Obesio se Nenad Borojević

N. B. - Z. U.

11. 01. 2012. u 15:51

U šumi u Koštunjaku pronađeno telo bivšeg direktora Instituta za onkologiju prvo optuženog u aferi „citostatici“. Telo nađeno obešeno o drvo, ali sa nogama na zemlji

TELO bivšeg direktora Instituta za onkologiju Srbije dr Nenada Borojevića (51), pronađeno je u sredu oko 12 časova u šumi u Košutnjaku. Prema prvim informacijama Borojević se obesio o drvo, ali će rezultati obdukcije i istrage pokazati kad i kako je preminuo!

Dr Borojević, optužen u aferi sa nabavkama citostatika (akcija „Kraba“), bio je obešen o granu, dok su mu noge bile na zemlji. Telo je prvi primetio neko od prolaznika, koji je pozvao Hitnu pomoć.

- Kako su mu noge dodirivale zemlju lekari nisu smeli odmah da intervenišu, očekujući policiju - navodi izvor „Novosti“. - Službenici PU Beograd su obavili uviđaj, kom su, zbog osetljivosti celog slučaja, prisustvovali istražni sudija i tužilac.

SLUČAJ REBRAČA

AKCIJI „Kraba“ prethodilo je hapšenje Katarine Rebrače, koja je optužena da je zloupotrebila novac iz svog istoimenog fonda za prevenciju raka dojke. Interesantno je da je protiv Rebrače krivičnu prijavu podneo upravo dr Nenad Borojević. U njoj je navedeno da Fond „Katarina Rebrača“ od početka saradnje Institutu nije dao novac za opremu ili mobilni mamograf, kako je bilo ugovoreno.

Bivši direktor onkologije se od optužbi u aferi branio sa slobode. Odlukom nadležnog sudije njemu je bilo omogućeno kretanje samo na teritoriji Beograda i pri tome je nosio narukvicu za elektronsko praćenje.

-Nenad Borojević napustio je svoj stan u utorak, u 18.25 i više se nije vraćao, rekla je za RTS Dušanka Garić, načelnik Odeljenja za tretman i alternativne sankcije. - Mi ga kontrolišemo samo da li je u stanu ili ga napušta, a ne gde se kreće po Beogradu - rekla je Garićeva uz napomenu da je Borojević imao obavezu da se javlja policiji.

Nekadašnji direktor Instituta za onkologiju Srbije uhapšen je 30. juna 2010. godine zbog sumnje da je primao mito od farmaceutskih kuća koje su prodavale citostatike. Tužilaštvo za organizovani kriminal označilo ga je kao organizatora kriminalne grupe koja je od marta 2007. do 2009. godine forsirala nabavku određenih vrsta lekova za lečenje najtežih onkoloških bolesnika.

Jedanaest meseci proveo je u pritvoru, posle čega je pušten iz Centralnog zatvora. Kako je obelodanjeno, na slobodi se našao uz položeno jemstvo od pola miliona evra, mada je to njegov advokat demantovao. Tada mu je određena mera kućnog pritvora uz elektronski nadzor.

Samo nekoliko dana kasnije ponovo je uhapšen i vraćen u pritvor po odluci Prvog osnovnog suda u Beogradu. Ovaj put optužen je za kršenje zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije jer navodno nije prijavio jedan stan. To je prvi slučaj u kom je Agencija za borbu protiv korupcije podnela krivičnu prijavu protiv nekog državnog funkcionera.

PRIZNAT LEKAR Od 2001. pa sve do hapšenja 2010. dr Nenad Borojević bio je direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Pre toga je vodio odeljenje radioterapije na ovom institutu, a od 1998. je profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Njegove starije kolege iz Instituta kažu da im je Borojević bio jedan od najboljih učenika. Bio je ugledan i priznat lekar. Rođeni Banjalučanin, Borojević je napisao šest knjiga i monografija i objavio više od 60 članaka u domaćim i stranim časopisima. Bio je oženjen i otac je jednog deteta.

Nedugo zatim ponovo se našao na slobodi, ali opet vrlo kratko.

