PRED Prvim osnovnim sudom u Beogradu u petak je iznova otpočeo postupak protiv petorice "branitelja" Slobodana Miloševića, optuženih da su pucali ispred vile "Mir" u noći između 30. i 31. marta 2001. godine, kako bi sprečili hapšenje nekadašnjeg predsednika SRJ.

Od prvobitna 34 imena, optužnica je svedena na Bogoljuba Bjelicu, bivšeg visokog funkcionera SPS i predsednika udruženja "Sloboda", Ratka Zečevića, bivšeg poslanika SPS, kao i Sinišu Vučinića, Sašu Matića i Dejana Đikića.

Bjelica je u petak tvrdio da nije nosio oružje, ali je zato Vučinić rekao da nije nosio jedan, već četiri pištolja.

- Uvreda je za srpskog vojvodu da nosi jedan - rekao je Vučinić. - Imao sam i bejzbolku kojom sam udarao i terao napolje pripadnika DB. Nisam pucao u vili "Mir", nego na Topčiderskoj zvezdi u vazduh da bih rasterao navijače - huligane i "otporaše", koji su maltretirali starije ljude. Niko nije pucao iznutra, ali su pucali spolja na nas braća Simović i Kalinić. Imao sam nameru da izazovem građanski rat, ali su me izdali Bane Ivković i ostala bagra iz SPS. Branio sam Slobu i Ustav Srbije.

Prvobitno, suđenje je započelo u decembru 2006. godine. U međuvremenu je nekoliko puta odlagano, što zbog izostanka pojedinih optuženih, što svedoka i čekanja na dostavljanje dokumentacije. Došlo je i do promene sudije posle reizbora, što je dovelo da u odnosu na ostale optužene zastare krivična dela koja su im se stavljala na teret.