PRETVARANjE Kosova u međunarodni centar za obuku sirijskih pobunjenika i drugih oružanih grupa kojima će instruktori biti bivši pripadnici terorističke OVK je destabilizujući faktor ne samo za Balkan već i za mnogo širi prostor, upozorilo je rusko ministarstvo inostranih poslova uoči zasedanja Saveta bezbednosti UN o Kosmetu.

Povod za reagovanje Moskve je nedavni dolazak sirijskih aktivista iz SAD na Kosovo, gde su ih primili predstavnici prištinske vlade. Vođa delegacije Amar Abdulhamid tad je izjavio da sirijska opozicija želi da nauči od OVK metode organizovanja i oružanog otpora i primeni ih protiv režima Bašara al Asada. Tih dana došlo je i do krvavih terorističkih napada u Damasku, za koje Moskva tvrdi da su povezani s Al Kaidom, a sirijske bezbednosne snage uhapsile su "aktiviste", među kojima je bilo 19 Tunišana, 3 Libanca i po jedan Palestinac, Jordanac, Egipćanin i Libijac.

ZASTRAŠIVANJE KUĆE Srba povratnika u nekoliko metohijskih sela u opštini Klina ovih dana zasute su lecima "Narodne armije Albanaca" koja ih upozorava da se isele sa Kosova. Upravo ovaj region bio je devedesetih centar za obuku i delovanja terorista pod komandom Ramuša Haradinaja, koji je nedavno pušten na privremenu slobodu iz Haga.

- Teroriste za rat u Siriji uveliko obučavaju instruktori iz OVK, ali i islamski ekstremisti iz BiH - kaže Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma. - Centri za obuku nalaze se u starim logorima OVK i kasarnama Kosovskog zaštitnog korpusa, a ima ih i u Makedoniji. Tamo je snimljen Abdusamed Bušatlić, bivši pripadnik jedinice "El mudžahedin" i jedan od vođa vehabijskog pokreta u BiH. Zapad je zbog potreba obuke sirijskih pobunjenika pustio i Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja na slobodu.

Sagovornik "Novosti" kaže da u obnovljene kampove OVK ne dolaze samo Sirijci, već pripadnici Al Kaide iz različitih afričkih zemalja i ovdašnji verski fanatici. Po njegovim rečima, oni u Makedoniji izvode misionarsko-ideološku obuku, a na Kosovu pravu - borbenu.

- Najveći problem je to što se teroristi obučavaju pod okriljem Kfora, odnosno NATO - kaže Galijašević. - Zapadni političari podržavaju rušenje umerenih sekularnih režima u arapskim zemljama u korist radikalnih islamista, nadajući se ekonomskoj koristi. Ne shvataju bezbednosne posledice, da će terorizam dobiti državnu podršku od novih vlasti.

Po mišljenju stručnjaka, sirijski pobunjenici ne mogu od OVK da nauče kako da pobeđuju u ratu, jer su albanski teroristi na KiM bili potpuno poraženi do intervencije NATO. Ono što mogu da nauče jeste kako da najokrutnijim metodama osvoje prevlast u mnoštvu naoružanih grupa i terorom nateraju neutralne sunarodnike da im se pridruže.

REVOLUCIONARI IZ DRENICE GENERAL Stojanović navodi da su reaktivirani ne samo bivši kampovi terorista OVK na prostorima Drenice, na prostoru sela Likovac, Jablanica i Glođani. - Reaktivirane su i baze gde su boravili mudžahedini iz islamskih zemlja, koje je formirao Ekrem Luka. Jedna na prostoru Drenice, u selu Prekaze, a druga u Metohiji, u selu Smonica kod Đakovice. Danas se u njima pripremaju revolucionari koji bi trebalo da sruše aktuelnu vlast u Siriji - kaže Stojanović.

- Iskustva s Kosmeta govore da ovakva obuka i ubrzani kursevi idu u dva pravca, ka diverzantsko-terorističkom delovanju i obaveštajnoj delatnosti - objašnjava Zoran Stijović, operativac srpske DB tokom krize na KiM devedesetih. - Poligona za ovakvu tajnu specijalističku obuku i instruktora ima mnogo, a oni ne moraju da budu samo Albanci.

Formiranjem logora za obuku sirijskih pobunjenika na Kosmetu sada se u Evropi ponavlja greška koju su SAD napravile u Avganistanu krajem Hladnog rata, upozorava general Momir Stojanović, nekadašnji direktor Vojnobezbednosne agencije.

- CIA je tada trenirala talibane za borbu protiv ruskih snaga, a danas isti talibani ubijaju američke vojnike - kaže Stojanović.

- Sad Zapad zove na Kosmet mudžahedine jer namerava da "izvozi revoluciju" u Siriju uz pomoć instruktora CIA, terorista OVK i ekstremista iz BiH. Bojim se da će im se to vratiti kao bumerang, jer će kvazidržava Kosovo postati centar iz koga će početi teroristički napadi ka Evropi i SAD.


KO JE ABDULHAMID?

AMAR Abdulhamid (46), vođa delegacije sirijskih disidenata koja je u Prištini ugovarala obuku s terorističkim instruktorima iz OVK, u javnosti se predstavlja kao borac za ljudska prava, koji je 2005. godine morao da pobegne iz Sirije pred terorom režima. "Vašington post" je pre izvesnog vremena obelodanio da je krajem devedesetih Abdulhamid tokom nekoliko meseci neuspešnih studija u Moskvi ušao u krug ekstremnih islamista, posle čega ga je bogata porodica prebacila u Britaniju, a zatim u SAD gde je umesto na fakultetu vreme provodio u Islamskom centru u Medisonu, kod Jordanca Abdulaha Azama, kasnije poznatog kao mentora Osame bin Ladena. Čak se prijavio kao taliban-dobrovoljac za rat u Avganistanu, ali je odustao u poslednjem trenutku. Posle povratka u Siriju, obrijao je dugu vehabijsku bradu, pokrenuo izdavačku kuću i internet forum, kao i nekoliko kafića, tvrdeći da se odrekao ekstermnog islamizma i da ga zanima borba za građanska prava.