Sećanje na martovski pogrom - Igumanija Anastasija: I same smo u toj vatri gorele

Milena MARKOVIĆ

16. 03. 2013. u 09:20

Sećanje igumanije Anastasije, starešine spaljenog manastira Devič: Dok živim neće prestati strašan bol progona i susreta sa zgarištem svetinje. I danas je teško

I KADA dođe čas odlaska iz ovozemaljskog života, ne može biti rastanka sa bolom onog dana kada su nam manastir spalili - govori igumanija Anastasija, starešina drevnog manastira Devič, u Drenici. - Ali, mi ni danas ovde nismo sigurne. Svakog jutra, pitam se: šta nosi ovaj dan? Šta donosi - sutradan?

Kfor se povukao pre, gotovo, godinu. Bezbednost manastira i sestrinstva predata je u nadležnost Kosovske policije, kojoj je komanda u Prištini.

- Možemo li verovati onome koji nas je palio - kaže tiho igumanija. - Govorim sebi: Gospod je iznad svih. Molimo mu se da sačuva ovu svetinju.

Oko manastira ledena tišina. U Drenici odavno nema Srba. Preživeo je ovaj manastir - pogrom. Odoleo, da im, poput svetionika, pošalje priziv. Da je tu luka. I ruka.

- Mi iz ovih zidova, sada, nikud ne mičemo. Nepoverenje je! Ako nas nije, onomad, posle 13 godina čuvanja, odbranila francuska vojska od palikuća i rušilaca, mogu li - ovi? Zato, samo uz veliku boljku, napuštamo manastir. Manje, lečimo same, oslonjene na molitve, uz mošti Joanikija Devičkog.

Devet je godina od pogroma Srba sa Kosova i Metohije. Deveto proleće sećanja na 17. mart 2004. godine, kada su albanske horde jurišale na sve što je srpsko. Živote i imovinu. Drevnu baštinu: manastire i crkve. Groblja i grobove. Spomenike kulture i sve korene viševekovnog trajanja srpskog naroda na Kosmetu, južno od Ibra.

Na Devič su udarili u prepodnevnim satima, drugog dana pogroma. Manastir Svetog Joanikija Devičkog, u kome su mirovale njegove mošti, a nad njim bdelo osam monahinja, opkolilo je više stotina Albanaca.

- Rešile smo: ostajemo. Ovo je naša kuća. Naš prag. Nismo mislile na smrt. Mislile smo samo da je od naših života, život svetinje preči - govori mati Anastasija.

Onda se, ispred porte, spustio helikopter francuskog Kfora. Evakuacija. Reporteri "Novosti" tog 18. marta 2004. godine dočekali su igumaniju i sestrinstvo u bazi Francuza, u Kosovskoj Mitrovici. Francuski oficir nam je, u tri rečenice, preneo dramu: "Jedva smo ih ubedili da pođu. Bio je to poslednji trenutak za njihov spas. I, uspeli smo."

Noć se spustila na Kosmet. U večernjim satima, kod mosta na Ibru, dočekali smo igumaniju Anastasiju.

"Nemam reči", govorola je slomljeno ta odlučna žena pre devet godina, uzdržavajući se da ne zaplače, dok se oko nje okupljao narod. I nudio pomoć. Bio je ovo drugi napad Albanaca na manastir. Teži i bolniji od onog u leto 1999. godine, kada su svetinje u Metohiji ostale bez naroda i zaštite. Bolniji, jer ni igumanija Anastasija nije verovala da će svetinja odoleti.

Vesti o skrnavljenju srpskog trajanja na Kosmetu - smenjivale su, tog martovskog dana 2004, jedna drugu. Iz Prizrena je javljeno da su Dušanove svetinje - u pepelu. Iz Lipljana - da je narod proteran, a njihovi domovi spaljeni. Istovetne vesti i iz: Gnjilana, Podujeva, Istoka, Vitine, Peći, Orahovca... Iz Prištine je javljeno da je drevna crkva Svetog Nikole spaljena. Iz Glogovca, Novog Brda, Uroševca, Đakovice... ne zna se koja je od koje vesti potresnija.

KRIJEMO SUZE NAŠ narod se ne vraća - govori tiho igumanija. - Razapet je između doživljenog pogroma i neizvesnog povratka. Budućnosti potomstva na svom, vekovnom pragu. Ko može da im garantuje bilo šta u ovo vreme? Niko! Kad o manastirskoj slavi dođu ovde ljudi, razgovaramo dugo. Slušam ja njih. Slušaju oni mene. U neko doba, raziđemo se. A krijemo suze. I oni, i ja.