Ovog puta priveden je zbog zloupotreba u nabavci opreme za Institut. Na slobodi se ponovo našao 9. novembra prošle godine. Tokom suđenja za zloupotrebe oko nabavke citostatika Borojević je tvrdio da „niti je organizator niti član bilo kakve kriminalne grupe“.

- Ubeđen sam da takva grupa i ne postoji - pričao je dr Borojević u sudnici Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu. - Ne bavim se nabavkama ni tenderima, iako sam formalno potpisivao ugovore. Nisam proveravao ugovore o kupovini lekova, jer su potpisi članova komisije za javne nabavke garantovali njihovu ispravnost.

Borojević je naveo i da je lažna i opasna tvrdnja da je grupa lekara kupovala veće količine lekova, nego što je potrebno i da je, da bi ih potrošila, davala veće doze pacijentima.

- Pisalo se da smo prepisivali duplo veću terapiju citostatika, čak i deci - pričao je dr Borojević. - To je neodrživo sa medicinskog aspekta. Svako ko je to čitao pomislio bi da Institut predstavlja pakao. Nekoliko dana pre hapšenja kod mene je dolazio izvesni Vidoje Matić, koji mi je rekao da se protiv mene sprema krivična prijava. Predložio mi je da mu dam 20.000 evra i da je to garancija da me neće biti na spisku optuženih. Odgovorio sam da verujem u državu i da nema razloga da se na takav način „perem“. Slučaj sam prijavio policiji.

Nijedan od tri sudska postupka protiv Nenada Borojevića nije okončan.

ADVOKAT: SUMNjAM DA SE UBIO

SUMNjAM da je Nenad Borojević izvršio samoubistvo, jer mi je, kada su ga poslednji put pustili iz pritvora, u tri navrata ponovio da očekuje da bude ubijen. Ovo je, za „Novosti“, u sredu rekao Borojevićev branilac, advokat Zoran Jakovljević.

- Nepuna 24 sata pre nego što će se sve ovo desiti, sedeli smo u jednom restoranu i spremali odbranu za nastavak suđenja pred posebnim odeljenjem, koje je zakazano za ponedeljak. Ni u jednom momentu nisam primetio bilo kakav nagoveštaj suicida. Neko ko sa elanom i entuzijazmom sprema odbranu, ko razmišlja o životu, ne diže ruku na sebe.

Prilično ogorčeno, Jakovljević kaže da Borojeviću nije bilo jasno zašto mu se sve ovo dešava.

- Kad nekoga optuže da nije prijavio stan, koji je inače prodat pre nekoliko godina, a novi vlasnik ga nije uknjižio na svoje ime, ne preostaje vam ništa drugo nego da pomislite da se protiv vas vodi ozbiljna državna hajka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (55)

Tamara

11.01.2012. 16:11

Borojevic je ubijen,on je zrtva novinara koji pisu za odgvorne vladajuce partije.Vlast u institutu ima upravni i nadzorni odbor.To je grupa lekara SPS i DS koji konotrlisu sve prljave rabote Instituta.Oni su i u agencijama za lekove.u tenderskim grupama,u RZZO...Mrtav covek je zavrsetka istrage.

nena

11.01.2012. 16:31

E moja Srbijo dokle si stigls, kada ti jeda strucnjak kao stoje Dr. Borojevic izvrsi samoubistvo, a tadasnji ministar za zdravlje Tomica Milosavljevic , da ostavku za 24 sata kad vam je pocela "akcija kraba" i sada uziva i u slobodi i u tim istim parama. E MOJA SRBIJO DOKLEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!Slava i pokoj dusi doktoru!

krah

11.01.2012. 16:50

@nena - Lepo, krasno... nekada najuglednija profesija sistematski je uništena - nepotizam na medicinskim fakultetima (BGD je specijalka), korupcija (profesori drže apoteke oko KCS, u kojima ima baš ono što pacijentima treba), mizerne plate (mnogi odlaze u Sloveniju, Nemačku i Norvešku), sitna korupcija (50-100 evra mita i takvi se hapse), a sada i ovo...

cica

11.01.2012. 19:11

@nena - Pa...zašto nije dao otkaz ili...šta god već,ako je mislio da će biti izmanipulisan?Gde je lova???Saučešće porodici

Perko

11.01.2012. 17:01

Ocigledno ubijen.Sta je sa upravnim odborom, oni nista nisu znali?To je gospodo po ovom sistemu nemoguce jer upravni bukvalno sve kontrolise.

