakova molitva" i "Žakovo pričešće".

Prema priči koju je čuo od naših monaha na Svetoj Gori čuo Momir Vasiljević, manastir Hilandar su namerno zapalili ziloti, kao frakcijaški protivnici Srpske pravoslavne crkve, koji su tada uzeli nekoliko svetih relikvija. Srećna okolnost je bila da riznica manastira nije gorela i nije pokradena, ali relikvije koje nedostaju pojavile su se na ponudi u britanskim kolekcionarskim kućama.

- Svetski kolekcionari plaćaju mnoge mafije, pa i srpsku i crnogorsku, da im nabavljaju crkvene relikvije i pravoslavnu baštinu. Najveće krađe crkava počinjene su u zemljama bivšeg SSSR-a, Grčkoj i Jugoslaviji. Zato ruska Federalna služba bezbednosti danas vodi pravi rat protiv britanskih kolekcionara i mafija koje potkradaju pravoslavce. Žak Jakić je samo jedan od Srba koji su se uključilli u ovu borbu. Za njega je to čin iskupljenja za loš život koji je vodio gotovo pola veka - objašnjava nam njegov biograf Momčilo Vasiljević.MAFIJAŠI

- SRPSKA i crnogorska mafija su organizovane po principu italijanske Koza nostre, jer smo mi u jugoslovenskom podzemlju sedamdesetih od Italijana učili kriminalne poslove. Na listu Interpola stigao sam prvi put 1978. godine zbog pljački u Nemačkoj. A poslednji put 2008. godine zbog sukoba sa mafijašima u Austriji - tvrdi Žarko Jakić u svojoj ispovesti Vasiljeviću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

posmatrac

29.05.2012. 04:12

Teks/prica o kriminalcu koji se pokajao je naivna i romantizovana u tolikoj meri da je to smesno, ova prica sa zilotima, koji su zapalili manastir ne bi li se dokopali relikvija za britanske kolekcionare, je jos smesnija. Kada se neko istinski zeli pokajati i iskupiti za zlo mora prvo da to pokaze i na delu, a ne samo na recima. Prvo neka plati svoje dugove robijom, ako ga sud osudi i tamo neka provede vreme u kajanju i molitvi, verujem da bi ga taj monah tako i posavetovao da mu je rekao istinu

Mitar Tarabic

29.05.2012. 08:48

Ko ne prodje iskusenje, ne zna sta je izbavljenje !Nije greh pasti, greh je ne ustati !Za iskreno pokajanje nikad nije kasno do Strasnog suda !

umut

29.05.2012. 09:52

Ovo je necuveno svetogrdje,pustiti ovakvog kriminalca u Hilandar,a ko je ovlastio pomenutog monaha da deli indulgecije,bilo kome,a narocito ovome.Sada se ovaj lopov bavi prodajom antikviteta,cijh.A ko je ta princeza ime joj je kao iz doba propasti Vizantije.Ovo je slucaj za Patrijarha.

Eleazar

29.05.2012. 10:19

Čovek je prepričao dobar deo knjige Vanje Bulića "Simeonov pečat". Zanimljiva priča, ali ipak nedovoljno razrađena, takve priče su već dugi niz godina popularne a sve u osnovi imaju teorije zavere, tajna društva, sveti gral, relikvije i obavezno heroja spasitelja koji spašavajući svoj narod i rod, spašava svoju dušu.

Dule

29.05.2012. 11:20

Nisu ziloti imali raz da pale Hilandar imaju oni dovoljno Svetih moštiju u manastiru Esfigmen. Kad je već cenjeni gospodin izneo takve tvrdnje trebao je da zna da su upravo monasi ziloti pomagali hilandarcima u gašenju požara.

Zeljko

29.05.2012. 12:16

Sto je klosari... i dalje od kriminalaca pravite idole za omladinu,pizda vam materina...cetinjanin

Eutanazija

29.05.2012. 18:05

@Zeljko - Nisi mogao bolje reci... Sin crnogorske princeze... Ma hajde! Koja dirljiva i srceparajuca prica! Prava Pepeljuga! I opet svi se urotili protiv nas... Takav kult kriminalaca nisam vidio ni u jednoj drugoj drzavi (a obisao sam ih dosta), samo kod nas...

Ivan

29.05.2012. 12:37

Vidim ja da ce uskoro potop. I monasi su poceli da regrutuju kriminalce za prljave poslove.

DejanBg

29.05.2012. 12:48

@Ivan - Za Hilandar mi je uvek bilo sumnjivo da je sam od sebe planuo. Sumnjao sam da je mozda neka strana tajna sluzba tu trazila Mladica, u sve sem da se zapalio tek tako. Siguran sam da pozar nije slucajan a mozda bi i ova prica VN mogla da objasni neke stvari.

kralj svedcke

29.05.2012. 13:52

Upravo gledam u svedckoj nisi trazen G:Jakicu,ima nekoliko srbskih drzavljanina ali nema jakica ,a ni Zarka pa sad ko to laze. Kako mi se cini ti si malo permutovo zemlju.

mladic

30.05.2012. 21:45

@kralj svedcke - covek je promenio ime i prezime...jel si pismen? "kralju svedske":))

Boro

29.05.2012. 14:45

Lepa prica koja pokazuje kako je nas Hilandar svet i hilandarske monasi sveti. Znaju da poprave jedno skroz mracno srce, da unesu jedan skroz novi zivot u srcu sta ne bi ni jedan psiholog ili 100 godina zatvora uspeo kod Zarka. To je najveci dar sto postoji: Jedna nova sansa u zivotu!! Hvala i cast nasoj svetinji.

milo stanin

30.05.2012. 00:28

E tako mi boga svetinja ne mora da gori ,a cim su joj se u zidine uselili biznismeni sa Cetinja ona je izgorela.Cetinjane u Crnu Goru oce da ograde bodljikavom zicom a vi ih u hilandar pustate ,samo nek vam je bog upomoc...

Nemanja

30.05.2012. 01:14

Momcilo vasiljevic je novinar i pisac, tako da je u svojoj trilogiji romana o Zaku Jakicu, uzeo u obzir samo size njegove biografije, a ostalo,, ukljucijuci i paljenje man.Hilandara i potrage o relikvijama samo nadogradjena masta romanopisca.Vise puta sam pohodio man.Hilandar, u cestim kontaktima sam sa pojedinim monasima hilandarskim i znam da su Esfigmenski ziloti odigrali veliku pozitivnu ulogu u gasenju i spasavanju relikvija hilandarskih.