Požarevac: Silovao druga iz odeljenja

T. MARIĆ

30. 01. 2012. u 20:55

Građani šokirani nezapamćenim zlostavljanjem dečaka u osnovnoj školi. Pošto je reč o deci ispod 14 godina, nema sankcija. Slede razgovori sa zlostavljačem

Učenik sedmog razreda Osnovne škole "Kralj Aleksandar Prvi" u Požarevcu, 19. januara seksualno je napastvovao svog vršnjaka iz odeljenja. Za ovaj napad saznalo se tek 26. januara, pošto se zlostavljani dečak požalio svojim drugovima.
U Policijskoj upravi Požarevca potvrdili su nam da se ovaj slučaj odigrao, ali nisu saopštavali bilo kakav bliži podatak, zbog zaštite identiteta maloletnika.

Iz istog razloga nije bilo moguće dobiti informacije ni iz nadležnog Višeg javnog tužilaštva.
- Zvaničan izveštaj o ovom slučaju još nam nije stigao. Čak i da nam je dostavljen, ne bismo mogli da dajemo informacije za javnost jer se radi o deci, za koju je nadležan Centar za socijalni rad - rekao je za "Novosti" viši javni tužilac Momčilo Dedić.

Prema nezvaničnim informacijama, ovaj seksualni napad odigrao se 19. januara, za vreme školskog odmora. Tada je učenik sedmog razreda, romske nacionalnosti, pozvao oštećenog da odu do obližnje stambene zgrade, poznatije kao Betonjerka, koja se nalazi na oko 50 metara od škole, kako bi pušili cigarete.

POVEO I POJAČANJE Prema nezvaničnim saznanjima, dečak koji je napastvovao vršnjaka pozvao je u Betonjerku još jednog svog druga, kako bi imao pojačanje za planirano napastvovanje. Međutim, ovaj je prvo krenuo, a potom se predomislio i otišao da kupi užinu.

- Pošto su otišli iz školskog dvorišta i ušli u jednu od otvorenih garaža u ovoj zgradi, napadač je naredio dečaku da svuče pantalone, uz pretnju da će, ako ga ne posluša, njegovoj majci reći da je pušač. Pošto ga je dečak iz straha poslušao, on ga je seksualno zlostavljao, sve do početka narednog časa, kada su se vratili u učionicu - saznajemo iz istrage.
Tek nakon nedelju dana, u školi se saznalo za ovaj slučaj, kada se napastvovani dečak požalio jednom svom drugu, a ovaj to ispričao ostalima. Potom je ceo slučaj policiji prijavio direktor škole Goran Seger. Napadnuti dečak tada je doveden u Opštu bolnicu radi pregleda.

- On je istog dana pregledan i pušten kući, jer nije imao fizičke povrede - rekao je Srećko Bosić, direktor Opšte bolnice.
Pošto su akteri u ovom događaju deca do 14 godina starosti, ceo slučaj preuzima Centar za socijalni rad.
- U ovom slučaju nema krivične odgovornosti deteta, niti njegovih roditelja. Pošto budemo utvrdili sve okolnosti ovog događaja, stručni tim će napraviti plan daljeg postupanja. Najverovatnije će se sa dečakom koji je napao vršnjaka sprovoditi savetodavni rad, kao i sa njegovim roditeljima - rekao nam je direktor Centra za socijalni rad u Požarevcu, Miroslav Stojimirović.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (54)

Djordano

30.01.2012. 21:14

Ma kao da ne... da. da... setimo se tog modernog i sa zapada uvedenog "krivicnog dela" za koje se jedino kazna dobiija bez dokaza, da je prva zrtva tog "prestupa" bio Vuk Obradovic koji jedini ozbiljno shvatio svoj posao potpredsednika Vlade Srbije zaduženog za borbu protiv korupcije kada je bio na tragu da razotkrije stvaranje tajkuna i svih onih koji su poceli mesetarenje za vlasti DOSa namestena mu je afera sa danasnjom voditeljkom Piramide...