Sale

11.01.2012. 17:40

Daj prekinite sa tim iskreno saučešće preko interneta i raznoraznih portala! Da li imate mozga? Vest je uznemirujuća i opominjuća. Ovo što se desilo je stršno! Strašna je smrt ovog čoveka i strašno je ako su se bogatili na tuđoj nesreći i bolesti.

dr Dragana Borojević

11.01.2012. 18:56

Nije pošteno da se jednom čoveku humanitarcu i uglenom profesoru bez ikakvih dokaza pripisivalo sve i svašta.Samo u ovoj našoj zemlji može da se uglednim i čestitim ljudima pripisuje da su neljudi bez ikakvih posledica.Bog da mu dušu prosti.

Milanka

11.01.2012. 18:57

Neki kriminalci doktori iz Beograda, Novog sada, Niša, Kragujevca nisu ni osetili Dačićevu KRABU. To je bila marketinška podvala. Sramotna država. Ko plati taj klati! Borojević nije platio, pa je glavom platio.

Milan()

11.01.2012. 19:06

Nadam se da će nas javni tužilac udostojiti informacijom, ko je osoba koja je od Borojevića tražio 20 000 evra kao mito da ga ne procesuiraju , što je on prijavio policiji i o čemu postoji službena beleška. Isto tako nadamo se da će nas udostojiti informaciijom, kako to da toj osobi nije odrežen pritvor niti je saslušan. Da ne postoji neka tajna veza sa tužilaštvom?

KLODOVIK

11.01.2012. 19:29

Fotografija,slična sceni iz "Balkanskog špijuna"..Jedino fale Ilija i Djura...Mada nam je realnost baš kao da su je njih dvojica "pravili"...

toma grobar

11.01.2012. 21:00

@KLODOVIK - -Šta je bilo?-Neki samoubica.-Tako su i tebe hteli. (Balkanski špijun)

kiza1965

11.01.2012. 19:40

Uz malo truda,na internet stranicama "novosti",možete pročitati tekstove vezane za dotičnog,od momenta hapšenja pa do danas..U 99% slučajeva(možete i to pročitati)komentari čitalaca su protiv Borojevića,okrivljuju ga i "pljuju"...Danas,od 10 do sada napisanih komentara(do 18 i 30h)DEVET veličaju lik i delo pomenutog,pišući izmedju redova da je nevin i da je ubijen...Kakav smo bre to narod?Nikakav..Bez stava,odnosa prema stvarnosti,i životu..

Sanja Milic

11.01.2012. 19:45

Eto kako javnost i mediji mogu da uniste coveka. Mozda jeste bio kriv ali ljudski zivot je ljudski zivot svako ima pravo na novu sansu.verovatno covek nije mogao da se izbori sa pritiskom.nazalost

Misa

11.01.2012. 21:48

@Sanja Milic - Svako je nevin dok se ne dokaze suprotno! A kod ovog coveka se nIke jos dokazalo, i nazalost nikad i nece!!

nina

11.01.2012. 20:07

Iz licnog iskustva znam sta se radi na klinickom centru Srbije,pare,pare i samo pare.Bog sve vidi a kada on pocne da se igra sa nama tu je kraj.Ovaj covjek je za sazaliti.Suicidom nije rijesio nista.Duhovi djece koju je trovao i ubio nece mu dati mira ni u zagrobnom zivotu.Ovi sto su cinili isto su na redu.Pazite se pravda Bozja jste spora,ali nikoga nije zaobisla.

kako?

11.01.2012. 20:40

covek je imao narukvicu.. ako je napustio stan znala bi policija... ciji je propust? kako se uspeo obesiti a da niko nije primetio ..

