Bulatović može da traži pomilovanje od Vujanovića

Tanjug

20. 12. 2011. u 10:12

Uhapšeni bivši košarkaš je ispunio listu pravnih manevara kako bi izbegao petogodišnju robiju zbog silovanja

Poznati košarkaš Nikola Bulatović (40), koji se od nedeljeveče nalazi u spuškom zatvoru ispunio je listu pravnih manevara kako bi izbegao služenje petogodišnje robije zbog silovanja, a ostaje mu samo da još kao zaslužni sportista traži pomilovanje od predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića.

Molbu za pomilovanje, ukoliko to bude želeo,Bulatović može podneti odmah jer ne postoji zakonski rok kada tu mogućnost može da zatraži.

On do sada, iako je presuda bila pravosnažna od 2004. godine to nije tražio od prvog čoveka Crne Gore, a mogao je da je iskoristi odmah nakon što je presuda bila apsolutna.

- To mu je jedina pravna mogućnost koja mu je preostala - naveo je za "Vesti" poznati podgorički advokat Zdravko Begović.

Bulatović nema pravnu mogućnost da u nezavisnoj Crnoj Gori traži ponavljanje procesa jer je u Beogradu pravosnažno osuđen.

Da je bilo drugačije, odnosno da je u vreme tog procesa u nekadašnjoj Srbiji i Crnoj Gori njemu suđeno u odsustvu on bi sada mogao da traži ponavljanje postupka.

Begović je pojasnio da je Bulatović pravosnažno osuđen 2004. godine u Beogradu, a da je kasnije kada je Crna Gora postala nezavisna država predmet prosleđen Podgorici.

- On je zbog krivičnog dela silovanje osuđen u Beogradu na pet godina zatvora. Kako je delo počinio u vreme nekadašnje SRJ, pa kasnije mu je suđeno u SCG, on je po podacima bio državljanin Crne Gore sa mestom prebivališta na adresi u Podgorici - podseća Begović. - Nakon osamostaljenja Crne Gore, kako je on bio crnogorski državljanin, predmet je prosleđen Osnovnom sudu u Podgorici, koji je bio nadležan za njegovo slanje na izdržavanje kazne. Kako se nije odazivao na pozive da ide u zatvor, Osnovni sud u Podgorici je raspisao naredbu da se za njim raspiše međunarodna poternica.

Nekadašnji proslavljeni reprezentativac Srbije i Crne Gore i košarkaški as podgoričke Budućnosti, beogradskog FMP-a i Partizana krio se od 2004. godine. Jedno vreme, kako je policija imala podatke, navodno je boravio u Rusiji, a u protekle tri godine živeo je i čak radio u Dominikanskoj Republici, gde je pre nekoliko dana i uhapšen po poternici NCB Interpol Podgorica.

Košarkaš je na suđenju, ali i u razgovoru sa prijateljima i ljudima iz sporta negirao da je sa tada maloletnom gimnazijalkom iz Beograda na silu imao seksualni odnos u svom stanu.

Bulatović se kleo u decu da mu je sve namešteno i da sve što piše u prijavi nije istina. Sud u Beogradu nije priznao njegovu odbranu i suze.

- Ne bih zalazio u moguće motive, ali vrlo je verovatno da se toliko dugo skrivao upravo zbog toga što on nije priznao to delo, već je to negirao. Moguće da je osećao da bi bio u zatvoru kao nevin čovek. To je njegov subjektivan osećaj zbog čega mu se nije išlo na izdržavanje kazne - naveo je Begović.

Da je Nikola Bulatović kojim slučajem uspeo da se skriva još tri godine, verovatno ne bi išao na izdržavanje kazne jer mu je 2014. godine bio rok za apsolutnu zastaru izvršenja presude.

Naime, on je osuđen na pet godina zatvora, a prema Krivičnom zakonu Crne Gore rok za apsolutno zastarevanje za ta dela gde je kazna od pet godina, uvećava se dvostruko.