radovanm64

30.01.2012. 21:31

sad kazite da mi mrzximo rome a oni pored svakodnevne kradje svega i svacega sadsu poceli danam siluju i decu a nasa policija neradi nista posebno ova iz kostolca ako uhvate nekog roma u kradji oni mu odvedu roditelje da rade na njihovim vikedicama a deca roma nas i dalje kradu kad nekog od njih prijavis oni kazu sta damu radimo maloletan je u zakonu lepo pise za sve prekrsaje maloletnika odgovara roditelj ministre pomozi nama gradjanima kostolca od roma i ovake policije

Misa

30.01.2012. 23:20

@radovanm64 - Gospodine, etnicka dimenzija je u ovom slucaju apsolutno nebitna i nema potrebe krivicu za nastali zlocin traziti u svim Romima. To bi samo jos vise produbilo jaz izmedju vec marginalizovane romske zajednice i nas sa druge strane. Nadam se da ce se naci modus da se pocinilac ovog gnusnog zlocina adekvatno sankcionise. Kad je znao da ucenjuje na takav nacin, neka brate nauci da snosi posledice.

toma grobar

31.01.2012. 08:33

@radovanm64 - Romska zajednica samu sebe marginalizuje, niko ih ne tera da žive kako žive ali oni tako jednostavno hoće i žele. Jedan moj prijatelj mi je jednom prilikom skrenuo pažnju pitanjem Kad si video Roma da radi na njivi ili u rudniku?

djordje5656

31.01.2012. 09:00

@radovanm64 - @Mišo, možeš ti da misliš šta hoćeš,ali evo dokaza. Selo Ban. Karađorđevo 30km od Zrenjanina nika nije imalo niti će imati cigane u selu čim neko pokuša da se doseli odmah se udruže i najure ga i tamo nema krađa ni u selu ni na parcelama niti bilo koji prekršaj koji cigani rado čine.Što reče jedan u komentaru genetski kod

N.S.

30.01.2012. 22:50

Opet romi. Prošli put Prokuplje, a sada Požarevac. Silovanje deteta na odmoru! Kako nema kazne, za ovakva dela? Romi čine 10 puta više krivičnih dela od ostale populacije, a država ni da mrdne.

Pavlović

30.01.2012. 22:55

A zašto se ovde izbegava da se stvar nazove pravim imenom . Navedeni siledžija je homoseksualac i ovim događajem treba da se pozabave i druge organizacije , a ne samo Centar za socijalni rad .

....

30.01.2012. 23:15

Ako mi neko napiše nešto značajno da zna da su Romi napravili, ostavili u amanet drzavi, svetu, plaćam mu ručak!! Samo krađe sekundarnih sirovina, pdovodjenja, dzeparenja, kradje, ne samo kod nas nego svugde u svetu gde ih ima. Gentski kod...

Vlada Kragujevac

31.01.2012. 00:50

@.... - To što ti zoveš ''genetski kod'' to se u normalnom svetu zove rasizam, nacizam, šovinizam. Pošto si tako dobro informisan/a kako nisi čuo/la za romskog dečaka koji je najbolji student hemije na PMF-u u Novom Sadu, o operskoj pevačici u Beogradu... SramotaZbog ovakvih tekstova u novinama bi trebalo da radi etička komisija. Zašto je nekome bitno da je to romski dečak, da bi se javio neko kao što je ova osoba kojoj sam odgovorio na komentar.U svakom slučaju zgrožen sam incidentom.

cis

31.01.2012. 03:21

@.... - Autori su mnogih neverovatno dobrih pesama. Neki su bili veliki glumci, kao Jul Briner, a ima i drugih velikana tog naroda. Cudno je da Srbi, koji su bili zrtve predrasuda i sami pokazuju sklonost da se izivljavaju nad slabijima od sebe. Nedrustveno ponasanje Roma pokazuje da oni nisu prihvaceni u drustvu na osnovama ravnopravnosti.