Sanja Milic

11.01.2012. 22:50

@kako? - Kako? Pa on nije imao zabranu napustanja stana vec grada. Imao je slobodu kretanja

doktor06

11.01.2012. 20:51

Vece zverke su van i Srbije, cudi me da se covek ovakog kapaciteta upustio u te igre, te da nije znao s kim ima posla. Ocigledno je bio u tzv. hijerarhiji na niskoj lestvici.U svakom slucaju laka mu zemljica!

Srbin iz Zagreba

11.01.2012. 21:04

Zalim ovog covjeka posto vidim da bi po prezimenu mogao biti moj Srbin iz Hrvatske. Kako obzirom na edukaciju, nije smogao snage da se u najgorem slucaju izlijeci, mozda i od depresije, zasto je bio tako , mozda i preponosan i zasto je digao ruku na sebe.

kiza1965

11.01.2012. 21:07

Gospodjo dr Dragana Borojević,"Sale" verovatno nije doktor,ali mu je komentar u odnosu na Vaš,više nego doktorski!

toma grobar

11.01.2012. 21:13

Korupcija u zdravstvu je dno dna ako neko petlja sa tako nečim podmuklim kao što citostatici i da se na njima bogati, to je nešto strašno.

miraculix

11.01.2012. 22:14

ko ima interesa da ovog srpskog strucnjaka vishe nema?upravo sada mora da se upale sve sirene i uhvate ubice!

jelena

11.01.2012. 22:17

Kako ste svi pametni.....cudo jedno...covek je bio vrhunski strucnjak i dobar covek i sve mu je namesteno, a naravno da se islo na najosetljiviju temu.Laka vam zemlja bila G-dine Borojevicu...Mogu garantovati da jedan takav obrazovan i fin covek nije mogao da truje decu i sve za sta su ga optuzivali, a nazalost nece docekati kraj cele afere jer kraja nece ni biti.I on je otac nekom detetu.Koliko njih su vise zasluzili ovakav kraj, a posebno u drugim profesijama nego su lekari trn u oku:(

kaća

11.01.2012. 22:40

a najveći krivac za sve ove afere u zdravsrvu je bivši ministar zdravstva koji se mirno šetka po bgdu. zbog njega su ko zna koliko strpali već u zatvor

escort

11.01.2012. 23:00

U ovoj drzavi je skoro sve korumpirano! Gore je nego 90ih...Ne mislim samo na politicare (svi su isti), vec i na zdravstvo, policiju, tuzilastvo, sport, sva ministarstva! Nikome vise ne verujem. Steta je sto posteni ljudi propadnu pored takvih ili stradaju. Nazalost, posteni su samo sitne ribe u bari sa previse ajkula. Nemamo sistem vrednosti, ovde su proklete pare vaznije od zivota. Lepo rece pokojni V. Batic, u Srbiji treba da se grade ZATVORI! Sto vise! Ali pre toga sudstvo da se sredi. R.I.P

Miloš Kikić

11.01.2012. 23:35

Ovo dosta liči na samoubistvo pesnika Branka Miljkovića u Zagrebu a istina će se saznati kao i u Brankovom slučaju.

Dexter

12.01.2012. 00:09

Iskreno saucesce porodici. Ono sto meni nije jasno jeste da je covek proveo 11 meseci u pritvoru i da slucaj nije zavrsen???? Ako je ta akcija "kraba" bila toliko efikasna i toliko joj je prostora posveceno svi akteri su do sada morali da budu pohapseni i procesuirani. Meni kao nekome koje imao dodira sa javnim nabavkama nije jasno kako je to direktor jedne ustanove uzimao mito kada se on nije ni pitao oko tendera koji je raspisalo ministarstvo zdravlja? A sta cemo za nabavku racunara za min?

milan f

12.01.2012. 01:23

@Dexter - zna se da u Srbiji retko zna da obavlja svoj posao profesionalno, pa čak i plaćene ubice rade to amaterski !