- Kad je stigla vest da nam je manastir spaljen, a vladika Atanasije doneo i fotografije, bio je to osećaj kao da smo i mi žive u toj vatri gorele - vraća sećanje mati Anastasija. - Taj osećaj, međutim, nije nas klonuo. Dao nam je novu snagu. Da se vratimo, pa kako nam bude.

Nije znala mati Anastasija da su se napadači dva puta vraćali da spale i ono što u jednom naletu nisu uspeli. Konake, radionicu za izradu krstića, pčelinjak... Sve čime su se bavile monahinje i od čega su, delimično, živele. Spaljivali su sve, samo da se one ne vrate.

- Mi smo, ipak, odlučile da se vratimo - govori mati.

I to je bila drama: okapavale su pred kapijom Kfora u Mitrovici. Komandom Unmika... Ma, gde god su stigle, samo da im se omogući povratak.

- Uveravali su nas da je to nemoguće. Kazali su: Nemate uslova za to. Odgovorila sam: Kakvi uslovi! Mi želimo da se vratimo, to je jedini naš uslov. Onda su Francuzi obećali: Za mesec dana ćemo vam postaviti kontejnere u manastirskoj porti, za smeštaj. Ko da čeka taj mesec. Mi ne spavamo. Noći prolaze. Kakav je to san, kad nisi kod svoje kuće.

I, vratili su ih, nekoliko dana posle progona. Njih, osam monahinja, do Deviča je pratilo osam puta više vojnika!

Dočekao ih je oskrnavljeni manastir. Razvaljen ćivot Svetog Joanikija. U grobu, gde su bile njegove mošti, paljena vatra. Ikone u paramparčadi. Smrvljene relikvije. Svuda, naokolo, nagoreli zidovi manastira. Spaljen konak.

- Nema tih reči koje bi mogle da opišu bol našeg susreta sa svetinjom u ranama. Šta smo mogle? Prvo smo same raščišćavale ruševine, od nas osam, šest je prevalilo sedmu deceniju života. Ubrzo, monasi iz Dečana, Đurđevih stupova i Pećke patrijaršije, doneli su svećnjak i kandilo. Sveće i tamjan.

Trajala je molitva na ruševinama drevnog srpskog manastira iz 15. veka. Zvonili su glasovi monahinja za pevnicom, koje nema, a činilo se da udara o zvono, dok je spadao garež sa zidova i probijala škrta svetlost kroz razvaljene manastirske prozore. Francuski vojnici koji su dopratili monahinje-povratnike, spustili su oružje. Sudarali su se nemi pogledi vojnika. I potekle suze. Zaustavljale su se na bluzama, na mestu gde vojnicima, za vojničke časti, odličje prikače.

- Nastavili smo život u svojoj kući. U molitvi. Pritekao je i naš narod u pomoć. Obnovili smo manastir i konake. Obnovili, zajedno, duše svoje. Ali će bol iz marta, pre devet godina, ostati zauvek - neprebol.

SKUPŠTINA UPUTILA KRITIKE

DEVET godina od martovskog pogroma na KiM, Srbi i dalje žive u strahu i bez slobode kretanja, a međunarodna zajednica i nije pronašla ni procesuirala odgovorne za brojne zločine, poručeno je iz Skupštine Srbije. Poslanici vladajućih i opozicionih stranaka saglasni su da Srbima na Kosovu ni danas nije bolje nego pred martovski pogrom i da žive bez ikakvih ekonomskih perspektiva.

Predsednik skupštinskog odbra za KiM Milovan Drecun naveo je da je pogrom marta 2004. bio organizovan i planski i da su za njegove pripreme "znale pojedine obaveštajne službe, a posebno nemačka i američka".

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da se veoma mali broj prognanih vratio na Kosovo i da je mali broj kuća i stanova, crkava i manastira uništenih u pogromu obnovljen.

Poslanica DSS Sanda Rašković Ivić je navela da je položaj Srba na Kosovu i Metohiji "svakoga dana sve gori".

Dragan Marković Palma, lider JS kaže da “svake nedelje imamo napad na neku srpsku porodicu, a međunarodna zajednica nikada nije niti će pronaći počinioce”.