AA

31.01.2012. 12:03

@.... - Lako je pogledati statistiku i videti da su Romi zaista uglavnom delikventi, nemojmo sad da se pretvaramo u dezurne dusebriznike, oduvek je to tako bilo, od osmanilija kada su Srbe za novac ubijali do dana danasnjeg...

Rastko

30.01.2012. 23:19

Sad zna cela planeta, lepo. Kome je u interesu da se ovako nešto objavljuje???????Alo, bre?

Clara

31.01.2012. 04:40

@Rastko - "Alo" je ala, tj. zmaj u 5. padežu.Zasto ovo ne bi trebalo da bude objavljeno?Treba li sakriti maloletniči kriminal?

D.

31.01.2012. 07:16

@Rastko - Povraća mi se od tog: "Alo, bre!" Onome koji je prvi uveo upotrebu te kovanice u novinama bih trajno zabranila da se bavi novinarstvom.

petar pan

31.01.2012. 00:15

kako vam se drzava raspada da je ima ovakav nebi jedno dugo vrijeme izlazio iz dusevne bolnice...

Techa

31.01.2012. 07:45

Ovo je strašno. Trebalo bi obratiti pažnju i na decu kao i skrenuti roditeljma pažnju da razgovaraju sa svojom decom o svemu.

TnT

31.01.2012. 08:07

Krajnje je vreme da nam drzava obezbedi zastitu od maloletnih delikvenata i zlocinaca. Prepusteni smo na milost i nemilost "malim" delikventima a sve to je njima dobro poznato. Drzava neka radi svoj posao, bez upliva raznih dusebriznika iz NVO i njihove "humanosti". Iz tih istih NVO mudro cute, na ovakve zlocine. Javljaju se samo kada nam zele novo ogranicenje zastite od takvih maloletnika. Vlast koja od akvih bude zastitila nasu malolenu decu ali i nas, imace moju porsku.

istina

31.01.2012. 08:44

"Jadni romi"opet su ugrozeni,opet javno izvinjenje treba od ministra da dobiju!Pa ljudi moji,romi u 14 godina vec postaju ocevi,za razliku od nas Srba,zato ih ima toliko!Ako se rom ne ozeni do petnaeste godine,smatraju ga nesposobnim i prestarelim za zenidbu!

misa

31.01.2012. 11:39

@istina - Kako si jadan!! Odma paljba po Romima, pa zar malo slucajeva nazalost ima i kod nas ovakvih!!

Zoran

31.01.2012. 08:54

Eto vam vase takovine LDPa i Evrope i zapada! A drzava ce sada da savetuje roditelje toga roma. Katastrofa.

Gagi bg

31.01.2012. 08:58

U ovakvom slucaju je Drzava i zakon veci kriminalac od zlostavljaca znati za akt i sve zavrsiti na razgovoru .Na taj nacin teraju nekog na robiju radi osvete i slicno

englez

31.01.2012. 09:15

Strava i uzas, ovaj rom je poremecen, ali nije nista bolji ni ovaj drugi kako je mogao pristati na takvu glupost.

Vladan

31.01.2012. 09:44

Srbija je jedina zemlja u kojoj sto si vca manjina imas veca prava. Tako je i sa pripadnicima romske populacije koji zive na ovim prostorima. Sto njih ne zaustave pripadnici saobracajne policije i traze im zimske gume ili prvu pomoc, novu dk upravljaju motornim vozilima marke MAD MAX . Tako nam i treba, da nas siluju sve redom a ne samo to jadno dete. U Subotici ce da siluju svu decu sprske nacionalnosti da uce madjarski, kako bi se bolje razumeli sa pripadnicima madjarske nacionalne manjine.

monsider

31.01.2012. 10:29

Само се ви држите ,,Еуропе,, пројеката, савета, директива, курсева,Болоње, инклузија и ... и крах коначни у сваком погледу нам следује дефинитивно..