Kako je njemu presuda postala pravosnažna 2004. godine zastarevanjeod deset godina je trebalo da stupi na snagu 2014. godine što bi značilo da bi sud po automatizmu, doneo odluku da se izvršenje kazne obustavi.

Da je došlo do toga on bi pravno bio slobodan čovek i protiv njega bi bila povučena međunarodna poternica, koja je u bazi Interpola godinama bila vidljiva u javnom delu zvaničnog sajta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

жарко

20.12.2011. 10:59

Сада му преостаје да напише књигу и да је прода у 200.000 примерака у Србији ...

lola

20.12.2011. 14:46

@жарко - kakav si car. pa šta što pišu knjige. šta ti od svog života imaš da napišeš? jado

ivan

20.12.2011. 18:19

@жарко - Sramota. Ovaj slucaj nema nikakve veze sa Zarkom Lausevicom, ko si ti da pominjes njega, ko nije gresan neka prvi baci kamen na Zarka. Svete dozovi se pameti...

Kraguj

20.12.2011. 12:23

Neko može da siluje maloletne devojčice i da bude oslobodjen izdržavanja kazne jer je zaslužni sportista? Ne mogu da verujem. Kakva država, takvo i zakonodavstvo.

nino

20.12.2011. 16:54

@Sale - a vi ste poznati kao veliki junaci,pogotovo u ovom zadnjem ratu kad ste napalili onaj jadni narod u krajini i bosni pa ih ostavili na cjedilu...:)))junacine moje iz kruga dvojke!ne bi ti danas to pricao da ti nije bilo mojkovacke bitke gdje smo vam spasili naciju,niti bi se tvoja bakica setkala terazijama:))

LedenA

20.12.2011. 17:56

@Sale - Ma ti nemas poojma o ratu u RSK i RS... Kakve veze ima tvoje lupetanje sa silovanjem. Osim ako ne mislis da je junacki sin heroj samim tim sto je silovao maloletnu devojcicu pa jos u BGD za kojim svi crnogorci slinave...

M

20.12.2011. 14:46

@istina - Šibanje na trgu bi bilo prava lekcija !Neka bira gde će prvo Šbanje ... mada bi bilo prvo red u Podgorici pa ako oni budu nežniji da "nadoknadimo propušteno" sa Beogradskom Školom Pravde !Pomilovanjima se samo PODSTIČU NEDELA !

srbin pg

20.12.2011. 16:51

@Gordon Shumway - a u tvojoj sve cvjeta:))) jos malo pa cete se vratiti u doba kosovskog boja i cara lazara...snovi su cudo!a eto kakva je crna gora kondom drzava,prestigli smo vas u svemu u zadnjih 10 godina!a vi samo sanjajte veliku srbiju,kosovo,a svake godine teritorija vam manja i manje vas je za jedan grad velicine backe topole...osvijesti se mrco:)))

srbin pg

20.12.2011. 17:17

@Gordon Shumway - pa nisu ovo tvoje nonine,vec novine svih srba:)))!nisu srbi samo u srbiji,ima nas i u crnoj gori,a uz to smo i blji od vas:))!

dragce

20.12.2011. 18:05

@Gordon Shumway - Srbine osvesti se, neznas sta pricas.Cas si Srbin , cas pljujes Srbiju pa si onda bolji Srbin od ostalih pa si Srbin iz CG........sta to pusis covece.

M

20.12.2011. 20:16

@Gordon Shumway - Pusti ga... i on ce jednog dana biti "zaštićeni svedok" !Vidiš da ni sam nije načisto šta jesta a ŠTA NIJE !on NIJE BOLJI OD MENE !A neka navede od koga je on to "bolji" !Neka se kao takav stavi u situaciju te nastradale devojke i njene porodice i neka kaže ŠTA BI ON URADIO !POMILOVANJE NE DOLAZI U OBZIR !ROBIJA MOŽE !PRESUDA POSTOJI !Pravosnažna je i da se već završi s tim !

Srbin Berane

20.12.2011. 18:36

...Pozdrav za one malobrojne prave srbe u Srbiji,jer se dobro zna da smo mi srbi iz CG i Srpske Republike "Number 1"...