AKADEMIJA, LITURGIJA POVODOM devet godina od izbijanja najvećih etnički motivisanih napada na Srbe na Kosovu i njihovu kulturnu i versku baštinu od dolaska međunarodnih snaga, u nedelju 17. marta u 12.00 na Velikoj sceni biće održana akademija pod nazivom "Zločin bez kazne. Pogrom 17-18. mart 2004. Kosovo i Metohija". U crkvi Svetog Nikole u Prištini biće služena liturgija i pomen nastradalima u pogromu. Liturgiju će služiti vladika raško-prizrenski Teodosije a prisutnima će se obratiti i Aleksandar Vulin. (D. Z.)

POVOD - LAŽNA KAMPANJA ALBANACA

U TALASU nasilja 17. marta 2004. ubijeno je osmoro Srba.

Uništeno je ili do temelja spaljeno 35 hramova SPC, među kojima 18 spomenika kulture, poput hrama Bogorodice Ljeviške u Prizrenu iz 14. veka. Eparhija raško-prizrenska je objavila da je uništeno oko 100 crkvenih zgrada. Izgovor za pogrom bila je kampanja medija na albanskom u kojoj su lokalni Srbi optuženi da su psima naterali preko reke Ibar grupu dečaka Albanaca iz sela Čabar kod Zubinog Potoka, od kojih se jedan utopio u reci. Istraga Unmik policije utvrdila je da su optužbe bile lažne, a portparol međunarodne policije Neridž Sing izjavio je tada da su "preživeli dečaci posle tragedije bili pod jakim pritiskom albanskih novinara i političara da optuže Srbe iz susednog sela".

Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava i 67 osoba osudili na zatvorske kazne od 21 mesec do 16 godina. U napadima na međunarodne snage bezbednosti ubijeno je 11 Albanaca.JAVI SE, BEOGRADE

U DANIMA pogroma, Nataša Mirić iz Starog Grackog kod Lipljana, beleži svaki čas. Svaki dan. Ali, piše pismo Vladi u Beogradu:

- Nemoj da se stidiš, Beograde. Nas. Javi nam se ponekad. Mi se tobom ponosimo. I tebi se nadamo. Ako ne pomogneš... kome još da se nadamo? Mi iz našega Grackog nećemo. I nemamo kud. Ovde su nam i kolevke i grobovi. Javi se, Beograde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (43)

Milan USA

16.03.2013. 10:36

Zalosno je sto se to desilo. Ali bilo bi lepo da Srbija obelezava i godisnjice genocida u Srebrenici. Tako bi nas ljudi u svetu lakse razumeli i imali simpatije i prema nasim zrtvama. Pogrom nije proterivanje, nego masovna ubistva i genocid. dakle mora ga potvrditi medjunarodni sud, a ne pisati proizvoljno. Dokazi su relevantni u svetu. Zato nas i ne postuju.

Das ist Walter,Hurensohn

16.03.2013. 12:28

@Milan USA - E moj Milane,ameri ti isprali mozak.O kakvoj ti Srebrenici pricas?Srebrenica je lazna.Znasli ti da mnogi na spisku ubijenih se zivi setaju po USA i drugim zemljama?tako Milane pre nego sto nesto napises prvo promisli malo sta pises.

MrCrow

16.03.2013. 12:58

@Milan USA - @Mustafa USA, naslov je pogrom nad Srbima a ne hiljadu i po neki po redu djenosajd nad finim bosnjama...

zoks

16.03.2013. 14:26

@Milan USA - Das ist@ Pa upravo on je jedan od tih zivih,nego se lazno predstavlja!Takvima je majka laz,a otac obmana!Sve im je lazno!

tutinac

16.03.2013. 15:07

@Milan USA - Obelezi ti novopeceni Ameru genocid koji ste pokusali 1999. da uradite nad srpskim narodom.

Mi Srbi i Rusi i Kinezi

16.03.2013. 18:58

@Milan USA - Otiđi u Srebrenicu, pogledaj video materijal, koljača iz redova našeg naroda, da verovatno većina nih hoda po Pjongjangu i Pekingu, osim Amerike, kod velikih demokratiskih naroda

naranca

17.03.2013. 01:40

@Milan USA - @milan usa .U tome i jeste stvar prave nezavisne analize nema.Za Srebrnicu je objavljeno 30 000,pa 10 000.pa 7 000.pa 3000.,pa 2-3000.A koliko je nadjeno leseva 300-400.Ne opravdavam nikakav i niciji zlocin ali Srebrnicke zrtve se jos skrnave sa ovakvim manipulacijama i sakrivanjima istine.Istinu na Sunce!

naranca

17.03.2013. 01:49

@Milan USA - Msrk.Pusti epitete.Narod koji je izmislio Demokratiju grca pod pritiskom "Velikih Demokratskih naroda".Pustimo to.

