SVILAJNAC - Smrt šestogodišnje devojčice u utorak je uznemirila celo Pomoravlje, jer je nesrećna sudbina male Anđele B. javnosti poznata od pre četiri godine. U utorak oko deset sati pre podne, samohrana majka T. B. pozvala je lekara doma zdravlja i zatražila da pruži pomoć njenoj ćerki Anđeli B., rođenoj 2006. Kada su došli, lekari su konstatovali da dete ne daje znake života.

Policija je izvršila uviđaj, a o smrti deteta obavešteni su tužilaštvo i istražni sudija.
Prema prvim rezultatima istrage, smrt Anđele B. posledica je opšte zapuštenosti, nepružanja adekvatne nege i neuhranjenosti deteta.

Policijska uprava u Jagodini saopštila je da je uhapšena T. B. (35) iz Svilajnca, majka šestogodišnje devojčice koja je danas pronađena mrtva u porodičnoj kući u Svilajncu.

T.B. je određena mera zadržavanja do 48 sati "zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivično delo napuštanja nemoćnog lica", navodi se u saopštenju.

"Osnovno se sumnja da je propuštanje dužnog staranja nad detetom uslovilo smrt njene šestogodišnje ćerke", piše u saopštenju Policijske uprave u Jagodini.

T.B. će, kako je navedeno, uz krivičnu prijavu biti privedena istražnom sudiji Osnovnog suda u Jagodini.

- Dobio sam izveštaj o tome da nisu utvrđeni tragovi nasilja, pa sam dao nalog da se obavi obdukcija tela devojčice. Tek kada dobijemo izveštaj patologa daćemo saopštenje za javnost - rekao nam je Zoran Petrović, istražni sudija Višeg suda u Jagodini.

Tanja B., pored ćerke, ima još dvoje dece iz neuspelih brakova, i veoma su teško živeli. Lokalni Centar za socijalni rad devojčicu je oduzeo od samohrane majke pod sumnjom da joj je stavljala omču oko vrata, jastučnicu na glavu i da ju je zlostavljala.

Sudskom istragom i nalazom veštaka sumnja nije potvrđena, pa je Anđela vraćena u porodicu, gde je živela sa još dve starije sestre koje sada imaju 15 i sedam godina, kao i sa bakom i dekom.

Majka je Anđelu najpre dala na privremeno čuvanje Centru za socijalni rad, koji je smestio u hraniteljsku porodicu u Jagodini, dok se ne stvore elementarni uslovi za život. Posle 11 meseci Anđelu je dovela kući, ali dva meseca kasnije, oktobra 2007, dete je vraćeno u hraniteljsku porodicu.

Centar za socijalni rad je 2008. uputio dopis tužilaštvu da postoji nasilje u porodici, ali je istragom tada utvrđeno suprotno. Zaključeno je da su povrede deteta nastale od pada, a ne da su nanete omčom ili jastučnicom.