VLADA Srbije nikada neće izdati svoj narod i srpsku ideju o Kosovu, i uvek će se rukovoditi neposrednim životnim interesima ljudi koji žive na Kosovu - rekao je premijer Ivica Dačić na akademiji „Zločin bez kazne“ povodom devet godina od pogroma nad Srbima na Kosovu. Godišnjica ovog zločina, osim u Beogradu, obeležena je i na Kosovu i Metohiji.

Dačić je poručio da samo realnom politikom možemo sačuvati naš interes i narod na KiM, a time ćemo sačuvati i srpsko Kosovo. On je ponovio da još nema zvaničnog dogovora, niti sporazuma sa Prištinom i da je postizanje sporazuma još neizvesno.

- Nikakvih dokumenata niti zvaničnih papira nije bilo, niti je tako nešto ponuđeno od strane EU, jedino ako neko drugi nije pregovarao u ime Srbije - rekao je Dačić nakon posete izložbe fotografija „Zločin bez kazne“ na Trgu republike.

Patrijarh Irinej je naglasio da povratak Srba na Kosovo treba da bude jedna od prvih tačaka „razgovora koji se vode danas i sutra“.

- Moramo učiniti sve da im pomognemo da opstanu i da budu temelj na kojem će se obnavljati srpsko Kosovo. Ne vredi nam obnavljanje crkava i manastira ako nas ne bude tamo - rekao je partijarh na akademiji.

Patrijarh je istakao da nikada nećemo moći da izgubimo pokrajinu dok je u našim srcima i mislima, nazivajući Kosovo „našim srcem i dušom“:

- Ako neka bezočna sila učini da ostanemo bez Kosova i Metohije, uvek imamo primer jevrejskog naroda, koji je 2.000 godina čekao Jerusalim i dočekao ga je.

Kako je proteklo obeležavanje devete godišnjice pogroma na KiM pročitajte OVDE

On je ukazao na to da za nasilje nad Srbima od 17. marta 2004, u kojem je stradao narod i uništene srpske svetinje, niko nije odgovarao.

Deveta godišnjica pogroma obeležena je i u crkvi Svetog Nikole u Prištini, gde je služen parastos žrtvama martovskog pogroma.

Vladika Teodosije je u besedi posle parastosa ubijenim Srbima rekao da je crkva Svetog Nikole najbolji svedok svega što se desilo tog tragičnog 17. marta:

- Oni koji su toga dana palili svetinje, domove Srba, oni su mislili poput bezbožnih Jevreja, koji su poveli Hirsta na raspeće da će njegovom smrću biti sve završeno, jer nisu razumeli reč Božiju.

U Kosovskoj Mitrovici je, polaganjem cveća i paljenjem sveća kod spomenika Beli anđeo obeležena godišnjica. Simbolično u 12,44, otkrivene su spomen-ploče na mestu pogibije Jane Tučev i Borivoja Spasojevića od albanskih ekstremista 17. marta 2004. Na Trgu braće Milić otvorena je izložba fotografija o stradanjima.


REFERENDUM
Upitan da li će, ukoliko Srbija ne dobije datum za početak pregovora sa EU, biti postavljeno referendumsko pitanje „EU ili Kosovo“, Dačić je rekao da o takvom referendumu sada niko ne razmišlja.