neko

17.03.2013. 11:52

@Milan USA - Boze..kakvih ljudi ima na ovom svetu...Brani li tebi, Milane, neko da obelezis "genocid" u Srebrenici...Obelezavaj brate koliko hoces..ali ne davi ostale sa tom farsom. Ti boga mi..kao s marsa da si pao..postavi pitanje Naseru Oricu i holandskim vojnicima sta se i kako desilo u Srebrenici..i na kraju, nemoj tako olako tu rec koristiti..genocid..Ako krenemo redom...genocid koji su u istoriji hrvati i muslimani vrsili nad srbima..necemo nigde sticiO kojim to "dokazima" pricas? Merkale, Racak?

arsa

16.03.2013. 10:49

Zasto drzavni vrh Srbije (koji god bio na vlasti), 2004 prikazuje kao godinu velikog pogroma srpskog naroda na KIM, kada svi znamo da je glavni pogrom bio 1999 godine kada je proterano oko 250.000 srba i oko 100.000 manjinskih zajednica medju kojima i oko 40.000 albanaca lojalnih drzavi Srbiji.Zasto se u prvi plan stavlja 2004 a precutkuje 1999.

adem

16.03.2013. 12:32

arsa imas pravone treba da se precutkuje 1999 jer su srbi tada 1200000 albanaca proterali iz kosova to ste vi mozda zaboravili.ali mi nismo zaboravili i zato sutite nemojte da kvarite uopste dijalog koji se pravi u medjuvremenu

arsa

16.03.2013. 13:47

@adem - Adem, tu pricu ste vesto prodali svetu, ali ti i ja dobro znamo da to nije tacno.I ta prica o broju siptara na KIM je vise nego smesna.Zasto niste pristali ni na jedan popis 90-tih a ni sada na jugu tkz "presevska dolina".Vi ste obicni manipulanti i prevaranti ali i toj prici jednom mora doci kraj.U lazi su kratke noge-kako kaze narodna izreka ili prevedeno "lazima ne mozete daleko stici".

zoks

16.03.2013. 14:20

@adem - arsa@ Nisu se to oni setili nego su im rekli sta da urade!Mislis da su oni toliko pametni?Navedi mi jednog jedinog Siptara koji je poznat u svetu(ne mislim na kriminalce Tacija i Haradinaja)iz sveta matematike,literature,hemije,fizike,biologije,elektronike,medicine,...!Nema ga!Toliko o njihovoj "pameti"!

Ratko,Banjaluka

16.03.2013. 14:52

@adem - ademe 1200000 jel ti racunas i one albance iz albanije;odkud vas toliko na srpskoj zemlji?vas niko nije proterivao sami ste bezali da bi pokazali svetu krivu sliku.Vi ste dosljaci na KIM i to nije vasa zemlja.ademe doce maca na vratanca.

sMile

16.03.2013. 15:21

@adem - Ja bih napomenuo jednog radikalnog Srbina nacionalno nastrijenog , sto ne moze ni jedan clanak da proleti, a da on svoj komentar nezaleti, specijalnost su mu pljuvotine po drugim narodima uz blagoslov redakcije Novosti. Uzor srpske kulture, pameti , ljubavi i postivanja prema drugima,,!! ziveli,,!! ;-))

Doktor

16.03.2013. 18:50

@adem - Tacno je da je tada veliki broj Albanaca minimum pola miliona, ne proteran, nego su pobegli zato sto su se uplasili Nato bombi koje su bile namenjene Srbima. Ovim lazima pokusavas da prikrijes veliku hrabrost takvih kao sto si ti. Ti ovo normlano sve znas, samo je problem sto si iskompleksiran

odgovor za @ a...

17.03.2013. 07:46

@adem - Zar te nije strah pred tvojim alahom da govoris ovakve lazi?? Prosetali do granice Makedonije... da bi zlotvori napravili snimke! Pa se vratili svojoj kuci - otetoj od Srba... Sram da te bude! Bezboznice. Na kraju svako plati... neko na mostu neko na cupriji i tebi to predstoji. Bozja pravda je spora ali stigne...