NVO

31.01.2012. 11:02

Vreme je za razgovore i kulturne radionice,kako bi ta deca jednog dana mogla da budu normalni gradjani,a bogami,i gradjanke.Samo razgovarati...

Krle

31.01.2012. 16:31

@NVO - Razgovor i kulturna radionica za ovo? Da nije zalosno bilo bi smesno. Al za radionice stize kinta sa strane za vas iz NVO, niste ni vi blesavi. Pa kao napravimo radionicu, a troskove platimo sami sebi.

Sergio Tacchini

31.01.2012. 11:24

Šta reći nakon ovoga? Šta da kažem ja,roditelj dva maloletna deteta,jednog ženskog kad pročitam i vidim šta se dešava u mojoj otadžbini!? Koji je obišao uzduž i popreko bivšu SFRJ u onom kako kažu tzv nakaradnom sistemu a nigde nisam imao problema?Gde se znao neki red i poštovanje. Šta reći nakon ovoga? Kazne,kakve kazne? Koja kazna je adekvatna nakon traume koju je ovo dete sa svojih 13-ak godina doživelo od svog druga? Ovde je problem čitav sistem i SVEST!

RomRom

31.01.2012. 11:32

Ma nemoj, ajde sad napad na Rome jel tako.....a kad neko od NeRoma napravi decije Pornografije ili neke slicne stavri, a da nepricam o Ubistvu, prodaje Narkotika i.t.d onda to nije nista, jel tako!!!Znaci nemoj te da napadate sad sve Rome, jel bi to moglo svakome da se desi!!!

Kiza

31.01.2012. 15:37

@RomRom - Miso u svakom žitu se nađe neki kukolj, a negde žito ne može ni da se zapati.

Misa

31.01.2012. 17:40

@RomRom - Pa nije bas tako kizo druze moj,pogledaj malo na godisnjem nivou manjine u Srbiji i same Srbe ko pravi vise krivicnih dela!! Ali kad manjina Pogresi sto naravno ne opravdavam puca se iz svih Oruzja!

Srpkinja

31.01.2012. 11:50

Romima je to normalno. Verovatno su tog decka seksualno zlostavljali. On ce se smejati kad psiholozi budu pokusavali da ga prevaspitaju razgovorom. A, zasto dozvoljavaju da tako nesto rade nasoj deci?!! Ova zemlja je poremecena! Grade im stanove i primaju ih kad ih iz EU posalju nama.

Oko za oko

31.01.2012. 11:55

Sad da ode, pa da u sred kuće zlostavlja prvo njega, pa onda sve ostale ukućane!Bolesnici odvratni.U šta se pretvara ovo društvo?

mile

31.01.2012. 12:20

Ovo nema nikakve veze sa romskom naccijom i nemze se prepiseti svim romima . Sto se tice ovog monstruma predlazem na zid pa po kratkom jer ne verujem da je za njega bilo koje lecenje moguce samo opterecenje budzeta. Sto se tice roditelja posalju dete u skolu ali sigurno da mu nisu rekli da treba da siluje nekog iz skole i nebi trebali da imaju problema .Skolsko dvoriste treba biti intenzivnije konrtolisano i cuvano i od ostalih prodavaca kojekakvih stvarcica.

вд

31.01.2012. 13:01

@mile - Да ли се неко сећа случаја од пре 10-ак дана када су деца ромске "националности" злоствљала дете у пољском WC-у ,на југу Србије, када су га свукли и мазали фекалијама? Може ли неко да мо објасни шта се то дешава?