Dragan Markoni

12.01.2012. 01:02

Ako se vodi ozbiljna istraga,otkrivanje ubice je lako.Pa on je bio profesor univerziteta.Neka mu je vecna slava.Postena policijo mars na posao...

miami

12.01.2012. 02:12

Greska drzave!On je trebao da bude u pritvoru sve vreme i ovako nesto se ne bi desavalo.Sigurno je da je moglo sudjenje odmah i brzo da se zavrsi da nema korupcije,kao i da, primecujem da gotovo nikada nije osudjen neki profesor Univerziteta,direktor klinike itd.Korupcija na najvisim nivoima se tolerise.Zato je Srbija tu gde jeste,na dnu Evrope.I ostace tu jos dugo,sve dok se ne promeni mentalitet ljudi i dok ne dodje nova garnitura politicara.

rasosav

12.01.2012. 14:41

@miami - Dali se obesio ili su ga obesili to sada neka utvrdjuje sud. No necinivamse da smo u sve izgubili poverenje? Pitam se kome samo odgovara da se vise nikom ne veruje. Ja mislim da se to namerno radi da nas potpuno izlude. Vidite ja sam bas juce bio u tom socijalnom, povodom potvrede da ne primam poljoprivrednu penziju, sto i jeste tacno, a usto i proverljivo na osnovu mog JMB , ko je sam dostavio. No ne lezi vraze ne samo da mi nisu izdali tu potvrdu, nego su pokusali da me izbace iz kancelarije.

milovan

12.01.2012. 02:21

U ova smutna vremena teško je razlikovati žito od kukolja.Sa ovim priznanjima, biografijom, napisanim knjigama, čisto sumnjam da je morao i da krade na tako beskurpulozan način.Smutne devedesete su tu ........

Banovac

12.01.2012. 08:33

Neka nam je Bog napomoći. Dosad su se i kod nas, kao i u Hagu, ljudi u zatvoru "samoubijali". Istina nisu se vešali za radijatore, ali i ovo vešanje u Košutnjaku, sa čvrstim osloncem stopalama na zemlji, stravična je optužva protiv vlasti. Pogotovo protiv Homena koji tvrdi da u Srbiji više nema "vodje kriminala". Ovakve stavri se dešavaju samo kada krimanlci imajui svoju državu, zar ne?!Zato iole pametan čovek, ,koga država za nešto osumnjiči, mora da beži iz ove zemlje!

Panglos

12.01.2012. 08:52

Obesio se kod kuce a onda otisao u Kosutnjak da se okaci o granu!Pozdravljaju vas "vesele"devedesete!

Miladin

12.01.2012. 08:59

Da li je se ubio? Kako je to sa sigurnošću utvrćeno? Sve mnogo smrdi u ministarstvu zdravlja . Neće biti.Da li je Borojević imao da kaže nešto što se nije smelo saznati .

lisa

12.01.2012. 09:31

Zao mi je profesora, uz sve pohvale za njegovu strucnost, bio je i najzgodniji na medicinskom fakultetu.

LedenA

12.01.2012. 09:36

Dr. Borojevic je kao prekodrinski srbin bio meta nove vlasti koja s4 inace uspesno dokazala u mrznji prema vecini sunarodnika koja ne zivi u Beogradskom pasaluku...

Dragan R

12.01.2012. 11:31

Gospodo novinari, da li imate dokaz da se Boroujević obesio? Mislim da nije korektno od vas da napišete tako.Čak i na naslov niste stavili makar znak pitanja.Pametnije i profesionalnije bi bilo da ste napisali da je nađen obešen, a posle neka istraga kaže svoje.Vi nemate pravo da dajete takve paušalne ocene.Svako ko je pratio dešavanja iz devedesetih, trabao bi da prepozna isti rukopis kada su ubistva u pitanju.Da bi se rešilo ovo ubistvo, samo treba pratiti tokove novca u zdravstvu.

Neko

12.01.2012. 13:57

Čovek je pronađen obešen i to je jedina vest. Ako bude načina, saznaće se i istina. Zašto bi napuštao stan zbog samoubistva? Ne treba prejuducirati. Previše smo sebi dali za pravo. Pokoj mu napaćenoj duši.