Dragan

17.03.2013. 09:33

@adem - Ademe, malo si preterao u pisanju nula. Svi vaši proterani su se vratili, a proterani Srbi nisu, jer im ne dozvoljavate.

naranca

17.03.2013. 11:19

@adem - @sMile.Citaj sta je rekao kolega Mamic u Hrvatskoj.Sve ovo sto si rekao i jos vise.Stvarno si vizionar dragi moj Smile.

neko

17.03.2013. 11:47

@adem - za tvoju informaciju..i previse. to vi, siptari..nikada necete dostici. prema tome.......vreme vam je da se kultivisete....i da prestanete za sve da krivite srbe. poznato je ono vase..vas ima mnogo pametnih i nadarenih..ali niste mogli od srba doci do izrazaja..sta je sa ovim periodom od 13 godina? gde su vam pisci, slikari, naucinici, sportisti...?vase skolovanje..cuveno u svetu. kupovina diploma i titula. zato vam otvoreni pacijenti zavrsavaju na operacionim stolovima srpskih bolnica :(

naranca

17.03.2013. 12:01

@adem - @Msrik.Bilo je dosta zena i dece u Madjarskoj.To niko nije ni snimao ni brojio.

Indijanac iz Paracina

16.03.2013. 12:37

Pohvalno od Vas i Vase novine jer kao sto vidimo malo ko danas govori i pise o tome, posebno mislim na nvo, kandicku , biserko , deretu, cedu, canka, novu savetnicu pokrajinskog premijera i osale "postovaoce ljudskih prava" u Srbiji !!!

tutinac

16.03.2013. 15:05

Najveca zlocinacka drzava na svetu SAD stoji iza ovih bandita koji su rusili spomenike jedne od najnaprednijih svetskih civilizacija-SRPSKE.

Nobody

16.03.2013. 18:42

@sMile - Kome treba ovakav komentar, kome on koristi, i zašto je prošao cenzora-mentora? Zašto ovi komentari prolaze a juče ne može čovek kulturno da piše o srpskoj kinematografiji? Zastupate li vi, gospodo, javnost ili nečiji interes? Čemu ovakav komentar još jednom pitam i sebe i Vas?

muchachorade

16.03.2013. 21:35

@sMile - gospodine Mile, primetio sam da mnogo volite Srbe, nemojte ih toliko voleti, prezivece one i bez vase ljubavi

naranca

17.03.2013. 01:21

@sMile - @smile.Ja nisam nesto religiozan ali ti si jako hrabar.Ne treba ti to.Moze da bude opasno.

gagom

17.03.2013. 11:45

@sMile - Размисли о себи али и о томе,како су прошли (не мислим на осуде јер нису ни осуђени,него на њихов живот!) они који су рушили српске светиње!?

tutinac

16.03.2013. 15:45

A sad jos pokusavaju da prisvoje srpske svetinje.Smesni su.Zar ce normalan svet ikada da pomisli da su ti mogli da sagrade takve gradjevine,duplo starije od njihovog mentora SAD-a.Celokupna svest Siptara i onih kojih su likovali nad ovim pogromom(muslimana,"Bosnjaka",Hrvata,Montenegrina)jeste da mrze sve sto je srpsko i u tome se ogleda bit njihovog postojanja.

Mi Srbi i Rusi i Kinezi

16.03.2013. 18:56

@tutinac - Ko i mi Srbi džamije u Bosni, najlepšu u Evropi u Banja Luci

mica bor

16.03.2013. 15:49

Kada ce se vec jednom ta tvorevina, sto je zovu" Kosovo", naci pred licem pravde? Dali ce se neko setiti ,da su njeni tvorci odgovorni za sva zlo dela prema Srbima.

SRB

17.03.2013. 01:33

Kosovo država je rezultat genocida. Genocidna tvorevina šiptara u kojoj je izvršen i etnocid nad srbima i na kraju priznat od 100 država. besramno! Činjenica je da ovom čovečanstvu nema pomoći u svojoj oholosti i bezobzirnosti, toliko ogrezli u zlu da se više ni ne za šta je ispravno ni šta nije. Ovo čovečanstvo nesposobno je da povuče crtu između dobra i zla.

Dragan Cvijan

17.03.2013. 02:41

Citajuci secanje me vraca u Milton Manastir gde je Sestra Anastasija docekala Njegovu Svetost Pavla na osvecenj kamena temelca. Pa i samoime Igumanije Anastasije budi nadu i radost susreta.

Dusan

17.03.2013. 11:25

Zemunac.Niko ti iz tvoje duse ne moze oteti Kosovo,idi na Kosovo pa zivi tamo i bice tvoje Kosovo.

gagom

17.03.2013. 12:02

Најжалосније је што су ти (њих само 266 од неколико хиљада колико их је учествовало!) "осуђени" на прекршајне казне као да је у питању погрешно паркирање!?А главни сведоци против Милошевића у Хагу,су касније "осуђени" као инспиратори злочина!?