Alex

02.02.2012. 10:00

@mile - Desava se da su se osilili kao nikad, kolega je bio svedok situacije kada je cetvoro cigana uslo u "spanca" na Novom Beogradu, klinci, seli su pozadi i poceli da lupaju po staklima i urlaju. Kada im je neki deda skrenuo paznju da se ponasaju kao divljaci, jedan od klinaca je rekao: deda, zao mi te sto si mator, da si mladji, sad bismo ti rascopali glavu. Ista ta "ekipa" iz onih stracara pre Belvila ceka da se pojavi autobus i stane na semafor, pa onda sutiraju loptu u stakla kao da je zid.

SMOKI

31.01.2012. 12:45

Pa normalno, sta sve ima u medijima i niko u drzavi ne reaguje. Postoji li u ovoj zemlji ministar za kulturu koji treba da reaguje na gluposti koje mediji besomucno serviraju. zasto se sumanuto daje prostor gej paradi a svi znamo da je to zlo za opstanak nase nacije. Nemam nista protiv tih bolesnih ljudi ali neka se lece kao i ostali bolesnici. Da li su ovi decaci ovo vaspitanje dobili u porodici? Sumnjam. To je proizvod nebriga celog drustva koje srlja u propast zarad novaca.

gago

31.01.2012. 12:53

A nas preuzviseni ministar prosvetni hteo bi da deca odgledaju onaj p.d.rski film verovatno da se jos bolje prosvete po tom pitanju.

bastard

31.01.2012. 16:28

@O6PA3 - "Tada je učenik sedmog razreda, romske nacionalnosti, pozvao oštećenog..."

Sveta

31.01.2012. 16:29

@O6PA3 - Ti procitaj pazljivije. "Tada je učenik sedmog razreda, romske nacionalnosti, pozvao oštećenog da odu do obližnje stambene zgrade." Kada se napadne neki Rom onda svi zvone na sva zvona da su Srbi divljaci a kad je obrnuto onda ti isti kazu nemojte da sve Rome stavljate u isti kos.

luka

31.01.2012. 17:20

@O6PA3 - nazalost zrtva je pla rom pola srbin a drugi je rom zasto sada cuti ministar za prosvetu Pozarevcu sta si docekao a vala i imas tih skolovanih roma za sve su zavrsili skolu

darko82

31.01.2012. 14:00

Ma Kinezima svaka cast. Cenzura odredjenih sajtova, sadrzaja, filmova, muzike, zna se kakava obracun sa dilerima droge i konzumentima istih itd. Da su oni glupi, ne bi bili toliko stara i jaka civilizacija i ne bi bi bili mentalno jako zdrava nacija, a koliko ih ima?!

tito

31.01.2012. 17:10

otkad su cigani postali romi nekako su se osilili.ne placaju lekarske preglede,recepte,kartu u autobusu,voze nekakav nlo gradom a policija ni da bekne.ovo je prirodan tok stvari.kad srbin dodje na celo srbije u red cemo dovesti sva ova biiiiiip.

Slavko Goluza

31.01.2012. 18:31

Vi biste se samo obracunavali,hajde malo razgovora za promenu.Ne mora se sve zavrsavati kaznenom politikom.Dajte malo evrope,ljudi...

Lara

01.02.2012. 09:07

@Slavko Goluza - Da je neko silovao vaseg 13-ogodisnjeg sina, i dalje bi to tvrdili?

lejla

01.02.2012. 09:05

Ovo nije tema o kojoj treba da se ćuti. Zašto javno ne progovore svi od roditelja, škole, centra za socijalnu rad, bolnice Požarevac, policije, gradskih vlasti i svih brojnih koji znaju za ovakva i slična dešavanja i traže odgovornost za one koji se ne mešaju u svoj posao.

Dali

02.02.2012. 01:55

Jao, ljudi, kao da je bitno koje je nacionalnosti i vere silovatelj! Kada nas Srbe prozivaju na toj osnovi, onda se vredjamo. Cuj, Rom, ili ne, to se desilo. Sta, Srbi kao ne siluju?