BEBU od svega četrdesetak dana u sredu rano ujutru ubila je majka u porodičnom stanu u Banatskoj ulici u Zemunu. Slađana Jovanović (26) je nožem nekoliko puta ubola svog sina dok je otac bebe bio u susednoj prostoriji. Majka je odmah uhapšena, a ubistvo će verovatno biti okarakterisano kao čedomorstvo.

Noć pre ubistva Slađana je sa mužem Milošem Mitrovićem (28) i rođacima sedela do tri sata ujutru, kada su otišli na spavanje. Dva sata kasnije ustala je da podoji bebu. Ubrzo je probudila muža i rekla mu šta je učinila. Zaprepašćen otrčao je u susednu sobu, ali već je bilo kasno - zatekao je mrtvu bebu oblivenu krvlju. Dečak je na telu imao više od deset uboda nožem.

Očajan i šokiran, Mitrović je pozvao policiju i Hitnu pomoć. Van sebe od užasa jedva je uspeo da inspektorima objasni šta se dogodilo. Slađana Jovanović je privedena i određeno joj je policijsko zadržavanje do 48 sati. U policiji nije bila u stanju da objasni svoj postupak, bila je jako uplašena i govorila je nejasno i nepovezano.

Kako nezvanično saznajemo, Slađana nije bila duševno bolesna, a susedi kažu da je porodica živela skladno i da ništa nije ukazivalo na to da bi mogla da se desi tako strašna tragedija. Muž se bavi ugradnjom rashladnih uređaja, a Slađana je nezaposlena. U stan u Banatskoj ulici doselili su se pre oko dve godine i često su ih posećivali roditelji i prijatelji.

- Bili su veoma srećni kada su dobili sina i čini mi se da su bili nežni i pažljivi prema njemu - priča komšinica nesrećne porodice. - Nisam primetila da su imali ikakvih problema, pomagali su im i roditelji. U sredu sam ih videla u parku sa sinom, razgovarali smo o bebi i njenom zdravlju. Bili su veseli, kao i uvek. Šokirala sam se kada sam saznala šta se dogodilo.

S obzirom na to da je beba rođena u aprilu, ubistvo će verovatno biti tretirano kao čedomorstvo, a uzrok je, kako se pretpostavlja, postporođajna depresija. Veštačenjem će svakako morati da bude utvrđeno da li je na majku u trenutku tragedije delovao ovaj poremećaj. Zato će Jovanovićeva verovatno biti upućena na pregled u neku specijalizovanu psihijatrijsku ustanovu.

Čedomorstvo se, po našem zakonu, kao i svuda u svetu, smatra privilegovanim ubistvom, što znači da se za ovo delo izriču blaže kazne. Krivični zakonik za ubistvo bebe predviđa kaznu od šest meseci do pet godina zatvora. Sudije, međutim, retko izriču najstrožu kaznu.


STRES GLAVNI OKIDAČ

POSTPOROĐAJNI poremećaj nastaje u prvim nedeljama posle porođaja, a najkasnije do osme nedelje. Obično se javlja kod prve trudnoće, i jedini spas je primetiti problem na vreme.

Psihijatar dr Milan Milić, direktor Opšte bolnice Pančevo, kaže da ovaj poremećaj, u zavisnosti od kliničke slike, svrstavaju u psihozu ili depresiju.

- Anksioznost, promene raspoloženja, problemi sa spavanjem i apetitom, uznemirenost i sumanute ideje samo su neki od simptoma kod žena koje nose najveći rizik od dramatičnih posledica - kaže dr Milić. - Tada se preporučuje odvajanje majke od deteta ili, ukoliko želi da budu u kontaktu, neko mora da ih nadgleda. Ipak, tek pet odsto majki sa ovim poremećajima počini čedomorstvo ili izvrši samoubistvo.

Tačan uzrok postporođajne depresije, smatraju stručnjaci, nije poznat. Pretpostavlja se da je reč o velikom stresu koji aktivira postojeću genetsku predispoziciju. Takve osobe često imaju u porodici nekog sa sličnim poremećajem.

- Teško je da se nešto zna unapred, zato se i javlja posle porođaja - priča dr Milić. - Neželjena trudnoća, nesređeni odnosi u braku, problemi koje žena ima sa sobom u ulozi majke, samo su neki od faktora koji mogu da utiču na ženu. Često su to osobe s neurotičnim ponašanjem i pre trudnoće, labilnim raspoloženjem i impulsivnim ispadima. Naš narod bi rekao - s histeričnim ponašanjem. One su preosetljive i trudnoću mogu da dožive kao kaznu i naruživanje. Sve to može da bude dobra podloga za postporođajni poremećaj.

Kako kaže dr Milić, svako neuobičajeno ponašanja majke - nervoza, plačljivost, loše raspoloženje i nagla, naizmenična smena smeha i plača, koje traje duže od nedelju dana, gotovo je siguran znak da treba brzo reagovati i pružiti joj pomoć. (J. Su.)