SVETLANI Ražnatović u sredu će nadležni iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija skinuti narukvicu za elektronsko praćenje, što će značiti kraj kazne kućnog zatvora izrečene zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom prodaje deset fudbalera Obilića stranim klubovima i zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Popularna folk pevačica je u aprilu prošle godine sa Višim tužilaštvom u Beogradu sklopila sporazum o priznanju krivice u zamenu za kaznu kućnog zatvora u trajanju od godinu dana i novčanu kaznu od 1,5 miliona evra. Taj iznos je podeljen u tri rate, od po 500.000 evra. Prve dve rate su uplaćene u julu, odnosno u decembru prošle godine, a treću bi trebalo da uplati do kraja ove godine. Kao garanciju da će treća rata biti uplaćena, upisana je hipoteka na pevačicinu kuću.

NOVA SUĐENJA Nastavak glavnog pretresa protiv Svetlane Ražnatović i Predraga Ocokoljića u Prvom osnovnom sudu u Beogradu zakazan je za 23. mart. Ostala su da se saslušaju još dva svedoka, a onda i izricanje presude. Pored ovoga, Ražnatovićevu čeka i novo suđenje po tužbi Vojislava Đurkovića iz Bijeljine, koji tvrdi da mu pevačica duguje 116.063 evra, plus kamate i sudske troškove. Izvršna presuda koja je bila doneta po toj tužbi ukinuta je odlukom Vrhovnog kasacionog suda Srbije početkom ove godine, koji je naložio ponavljanje celog sudskog postupka.

Početkom maja, Viši sud je prihvatio nagodbu, a 22. juna Ražnatovićeva je počela da izdržava kaznu, u koju joj je uračunato četiri meseca provedena u pritvoru tokom akcije "Sablja". Pored Svetlane, osuđena je i njena sestra Lidija Ocokoljić, koja je takođe sklopila nagodbu sa tužilaštvom u zamenu za pola godine kućnog zatvora i solidarno plaćanje novčane kazne.

Tokom osam meseci, koliko je Ražnatovićevoj bilo ostalo da odleži, vršen je nadzor njenog kretanja, koje je bilo ograničeno na kuću u Ulici Ljutice Bogdana. Za vreme izdržavanja kazne, zabranjeno joj je da izlazi na teresu i u dvorište, gde bi se izgubio signal. Zadatak da nadgleda kretanje imao je poverenik kojeg je postavila Uprava. Jedina tri puta kad je Ražnatovićeva imala dozvolu da napusti kuću su glavni pretresi u Prvom osnovnom sudu, gde se protiv nje i njenog zeta, Predraga Ocokoljića, vodi postupak zbog nasilničkog ponašanja.

Svetlana i Lidija su dogovor sa tužilaštvom napravile dve nedelje pošto je protiv njih podignuta optužnica zbog malverzacija oko prodaje fudbalera. Na sudu, obe su izjavile da su "dobrovoljno i svesno pristale na nagodbu", kao i da se "odriču prava na suđenje i žalbu". Time je bila stavljena tačka na osmogodišnji postupak, koji je započeo tokom policijske akcije "Sablja".

Pevačica je prvobitno bila uhapšena zbog sumnje da je u kući u Ljutice Bogdana posle ubistva premijera Zorana Đinđića skrivala vođe "zemunskog klana". Usled nedostatka dokaza, tužilaštvo je odustalo od ovih optužbi, ali je zato istraga otišla u pravcu poslova vođenih u Obiliću, kao i 11 pištolja, koji su pronađeni u podrumu kuće.