UŽICE - Čovek sam iz branše, bavim se prodajom ortopedskih pomagala dugo, a kada je moj posao pre godinu dana naprasno stao, i kada su pacijenti masovno počeli da nabavljaju pomagala u Beogradu i Kragujevcu - posumnjao sam da tu nisu čista posla. Prikupio sam dovoljno informacija o primanju i davanju mita u užičkoj Opštoj bolnici, sve sam prijavio policiji.

Čovek koji je otvorio najnoviju aferu u srpskom zdravstvu, a koja je rezultirala privođenjem četvoro lekara užičkog Zdravstvenog centra, obelodanio je kako zloupotrebe "belih mantila" funkcionišu.

- Početkom 2011. godine, obratio sam se poznaniku iz BIA, ispričao sam mu svoje sumnje. On me je uputio u Odeljenje za privredni kriminal užičke policije - kaže ovaj sredovečni, poslovni čovek. - U početku sam sumnjao da će bilo šta biti urađeno, jer je Užice mali grad, svi se poznaju. Međutim, policija nije "zakazala"...

UHVAĆEN NA DELU VozaČ kragujevačke "Ortopedije plus" Miodrag M. sreo sa ortopedom dr Goranom Janjuševićem, kako bi mu predao 50.000 dinara, a obojica su uhapšeni prilikom primopredaje novca. Policija veruje da su dve firme drastično povećale promet tokom poslednjih osam meseci, za oko 50.000 evra.

Kada je uspešno poslovanje ovog čoveka iznenada zaustavljeno, od pacijenata je čuo da ih užički lekari umesto kod njega upućuju u beogradsku "Ortopediju MC" i kragujevačku "Ortopediju luks" po pomagala.

- Da bi besplatno dobili ortopedska pomagala, pacijenti su sa nalogom koji su dobijali od lekara, odlazili u pomenute firme. Prethodno bi lekari "utanačili" proviziju sa ovim firmama. Čim bi RZZO uplatio firmama novac za pomagala, medicinari su dobijali svoj deo - dodaje naš sagovornik - Tako su lekari telefonski "zarađivali" velike sume, a moja firma opterećena hipotekama, kreditima, plaćanjem zakupa lokala, doprinosima za radnike, porezima, ali i naprasnim bojkotom pacijenata, počela je da propada.

- Na svakom ortopedskom pomagalu firme koje ih prodaju, zarađuju 50 procenata - kaže naš sagovornik. Od toga, dvadeset procenata "išlo" je lekarima. On dodaje, da su od svake proteze, "beli mantili" dobijali između 300 i 500 evra.

Epilog je poznat: četvoro užičkih lekara su u policijskom pritvoru od ponedeljka po podne, u utorak su podnete i krivične prijave, a u sredu će ih saslušati istražni sudija Višeg suda u Užicu. Prema podacima koje policija ima, ortoped dr Goran Janjušević se sumnjiči da je tokom "saradnje" sa prodavcima pomagala zaradio 8.660 evra i 80.000 dinara. On je, saznajemo nezvanično, policiji priznao izvršenje krivičnih dela. Sumnja se da je fizijatar dr Divna Trebinjac primila oko 48.000 dinara, načelnik fizijatrije dr Snežana Pajević oko 15.000 dinara, a fizijatar dr Ana Brkić 150 evra i 5.000 dinara.

U pritvoru su i Nikola Lukić, vlasnik firme "Ortopedija luks" iz Kragujevca, vozač u ovoj firmi Miodrag M., kao i Marko Cvetković, vlasnik beogradske "Ortopedije MC".