Smederevo: Šverc istočio barže

J. ILIĆ

16. 03. 2012. u 20:56

Kapetan ”Karlovca” trgovao s krijumčarima i policajcima iz Pančeva. Zapovednik broda za 27 tona derivata dobio 7.200 evra

SMEDEREVO - Kapetan broda Jugoslovenskog rečnog brodarstva “Karlovac”, J. P. (58), uhapšen je pod optužbom da je od pančevačkih švercera dobio 7.200 evra za 27 tona sa barži otetog goriva, koje je bilo namenjeno Naftnoj industriji Srbije. Kako je sopštila policija, krijumčari su u ovoj raboti imali pomoć čak i službenika PU u Pančevu.

U zajedničkoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova, te policija Smedereva i Pančeva, razotkriven je scenario po kojem se kapetan broda, koji je bio usidren u kanalu Azotare Pančevo, sa baržama bezolovnog benzina i evrodizela, sa D. S., švercerom iz grada na Tamišu, dogovorio da 17. i 18. februara, jednostavno, odnesu gorivo. Kada je, sa saučesnikom Z. M. u svoje improvizovane tankove istočio tačno 27.610 litara goriva, kapetanu je za uslugu predao 7.200 evra. Po svedočenju dvojice čuvara, J. P. je ranije upozorio čuvare barži da “okrenu glavu na drugu stranu, ako im je život mio”... Šverceri - koji su policiji poznati odranije - organizovali su mrežu za dalju preprodaju, a D. S. je, kako bi osigurao posao, policijskim službenicima u Pančevu D. Š. i M.S., dao mito u iznosu od 150 evra. Tek tada je mogao da započne nesmetani transport do preprodavaca.

ŠTETA NAJNOVIJU krađu goriva sa barži policiji su prijavili iz JRB kada su prilikom istovara u skladištu NIS u Smederevu primetili manjak, kojim je Jugoslovensko rečno brodarstvo direktno oštećeno za više od tri i po miliona dinara.

Policijska saznanja, inače, ukazuju da su Pančevo i Smederevo prave oaze za švercere. Ogranizovani kriminal na Dunavu teško je staviti pod kontrolu jer policija nije adekvatno opremljena, pa se godišnje otkrije samo mali broj krijumčara i zapleni tek oko pola miliona tona derivata. Takođe, “pirati sa Dunava” postali su medijski sinonim za nezakonite radnje po uigranom scenariju: strani brodari preprodaju gorivo, a kasnije prijavljuju krađe, kako bi od osiguranja namirili štetu. Pri tome, šverceri su “naoružani” najrazličitijom opremom - od burića i ručno pravljenih tankova, sve do skrivenih cevovoda na Dunavu!

S obzirom na to da su podeljeni u grupe, nije retkost da tesno “sarađuju” i sa policijom, pa su tako krajem 2010. uhapšena četvorica smederevskih čuvara reda, među kojima je bio i glavni operativac zadužen za obalu. Uloga ovih policajaca bila je da dunavskim švercerima dojavljuju kada njihovih kolega nema u ciljanom rejonu, pa je samo ta grupa smederevskih “dilera” nezakonito stekla oko milion evra!

PRIJAVE

POLICIJA je krivične prijave podnela protiv tri radnika JRB, dvojice svojih kolega i trojice preprodavaca. Osumnjičeni kapetan je - uz sumnju da je zloupotrebio službeni položaj i trgovao uticajem - sproveden istražnom sudiji Višeg suda u Pančevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Momcilo

17.03.2012. 15:39

Čuj..čak i pomoć od policije. Pa policija je najkorumpiranija ne mogu reći institucija, jer dok im je ministar gospodin "Koferčić" oni ne mogu biti institucija. Kakav ministar takvi i policajci. Samo lustracija može da napravi reda u ovoj državi, pre svega u policiji i tajnim službama, a o sudstvu da i ne govorim.